Mercimek Unu Nedir, Evde Nasıl Yapılır?

Mercimek Unu

Ülkemizde oldukça yaygın bir şekilde tüketilen mercimek unu, son yıllarda sağlıklı beslenme trendleri ile birlikte daha da popüler hale geldi. İçeriğindeki yüksek protein, lif, vitamin ve mineral değerleri sayesinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Peki, mercimek unu nedir ve evde nasıl yapılır? Bu yazıda bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

  • Profesyonel Defya ürünleri ile mercimek unu nasıl yapılır sorusunun yanıtları şimdi çok daha zahmetsiz!
  • Mercimek unu nedir sizler için açıklıyoruz.
  • Evde mercimek unu nasıl yapılır anlatıyor ve en besleyici reçeteyi paylaşıyoruz. 
  • Mercimek unu faydaları nelerdir anlatıyoruz.  
  • Mercimek unu ile neler yapılır öğrenmek isterseniz yaratıcı öneriler de yazımızda sizlerle. 

Yazımızı okuyarak mercimek unu nedir, nasıl yapılır konularına hakim olacaksınız. En kısa sürede deneyerek bizimle sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmayı unutmayın. Sonuçları merakla bekliyor, şimdiden afiyet olmasını diliyoruz. 

 

Mercimek Unu Nasıl Yapılır: İşte Yardımcı Defya Ürünleri

  • GEO Filizlendirme Çömleği filizlendirme için en iyi ortamı sunuyor. Gözenekli yapısı ile tohumlara nemli bir yatak hazırlayan ürün hızlı ve sağlıklı filizlendirmeyi garanti ediyor. Şık görünümü ve kullanışlı özellikleriyle mutfakların yeni üyesi çömlek, toprak olmasıyla uzun ömür vadediyor. 
  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamak için mükemmel bir araç. TST adı verilen iki aşamalı sıcaklık zamanlayıcısı özelliği ile farklı sıcaklıklarda ardışık işlemleri kolaylaştırıyor. 9 adet raf bulunduran ürün sayesinde gıdaların enzimlerini koruyarak kurutma yapabilir, besleyicilikten ödün vermeden mercimek unu nasıl hazırlanır deneyimleyebilirsiniz. 
  • Blendtec Classic 575 Blender yüksek kaliteli özellikleri ve dayanıklı tasarımı ile mutfakta kullanıcıların gözdesi. 1560 watt gücü ile her türlü yiyeceği kolayca parçalayabilen cihaz, 5 farklı hız ayarına sahip. Ek olarak, özel olarak tasarlanmış bıçakları sayesinde daha ince ve pürüzsüz sonuçlar veriyor. Meyve ve sebzeleri sıkarken, smoothie yaparken, dondurma yaparken, çorba hazırlarken veya hatta fındık ezmesi yaparken bile kullanabilirsiniz. Uzmanlıklarından biri ise un yapımı. 

 

 

Mercimek Unu Nedir?

Kırmızı veya yeşil mercimeğin öğütülmesiyle elde edilen un türü mercimek unu adını alıyor. Ayrıca, düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli olmasıyla tahıl kaynaklı diğer unlardan ayırt ediliyor. Aynı zamanda lif, demir, çinko, potasyum ve magnezyum gibi önemli besinler de içeriyor. Bu nedenle, özellikle vejetaryen ve vegan beslenme tercih eden kişiler tarafından sıklıkla seçiliyor. Peki en besleyici mercimek unu nasıl yapılır? İşte burada sır filizlendirmeden geçiyor. Besin değerini maksimize eden filizlendirme işlemi sonrasında un yaparak siz de mercimek ununu en besleyici haline ulaştırabilirsiniz. 

 

Evde Mercimek Unu Nasıl Yapılır?

Defya mutfağında sizler için filizlendirilmiş mercimeklerden un hazırladık. Profesyonel ev aletleri yardımıyla kolaylaşan tarifimiz sizlerle: 

Evde mercimek unu yapmak da oldukça kolay. Sadece bir malzemeyle mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. İşte evde mercimek unu yapmak için adım adım uygulamanız gerekenler:

  • Filizlendirme: İlk olarak 400-450 gram kadar yeşil mercimeği iyice yıkamalısınız. Bir gece boyunca suda bekletmeli ve fitik asitten arınmasını sağlamalısınız. Sonrasında, baklagilleri, tohumları ve tahılları filizlendirmek için özel tasarlanmış olan filizlendirici ürünlere yeşil mercimekleri koyun ve serin bir yerde 2 ila 4 gün arasında bekletin. Bekletme süresince, mercimekleri günde 2-3 kez suyla durulamanız gerekiyor. Bu sayede yeşil mercimekleri 3-4 gün içinde filizlendirebilirsiniz.
  • Kurutma: Filizlendirilmiş yeşil mercimekleri son bir kez yıkayın ve kağıt havlu üzerinde kurumasını bekleyin. Yapışmaz triflex kağıdının serili olduğu sebze meyve kurutucu tepsilerini kullanarak yeşil mercimekleri dizin. Bu sırada filizlenmiş mercimeklerin tepsilerde üst üste gelmemesine özen göstermelisiniz. Eğer raw food kriterlerine göre kurutmak istiyorsanız, makineyi 48 derecede 20-28 saat arasında ayarlamalısınız. Mercimek taneleri tamamen kuruduklarında çok sert olmalı. Tamamen kuruduklarından emin olmak için kurutulmuş malzemeyi çiğnemeye çalışarak kontrol edebilirsiniz.
  • Mercimek unu nasıl yapılır? Tamamen kuruduğundan emin olduğunuz filizlendirilmiş yeşil mercimekleri uygun profesyonel blender haznesine koymalı ve un haline gelene kadar öğütmelisiniz. Mercimek unu nedir, nasıl yapılır merak edenlere bu tarifi verebilirsiniz. Sonucu başarı garantili, besleyici bakliyat unları Defya mutfağında hazırlanıyor. Sonrasında evde yaptığınız unu hava almayan bir kapta, oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.

Mercimek unu nasıl yapılır sorusuna ipuçları ile ilgili bir not düşmek gerekiyor. Çünkü mercimek içinde antinutrient maddeler de bulunduruyor. Diğer besinlerin emilimini etkileyen maddeler arasında tripsin inhibitörler, lektinler, tanenler ve fitik asit var. Bu maddeleri azaltmak için mercimekleri bir gece önceden ıslatmalı ve iyice duruladıktan sonra kullanmalısınız. Elbette filizlendirme işlemi de bu maddelerin azalmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle taneleri filizlendirdikten sonra un yapmayı tercih etmelisiniz. 

 

Mercimek Unu Faydaları Nelerdir?

Artık mercimek unu nasıl yapılır biliyorsunuz. Peki mercimeklerin faydalarına hakim misiniz? Sağlığa yararlarını öğrendikten sonra mercimek ununa mutfağınızda daha sık yer vereceğinizden eminiz. Zira mercimek, B vitamini, folat, magnezyum, demir, çinko ve potasyum açısından oldukça zengin. Bunun yanında yüksek oranda protein içeriyor. Diğer yandan, fitokimyasallar açısından da güçlü bir kaynak. Mercimek unu nedir diye soranlar bu yanıtı almasa da o önemli bir polifenol deposu. Antioksidan, antiinflamatuar ve nöroprotektif etkileri azımsanmayacak düzeyde. Öyle ki yapılan laboratuvar çalışmalarında bu polifenollerin kanserli hücre büyümesini engellediği görülüyor. (Kaynak) Ayrıca henüz yeterli kanıt olmasa da bileşenlerin kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor. Dahası, mercimekteki polifenoller pişirildiğinde özelliklerini kaybetmiyor. Yani mercimek unu nasıl yapılır bilmiyorsanız benzer faydaları almak için mercimeğin birçok farklı versiyonlarını sofranıza getirebilirsiniz. 

Buna ek olarak mercimek kalp hastalıkları riskini azaltması ile ünlü. Hatta kan basıncını düşürmede etkili olabileceği varsayılıyor. Çünkü yapılan çalışmalara göre mercimek içindeki proteinler kan damarı daralmasını tetikleyen enzimi bloke edebiliyor. Tok tutma özelliği ise kilo vermeye yardımcı.

 

Mercimek Unu ile Neler Yapılır?

Mercimek unlarını farklı yemek tariflerinde kullanabilirsiniz. Özellikle glutensiz beslenen kişiler için harika alternatifler yaratıyor. İşte mercimek unu ile yapabileceğiniz bazı yemekler:

  • Hamur işleri: Bakliyat unları ile yapılan ekmekler, tam buğday ekmeğine göre daha az karbonhidrat içeriyor ve daha fazla protein sağlıyor. Üstelik lezzetleri buğdaylı hamur işlerini aratmıyor. Özellikle çocuklar için tercih edilen ürünler yetişkinlerin beslenmesinde de her geçen gün daha fazla yer alıyor.
  • Pizza hamuru: Glutensiz pizza hamuru yapmak için mercimek ununu kullanabilirsiniz. Ancak hamura kıvam kazandırmak için karnıyarık otu tozu eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Böylelikle hamurun glüten benzeri yapışkanlık kazandığına ve daha kolay şekil aldığına şahit olabilirsiniz.
  • Makarna: Mercimek unundan yapılan makarna, normal makarnaya göre daha fazla protein ve lif sahibi. Hazır ürünleri de bulunan mercimek makarnası doğru reçete ile evde de hazırlanabiliyor. 
  • Soslar: Mercimek ununu soslarınızda da kullanabilirsiniz. Özellikle krema yerine kıvam verici, bağlayıcı olarak bakliyat unu kullanarak daha hafif ve lezzetli soslar yapabilirsiniz.

Mercimek unu, sağlıklı beslenme trendleriyle birlikte popülerliğini artıran bir besin. Yüksek protein, lif, vitamin ve mineral değerleri sayesinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Siz de mutfağınızda yenilikçi reçeteleri deneyin ve sonuçlarını Defya Ailesi ile paylaşmayı unutmayın!

Etiketler: Defya
Mart 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR