Et Kurutma Nasıl Yapılır?

kuru et nasıl yapılır

Bugün sizlere etin tüm lezzetiyle sofralarda yerini aldığı özel bir işleme türünden bahsedeceğiz. Etin içindeki nemin büyük kısmının alındığını ve yoğun lezzetin dokularda hapsedildiğini düşünün. Balkanlar’da oldukça fazla kullanılan, ülkemizde de ise değeri yeni yeni anlaşılan kuru etten söz ediyoruz. Onu bir kez tadanlardansanız vazgeçilmeziniz olduğuna eminiz. Peki peynir tabaklarında yerini alan, aperatifler arasında kendine yer bulan, atıştırmalık menüsünün gözdesi olan kuru etleri evde kendiniz hazırlamak ister misiniz?

Geleneksel yöntemlerde tuzlanarak günlerce kancalara asılan ve bekletilen etleri kurutmanın bugün çok daha pratik yöntemleri var. Eğer hazırsanız sizi teknolojinin yenilikleriyle, kuru etin en pratik ve leziz haliyle tanıştırmak istiyoruz. Yazımızda neler bulacağınıza kısaca göz gezdirelim:

  • Kuru et yapımının inceliklerine geçmeden kuru et nedir kısaca anlatacağız.
  • Yeni nesil et kurutma yöntemini sizlere anlatacağız. Leziz etler yapmanın en kolay yolunu paylaşacağız. Elbette doğru ısı derecesi ile sağlıklı kurutulmuş et tarifini de ekleyeceğiz.
  • Eti nasıl tüketebileceğiniz hakkında birkaç özel ipucu da Defya’dan. Yaratıcılığınızı kullanarak siz çok daha çeşitli tabaklar hazırlayabilir ve sosyal medyada bizi etiketleyerek paylaşabilirsiniz. :)

Sağlıklı beslenme yolculuğunuza yol arkadaşlığı yapan Defya sayesinde etin en leziz versiyonunu tatlamaya hazırlanın. Evlerinizdeki sebze ve meyve kurutma makinesi hazırsa, etler alınmışsa başlıyoruz.

 

 

Kuru Et Nedir?

Ülkemizde Balkan kültürüne özgü bir lezzet olarak tanınan kuru et, Orta Asya’dan Kanada’ya, Afrika’dan Kuzey Avrupa’ya kadar dünyanın birçok bölgesinde, farklı versiyonlarıyla mutfaklarda yerini alıyor. Mutfak tarihinde geçmişi asırlarca önceye dayanan kuru et, havada kurutulan, tuzla harmanlanan ve uzun süre muhafaza edilebilen bir et çeşidi olarak kayıtlara geçiyor. Taze etin neminin alınmasına dayanan et kurutma işlemleri sayesinde etin ağırlığı ve boyutu azalıyor ancak et protein değerini koruyarak besleyicilik sunuyor. Öyle ki, 100 gram kuru et kalori olarak ortalama 270,5 kcal değerine denk düşüyor.

Peki her et kurutulabilir mi? Yağlı et kurudukça acılaşabildiği için genellikle yağsız etler işleme alınıyor. Örneğin inek, koyun veya keçi gibi hayvanların yağsız etleri, kurutma için ideal. Ayrıca antilop, geyik ve deve gibi hayvanların etleri de dünyada kurutma için tercih edilebiliyor. Bunun yanında antrikot ve kontrfile kurutma için en uygun et çeşitleri oluyor. 

Ülkemizde en çok bilinen kurutulmuş et çeşidi ise pastırma. Et parçalarının tuzlanması kurutulması ile hazırlanan pastırma, etin havaya asılarak kurutulmasına dayanıyor. Sarımsak ve farklı baharatların kullanıldığı pastırmada presleme ile işlemlere son veriliyor.

Günümüz gıda endüstrisinde geleneksel yöntemlerle kurutma, yerini modern teknolojilere bırakıyor. Özel kurutma odalarına asılan etler, ortalama 15 günde hazır hale geliyor. Peki evlerde et nasıl kurutuluyor? Onun da kolay ve sağlıklı bir yolu var! Pratik ve leziz kuru etleri evde hazırlamak imkânsız değil.

 

Kuru Et Nasıl Yapılır?

Evde kuru et yapmak için ihtiyacınız olan tek şey bir et kurutma makinesi. Ancak mevcut değilse iki aşamalı sebze ve meyve kurutma makinelerinden de destek alabilirsiniz. Örneğin Sedona Kurutucu et, hindi ve balık kurutmak için kullanılabiliyor. Farklı baharat karışımları hazırlayarak etleri kaplayabilir, marine ettikten sonra temizleyerek kurutmaya geçebilirsiniz. 

