Kivi Nasıl Kurutulur? Kivi Çayı Nasıl Yapılır?

Kivi Nasıl Kurutulur? Kivi Çayı Nasıl Yapılır?

Dolaşım ve sindirim sistemi için faydalı besinler arasında yer alan kivi, taze tüketilebildiği gibi kurutulabiliyor da… Kivi kurutma işleminin en pratik ve etkili yolu dehidratörlerden geçiyor. Kuru meyveler genellikle çay olarak tüketiliyor. Özellikle kurulardan yapılan kivi çayı, nefis lezzeti, besleyici içeriği ve mis kokusu ile molalarınıza keyif katmaya hazır. Üstelik kivi çayı yapmanıza yardımcı olacak birbirinden kaliteli yardımcılar da Defya’da. Cihazlar sayesinde lezzeti ve faydaları ile dikkat çeken kuru kivileri evde hazırlamak da çok kolay. Siz de çeşit çeşit profesyonel mutfak cihazını evlerinize getiren, dünyanın en ünlü markalarını sizlerle buluşturan Defya’nın önerilerine kulak verebilirsiniz. 

İşte kivi kurutma konusunda sizlere yol göstereceğimiz yazımızda bulacağınız detaylar: 

  • Kivinin faydaları neler sizler için araştırdık. Bilimsel kaynaklara dayanan yararları keşfetmek için siz de kivi tüketmeye özen gösterebilirsiniz. 
  • Kivi kaç kalori merak ediyorsanız yanıtı yazımızda. 
  • Peki kivi nasıl kurutulur? Tribest ve Wartmann kurutucularla evde kivi kurutmanın pratik ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.
  • Son olarak kivi çayı nasıl yapılır anlatıyor, leziz reçetemiz ile sizleri keyifli bir çay saatine davet ediyoruz. 

Siz de iyi yaşama yardımcı cihazları ve özel tarifleri ile güvenilir kaynağınız olan Defya’ya kulak verebilirsiniz. Kivi ve kivi çayı hakkındaki detaylara geçmeden önce dilerseniz kivi kurutma için kullanabileceğiniz Defya ürünlerinden bahsedelim: 

 

Kivi Kurutma için Defya Ürünleri

Evde kivi kurutma imkanı sunan çeşitli dehidratör seçenekleri, Defya Ailesi garantisiyle sizlerle buluşuyor. Tribest Sedona, Amerika'nın en çok tercih edilen sebze kurutma markası olarak tanınırken, Avrupa'nın lider markası Wartmann'ın kurutucuları da yalnızca Defya'da sizlere kivi kurutma için çözüm sunuyor: 

  • Wartmann Kurutucuları, paslanmaz çelik gövde ve tepsiler bulunduruyor. Gıda ile temasa tamamen uygun olan cihazlar, ev tipi kullanım için tasarlanıyor. Cihazların geniş iç hacimleri ve kurutma alanları sayesinde kilolarca kiviyi, diğer meyve ve sebzeleri tek seferde kurutabilirsiniz. Markanın 6, 10 ve 12 adet paslanmaz çelik tepsi içeren modelleri Defya koleksiyonunda yer alıyor. Ayrıca, cihazlar 25 ila 90 santigrat derece arasında ısı kontrolü sağlıyor. Bu sayede düşük ısıda ve raw prensiplerde kurutma yapmak kolaylaşıyor. 30 dakikadan 72 saate kadar zamanlanabilmeleri ile tam kontrolü sizlere bırakıyor. Gelişmiş teknoloji sayesinde kivi kurutmak için yapmanız gereken tek şey kivileri temizlemek ve dilimlemek. Kurutucuları dijital kontrol paneli üzerinden kolayca ayarlayarak geri kalan işleri cihazlara bırakabilirsiniz. 
  • Amerika'nın popüler markası Tribest, Express ve Sedona Supreme modelleriyle evde kivi kurutma ihtiyaçlarınıza çözüm sunuyor. Cam kapakları, geniş kurutma alanı sunan çok sayıda tepsisi ve besin değerlerini koruyan özel fan sistemiyle dikkat çeken ürünler, kivilerinizi düşük ısıda kurutarak en iyi şekilde saklamanıza yardımcı oluyor. TST adlı verilen iki aşamalı ardışık zamanlayıcı özelliği farklı ısılarda programlamaya yardımcı oluyor. Diğer taraftan Tribest ürünleri arasında küçük parçalı meyve sebzeleri kurutmak için ideal olan BPA içermeyen plastik tepsilerle tamamlanan Classic model de var. Siz de ürünleri inceleyerek çeşitler arasından seçim yapabilir, evde dört mevsim besleyici kuruların keyfini sürebilirsiniz. 
 

Kivinin Faydaları Nelerdir?

Birçok vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan kuru kivi, tüketildiğinde vücuda çok sayıda fayda vadediyor. Ancak bu faydaları bilgilendirme amacıyla sizinle paylaştığımızı, tedavi amacı taşımadığını vurgulamak isteriz. Doktorunuza danışarak hareket etmenizi öneriyoruz.

  • Karotenoidler bakımından zengin beslenmenin depresif belirtilere karşı etki gösterdiği biliniyor. Kivi de kafeik asit ve klorojenik gibi polifenoller içererek antioksidan kapasitesinin yüksekliğini ispat ediyor. (Kaynak)
  • Yapılan çalışmalar kivi tüketiminin birçok meyve ve sebze gibi tansiyon üzerinde düşürücü eski gösterdiğini belirtiyor. 8 hafta boyunca günde üç kivi yiyenlerin günde bir elma tüketenlere kıyasla daha düşük kan basıncı bulunduğuna dair bir örnek dahi mevcut. Ancak bu konuda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç var. 
  • Hem çözünür hem de çözünemez lifler bulunduran  taze ve kuru kivi bu yönüyle sindirime destek sağlıyor. 
  • Hücre hasarına karşı destek oluşturan C vitamini yönünden oldukça yüksek bulunuyor. Öyle ki günde 2 kivi yemek günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor. 
 

Kivi Kaç Kaloridir?

Yeşil ve sarı renkte çeşitleri bulunan kivi kalori ve besin değeri tablosu ile dikkat çekiyor. Çiğ ve yeşil renkli bir kivinin 100 gramı sadece 64 kalori içeriyor. 14 gram karbonhidrat bulunduran meyve 3 gram lif, 1 gram protein, 0,44 gram yağ ihtiva ediyor. Ayrıca meyve içinde potasyum, folat, bakır gibi mineraller ve A, E, K, C vitaminleri de yer alıyor. 

Lutein ve karotenoid gibi antioksidanlar yönünden zengin olan kivi kuruları C, A ve E vitamin değerlerini koruyor. Yapılan çalışmalar 42 gramlık bir kuru kivi porsiyonunun 150 kalori içerdiğini gösteriyor. 35 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 1 gram yağ ve 3 gram lif bulunduran kuru kivi kalori bakımından kontrollü tüketilmesi gereken yiyecekler arasında sayılıyor. Zira 35 gramlık karbonhidrat yükünün içinde büyük oranda meyve şekeri yer alıyor. 

Siz de kuru kivileri yoğurtla beraber, tek başına cips olarak veya çay şeklinde tüketebilirsiniz. Ancak günlük kontrollü tüketmeye özen göstermeli, herhangi bir sağlık sorununuz varsa doktorunuzdan onay alarak beslenme planınıza eklemelisiniz. 

 

Kivi Nasıl Kurutulur?  

Kivi kurutma işlemi diğer meyve ve sebzelerden farklı değil. Öncelikle kivileri yıkamalı ve bıçak yardımıyla nazikçe soymalısınız. Ardından bir mandolin doğrayıcı yardımıyla kiviyi eşit dilimlere ayırabilirsiniz. Meyvenin eşit şekilde dilimlenmesi oldukça önemli. Bu sayede kurutma sırasında hemen hemen aynı zamanda kurumalarını sağlayabilirsiniz. 

Eşit dilimlediğiniz meyveleri, gıda kurutucu cihazınızın tepsisine dilimler birbirine temas etmeyecek şekilde dizmelisiniz. Sonrasında cihazları doğru ısı ve süreye ayarlayarak işlemi makinelere bırakabilirsiniz. 48 derecede, raw kurutma prensiplerine göre 7 ile 15 saat sürede kuruması beklenen kivileri kontrollü olarak kurumaya bırakabilirsiniz. Meyvenin cinsine, hangi kuruluk derecesinde kuru kiviler elde etmek istediğinize ve ortamın nemine bağlı olarak süre değişeceğinden ara ara kontrol ederek meyveleri hazırlayabilirsiniz. 

Kuru kivilerin esnekliğini kaybetmemiş ancak neminden tamamen arınmış olması gerekiyor. Kuruttuğunuz meyveleri hava almayan, vakumlu bir kavanoz içinde saklayabilirsiniz. Muhafaza ettiğiniz alanın karanlık olmasına dikkat ederek daha sağlıklı depolama şartları oluşturabilirsiniz. Uzun raf ömrü, yüksek besin değeri koruması ve lezzet garantisi ile evinizde kivi kurutmak işte bu kadar kolay!

 

Kivi Çayı Nasıl Yapılır?

Kivi çayı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler çok kolay. Kuru kiviler, bir dilim kuru veya taze limon dilimi ve içme suyu. İdeal kivi çayı oranını sizlerle paylaşıyoruz: 

Kivi çayı için malzemeler:

  • 4-5 dilim kuru kivi
  • 1 dilim taze veya kuru limon
  • 1 çubuk tarçın 
  • 2 bardak temiz içme suyu

Temiz içme suyunu kaynattıktan sonra 3-4 dakika kadar dinlendirmeli ve ısısının ortalama 80 dereceye kadar düşmesine müsaade etmelisiniz. Sonrasında demlikteki suyun içine kuru kivi dilimlerini, limonu ve tarçını atarak kapağını kapatmanız ve demlenmesini beklemeniz yeterli. Ortalama 7 dakika demlenen çayı bir süzgeç yardımıyla süzerek servis edebilir ve keyifle tüketebilirsiniz. 

Kuru kivileri dilerseniz blender haznesinden geçirerek daha küçük parçalara ayırabilir, hatta dilerseniz toz haline getirebilirsiniz. Bu şekilde kullanım tercih ediyorsanız daha ince bir süzgeç kullanarak demleyip sonrasında çayı süzebilirsiniz. Toz kivi çayının suyu biraz daha bulanık yapacağını aklınızda tutmalısınız. Afiyet olsun.
Etiketler: defya
Şubat 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR