Klor Nedir? Sudaki Klor Nasıl Temizlenir?

Klor Nedir? Sudaki Klor Nasıl Temizlenir?

Beraberinde bazı soru işaretlerini de getiren klor suya neden eklenir? Potansiyel zararları nelerdir ve sudaki klor nasıl temizlenir sizler için araştırdık. Yazımızda bu soruların cevaplarını detaylarıyla bulacaksınız. Ayrıca sizlere sudaki kloru temizleyen su arıtıcılar hakkında kapsamlı bir rehber sunacağız. 

  • Sudaki kloru gidermeye yardımcı British Berkefeld su arıtıcılar ile tanışmaya hazır mısınız? Defya’nın resmi distribütörlüğünde tüketicilere sunduğumuz ürünlerimizi sizlere tanıtacağız. 
  • Sonrasında klor nedir paylaşacağız. 
  • Su neden klorlanır açıkladıktan sonra, 
  • Klorun zararlarından bahsedeceğiz. 
  • Sudaki klor nasıl giderilir sorusuna yanıt vereceğiz. 

İyi yaşam rehberiniz olan Defya ile siz de temiz içme suyu ihtiyacınızı nasıl karşılayacağınız hakkında ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz. Defya’nın kullanıcı dostu cihazlarına defya.com.tr üzerinden ulaşabilirsiniz. Defya Ailesi sosyal medya hesapları üzerinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Sudaki Kloru Temizleyen British Berkefeld Su Arıtıcılar

British Berkefeld, yüz yılı aşkın bir süredir etkili su arıtma çözümleri sunan köklü bir marka. Özellikle seramik filtre teknolojisi ile öne çıkan arıtıcılar, musluk suyundaki kloru ve diğer zararlı maddeleri gidermede yüksek performans gösteriyor. Ürünlerin ayırt edici özellikleri arasında portatif olması dikkat çekiyor. British Berkefeld markalı su arıtma ürünleri için montaja gerek yok. Elektrik veya su tesisatı kurulumu gerekmiyor. 

Sudaki Kloru  Gideren Su Arıtıcılar

British Berkefeld filtreleri, aktif karbon içeren seramik filtre kartuşları sayesinde sudaki serbest kloru etkili bir şekilde uzaklaştırıyor. İşte portatif özelliği ile fark yaratan ürünler; 

British Berkefeld - 6 Lt Portatif Su Arıtma Cihazı – 2 Filtre - W9361136 sadece kloru değil, aynı zamanda diğer partikülleri de sudan arındırıyor. Elektrik gerektirmeyen, yerçekimi ile çalışan modelleri sayesinde doğal ve güvenilir bir filtrasyon sağlıyor. Özellikle elektrik kesintilerinin yaşadığınız bölgelerde veya kamp gibi elektrik erişimi olmayan durumlarda kullanabilirsiniz. Seramik filtre mumları, 1 mikrondan küçük gözeneklere sahip. Su üst hazneden alt hazneye geçerken bu gözeneklerden akıyor. Bu sırada partiküller fiziksel olarak tutuluyor. Aktif karbon içeren kartuşlar klor ve diğer organik maddeleri filtreliyor. Çift katmanlı filtrasyon sistemi sayesinde, parazit ve partiküller %99.9 oranında, toksik kurşun %99.5 oranında temizleniyor. Emprenye gümüş bakteri oluşumunu engellerken, filtreler PFAS kimyasallarını da sudan temizliyor. 

British Berkefeld - 12 Lt. Portatif Su Arıtma Cihazı – 2 Filtre - W9361137 sudaki klorun potansiyel zararlarından korunmak için kullanabileceğiniz klor temizleyen arıtıcılardan biri. 12 litrelik hazne hacmine sahip. Portatif su arıtıcı, etkili filtrasyon teknolojisi için seramik filtre mumlar ile suyu temizliyor. Parazit ve partikülleri %99.9, kurşunu %99.5 oranında filtrelerken aktif karbon sayesinde sudaki kloru arındırıyor. NSF onaylı su arıtma filtresi ile öne çıkan ürünü akan suyu, şebeke suyunu temizlemek için kullanabilirsiniz. PFAS adı verilen sonsuz kimyasalları %95 oranında, başarıyla temizliyor. Eğer ürün ile sudaki florürü de filtrelemek isterseniz, florür filtrelerinden ayrı olarak sipariş edebilirsiniz.

Dilerseniz klordan arındırdığınız suyu su canlandırıcılar ile servis ederek suyun yüksek enerjisinden faydalanmayı deneyebilirsiniz. 

Klor Nedir? 

Klor, periyodik tablonun 17. grubunda yer alan, halojenler olarak bilinen elementlerden biri. Oda sıcaklığında sarı-yeşil renkli, keskin ve rahatsız edici bir kokuya sahip bu gaz, güçlü dezenfektan özelliğe sahip. Bu özelliği sayesinde, suyun içerisindeki bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmaları etkili bir şekilde yok etmek için yaygın olarak kullanılıyor. 

Su Neden Klorlanır? 

Klor nedir artık biliyorsunuz peki içme sularının klorlanmasının sebebi ne? Kimyasal formülü Cl olan klor maddesi, şebeke sularına ekleniyor. Böylelikle sudan bulaşan hastalıkların engellenmesi amaçlanıyor. İçme sularının klorlanması sayesinde sudaki bakteriler, virüsler ve mikroorganizmalar ortadan kalkıyor. Üstelik bu işlem yeni bir rutin değil. Günümüzden bir asır önce uygulanmaya başlanan su klorlama, o dönem sudan yayılan tifo ve dizanteri gibi hastalıklara karşı güçlü bir koruyucuydu. 

 

Kamusal su sistemlerinde hastalıklara karşı güvenliği sağlamak için on yıllardır tercih ettiğimiz su klorlama neden gerekli? 

  • Nehir, göl, baraj suyu, akarsu gibi yüzey sularının temizlenmesi için kullanılıyor. 
  • Su sistemlerindeki korozyon gibi nedenler mikroorganizmaların beslenmesine zemin hazırlıyor. Klor ile dezenfeksiyon su sistemlerindeki bakteri ve mikropların da musluklarımızdan yayılmaması için önlem oluşturuyor. 
  • Salgın hastalıkların su kaynakları yoluyla artış göstermemesinin en basit çözümlerinden biri.
  • Yalnız içme suyunda değil, havuzlarda yüzme sularının dezenfeksiyonunda da klor ile çözüm aranıyor. 

İşte tüm bu nedenler dolayısıyla tüm dünyada suya klor ekleniyor. Klorlu su tüketiminin belli sınırlar altında olduğu sürece güvenli olduğu otoritelerce kabul ediliyor. Ancak düzenli olarak klor tüketiminin, uzun süreli maruziyetin sonuçları konusunda endişeler var. 

Klorun Zararları Nelerdir? 

Klorlama, suyun dezenfeksiyonu için hayati bir rol oynasa da, yüksek konsantrasyonlarda veya uzun süreli maruz kalındığında bazı potansiyel zararları olabiliyor. Klorun kendine özgü keskin kokusu ve tadı, kolaylıkla ayırt ediliyor. Özellikle bazı insanlar için son derece rahatsız edici olabilen klor tadı ve kokusu, yeni klorlanan su dağıtıldığında daha belirgin oluyor. Elbette yüksek konsantrasyonlu dezenfeksiyon yapıldığında da klorlu suyu fark etme olasılığı daha yüksek. 

Öte yandan TÜBİTAK kaynaklarına göre, Dezenfeksiyon Yan Ürünleri (DBP'ler) klorun sudaki organik maddeler ile reaksiyonu sonucu oluşabiliyor. Bu maddelere uzun süre maruz kalmak endişe uyandırıyor. Zira suda dezenfeksiyon sağlayan klorun neden olduğu yan ürünler, kanserojen etki potansiyeline sahip. Bu nedenle içerisinde farklı kirlilikler bulunan, rengi bulanık sularda klorlama yapılmaması önem taşıyor. 

TÜBİTAK dergisinde yer alan makaleye göre, klor ve ozon gibi dezenfeksiyon sağlayan kimyasalların belirli miktardan fazla kullanımı insan sağlığı için tehdit oluşturuyor. Güneş ışığı gibi etkenlerle hızla bozulabilen klorun kullanım miktarına ve şekline dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. 

Öte yandan sürekli klorlu suyla duş almak veya yıkanmak, bazı hassas ciltli kişilerde kuruluğuna, tahrişe ve alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Cilt gibi saçlar da kuruyabiliyor, saç renginde açılma ve saç tellerinde yıpranma meydana gelebiliyor. İşte sudaki klorun bu potansiyel zararları, birçok insanın sudaki kloru giderme yöntemlerini araştırmasına neden oluyor. 

Sudaki Klor Nasıl Giderilir?

Sudaki kloru gidermek için çeşitli fiziksel ve kimyasal yöntemlere başvurabilirsiniz. Bu yöntemler arasında evde uygulayabileceğiniz basit çözümler var. Bunun yanında daha kapsamlı su arıtma sistemleri de gerekebiliyor. İşte sudaki kloru gidermek için en yaygın kullanılan yöntemler:

  • Suyu kaynatmak, serbest kloru buharlaştırarak uzaklaştırmanın etkili bir yolu. Ancak suyu sürekli 15-20 dakika boyunca kaynattığınızda enerji sarf edersiniz. Bu da büyük bir kaynak ayırmanızı gerektiriyor.  Doğal kaynakların etkin kullanımını engelleyen bu yöntemim pratik olduğunu söylemek oldukça güç. 
  • Suyu açık bir kapta birkaç saat bekletmek de klorun bir miktarının havaya karışarak uzaklaşmasına yardımcı olabiliyor. Ancak bu yöntem, özellikle yoğun konsantrasyonda ve büyük miktarda su için pratik değil. Öte yandan klorun tamamen giderilmesi garanti edilemiyor. 
  • C vitamini gibi farklı maddeler özellikle akvaryum gibi alanlarda kloru gidermek için kullanılabiliyor. Ancak içme suyu için uygunluğundan söz etmek mümkün değil. 
  • Ters ozmoz sistemleri, suyu yarı geçirgen bir membrandan yüksek basınçla geçirerek çok küçük partikülleri bile filtreleyebiliyor. Bu sistemler, klorun yanı sıra birçok diğer kirleticiyi de sudan uzaklaştırıyor. Ancak, klorla beraber mineraller de yok oluyor. Ayrıca bu sistemler genellikle yüksek maliyet demek. 

British Berkefeld’in taşınabilir su arıtıcıları sayesinde evde, ofiste, kampta temiz su her an yanınızda. Siz de yazlık, ev, ofis veya kamp için su arıtıcı arıyorsanız suyu üstün özellikleri ile filtreleyen farklı boyutlardaki ürünlerimizi tercih edebilirsiniz.  

Etiketler: klor
Mayıs 02, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR