Diğer etlere göre daha az doymuş yağ içeren ve omega 3 bakımından zengin olan balıklar soframızın kaliteli protein kaynakları arasında. Vitamin, mineral ve protein zengini mevsim balıkları hangi ay yenir sizin için derliyoruz. Siz de özellikle folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot, selenyum, omega 3 içeren protein kaynakları olan mevsim balıklarını iyi yaşama uygun tariflerle sofralarınıza getirebilirsiniz. Yazımızda;
- Mevsim balıklarının lezzetini ve besleyiciliğini tüm yıl korumanızı sağlayacak kurutma yönteminden bahsedeceğiz.
- İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış balıklarını sizin için detaylandıracağız.
- Hemen arkasından hangi mevsimde, hangi aylarda hangi balıkları yiyebileceğinizi ay ay listeleyeceğiz.
Siz de iyi yaşama yardımcı ürünleri ile Türkiye’deki tüketicileri dünyaca ünlü markalarla buluşturan Defya’ya Defya Ailesi sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz.
Mevsim Balıkları Dahil Gıdaların Besleyiciliğini Tüm Yıl Saklayın!
Balık Nasıl Kurutulur? & Balık Kurusu Nasıl Yapılır? yazımızda sizlere nefis balık kuruları yapmanın sırlarını vermiştik. Siz de tam zamanında besleyici ve lezzetli balıkları bol bol alarak kurutabilir, bu şekilde saklayabilirsiniz.
İşte sizin için Defya bünyesinde bulunan ve üstün teknolojisi ile güvenle evinizde kurutmanıza yardımcı olan gıda kurutucu cihazlar;
Defya Kurutucular ile Dört Mevsim Balık Lezzeti
Mevsim balıklarınızı en doğal ve lezzetli şekilde kurutabileceğiniz üç özel ürünümüz sizlerle;
- Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi mevsiminde aldığınız taze balıkları, 75 dereceye kadar çıkabilen sıcaklığı ve iki aşamalı sıcaklık zamanlayıcısı sayesinde önce yüksek ısıda ardından ideal sıcaklıkta kurutmanıza yardımcı. Bu sayede sevdiğiniz balıkları uzun süre, besin değerini koruyarak saklayabilirsiniz. Üstelik 11 adet paslanmaz çelik rafı sayesinde bol miktarda balığı aynı anda kurutma imkanı sunuyor. Yüksek ısı özelliği gıda kurutma sırasında ihtiyacınız olan güvenliği sağlıyor.
- Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi geniş iç hacmi ve iki aşamalı sıcaklık kontrolü sahibi. Bu da sadece mevsim balıklarını değil, farklı sıcaklıklar gerektiren diğer gıdalarınızı da art arda kurutabileceğiniz anlamına geliyor. Örneğin kırmızı et veya turunçgilleri kurutmak için Supreme’i tercih edebilirsiniz. 9 adet paslanmaz çelik rafıyla büyük miktarlarda balık kurusu hazırlamak için uygun bir seçim. Üstelik üstün ısı kontrolü özelliği ile enzimler, vitamin ve mineraller canlı kalıyor! Besin değerinden ödün vermeden mevsim balıklarını saklamak artık mümkün.
- Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH ile evinizin huzurunu bozmadan, sessizce mevsim balıklarını kurutabilirsiniz. Paslanmayan çelik gövdeli şık cihaz, dijital kontrol paneli ve 6 adet paslanmaz çelik tepsisi ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Özellikle küçük mutfaklar için kurtarıcı olan ürün, 25-90 derece arasında ısı, 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlama ayarına sahip.

Mevsim Balıkları Neler?
İçerdiği sağlıklı yağ asitleri ile beyin gelişimi için önemli olan balıklar, mevsiminde tüketildiğinde çok daha fazla lezzet ve besin değeri vadediyor. Dondurulmuş balıklardansa mevsiminde tutulan taze balıkları keyifle sofralarınızda misafir edebilirsiniz. Hangi balık hangi mevsimde olur bildiğinizde, mevsiminde balıklardan daha iyi besin değeri ve lezzet alabilirsiniz. Ayrıca mevsim balıklarının bolluk nedeniyle daha uygun fiyatlı olabildiğini hatırlatmalıyız.
İlkbahar, Yaz, Sonbahar ve Kış Mevsim Balıkları
Mevsim balıkları, avlandıktan kısa süre sonra tazeliğini kaybediyor. Bu nedenle balık seçerken tazeliğine dikkat etmelisiniz. Göz bebekleri dışa doğru bombeli ve parlak olan, derisine bastırdığınızda iz oluşmayan balıkları almalısınız. Bu şekilde taze mevsim balıklarını ayırt edebilirsiniz. Peki hangi balık hangi mevsimde olur? Ay ay listelemeden önce kısaca hangi balıkları hangi mevsimde bulabileceğinizi not düşebiliriz;
- İlkbahar aylarında ülkemizde levrek ve çipura balığını bulabilirsiniz. Levrekleri özellikle ızgara veya fırında pişirebilirsiniz. Çipurayı ise taze otlar ve turunçgillerle beraber hafifçe kızartarak tüketebilirsiniz.
- Yaz aylarında av yasağı bulunuyor. Ancak olta balığı olan sardalyayı ve barbun balığını yazın bulabilirsiniz. Her iki balığı da salata ile beraber ızgara olarak yiyebilirsiniz.
- Sonbahar aylarının en değerli avlarından olan lüfer balığını fırında veya ızgarada tüketime hazır hale getirebilirsiniz. Sonbahar mevsim balıklarından hamsiyi ise kızartarak, pilav yaparak veya buğulama yöntemi ile yiyebilirsiniz.
- Havanın soğuması ile kışın mevsim balıkları artıyor. Kalkan ve mezgit kış balıkları arasında öne çıkanlardan… Kalkanın güvecini ve çorbasını yapabilir, mezgiti ise fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?
Ay ay hangi mevsim balıklarını bulabileceğinizi sizin için araştırdık. Siz de en leziz ve bol zamanında balıkları alarak sofralarınızı ziyafet sofralarına dönüştürebilirsiniz.
Avcılığın serbest olduğu kış aylarından ocak ayında ülkemizde rahatlıkla torik, mercan, levrek, palamut ve hamsi bulabilirsiniz. Çinekop yememeli, lüfer olmaları için büyümelerine müsaade etmelisiniz. Bunun yanında mezgit, izmarit ve sardalya balıklarından bu dönemde uzak durmalısınız.
-
Şubat Ayı Mevsim Balıkları
Yılın hala soğuk olan ilk aylarından şubat ayının mevsim balıkları arasında hamsi, izmarit ve mezgit sıralanıyor. Ayrıca bu ay, torik, levrek ve palamut da tüketebilirsiniz. Ayrıca bu ay bitmeden levrek, palamut, uskumru ve minekop da yiyebileceğiniz balıklardan.
Mart ayının balıkları arasında lezzeti ile damak çatlatan kalkan, izmarit, mezgit balıkları bulunuyor. Ayrıca gümüş balığı da tüketebilirsiniz. Henüz kışın bitimi nedeniyle tezgahlarda levrek, mercan, palamut ve torik bulabilirsiniz.
-
Nisan Ayı Mevsim Balıkları
Baharın iyiden iyiye hissedildiği nisan ayı, kalkan ve izmarit balıklarının en lezzetli zamanı. Bol beyaz eti ile mezgit ise sofranın yıldızı olmaya aday. Nisan ayında yiyebileceğiniz mevsim balıkları arasında sardalya ve hamsiyi de sayabiliriz. Bulursanız çinekop yememeye, lüfer olmaları için büyümelerine izin vermelisiniz.
Havaların ısınması ile mevsim balıkları azalıyor. Eğer mezgit, izmarit ve kalkan balıklarının lezzetine doyamadıysanız mayıs ayında da keyifle tüketebilirsiniz. Bunun yanında gümüş, morina, tekir, iskorpit, minekop, dil ve kılıç balıkları, mayısta tüketebileceğiniz seçenekler arasında. Ancak levrek, minekop, dil, tekir, iskorpit ve kılıç balıklarının bu ay morina ve gümüş balıkları kadar lezzetli olmayabileceğini hatırlatmalıyız.
Şimdi sardalyanın, orfoz ve trançanın tam mevsimi. Balıkçı tezgahlarında orkinos bulursanız kaçırmamalısınız. Eğer bu balıkları bulamazsanız, tam mevsim balıkları arasında olmasa da çipura, levrek, lüfer de yiyebilirsiniz.
Sardalya, orfoz ve trança yaz mevsimi balıkları arasında öne çıkıyor. Bu ayda sarıağız, akya, kaya balığı bulabilirsiniz. Ancak hamsi, kalkan ve izmarit balıklarından uzak durmalısınız.
Palamut, çipura ve sardalyanın lezzetine kavuştuğu ağustos ayı, yazın bittiğinin işaretini veriyor. Havalar hafif hafif soğumaya başladığında çipura yağlandığı için daha lezzetli alternatiflerini bulabilirsiniz.
Eylül ayının mevsim balığı kuşkusuz palamut. Sardalya, lüfer, barbun ve çipuranın da lezzetli seçeneklerini bulabileceğiniz eylül ayında, uskumru tüketebilirsiniz. Fakat çinekop, sarıkanat gibi bu mevsimde yavru olan balıklardan uzak durmalısınız. Ayrıca lüfer yavrularının 20 cm’nin, palamut balığının 25 cm’in altında avlanması yasak. Balık seçerken mevsim balığı olup olmamasının yanında boyuna da dikkat etmelisiniz.
-
Ekim Ayı Mevsim Balıkları
Ekim ayında levrek, barbun ve palamutun en lezizlerini bulabilirsiniz. Ancak boğaz sularında varlık savaşı veren lüfer balığını, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için ekim ayında kesinlikle yememelisiniz. Onun yerine kılıç balığı, sardalya ve uskumru da tercih edebilirsiniz.
Uskumru, lüfer, torik, sazan, yayın ve hamsinin en lezzetli zamanı olan kasım ayında, levrek ve mercanın da güzellerini bulabilirsiniz. Kasım ayı balıkları arasında ilk sırada akla gelmese de barbun da var. Mevsimi geçti demeden bir deneyin…
Havaların soğuması ile beraber aralık ayının vazgeçilmezi hamsi balıkları oluyor. Yine de canınız levrek, mercan çekerse, onları da aralık ayı boyunca deneyebilirsiniz. Mevsim balıkları arasında olmayan, uzak durmanız gereken balıklar ise çinekop ve mezgit. Benzer şekilde bu mevsimde izmarit balığını da yememelisiniz.