Bitkisel Süt Nedir Ve Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı Yaşam Üzerine

Bitkisel Süt Nedir Ve Faydaları Nelerdir?

27 Ağustos 2020 By

Hayvansal süt içmenin çok faydalı olduğunun söylendiği, çocuklardan yetişkinlere herkesin kalsiyum ihtiyacı için hayvansal sütün önerildiği günler çok geride kaldı. Artık birçok uzman hayvansal sütlerin bizler için faydalı olmadığı ve kullanımının minimuma indirilmesi gerektiği görüşünde. Buna karşın, özellikle de piyasadaki bitkisel süt ürünlerinin pahalılığı da düşünülünce, hala bitkisel süte ve kullanıma karşı bir önyargı söz konusu. Biz de bu yazımızda bitkisel sütlerin faydalarından bahsedeceğiz ve evde kolay bitkisel süt yapımını anlatacağız.

Bitkisel Süt Nedir?

Bitkisel sütler, bünyesinde hayvansal protein barındırmayan, tamamen bitkisel kaynaklı sütlerdir. Birçok çeşidi bulunur; en çok tercih edilenler kaju sütü, badem sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütü ve yulaf sütüdür.

Neden Bitkisel Sütleri Tercih Etmeliyiz?

Araştırmalar gösteriyor ki insan vücudu, inek sütündeki proteinleri sindirmeye elverişli değil. Bu yüzden laktoz intoleransınız olmasa dahi, fazla süt tüketiminin sizi rahatsız ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Birçok insan süt tüketiminden sonra hazımsızlık, şişkinlik, gaz problemlerinden şikayet eder. İçinde fazlaca kolesterol barındırması da cabası. İneğin kendi yavrusunu beslemek için uygun olan süt, zaten biz insanlar için işlenmesi zor bir protein kaynağına dönüşür. Buna karşın bitkisel sütler hem alternatiflerinin fazla olması hem yapımının kolay olması hem de her bir çeşidiyle farklı bir vitamin deposu olmasıyla daha sağlıklıdır. Örneğin soya sütü proteinden yana zenginken, badem sütü sağlıklı yağlardan ve kalsiyumdan zengindir. Pirinç sütündeki karbonhidrat oranı fazladır, kalsiyum, fosfor, E, D ve B kompleks vitaminlerini içerir. Hindistan cevizi sütü ise metabolizmayı hızlandırır, sindirimi ve besin emilimini kolaylaştırır, antioksidanlardan yana zengindir.

Bitkisel Süt Yapımı

Her gün yeni bir çeşidini deneyebileceğiniz bitkisel sütlerin yapımı ise sanılanın aksine çok kolaydır. Katkı maddesi olmaksızın evde sadece istediğiniz içerikleri kullanarak sağlıklı bitkisel sütler hazırlayabilirsiniz.

Bitkisel süt hazırlamanın en pratik yollarından biri, soğuk sıkım sebze sıkacaklarını kullanmaktır. Bu cihazlar ile tıpkı sebze suyu hazırlarken kullandığınız şekilde bitkisel süt elde edebilirsiniz. Badem sütü gibi kabuklu yemişlerden elde edeceğiniz sütleri yaparken öncesinde ılık suda bekletmeniz hem alacağınız besin değerini yükseltir hem de kabuklarını soyma kolaylığı sağlar. Sıkma işleminde kabukların alınması bembeyaz renkli ve homojen yapıda bir süt elde etmenizi sağlar ama elzem değildir. 4-5 saat ılık suda beklemiş suyu döküp onun yerine 1 ölçü bademe 3-4 ölçü taze su ekleyerek ve kabukları soyulmuş bademlerinizi soğuk sıkım sebze sıkacağında sıkarak badem sütü elde edebilirsiniz. Aynı işlemi kajulara uygulayarak da kaju sütü ve tüm kuruyemişler ile de yapabilirsiniz. Dilerseniz soğuk sıkım sebze sıkacaklarımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Soğuk sıkım sebze sıkacağınız yoksa bile, badem veya kajularınızı aynı şekilde suda beklettikten sonra içine bir miktar su ekleyip blender ile iyice homojen yapıya gelene kadar çekebilirsiniz. Bunun için uygun ölçü; 10 adet kajuya bir büyük su bardağı su şeklinde ayarlanabilir. Badem sütü için de aynı ölçüleri kullanabilirsiniz. Bunun için de isterseniz blender ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Dilerseniz Badem Sütü Tarifi (Nasıl Yapılır?) videomuza da göz atabilirsiniz. Daha fazla tarif ve yeni videolardan haberdar olmak için YouTube kanalımızı takip edebilirsiniz.

Leave us a comment