Adım adım et kurutma:

  • Kullanacağınız antrikot veya kontrfile eti 3-4 milimetre inceliğinde dilimletmelisiniz. Ancak bu şekilde ideal ısı ve sürede kurumuş etlere ulaşabilirsiniz.
  • Marinasyonda kullanacağınız baharatları (sarımsak, karanfil, reyhan, karabiber, kırmızı biber, tuz, paprika, kekik vb.) blender haznesine atıp çekmeli ve homojen olana dek karıştırmalısınız.
  • Marinasyonda soğan, soya sosu, worcestershire sos kullanabilirsiniz. Bunun için soğanları soyup piyazlık doğramanız ve soslarla harmanlamanız yeterli.
  • Eti sos ve baharatlarla buluşturarak 6-8 saat beklemelisiniz. Bu sırada tüm et dilimlerinin soslanmasına özen göstermelisiniz.
  • Süre sonunda eti oda sıcaklığına gelmesi için kurutmadan bir saat kadar önce buzdolabından çıkartmalısınız.
  • Dilimleri kağıt havlu yardımıyla sostan ve yüzeysel nemden arındırmanız gerekiyor. Bu sırada tüm baharat parçalarını da ayırmaya özen göstermelisiniz. Ancak endişe etmeyin, et saatlerce baharatlar ve sosla kaldığı için onların tadını almış oluyor.
  • Şimdi dilimleri birbirlerinin üzerine gelmeyecek şekilde kurutma tepsisine dizmeniz yeterli.
  • 75 derece ısıda, 3 saat ve ardından 65 derecede 4 saat kurutma yapabilirsiniz. Son iki saat kontrollü pişirmeye önem vermelisiniz. Zira etin cinsine göre kurutma süresi biraz daha kısa olabiliyor. (Dikkat! Isı derecelerini harfiyen uygulamanız çok önemli.)

Detaylı reçete ve sos, baharat oranları için Defya kurutucu tarif dosyasını indirebilirsiniz.

İşlem sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var:

  • Baharat karışımlarında yaptığınız küçük değişiklikler bile et tadında önemli farklılıklara yol açacak. Bunu bilerek tarifleri temkinli bir şekilde özgünleştirmelisiniz.
  • İşlem sonrasında temizliğe ve çapraz bulaşmaya dikkat etmelisiniz. Bunun için kurutma sırasında kullandığınız yapışmaz tepsi örtüleri ve kurutma kağıtlarını işlemin hemen ardından yıkamalı ve kurutmalısınız. Aksi takdirde daha hafif lezzetlerde aromaların karıştığını fark edebilir ve kontaminasyon meydana geldiğini fark edebilirsiniz.
  • Ayrıca doğru ısı ve teknik konusunda titiz davranmalı ve olası zehirlenmelere karşı tedbirli olmalısınız. Düşük ısıda kuruttuğunuz etlerde bakterilerin canlı kalmasına hatta çok daha dirençli hale gelmesine neden olabilirsiniz.
  • Güvenlik için uluslararası kaynaklardaki uyarıları dikkate alabilirsiniz. Örneğin et işlemi öncesi ve sonrası ellerinizi yıkamalı, her zaman temiz ekipman kullanmalısınız.

 

Kuru Et Nasıl Tüketilir?

Hazırladığınız etleri serin alanlarda saklayabilir, kuru bakliyat yemeklerinize lezzet vermesi için tercih edebilir, omletlere ekleyebilir veya tek başına meze olarak tüketebilirsiniz.

Etleri tencere yemeklerine soğanla beraber ekleyerek katabilirsiniz. Ancak evde yapılan kurutulmuş etleri, ikincil bir ısıl işleme maruz bırakmak yerine aperatif olarak tüketmek daha çok tercih ediliyor. Örneğin bir peynir tabağını süslerken kuru etlerle aperatifleri zenginleştirmeniz mümkün. Özellikle incir, kuru kayısı, kırmızı üzüm ve kuruyemişlerle çok yakışıyor. Hatta kuru meyveleri de doğrayıcı ile eşit parçalara ayırarak servis tabağında şık bir kombinasyon oluşturabilirsiniz.

Kusursuz bir aperatif tabağı hazırlamak için ahşap servis tahtaları kullanabilirsiniz. Tabakta dünyanın farklı bölgelerinden gelen peynirlere yer verilebiliyor. Özellikle isli alternatifler bulundurabilirsiniz. Ayrıca kuru meyve ve yemişlerin yanında roka gibi taze otlar kullanabilirsiniz. Hatta filizlendirici aletlere sahipseniz, tabağı taze filizlerle süslemek çok trend. Buna ek olarak, yöresel zeytinler ve balzamik sirke+zeytinyağı ikilisi ile tabağa renk katabilirsiniz. Son olarak eksiksiz bir aperatif tabağını ev yapımı ekmekle tamamlamalısınız. Taş değirmen ile öğüttüğünüz sağlıklı unları kullanarak yaptığınız benzersiz ekmekler, tabağın başrolünü alabilir.

Evde ekmek nasıl yapılır hemen öğrenebilirsiniz.

Siz de evinizin konforunda geleneksel et lezzetini modernize edebilirsiniz. Spesiyaliniz olacak kuru et çeşitleri arasında kuru balıklar, etler ekleyerek çeşitler oluşturmanız da mümkün. Sağlıklı mutfağının şefi olan sizlere destek için Defya her an yanınızda. Defya koleksiyonunda bulunan profesyonel cihazlarla geleneksel lezzetlere özgün dokunuşlar katabilir, çok daha kısa sürede eş tatlara ulaşabilirsiniz. Siz de Defya’nın sizlerle paylaşacağı çok daha fazla sağlıklı yaşam ipucu için Defya Blog’u takip etmeyi, mail bültenine abone olmayı unutmayın!

Etiketler: defya
Eylül 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR