Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı Yaşam Üzerine

Buğday Çimi Faydaları Nelerdir?

19 Nisan 2020 By

Son bir kaç yıldır başta Amerika ve Avrupa olmak üzere bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de buğday çimi’ne yönelik merak oldukça arttı. Amerika’da meyve suyu barlarında başlayan bu akım, özellikle sağlıklı yaşam konusunda hassasiyet gösteren ve doğal beslenmeye dikkat eden kişiler tarafından tüketilmeye başlandı. Bizler de Defya Ailesi olarak evde buğday çimi yetiştirmeye ve tüketilmesine yönelik bir çok ürünü sizlerin beğenisine sunuyoruz. Peki nedir bu buğday çimi?  Faydaları nelerdir? Evde buğday çimi yetiştirilebilir mi?

Buğday Çimi Nedir?

Bizler Defya Ailesi olarak buğday çimini doğanın insanlığa verilmiş en büyük armağanlardan biri olduğunu düşünüyoruz. Hatta ofisimizde taze taze buğday çimi yetiştiriyoruz hep tüketmeye çalışıyoruz.

Yaygın bir buğday bitkisi olan Triticum aestivum’un taze filizlenmiş yapraklarından hazırlanır ve birçok farklı vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır: Demir, klorofil, magnezyum, kalsiyum ve amino asitlerin yanı sıra A, C ve E vitaminlerinde özellikle yüksektir. Günlük hayatımızda gördüğümüz çimlerden farklı olan bu çimin hazırlanış biçimi de alışılagelmişin dışında ve oldukça pratiktir. Özellikle de Covid-19 salgını döneminde zamanını evde geçiren bir çok kişi için güzel bir uğraş olacaktır. Genellikle taze meyve suyu olarak tüketiliyor ancak toz haline getirilip bir çok tarifin içine de eklenmeye başlandı. Taze taze tüketilmesi daha faydalı olduğu için bir çok meyve suyuna eklenebiliyor.

Buğday Çiminin Faydaları Nelerdir?

Günümüz tüketim alışkanlıkları dikkate alındığında şehir hayatı bir çok insan için düzgün besine ulaşmayı zorlaştırdı. Bu durum ise sağlıklı gıda alternatiflerine olan talebi ciddi oranda arttırdı. Sindirime iyi gelmesinden tutun da  kronik hastalıkların tedavisine kadar bir çok alanda faydası olduğu düşünülen buğday çiminin terapötik bir etkisi olduğu yadsınamaz bir gerçek. Öncelikle sağlığınız için son derece yararlı besin kombinasyonlarından oluşan buğday çimi, antioksidan, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bunlara ek olarak buğday çiminde bulunan 70%’e varan klorofil oranı vücudumuzun oksijen ihtiyacına ciddi oranda katkı sağlar. Peki tüm bu özellikler günlük hayatımıza nasıl bir etkide bulunur?

  • Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple de şeker hastalığının tedavisine iyi gelir.
  • Buğday çimi suyu yüksek tansiyonu düşürücü bir etkiye sahip olduğu söylenir.
  • Diş sağlığına faydası olduğu bazı bilimsel araştırmalara konu olmuştur.
  • Düzenli buğday çimi tüketiminin cilde iyi geldiği söylenir.

Evde Buğday Çimi Yetiştiriciliği Yapılır Mı?

Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi bizler ofisimizde topraksız bir şekilde buğday çimi yetiştiriyoruz. Özellikle de topraksız yetiştirme hem çok pratik hem de evde yapılmaya çok müsait. Sproutman’s Buğday Çimi Yetiştiricisi ile evinizde buğday çimi üretebilirsiniz. Buğday çimi üretirken dikkat etmeniz gereken 3 önemli konu: tohum kalitesi, sulama ve ısıdır. Peki nelere dikkat etmelisiniz?

  • Öncelikle sabahtan 8 saat civarında buğdayı suda bekletin. Sonrasında ise suyunu süzün.
  • Pesinizin zeminine kağıt bir havlu serin ve bir miktar sulayın.
  • Buğdan tohumlarını üst üste gelmeyecek şekilde tepsi içindeki kağıt havlu üzerine dizin ve tepsinin siyah kapağını kapatın. 3 gün boyunca bekletin ve günde 2 kere fıskiye ile tohumları sulayın.
  • 3. günün sonunda buğday filizleri ortaya çıkacaktır ve artık şeffaf tepsi kapaklarını kullanmaya başlamanız gerekiyor. Buğdayların küflenmemesine dikkat edin. Bundan sonraki dönemde günde 1 defa fıskiye ile tohumları sulayın.
  • 5. günün sonunda tohumların altında bir halı oluşuyor olacak. Burada tepsinizi bir gün musluk altında sulayın ve bir süre suyu bekletin. Daha sonra da suyu tepsiden süzün.
  • 8. günde artık çimler 5 – 7 cm arasında büyümüş ve yeşermiş bir hale gelmiş olacak. Artık kökler tepsinin tabanına kadar gelmiş olmalı ve bundan sonraki dönemde yapılacak sulamanın dozajını biraz daha arttırmak ve musluk ile sulamak gerekecek. Aman köklerin nemli kalmasına ve tepsinin içinde su kalmamasına dikkat edin. Her sulama sonrasında tepsinin içindeki fazlalık suyu boşaltın.
  • 10. Gün ve sonrasında artık hasat almaya başlayabilirsiniz. Çimenlerinizin 15 cm’i geçmeye başladıktan sonra bir makas yardımıyla çimleri kesebilirsiniz.

Buğday Çimi üretmek için ihtiyacınız olan malzemeler; 

  • Sproutman’s Buğday Çimi Yetiştirici Aparatı – İçinde sulama sprey şişesi de bulunmaktadır.
  • Buğda Çimi
  • Makas
  • Su
  • Kağıt Havlu

Defya Ailesi Youtube kanalımızda Buğday Çimi suyu tariflerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.