Slow Juicer Posası Nasıl Değerlendirilir? 5 Yaratıcı Yol

Slow Juicer Posası Nasıl Değerlendirilir? 5 Yaratıcı Yol

Slow juicer sıkacaklar ile meyve ve sebze sularının en besleyici hali bardaklarımıza doluyor. Ancak kuru posayı ziyan etmek sizi de rahatsız ediyorsa posa değerlendirme önerilerimiz sizlerle. Kompostlama gibi toprağa dönüşüm için kullanabileceğiniz posalardan mutfakta, farklı tariflerde de yararlanabilirsiniz. Bir tutam yaratıcılık ve biraz cesaret ile reçetelerinize lifli posalarla hayat verebilirsiniz. 

  • Sıkacaklardan Çıkan Artık Posanın Faydaları ile konuya geniş bir parantez açarak giriş yapacağız. 
  • Posa Saklamanın Püf Noktalarını paylaşacağız.
  • Sonrasında mutfaklarınızda yaratabileceğiniz harikaları değerlendireceğiz.
    • Sebze suları, çorba ve sos bazları yaparak mutfaklarınızda yeni lezzetler deneyebilirsiniz. 
    • Çeşit çeşit kraker tarifleri deneyebilirsiniz. 
    • Granola ve muffin harçlarını yeniden yapılandırabilirsiniz. 
    • Köfte karışımlarına biraz sebze ekleyebilirsiniz. 
    • Narenciye artıklarından sirke yapımı için tercih edebilirsiniz. 
 

Atıksız mutfak için öneriler yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Sıkacaklardan Çıkan Artık Posanın Faydaları 

Bol lifli yiyecekler faydaları ile ünlü ancak sıkım işlemi sırasında lifin neredeyse tamamı posa kısmına ayrılıyor. Dolayısıyla sebzelerin vitamin ve mineral faydalarına ulaşsak da lif bakımından sunduğu yararları alamıyoruz. Bu nedenle sıkacaklardaki posayı da kullanmalıyız. Peki sıkacaklardan çıkan bu değerli malzemenin faydaları neler? Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'na göre, (Kaynak 1).

  • Diyet lifi, yani bitkilerin sindirilemeyen kısımları, sağlıklı bir sindirim sistemini korumak için önemli. Kan şekeri seviyelerini dengelemek ve hatta kalp hastalığı riskini düşürmek için hayati önem taşıyor. 
  • Posayı çöpe attığınızda, aynı zamanda meyve ve sebzenin kabuk ve etli kısımlarına bağlı olan polifenoller ve antioksidanlar gibi güçlü bitkisel bileşikleri de atıyorsunuz. Dolayısıyla bu hammaddeyi kullanarak polifenol ve antioksidan etkilerden de yararlanabilirsiniz. 
  • Posa sayesinde dışkı hacmi artarak yumuşuyor bu da daha kolay dışkı atımı demek. 
  • Alt bağırsakta keseciklerin geliştiği divertiküloz sorununu az lif alımı ile ilişkilendiriliyor. Düzenli posa tüketimi ile riski azaltabilirsiniz. 
  • Yapılan araştırmalar, en yüksek düzeyde lif tüketen kadınların, en az tüketenlere kıyasla meme kanseri riskini %25'e kadar azaltabildiğini gösteriyor.

Posa Saklamanın Püf Noktaları

Adeta hazine değerindeki posaları saklamak mümkün mü? Öncelikle nemli malzemenin hızla bozulmaya yatkın olduğunu not düşmeliyiz. Nemi kontrol altına alarak hammaddenin besin değerini ve lezzetini koruyabilirsiniz. Bunun birkaç yolu var. 

  • İlk yol bu değerli malzemeyi olduğu gibi veya belli tarifler içinde lezzetlendirerek kurutmak. Gıda kurutucu ürünler kullanarak malzemenin nemini alabilirsiniz. 
    • Kuruttuğunuz posaları olduğu gibi saklayabilir veya blender ile toz haline getirerek çeşni gibi kullanabilirsiniz.  

Kurutup toz haline getirmek pratik bir çözüm olsa da, düzenli olarak meyve suyu sıkıyorsanız bu yöntem bir süre sonra yaratıcılığınızı sınırlayabilir. Sürekli aynı tozları kullanmak yerine, taze tariflerde değerlendirmek mutfak rutininize heyecan katabilir. 

 
  • Posayı bir reçete içinde değerlendirmeden saklamanın diğer yolu ise dondurmak. Gıdaları hava almayan kaplar içinde derin dondurucuda saklayıp gerektiğinde tariflerde kullanabilirsiniz. 

Sebze posasının dondurulması ilk bakışta verimli bir saklama yöntemi gibi görünse de birçok gıda dondurulup çözüldüğünde ideal formunu kaybediyor. Taze fasulye gibi yeşil sebzelerin şoklanması gerekiyor. Öte yandan dondurucuda posa git gide daha çok yer kaplayarak sorun yaratabiliyor. 

 

Bu bilgiler ışığında siz de zaman zaman lifli karışımları saklamayı tercih edebilirsiniz. Ancak düzenli sebze ve meyve sıkıyorsanız, bu kalıntıları lezzetli reçeteler içinde değerlendirmeyi tercih edebilirsiniz.  

 

Posa saklama hakkında temel tüyolar: 

  • Kullanmadan önce posanın fazla nemini pamuklu bezle alın.
  • Aynı günlük kullanım için hava almayan kapta buzdolabında saklayın.
  • Uzun süreli saklama için porsiyonlar halinde dondurun veya kurutun.
  • Kuruttuğunuz malzemeleri toz yaparak çeşni olarak da kullanabilirsiniz. Böylece 6 ay kadar saklamanız mümkün. 
  • Dondurulmuş ürün, tazeliğini yaklaşık 3 ay boyunca korur.
  • Hem dondurulmuş hem de kurutulmuş ürünleri saklamak uzun vadede zor olabilir. Bu nedenle bu malzemeleri tariflerde değerlendirmek daha avantajlı.

Posa Değerlendirmek için 5 Yaratıcı Yol

Meyve ve sebze posaları, hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanılabilecek nötr tatlarda oluyor. Tatlı aroma genellikle suda kaldığı için bu değerli malzemeleri rahatlıkla tüm tariflerde kullanabilirsiniz. Gıdaların dokusu ve hafif aroması ile tuzlu atıştırmalıklardan ana yemeklere kadar mutfakta şaşırtıcı bir deneyime hazır olun. 

Slow juicer posası, çöpe atılmak yerine mutfakta birçok yaratıcı tarifte kullanılabilen değerli bir lif kaynağıdır. İşte posayı değerlendirmenin 5 pratik yolu:

  • Çorba ve Soslar: Yemeklerinizin kıvamını ve besin değerini artırmak için kullanın.
  • Sağlıklı Krakerler: Tohumlar ve baharatlarla birleştirip fırınlayarak hazırlayın.
  • Granola ve Muffin: Tatlı tariflerinize doğal lif ve doku katın.
  • Sebzeli Köfteler: Köfte harçlarını renklendirip besin değerini yükseltin.
  • Aromatik Sirke: Özellikle narenciye posalarından ev yapımı sirke kurun.

Posayı Sanata Dönüştürün: Çıtır Çıtır Ev Yapımı Krakerler

Havuç, pancar, kereviz gibi sebzelerin posasını, sevdiğiniz baharatlar, tohumlar ile karıştırarak bir hamur elde edebilirsiniz. Bu hamuru iki yağlı kağıt arasında incecik açtıktan sonra biraz tuz ile kurutmanız yeterli. Yanında humusa batırarak yiyeceğiniz, lezzeti damağınızda iz bırakan krakerleriniz hazır! Sizin için Defya mutfağından posa kullanabileceğiniz bir tarifi paylaşıyoruz: 

Havuç/Pancar Posasından Kraker

  • 250 gr Posa
  • 350 gr Haşlanmış Kinoa 
  • 65 gr Badem
  • 65 gr Kaju
  • 100 gr Kabak Çekirdeği 
  • 20 gr Kenevir Tohumu 
  • 20 gr Keten tohumu
  • 50 gr Kuru Soğan
  • 2,5 gr Taze Zencefil
  • 1 Adet Sarımsak
  • 1,5 gr Köri
  • 1 gr Zerdeçal
  • 2 gr Tuz
  • 1 gr Karabiber
  • 250 gr Su
 

 

Bir gece suda beklettiğiniz kuruyemişleri süzüp bademleri soyduktan sonra su, soğan, sarımsak, keten tohumu, baharatlar ve sebze posasını blender içinde karıştırın. Homojen karışımı derin bir kapta kenevir, kabak tohumları ile karıştırıp kinoayı ekleyin. Ardından tepsiye yayarak 65 derecede 2 saat ve 48 derecede 10-12 saat kurutun. Kurutma sürecinin ortasında kraker hamurunu ters yüz etmeyi unutmayın. 

 

Ev yapımı havuç posası krakeri tarifimiz için tıklayın.

Posaları Kahvaltının Yıldızı Yapan Granola ve Muffin Tarifleri

Elma, armut, havuç gibi daha tatlı posaları, çiğ yemişler, hurma, yulaf ezmesi ve bir kaşık fıstık ezmesi ile karıştırarak nefis tarifler yapabilirsiniz. Hatta elde ettiğiniz karışımdan küçük toplar yapıp hindistan cevizine bulayabilir ve top atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz bir tepsiye yayıp kurutarak kendi granola barınızı oluşturabilirsiniz. Tatlı krizlerine karşı en masum ve en akıllıca çözümünüz olmaya aday tariflerimizden biri sizinle: 

Armut Posasından Granola

Küp armut veya armut posası kullanarak yapabileceğiniz tarifimiz Ceyda Artun imzası ile mutfaklarınızın yeni yıldızı olmak için hazır! 

    
  • 140 Gr Karabuğday
  • 460 Gr Filizlenmiş Karabuğday
  • 150 Gr Armut posası
  • 270 Gr Hurma Ezmesi
  • 1 Adet Lime Suyu
  • 1 Adet Limon Suyu
  • 1 Adet Lime Kabuğu
  • 1 Adet Kabuk Tarçın
  • 1 Adet Yıldız Anason
  • 55 Gr Gojiberry
  • 80 Gr Kabak Çekirdeği İçi
  • 70 Gr Ayçekirdeği

Posalar Artık Çorba ve Soslar için Kıvam Sırrınız

Domates veya sebze bazlı çorbalarınızın, hatta bolonez sosunuzun besin değerini ve kıvamını artırmak için posa kullanabilirsiniz. Özellikle havuç, zencefil ve zerdeçal posası, mercimek çorbasına hem tatlımsı bir aroma hem de muhteşem bir renk katıyor. Domates posasını tüm tencere yemeklerinde kullanabilir, yoğunlaştırıcı olarak tercih edebilirsiniz. 

Posalı Köfteler Çocukların Gözdesi 

Sebze tadı nedeniyle sebzeli köftelerden uzak duran çocukların lif alımını artırmanın en kolay yolu posalı köfteler. Dilediğiniz köfte harcını sıkacaklardan arta kalan posaları değerlendirerek zenginleştirebilirsiniz. Havuç, pancar, ıspanak posaları ile rengarenk ve lezzetli köfteler yapabilirsiniz. Tavuk, et veya balık köftelerinin yanı sıra bakliyat köftelerinde de deneyin, pişman olmayacaksınız. 

Posadan Aromatik Sirke Yapımı Bir Harika!

Taze sıkılmış bir portakal suyunun ardından geriye kalan o ıslak, lifli posayı ne yapıyorsunuz? Çoğumuz için bu sorunun cevabı maalesef çöp kutusudur. Peki ya o atık sandığınız şey, aslında narenciyenin ruhunu, en keskin aromasını ve gizli gücünü taşıyan bir hazineyse? Taze narenciye posası (Portakal, mandalina, greyfurt, limon karışımı) ile narenciye sirkeleri hazırlayabilirsiniz. 

 

Bunun yanında posa değerlendirmenin pratik birkaç yolu daha var: 

  • Sebze posalarını yulaf unuyla birleştirip kurabiyeler yapabilirsiniz.
  • Kahvaltılık gevreklerinize veya smoothielerinize doğrudan ekleyebilirsiniz.
  • Yemiş içecekleri yaparken arta kalan posaları kurutup öğüterek yemiş unu gibi kullanabilirsiniz. Kurabiyelerde, poğaçalarda harika oluyor. 

Posaya Değer Katan Defya Ürünleri 

Posanın potansiyelini en üst seviyeye çıkaran, onu işlenmesi kolay bir hammaddeye çeviren ve nihayetinde lezzetli son ürünlere dönüştüren Defya ürünlerimiz sizlerle. En kuru posayı sizlere sunan Greenstar 5, posayı işlemeye yardımcı Blendtec 650 ve Wartmann WM-1912 cihazlarımız:

Her şeyin başladığı nokta olan sıkma işleminde Tribest Greenstar 5 Soğuk Sıkım Sıkacağı, posa değerlendirme sanatının temelini atıyor. Çift dişli paslanmaz çelik öğütücüleri sayesinde meyve ve sebzeleri ezerek suyunu çıkarıyor. Geriye piyasadaki birçok sıkacağa göre çok daha kuru, lif yoğunluğu yüksek bir posa bırakıyor. Bu, daha az ön hazırlık gerektiren, tariflere mükemmel şekilde entegre olmaya hazır, ideal bir hammadde demek. İçeceklerde %1800 daha fazla krom, %105 daha fazla demir %73 daha fazla kalsiyum, %56 daha fazla çinko ve %48 daha fazla magnezyum sunan Greenstar 5, kolay temizliği ile mutfakların yeni yıldızı.

Dönüşümün kalbinde ise Blendtec Designer 650s gibi yüksek güçlü bir blender yer alıyor. Lifli hammaddeyi pürüzsüz bir humusa, akışkan bir pankek harcına veya yoğun bir enerji topu karışımına dönüştürmek için gereken gücü sağlıyor. Standart blenderların zorlanacağı dokuyu saniyeler içinde ipeksi bir kıvama getirerek posanın kullanım alanını sonsuzluğa genişletiyor. 1560 W gücündeki motoru ve 3 HP beygir gücü ile mutfaklara hız getiriyor. 6 programı ve 8 dokunmatik kontrol özelliğini darbe teknolojisi ile taçlandırıyor.

Son dokunuş ve posanın lezzetini aylarca saklama sırrı ise Wartmann WM-1912- DH Paslanmaz Çelik Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi. Posa karışımından hazırladığınız lifli krakerleri, granola barları veya meyve pestillerini düşük ısıda yavaşça kurutarak içindeki besin değerini ve lezzeti hapsediyor. 12 adet tepsisi, 25 ile 90 derece ısı aralığı, 30 dakika - 72 saat zamanlama aralığı ile mutfakların pratik asistanı. 

Posaların çöp olmadığı bilinçli mutfakları hayalden gerçeğe dönüştüren ürünler Defya.com.tr adresinde.


 
Etiketler: Kurutucu
Ekim 23, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR