Pancar Kvass ile Kışa Sağlık Getirin

Pancar Kvass

Doğu Avrupa’nın (özellikle Ukrayna ve Rusya’nın) en sevilen içeceklerinden biri olan pancar kvass ülkemizde de yavaş yavaş popülerleşiyor. Besleyici özelliği, lezzeti ve kolaylıkla evde yapılabilmesi ile fark yaratan bu ünlü içecek, kırmızı rengiyle adeta “ben sağlıklıyım”ı ilan ediyor. Pancarın kırmızı rengi ve fermantasyon sürecinin desteği ile beslenme rutininize “sağlık” ekleyecek bu içeceği daha yakından tanımak ister misiniz? Eğer yanıtınız “evet” ise yazımızda hangi sorulara yanıt bulacağından bahsedebiliriz: 

  1. Pancarın en faydalı hali kvass nedir sizlere bahsediyoruz. Doğu Avrupa’nın bu özel lezzeti ile tanışmaya hazır mısınız? 
  2. Pancar kvass ne işe yarar detaylarıyla anlatıyoruz. 
  3. Pancarın mayalanarak içecek haline geldiği kvass nasıl tüketilmeli detaylarını paylaşıyoruz. 
  4. Kırmızı pancar kvass faydaları ile şaşırtıyor. Yararlarını öğrenmeye hazırsanız, bilgileri yazımızda bulacaksınız.
  5. Pancarlı kvass tarifi de yazımızda!
  6. Evde pancar kvass yapımı için öneriler ile siz de geleneksel lezzete ulaşabilirsiniz.  

 

 

Pancar Kvass Nedir? 

Bizim kültürümüzdeki pancar turşusuna veya pancar suyuna benzetebileceğimiz kvass pancar küçük nüanslarla farklılaşıyor. Fermente pancardan yapılan bu özel içecek birçok yerde “tonik” olarak da kategorize ediliyor. İçeriğindeki probiyotik bakteriler sayesinde, sindirim için güç kaynağı olan kvass pancar suyu, biraz tatlı, biraz tuzlu lezzetiyle yenilikçi bir içecek. Siz de mutfakta yeniliklere açıksanız, yemeklerin yanında, gün içinde ara öğünlerde rahatlıkla tüketebileceğiniz bu tarifi hemen tarif defterinize eklemelisiniz. Peki kırmızı pancar kvassı için ihtiyacınız olanlar neler? Birkaç adet kırmızı pancar (organik olması tercih ediliyor), biraz deniz tuzu ve su arıtma cihazı ile filtrelenmiş içme suyu. Dilerseniz içeceğin daha kısa sürede hazır olması için karışıma fermantasyonu hızlandıracak peynir altı suyu, önceden yaptığınız sirkesiz/limonsuz turşunun suyu ekleyebilirsiniz. 

 

 

Pancar Kvass Ne İşe Yarar?

Kırmızı pancarların fermente edilmesi ile elde edilen bu geleneksel pancar kvass, juicer ise sıktığınız pancar suyundan daha az şeker içeriyor. Fermantasyon sürecinde şeker azalıyor ve içecek canlı pembe renge kavuşuyor. Bu esnada üreyen bakteriler ise probiyotik özellik kazanarak sindirim sağlığının korunmasına destek oluyor. Metabolik, kardiyovasküler sistemler için birçok faydası olan içecek, sabah kahvaltıda, ara öğünde veya akşam yemek yanında tüketilebiliyor. Tek başına içebilir, seyrelterek tüketebilir, soslarda kullanabilir veya dilerseniz blender ile hazırladığınız smoothieye renk katmak için içine biraz içecekten ekleyebilirsiniz. 

 
 

 

Pancar Kvass Nasıl Tüketilmeli?

Evde pancar kvass yapımına geçmeden önce tüketebileceğiniz kadar ara ara hazırlayarak fermantasyon süreci sonrası buzdolabında saklamanız gerektiğini hatırlatmalıyız. Sadece 2 hafta içinde hazır olacak kırmızı pancar kvass içeceğini günde yarım bardak ile 1 bardak arasındaki miktarlarda tüketebilirsiniz. Ancak bu süre zarfında başka fermente gıdalar tüketiyorsanız, bu miktarı biraz daha düşürmeniz mümkün. İster direkt bardağa koyarak içebilir, dilerseniz salatalarınıza sos olarak dökebilir veya şalgam suyu gibi yemek yanına alabilirsiniz. Hatta pancar kvass ile kinoa salatasına renk verenler bile var. Yaratıcılık size kalmış. Yalnız yaratıcılık sergilerken fermente içeceğe ısıl işlem uygulamamaya özen göstermelisiniz.

 

 

Kırmızı Pancar Kvass Faydaları

Pancar kvas hazırlamak için daha fazla ikna edici sebebe ihtiyacınız varsa, size sunduğu potansiyel faydaları okuyabilirsiniz. Henüz ikinci satırda ikna olacağınızın garantisini veriyoruz. Zira pancar kvas faydaları nedeniyle Doğu Avrupa ülkelerinde yüzyıllardır en çok tüketilen içeceklerden biri. 

  1. Yapılan çalışmalar, kırmızı pancarın beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. 
  2. İçeriğinde B ve C vitaminlerinin demir, kalsiyum, magnezyum, potasyumun yanı sıra antioksidanlar da bulunduruyor. Hatta bağışıklık için oldukça faydalı olan quercetin maddesi kvass pancarda bol miktarda bulunuyor. 
  3. Lifli gıdalar arasında yer alan pancar, uzun süre tok hissetmeye yardımcı oluyor. 
  4. Probiyotik bileşenler sindirimi iyileştiriyor ve bağışıklık fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. (Kaynak)
  5. Betalain ve betain içeren içecek, karaciğer sağlığını destekliyor. Oksidatif stresi azaltıyor. 
  6. Çalışmalara göre, vücudun nitrik okside dönüştürdüğü nitratları içeriyor. Bu da kalp için fayda sağlıyor. Kan damarlarının genişlemesine destek veren pancar, oksijen taşınmasını kolaylaştırıyor. Üstelik bu etki bilişsel fonksiyonların artmasına ve kan basıncının düşmesine imkan tanıyor.
  7. Egzersizden ortalama 90 dakika önce pancar suyu tüketmek atletik performansta artış sağlayabiliyor. Ayrıca antrenman sonrası oluşan kas ağrısı hissini de hafifleyebiliyor. 
    Siz de evde pancar kvass yapımı için sabırsızlanıyorsanız, yalnız değilsiniz. Haydi tarife geçelim! 

 

Pancar Kvass Tarifi 

Ortalama 1 kilogram organik pancarı karbonatlı suda bekletip iyice fırçalayarak yıkamalısınız. Kabuklarını soymadan kullanacağınız için sebzelerin iyice temizlendiğinden emin olmalısınız. Eğer sebzeler hazırsa, evde pancar kvass yapımı için adımları takip edebilirsiniz: 

  1. Kabuklu pancarları çok sert olan kısmından, saplarından ayırmalısınız. Temiz pancarları bir doğrayıcı yardımıyla küp küp veya ince ince dilimlemeniz yeterli. 
  2. Temiz ve kaynatarak sterilize ettiğiniz kavanozların içini dörtte üçünü dolduracak kadar pancar koymanız yeterli. 
  3. 1 su bardağı içme suyu için 1 tatlı kaşığı tuz olacak şekilde sıvı karışımı hazırlayın ve kavanozların üzerinde 3 parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurun. 
  4. Dilerseniz mayalanmayı hızlandırmak için bu sırada 1 yemek kaşığı kadar probiyotik turşu suyu ekleyebilirsiniz. 
  5. Hazırladığınız karışımı tatlandırmak için her kavanozun içine birer tane defne yaprağı koymanız mümkün.

Kavanozun kapağını çok sıkı olmayacak şekilde kapattıktan sonra serin, karanlık ve kuru bir yerde fermente olmaya bırakabilirsiniz. Ortalama 2 hafta içinde karışım yavaşça köpürmeye başlıyor. Köpükleri gördüğünüzde kavanozun kapağını sıkmalı ve her gün birkaç dakika kapağı açarak havalandırdıktan sonra yeniden kapatmalısınız. İşte bu aşamanın sonrasında sıra buzdolabına geliyor. Soğuttuğunuz pancar kvassı dilediğiniz zaman tüketmeye başlayabilirsiniz.

 
 

Evde Pancar Kvass Yapımı için Öneriler 

Evde mükemmel pancar kvass yapmak için püf noktalarımız var! Eğer siz de ilk denemede mükemmele ulaşmak istiyorsanız, bu noktalara dikkat etmelisiniz:

  1. Daha hafif tat için buzdolabına aldıktan hemen sonra içeceği tüketebilirsiniz. Ancak daha keskin bir lezzet arzu ediyorsanız 1 hafta daha beklemenizde fayda var. 
  2. Eğer buzdolabında kavanoz üzerinde beyaz köpüklenme görürseniz, servis ederken bu köpüğü sıyırmayı unutmamalısınız. Bir de paniğe gerek yok, köpük normal. 
  3. Kapağın sıkılma safhasında, kavanozun kesinlikle çok hava almaması gerekiyor. Aşırı hava teması küf oluşturabileceğinden, içmeden önce içeceği küfe karşı kontrol etmelisiniz. 
  4. Musluk suyu klor gibi maddeler içerdiğinden, bu maddeler fermantasyonu engelliyor. Bu nedenle kesinlikle suyu arıtmalısınız. 
  5. Eğer pancarlar yapışkan bir hal aldıysa panik yapmayın. Şekerli sebzelerde fermantasyon fazla olduğunda yapışkan doku oluşabiliyor. 
  6. Eğer hava sıcaksa içeceğin sadece 1 haftada olabileceğini aklınızda tutmalısınız. Sıcak havada mayalanma hızlanacağından daha kısa aralıklarla içeceği kontrol etmelisiniz. 
  7. Mayalanma süreci dolayısıyla içeceğin içerisinde %0.5 ile %1.0 dolaylarında alkol olabileceğini not düşmeliyiz. Ayrıca mayalanma süreci uzadıkça alkol içeriğinin artabileceği biliniyor. 

Hazır olan kvas pancarı, bir süzgeç veya tülbent yardımıyla süzerek servis yapabilirsiniz. Hazır olan içecek, buzdolabında ortalama 1 ay saklanabiliyor. Tabii bu sırada saklandığı şişenin kapağının kapalı olduğundan emin olmalısınız. Eğer pancar kvass tadı sizin için fazla yoğunsa, su veya maden suyu ile seyrelterek içmeyi deneyebilirsiniz.

 

Etiketler: Defya
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR