Tohum Kraker Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları Neler?

Tohum Kraker Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları Neler?

Atıştırmalık krizleri birçok kişi için sorun. Ya sağlıksız bir şeye yöneliyor ya da açlığımızı bastırmaya çalışıyoruz. Evde tohum kraker yapmaya başladığınız gün, bu döngüyü kırabilirsiniz! Şimdi size, Defya mutfağının kurtarıcı atıştırmalığı olan tohum kraker tariflerini anlatacağız. Siz de yoğun bir günün ortasında gelen o atıştırmalık krizlerini sağlıklı ve lezzetli bir çözüme dönüştürebilirsiniz. Hem besleyici hem de damak zevkinize göre şekillendirebileceğiniz ev yapımı tohum krakerler, paketli ürünlere harika bir alternatif sunuyor. Yazımızda,

  • İlk olarak “Tohum Kraker Ne Demek?” sorusunu yanıtlayacağız. 
  • Yüksek lif, sağlıklı yağlar ve bitkisel protein içeriği ile tohum krakerler birçok fayda vadediyor. Detayları bilimsel kaynaklarla açıklıyoruz. Bu yararlar daha çok sağlıklı atıştırmalık tüketmek için nedeniniz olabilir, aradığınız motivasyon belki de burada!
  • Yazıda, keçiboynuzu özü ile tatlandırılan tatlı ve tahin ile hazırlanan tuzlu olmak üzere iki pratik ev yapımı tohumlu kraker tarifi bulunuyor.
  • Defya mutfağında krakerler, besin değerlerini ve enzimleri korumak amacıyla fırın yerine gıda kurutucusunda 48°C gibi düşük bir sıcaklıkta, yaklaşık 12 saatte hazırlanıyor. Gıda kurutucusunda kraker yapımı hakkında tüm detaylar yazımızda. 
  • Hamuru oklava yerine ıslak elle incecik yaymak, eşit kalınlıkta olmasına dikkat etmek ve kurutma işleminden önce bıçakla dilimlemek en önemli ipuçları. Ayrıntıları ve uzman görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz. 


Tohum Kraker Nedir?

Tohum kraker, adından da anlaşılacağı gibi, besin değeri yüksek çeşitli tohumların (ay çekirdeği, kabak çekirdeği, chia, susam, haşhaş vb.) su ve bağlayıcı bir malzeme ile bir araya getirilip ince bir tabaka halinde kurutulmasıyla ortaya çıkan, gevrek ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. 

Genellikle içeriği sayesinde lif, protein, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Bağlayıcı olarak çiya gibi jelleşen tohumlar kullanılıyor. Bu da glüten, yumurta gibi bağlayıcılara ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla birçok tohum kraker tarifi glütensiz ve vegan. (Yine de tarifleri kontrol etmelisiniz. Ancak bizim tariflerimizin glütensiz ve vegan krakerler olduğunu belirtmeliyiz.) 

Öte yandan bu yiyecekleri sağlıklı atıştırmalıklar arasında kategorize eden bir diğer neden rafine şeker içermemesi. Tatlı tohum krakerde dahi doğal meyve şekerinden faydalanıyoruz. 

Tohum krakerleri özel kılan, hem doyurucu olması hem de damak zevkine göre tatlı veya tuzlu olarak kolayca uyarlanabilmesi. Üstelik ev yapımı kraker reçetelerini farklı tohumlarla tatlandırabilir, kendi spesiyallerinizi yaratabilirsiniz. Sizin aklınıza ilk ne geldi? Belki biraz da çörek otu?

Tohum Krakerin Faydaları Nelerdir?

Tohum krakerler sayesinde sadece lezzetli değil, aynı zamanda bilinçli bir atıştırmalık tükettiğinizi de göreceksiniz. Tohum krakerler, gücünü içindeki minik ama kudretli tohumlardan alır. Bu krakerleri beslenme rutininize eklemenin sağlayabileceği potansiyel faydalar arasında sindirim, dolaşım sistemlerine destekler var. Ek olarak, kan şekeri kontrolüne destek sağlıyor ve antioksidan etkisi ile serbest radikal zararına meydan okuyor. 

