Enerji Veren Besinler

Enerjik Olmanızı Sağlayacak Yiyecekler

 

Hepimize gün içinde bir noktada yorgunluk çökebilir. Ayrıca enerji eksikliği günlük aktivitelerinizi etkileyebilir. Ancak enerji veren besinler, sizi daha fazla üretken hale getirebilir! Zira yediğiniz yiyeceğin türü ve miktarı gün boyunca enerji seviyenizi belirlemede önemli rol oynar.

Tüm yiyecekler size enerji verse de bazıları gün boyunca dinç kalmanıza ve odağınızı sürdürmenize yardımcı olabilecek daha fazla besin ögesi içerir. İşte enerji seviyelerini yükseltmeye yardımcı olduğu kanıtlanmış, enerji veren besinler:

 


 

Enerji Veren Besinler Arasında: Yumurta

Yumurta son derece doyurucu olmasının yanı sıra sizi gün boyu güçlendirecek besinler de içerir. Sabit ve sürekli bir kaynak sağlayabilecek proteinler ile doludur. Ek olarak lösin, yumurtalarda en bol bulunan amino asittir ve enerji üretimini çeşitli şekillerde uyardığı bilinmektedir. Yani aminoasit içeriği sayesinde yumurta, enerji veren besinler arasında öne çıkar. Lösin, hücrelerin daha fazla kan şekeri almasına, hücrelerde enerji üretiminin teşvik edilmesine ve yağın parçalanmasına yardımcı olur.

 

Yağlı balıklar

Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar iyi bir protein, yağ asidi ve B vitamini kaynağıdır. Bir porsiyon somon veya ton balığı önerilen günlük omega-3 yağ asidi ve B12 vitamini ihtiyacınızı karşılar. Omega-3 yağ asitlerinin yorgunluğun yaygın bir nedeni olan enflamasyonu azalttığı gösterilmiştir. Hatta bazı çalışmalar, omega-3 takviyesi almanın özellikle kanser hastalarında ve kanserden kurtulanlarda yorgunluğu azaltabileceğini belirledi. (Ancak isim benzerliği aklınızı karıştırmasın. Omega 3 nasıl yiyecekleri enerji veren besinler arasına yerleştiriyorsa, Omega 6 maalesef inflamasyon artırıcı etkiye neden olur.)

 

Muz

Muz, enerji kaynağı olarak en iyi gıdalardan biridir. Mükemmel bir kompleks karbonhidrat, potasyum ve B6 vitamini kaynağıdır ve bu mikro besinlerin hepsi daha zinde hissetmenizi sağlar. Enerji veren besinlerin illa uzun tariflerle hazırlanması gerekmez. Siz de mutfağınızda bulunan bir adet muz ile gün içinde enerjinizi tazeleyebilirsiniz.

 

Esmer Pirinç

Enerji veren besinler arasında yer alan esmer pirinç son derece besleyicidir. Özellikle de beyaz pirinçle karşılaştırıldığında daha az işlenmiştir ve lif, vitamin ve minerallerden yana oldukça zengindir. Yarım fincan (50 gram) kahverengi pirinç, 2 gram lif içerir ve önerilen günlük manganez alımının büyük bir bölümünü karşılar.

Ek olarak lif içeriği sayesinde kahverengi pirinç, düşük glisemik indekse sahiptir. Bu nedenle kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve gün boyunca sabit enerji seviyelerini korumaya yardımcı olur.

 

Müjde, Enerji Veren Besinlerden Biri de Kahve

Enerji veren besinler denince, tüketmeyi düşündüğünüz ilk şeyin kahve olduğunu biliyoruz. Gelin sebebine de bakalım. Kahve, merkezi sinir sistemini sakinleştiren bir nörotransmiter olan adenosinin aktivitesini engelleyen kafein açısından zengindir. Ayrıca vücudu ve beyni uyaran bir hormon olan epinefrin üretimini artırır. Günde 4 fincandan fazla kahve tüketilmesiyse önerilmez.

 

Elma

Elma iyi bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Ayrıca enerji veren besinlerin en sevilenlerinden biri... Orta boy bir elma (100 gram) yaklaşık 14 gram karbonhidrata sahip. Ayrıca 10 gram şeker ve 2,1 gram kadar lif içerir. Zengin doğal şeker ve lif içeriği nedeniyle elma, yavaş ve sürekli bir enerji salınımı sağlar.

Ayrıca elmanın yüksek antioksidan içeriği vardır. Araştırmalar antioksidanların, karbonhidratların sindirimini yavaşlattığını ve bu nedenle daha uzun süreler boyunca enerji salınımı sağladıklarını göstermiştir. Dilerseniz taze yiyebilir, isterseniz kurutucu ile kurutarak veya juicer ise suyunu sıkarak atıştırabilirsiniz.

 

Bitter Çikolata

Bitter çikolata normal veya içecekli çikolatadan daha yüksek kakao içeriğine sahiptir. Kakaodaki antioksidanların, vücudunuzdaki kan akışını artırmak gibi birçok faydası olduğu gösterilmiştir. Bu da beyne ve kaslara oksijen verilmesine yardımcı olur. Özellikle egzersiz sırasında işinize yarayacak bir özelliktir.

Ek olarak kakaodaki antioksidanların yarattığı kan akışındaki artış, zihinsel yorgunluğu azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur. Kısaca, Çikolatanın iyi hissettirme özelliği bilimsel olarak da kanıtlı! Artık herkes tarafından bilinen, mutluluk hormonlarına sağladığı destek, enerji metabolizması için de geçerli... Enerji veren besinler arasında olması bitter çikolatayı taçlandıran niteliklerden sadece biri.

 

Goji Berry

Goji berry, birçok faydası nedeniyle Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anlayacağınız Çin'deki insanlar onun enerji veren besinler arasında olduğunu çoktan keşfetmiş... Antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle dolu. Buna ek olarak, bu meyvenin iyi bir lif kaynağı olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, goji berry suyunun antioksidan koruma sağlayabileceğini göstermiştir.

Ek olarak bu meyveler lif bakımından zengindir. 28 gramlık bir porsiyon, 2 gram lif sağlar. Bu da sindirimi yavaşlatmaya ve enerjiyi yavaşça serbest bırakmaya yardımcı olur. Goji berryleri yoğurt, tatlılar, unlu mamuller ve soslarla karıştırarak kullanabilirsiniz ya da sadece çiğ tüketebilirsiniz. Hatta evinizde profesyonel blender varsa, onunla harika smoothieler hazırlayabilirsiniz.

 

Kinoa

Kinoa, yüksek protein, karbonhidrat ve lif içerir. Bunun yanı sıra birçok vitamin ve mineral içeriğiyle popüler olan bir tohumdur.

Bu süper besin, enerji veren besinler arasında da her geçen gün popülerleşir. Üstelik karbonhidratı yüksek olmasına rağmen düşük bir glisemik indekse sahip. Bu da karbonhidratlarının yavaş emildiğini ve sürekli bir enerji salınımı sağlayabileceğini gösterir. Ek olarak kinoa manganez, magnezyum ve folat açısından zengindir.

Yazının kaynağını buradan inceleyebilirsiniz.

Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

 

Etiketler: defya
Mart 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR