Naneden maydanoza, rezeneden fesleğene kadar birçok yeşillik ile yapılabilen yeşil yağ mutfakların yeni lezzet sırrı. Şeflerin gözdesi olan ve restoranların ardından mutfaklarımızda da yer almaya başlayan yeşil yağın çeşitlerini, nasıl yapıldığını sizler için Defya mutfağında araştırdık.
Yeşil yağ dosyasını açıyoruz! İşte yazımızda bulacağınız başlıklar,
- Yeşil Yağ Nedir?
- Yeşil Yağ Nasıl Yapılır?
- Fesleğenli Yeşil Yağ Tarifi
- Maydanozlu Yeşil Yağ Tarifi
- Naneli Yeşil Yağ Tarifi
- Rezeneli Yeşil Yağ Tarifi
- Yeşil Yağ Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
- Yeşil Yağ Nerede Kullanılır?
Sevgili Ceyda Artun’un mutfağımızda hazırladığı kiler tarifini pusula edindiğimiz bu yolculuk sayesinde siz de mutfağınızda kolaylıkla aromatik yağ yapabilirsiniz.
Yeşil Yağ Nedir?
Tabak süsleme sanatı içinde bolca kullanılan yeşil yağ, salata ve pizzalarda da sıklıkla karşımıza çıkıyor. Aromatik tat ve görsel zenginlik için tercih edilen bu yağlar, özellikle açık renk tabaklara damla halinde yerleştirilerek görsel bir şölen yaratıyor. Ayrıca pizzaların, salata ve mezelerin üzerine eklenerek farklı bir aroma arayanların damaklarını çatlatıyor. Tanımlamak gerekirse, aromatik mutfak bitkilerinden elde edilen yeşil görünümdeki yağa yeşil yağ deniyor. Maydanoz, dereotu, fesleğen, biberiye, rezene, nane gibi yeşillikleri kullanarak yapılabilen yağın içine birden çok aromatik unsur eklemeniz de mümkün. Her şey sizin yaratıcılığınıza ve arzu ettiğiniz tada bağlı. Genellikle sofrada, servis sırasında yemeklerin üzerine dökülen bu yağlar, az miktarlarda yapılarak kısa sürede tüketiliyor ve cam şişelerde muhafaza ediliyor. Baz olarak sızma zeytinyağının veya diğer sıvı yağların kullanıldığı yeşil yağlarda hızlı ve etkili sonuç elde etmek için dikkat edilebilecek ipuçlarımız da var!
Yeşil Yağ Nasıl Yapılır?
Yeşil yağ yapmanın birden çok yolu var. Kısık ateşte yağ içine atılan aromatiklerin ısı yoluyla yağı tatlandırması en bilinen yöntemlerden biri. Oysa biz biraz daha basit ve etkili bir yol veriyoruz. Isıl işlem kullanmadan, blend ederek yağ ile aromatiklerin tadını harmanlıyoruz. İhtiyacınız olan tek şey sızma zeytinyağı ve bir miktar yeşillik. Maydanoz, nane, fesleğen veya yeşil soğan ile uygulayabileceğiniz tarifin varyasyonlarını da sizler için derledik.
Fesleğenli Yeşil Yağ Tarifi
Sanki Atölye’nin şefi sevgili Ceyda Artun’un bizlerle paylaştığı tarifte fesleğen başrolde! Yıkayıp kuruladığınız fesleğenlerin yaprak ve saplarını birkaç parçaya bölerek hazneye almanız gerekiyor. Üzerine yağı ekleyerek karışımı çok ısıtmadan ama her şey birbirine karışana kadar çevirmelisiniz. Homojen kıvam alan karışımın renginin canlı bir yeşile döndüğünü fark edebilirsiniz. Sonrasında yapmanız gereken ise çok kolay… Elde ettiğiniz fesleğenli yeşil yağı süzerek kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Süzmek için sırrımız ise bir adet filtre kahve kağıdı. Mümkünse ağartılmamış, kraft kahve süzme kağıtlarından tercih etmelisiniz. Kağıdı bir süzgeç içine yerleştirdikten sonra yağın ağır ağız süzülerek bir kapta birikmesini beklemelisiniz. Sonuçta bir gün kadar sonra elinizde pürüzsüz ve mükemmel aromada bir yeşil yağ olacağından şüpheniz olmasın. Yağı şişelere koyarak güvenle saklayabilir, yemeklerinizi sonlandırmak için kullanabilirsiniz.
Maydanozlu Yeşil Yağ Tarifi
Maydanozlu yeşil yağ yapmak için temizleyip ayıkladığınız maydanozları karıştırma haznesine yerleştirmelisiniz. Üzerine bir kap sıvı yağ ekledikten sonra ısınmayacak kadar kısa ancak karışım homojen olacak kadar uzun süre karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz canlı yeşil renkteki ve buram buram maydanoz kokan yağ karışımını filtre kahve kağıdı vasıtasıyla süzgeç içinde, ağır ağır süzerek son haline getirebilirsiniz. Maydanoz yağınızı hava almayacak ve mümkünse koyu renk bir şişe içinde saklayarak soğuk yemeklerinizin servisinde eşlikçi olarak kullanabilirsiniz. Maydanozlu yeşil yağın özellikle soğuk pırasa yemeği ile harikalar yarattığını söylemiş miydik?
Naneli Yeşil Yağ Tarifi
Eğer buzdolabınızda bozulmaya yüz tutmuş naneler varsa onları değerlendirmek için naneli yeşil yağ yapabilirsiniz. Formülümüz yine aynı. Temiz ve ayıklanmış naneleri yağ ile blend ederek süzmeniz gerekiyor. Filtre kahve kağıdı kullanarak süzme işleminin mükemmel olmasını garantilemeyi ise unutmamalısınız.
Rezeneli Yeşil Yağ Tarifi
Yeşil rezene yaprakları ile zeytinyağlı yemeklerinizi, salatalarınızı şenlendirmek ister misiniz? Eğer yanıtınız evet ise tam mevsimindeki enfes rezene yapraklarını birkaç parçaya bölerek hazneye almalısınız. Yağ içinde güzelce karıştırdıktan ve blend ettikten sonra bir süzgeç içine yerleştirdiğiniz filtre kahve kağıdı yardımıyla süzmeniz yeterli. Anasonu anımsatan kokusu ile mezelerinizin gözdesi olacak bu yeşil yağı, soğuk tariflerinizin lezzet sırrı haline getirebilirsiniz.
Dilerseniz farklı yeşillikleri bir arada kullanarak zengin tatlar oluşturmanız da mümkün. Örneğin arzu ederseniz acı biber kullanarak yağları daha iştah açıcı hale getirebilir ve yemeklerinize farklı tatlar kazandırabilirsiniz. Mutfakta yaratıcılığınızı kullanarak denemeler yapmaktan çekinmeyiniz. Elde ettiğiniz cezbedici sonuçları Defya Ailesi sosyal medya hesaplarımız üzerinden tüm Defya takipçileri ile paylaşmayı da unutmayın!
Yeşil Yağ Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri
Dünyaca ünlü markaların Türkiye’deki tek distribütörü olan Defya, birbirinden kullanışlı cihazları ile yeşil yağ yaparken de yanınızda,
- Blendtec blender modelleri yeşil yağ yapımı için birebir. Özellikle twister hazne sayesinde hazne içindeki sap ve yaprakları kolaylıkla karıştırarak homojen karışımlar elde edebilirsiniz. Farklı program ve hız seçenekleri bulunan cihazlar sayesinde kısa sürede pürüzsüz yeşil yağlar hazırlamanız mümkün.
- Vakumlu blenderlar özel vakum teknolojisi ile hazne içindeki oksijeni çekerek oksidasyonu en aza indiriyor. Özellikle yeşilliklerle hazırlayacağınız karışımın daha uzun süre dayanması ve daha canlı renge sahip olması için vakumlu cihazları tercih edebilirsiniz. Tribest markasının güçlü blenderlarını sizlere sunan Defya koleksiyonunda Vakumlu Personal Blender ve Vakumlu Dynapro Blender modellerini bulabilirsiniz. Ürünleri inceleyerek sizin için uygun cihazı seçebilir, mutfaklarınızda çeşit çeşit ve uzun ömürlü aromatik yağlar yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Yeşil Yağ Nerede Kullanılır?
Yeşilliklerin göz alıcı rengini ve zeytinyağının faydalarını buluşturan yeşil yağın kuşkusuz en önemli faydalarından biri estetik görünümü… Yemeklere görsel zenginlik katan yeşil yağ, aromatik lezzetler sevenlerin damaklarında iz bırakıyor ve lezzeti daha katmanlı bir hale getiriyor. Peki bu özgün tadı hangi yemeklere armağan edebilir, nasıl kullanabilirsiniz?
- Yeşil yağı salatalarınızın üzerine gezdirerek servis edebilirsiniz.
- Pizzalarınızın üzerine ekleyerek iştah açıcı bir sunum oluşturabilirsiniz.
- Fava, piyaz gibi geleneksel soğuk mezelerinizin üstüne yağ yerine yeşil yağ ekleyebilirsiniz.
- Bruschetta gibi arıştırmalıklarınızı lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz.
- Soğuk soslarınızı hazırlarken yararlanabilirsiniz. Örneğin rende domates ile karıştırarak hafif bir kahvaltılık sos yapabilirsiniz.
- Zeytinlerin veya peynirlerin üstüne dökerek kahvaltı sofranızı zenginleştirebilirsiniz.
- Zeytinyağlı yemeklere son dokunuş olarak ekleyebilirsiniz. Yalnız yemeklerin yeterince soğuk olduğundan emin olmalısınız.
- Siyah sarımsak[1] gibi aromatik diğer tatları zenginleştirmek için yeşil yağ kullanabilirsiniz. Ezdiğiniz sarımsakları yeşil yağ ile tatlandırarak servis edebilirsiniz.
Yeşil yağ nerede kullanılır sorusunun onlarca farklı yanıtı var. Ancak hazırladığımız zeytinyağında yapılan ve pişirme gerektirmeyen bu yağı kesinlikle ısıya maruz bırakmamalısınız. Pişirmede kullanmamalısınız. Oksidasyona neden olabilecek işlemlerden uzak tutarak keyifle sofralarınızda kullanabilirsiniz.