Güvenilir kaynaklara dayanarak tohum krakerlerin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:(Kaynak: USDA)

  • Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi tohumlar, magnezyum ve sağlıklı doymamış yağ asitleri açısından güçlü birer kaynak. Çekirdekler yüksek oranda E vitamini ve magnezyum içeriyor. Bu içerikler, kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor. 
  • Chia tohumu, lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye katkıda bulunuyor. Peki bu ne anlama geliyor? Daha uzun süre tokluk. Daha kontrollü iştah. Dolayısıyla kilo kontrolünü de destekliyor. 
  • Susam, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyan E vitamini gibi antioksidanlar ve değerli mineraller içeriyor.
  • Tohumlar harika bir bitkisel protein deposu. Protein, kas onarımı ve genel vücut fonksiyonları için hayati önem taşıyor.
  • Düşük karbonhidrat ve yüksek lif içeriği, kan şekerinin ani yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Bu Tohumları Öğüterek Tüketin! blog yazımızdan tohumların diğer etkilerini ve tüketim önerilerini keşfedebilirsiniz. 

Ev Yapımı Tatlı ve Tuzlu Tohum Kraker Tarifleri

Tohumları kullanarak hem tuzlu hem de tatlı damak zevkine hitap eden iki farklı ve pratik tarif sunuyoruz. Fırınsız tohum kraker tariflerimiz, besin değerlerini en üst seviyede korumak için gıda kurutucusunda hazırlanacak şekilde tasarlanmıştır.

Kendi mutfağınızda, damak zevkinize göre özelleştirebileceğiniz iki harika tohum kraker tarifiyle tanışın. Biri kahvaltılıkların ve peynir tabaklarının yanına, diğeri ise kahve keyfinize veya çocukların beslenme çantasına eşlik etmek için ideal!

Tuzlu Tohum Kraker

Dilediğiniz tohumlarla, ayıklanmış çekirdek veya filizlendirilmiş malzemeler ile çeşitlendirebileceğiniz tuzlu tarifimiz size ilham vermeye hazır. Sema Özpekmezci imzası ile Defya mutfağında hazırladığımız reçeteyi kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Tuzlu versiyon, özellikle akşamları film izlerken yağlı cipslere, paketli yemişlere karşı favori alternatifiniz olacak. 

Tuzlu Tohum Kraker Tarifi Malzemeleri

  • 4 yemek kaşığı ay çekirdeği içi
  • 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi
  • 2 yemek kaşığı chia tohumu (5 yemek kaşığı suda 15 dakika bekletilerek şişirilecek)
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı haşhaş
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 çimdik tuz
  • İsteğe Bağlı Çeşnilendirme: Kekik, pul biber, rendelenmiş sert peynirler (vegan olmayan versiyon için). (Defya sırrı, tuzlu kraker hamuruna bir çay kaşığının ucuyla isli paprika eklemek. Verdiği o hafif isli lezzete inanamayacaksınız.)

Tuzlu Tohum Kraker Nasıl Yapılır?

İhtiyaç listemizi tamamladıysak mutfağın kapıları açılsın! Evinizde her daim bulundurmak isteyeceğiniz nefis atıştırmalık tuzlu tohum krakerler için şef önlüğünüzü takın. Dakikalar içinde harikalar yaratmanız işten bile değil: 

  1. Jel haline gelmiş chia tohumu ve tahin hariç, diğer tüm kuru malzemeleri bir blender yardımıyla çok hafifçe çekin. Malzemelerin tamamen un haline gelmemesine, hafif taneli kalmasına özen gösterin.
  2. Çektiğiniz karışıma şişirilmiş chia tohumunu, tahini ve tuzu ekleyerek bir spatula yardımıyla veya elinizle iyice yoğurun. Hamur ilk başta size biraz inatçı gelebilir, ama yoğurdukça inadı kırılıyor. 
  3. Hazırladığınız hamuru, kurutucu tepsisine serilmiş tepsi örtüsü üzerine alın.
  4. Hamuru elinizi ıslatarak veya ıslattığınız bir eldiven yardımıyla ince bir tabaka halinde yayın. Ne kadar ince olursa o kadar çıtır olacaktır.
  5. Yayma işlemi bittikten sonra, henüz kurumamışken bir bıçak yardımıyla krakerlerinizi istediğiniz boyutlarda dilimleyin.
  6. Tepsiyi gıda kurutucuya yerleştirin ve 48 derecede yaklaşık 12 saat kadar, tamamen kuruyup çıtırlaşıncaya dek kurutun. Kurutucuyu çalıştırdıktan birkaç saat sonra mutfağınızı sarmaya başlayacak o kavruk, iştah açıcı tohum kokusu var ya... İşte o koku çocukluğunuzdaki fırınların önünden geçerken hissettiklerinizi hatırlatıyor. Sabrınızın en güzel mükafatı bu olsa gerek.

Tatlı Tohum Kraker Tarifi

Tatlı krizlerini yatıştırmaya yardımcı tatlı tohum krakerler, içerisindeki yağ asitleri, lif ve protein ile kan şekeri dengesine yardımcı oluyor. Tokluk hissini de pekiştiren atıştırmalıklar sayesinde pişman etmeyen lezzeti kendi mutfağınızda hazırlayabilirsiniz. Çocukların beslenme çantası için hazırladığınızda tafine şekersiz, tamamen doğal ve doyurucu bir tatlı bulmanın huzurunu içinizde hissedebilirsiniz. 

Tatlı Tohum Kraker için Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı ay çekirdeği içi
  • 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi
  • 2 yemek kaşığı chia tohumu (5 yemek kaşığı suda 15 dakika bekletilerek şişirilecek)
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı haşhaş
  • 2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü (veya hurma şurubu)

Tatlı Tohum Kraker Nasıl Yapılır?

Haydi mutfağa girelim ve besleyici tohumlardan tatlı krakerler hazırlayalım. Üstelik tarif için mutfak tecrübesi gerekmiyor. Biraz cesaretle iyi yaşama yardımcı reçeteyi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. 

  1. Jel haline gelmiş chia tohumu ve keçiboynuzu özü hariç, diğer tüm kuru malzemeleri taneli bir doku kalacak şekilde çok kısa süre çekin.
  2. Karışıma şişirilmiş chia tohumunu ve keçiboynuzu özünü ilave edip tüm malzemeler bütünleşene kadar karıştırın. Hamuru yoğururken elinize gelen o hafif pürüzlü ama tok doku, doğru yolda olduğunuzun ilk işareti. İşte o an, iyi bir şeylerin ortaya çıkacağını anlıyorsunuz.
  3. Hamuru, gıda kurutucu tepsisine serdiğiniz tepsi örtüsü üzerine alın.
  4. Tıpkı tuzlu tarifte olduğu gibi, elinizi ıslatarak hamuru incecik yayın.
  5. Kurutma işlemine başlamadan önce bir bıçakla dikkatlice dilimleyin.
  6. 48 derecede ayarlanmış gıda kurutucuda yaklaşık 12 saat boyunca, tamamen gevrekleşene kadar kurutun. Ve işte o an! Fırından çıkan krakerlerden birini ısırınca duyacağınız o çıtırtı ve damağınıza yayılan o kavrulmuş tohum tadı, tüm emeğinize değdiğini gösterecek. Çocukların elinden düşürmeyeceği lezzete hazır olun!

Kısaca, evde tohum kraker yapmak için şu adımları izleyin:

  • Öğütün: Ay çekirdeği gibi kuru tohumları blender'da taneli kalacak şekilde hafifçe çekin.
  • Karıştırın: Bağlayıcı olan jel chia tohumunu ve sıvıları (tahin veya keçiboynuzu özü) ekleyip yoğurun.
  • İncecik Yayın: Karışımı yapışmaz yüzeye nemli elle incecik yayın. 
  • Önceden Kesin: Henüz yaşken bir bıçakla istediğiniz boyutlarda dilimleyin.
  • Düşük Isıda Kurutun: Besin değerini korumak için 48 derecede 12 saat kurutun, çıtırlaşınca hazır!

Evde Tohum Kraker Nasıl Yapılır?: Püf Noktaları

Krakerlerinizin her seferinde mükemmel çıtırlıkta, besleyicilik ve lezzette olması için bilmeniz gereken pratik ipuçlarını paylaşıyoruz. Islak el ile incecik yayma, pişirmeden şekil verme ve tarife yaratıcılık katma tüyolarımız sizlerle. Bu küçük detaylar, evde tohum kraker yapımını öğrenmenizi ve ilk denemenizde bile harika sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

  • Tohum kraker hamuru, yapısı gereği oklava ile açılmaya uygun değildir. Merdane veya oklavaya yapıştığını fark edebilirsiniz. Hamuru tepsiye en kolay yayma yöntemi, elinizi veya avuç içinizi suyla ıslatmaktır. Bu, hamurun elinize yapışmasını önler. Elinizi su ile nemlendirebilirsiniz, yağlamanıza gerek yoktur. 
  • Tohum krakerlerinizi ne kadar ince yayarsanız, o kadar çıtır oluyor. Her ısırıkta o tatmin edici çıtırtıyı duyman yolu incelikten geçiyor. Ancak bir bölümü kağıt gibi inceltmek krakerin bazı yerleri henüz çiğ durumdayken bir kısmının yanmasına sebep olabilir. Bu nedenle her bölümün eşit kalınlıkta olmasına özen göstermelisiniz. 
  • Kuruduktan sonra sertleşeceği için krakerleri düzgün bir şekilde kesmek imkansızlaşır. Bu nedenle, hamuru kurutucuya koymadan hemen önce dilimlemek en pratik yöntemdir.
  • Tarifler bir başlangıç noktasıdır. Tuzlu krakere farklı baharatlar, kuru otlar veya besin mayası ekleyebilirsiniz. Tatlı krakere ise tarçın veya vanilya tozu çok yakışacaktır.


Tohum Kraker Yapımına Yardımcı Defya Cihazları

Mutfakta doğru ekipmanlara sahip olmak, sağlıklı tarifleri hayata geçirirken hem süreci kolaylaştırır hem de alacağınız sonucu iyileştirir. İşte tohum kraker yapımında size yardımcı olacak Defya ailesinin öne çıkan ürünleri:

  • Tribest Glass Personal Blender: Tohumları un haline getirmeden, ideal taneli dokuda çekmek için güçlü ama kontrol edilebilir bir blendera ihtiyacınız var. Tribest'in cam hazneli kişisel blenderı, paslanmaz çelik bıçakları ve kompakt yapısıyla bu iş için biçilmiş kaftan. Malzemelerinizi saniyeler içinde istediğiniz kıvama getirir. Farklı boyutlardaki hazneler sayesinde küçük porsiyonları bile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Tek tuşla kontrol konforunu deneyimlemek için evinizde Tribest personal blenderlar bulunmalı! Kişisel blender’ların mucidi olan Tribest ile sadece tohum kraker değil, soslar, smoothie’ler yapabilirsiniz. 500W gücündeki küçük yardımcınız buz dahi kırabilen bıçakları ile mutfağınızın çalışkan yardımcısı olmaya aday. 
  • Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-1912-DH: Tohum krakerlerin sırrı, düşük sıcaklıkta, yavaşça kurutularak besin değerlerinin korunmasıdır. Wartmann gıda kurutucu, 48 derece gibi hassas sıcaklık ayarları yapmanıza olanak tanır ve homojen hava akımıyla her yerinin eşit çıtırlıkta kurumasını sağlar. İşin sırrı da bu zaten. Fırının yüksek ısısının aksine bu yöntemle vitaminler ve enzimler adeta güvende kalıyor. 25 ile 90 santigrat derece arasında, 30 dakika ile 72 saat aralığında çalışabilen cihaz, et gibi yüksek ısı gerektiren kurutmalarda dahi kullanılabilir. 
  • Tribest - Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici - FL-3000-C: Krakerlerinizi bir üst seviyeye taşımak ister misiniz? Kendi filizlendirdiğiniz karabuğday, maş fasulyesi veya mercimek filizlerini tarife ekleyerek krakerlerin besin değerini ve canlılığını katlayabilirsiniz. 30 dakikada bir 5 dakika boyunca filizleri sulayan otomatik cihaz sayesinde toprak, sulama veya ışık derdi olmadan mikro filizler evinizde!

Otomatik cihazın yanında manuel filizlendirici çeşitleri de Defya’da. Kompakt ve kullanışlı ürünler sayesinde evde taze filizler yetiştirmek hiç olmadığı kadar kolay!

Uzmanından Notlar: Sema Özpekmezci'den Tohum Kraker Tavsiyeleri

Defya Mutfağımıza konuk olan sevgili Sema Özpekmezci'nin deneyim ve bilgilerine yer vererek tarifimize notlar eklemek istiyoruz.. Onun bakış açısı, tariflerin arkasındaki felsefeyi daha iyi anlamamızı sağlıyor. 

"Tohum krakerleri kurutucuda yaparak düşük derecede besin değerlerini koruyoruz. Normal fırınlarda hiçbir zaman bu düşük derecelere inemiyoruz maalesef. Fırınlar bu derecelere inemiyor, inse dahi 12 saat çalıştırdığımızda çok ciddi elektrik kullanımı gerçekleşiyor. Hem besin değerlerini hem de doğal kaynakları korumak için biz kurutucularla tariflerimizi yapmayı tercih ediyoruz.”- Sema Özpekmezci, LinkedIn Profili

Evde tohum kraker yapmak, sadece sağlıklı bir atıştırmalık hazırlamanın ötesinde, bedeninize ne aldığınızı bilmenin getirdiği bir gönül rahatlığıdır. Paylaştığımız tarifler ve püf noktalarıyla, paketli ürünlere veda edebilir, kendi damak zevkinize uygun, besleyici ve lezzetli krakerlerinizi kolayca yapabilirsiniz. Damağınızda tohumların o zengin ve kavruk tadını bırakacak tarifleri evde yaparak tüm ailenizi şaşırtabilirsiniz.

Defya'nın "İyi Ye, İyi Yaşa" felsefesini benimseyerek mutfağınızda yaratacağınız bu küçük ama etkili değişimle daha enerjik ve sağlıklı bir hayata adım atın. En iyi tohum kraker tariflerinizi, notlarınızı ve yorumlarınızı Defya Ailesi sosyal medya hesaplarımız ile paylaşmayı unutmayın!

Diğer tohumlu kraker tariflerimiz için youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz: 

 

Tohum Kraker Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Tohum kraker sağlıklı mı? 

Bir reçete herkes için tek başına sağlıklı veya sağlıksız olamaz. Ancak işlenmiş un, şeker ve katkı maddeleri içermediği için iyi yaşam prensiplerine uygun olduğunu belirtebiliriz. İçerisinde rafine şeker, koruyucu ve katkı yerine lif, protein, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller açısından zengin tohumlar bulunur. Özellikle ev yapımı olduğunda içeriğini tamamen kontrol edebilirsiniz.

Tohum kraker kilo aldırır mı? 

En çok aldığımız sorulardan biri de bu: "Harika görünüyor ama bunlar kilo aldırır mı?" Şöyle anlatalım: Her şeyde olduğu gibi porsiyon kontrolü şart. Ama o tokluk hissi sayesinde, abur cubur yeme isteğini keserek kilo kontrolüne yardımcı olabilir. 

Tohum kraker neyle yenir? 

Tuzlu versiyonları tek başına veya avokado ezmesi, humus, zeytin ezmesi ile tüketebilirsiniz.Bitkisel besleniyorsanız tofu veya seitan kaynaklı şarküteri ürünleri ile beraber deneyebilirsiniz. Tatlı versiyonları ise sade olarak, fıstık ezmesiyle veya taze meyvelerle birlikte yiyebilirsiniz. 

Tohum krakerler nasıl saklanmalı? 

Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra, hava almayan bir cam kavanozda veya kapta, oda sıcaklığında saklanmalıdır. Doğru saklama koşullarında çıtırlıklarını haftalarca korurlar.

Chia Tohumu yerine Keten Tohumu kullanabilir miyim?

Kesinlikle. Keten tohumu da tıpkı chia gibi suda jelleşerek harika bir bağlayıcı görevi görür. En iyi sonuç için öğütülmüş tohum kullanmanızı tavsiye ederiz. Tarifteki 2 yemek kaşığı chia tohumu yerine, 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu 5-6 yemek kaşığı suda bekleterek aynı jel kıvamını elde edebilirsiniz.

Haşhaş sevmiyorum, yerine ne koyabilirim?

Haşhaş, tarife doku ve hafif bir aroma katar ancak bağlayıcı bir özelliği yoktur. Haşhaşı tariften tamamen çıkarabilir veya yerine aynı miktarda sevdiğiniz başka küçük tohumlar ekleyerek krakerlerinize farklı bir karakter katabilirsiniz. 

Tohum Krakerin Yaklaşık Kalori Değeri Nedir?

Ev yapımı tariflerde malzeme markaları ve porsiyon büyüklükleri değişebileceği için kesin bir kalori değeri vermek zordur. Ancak, tarifteki malzemeler üzerinden yapılan yaklaşık bir hesaplamaya göre; Bir porsiyon (yaklaşık 4 adet kraker) ortalama 150-180 kcal aralığındadır.

Tarif Çok Cıvık Oldu Ne Yapmalıyım? 

Eğer reçetede bir şeyler ters gittiyse ve hamur cıvık olduysa, içine biraz çiğ karabuğday unu ilave edebilirsiniz. Korkmayın bu un nötr lezzette ve glütensiz.

Evde Tahin Yok, Tuzlu Krakeri Nasıl Yapabilirim?

Susamdan tahin yapmanın yollarını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Alerjisi Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Tariflerimizi hazırlarken gıda hassasiyetlerini göz önünde bulunduruyoruz:

  • Fındık/Fıstık Alerjisi: Tarifimiz fındık, fıstık gibi yemişler içermez.
  • Önemli Uyarı - Susam Alerjisi: Lütfen dikkat! Tariflerimiz susam ve tahin içermektedir. Susam alerjiniz varsa, susam tohumlarını çıkarabilir ve tuzlu tarifteki tahin yerine ay çekirdeği ezmesi kullanabilirsiniz.

 
Etiketler: kurutucu
Eylül 22, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR