Sağlıklı Yaşam İçin Superfood'ların Gücü

Sağlıklı Yaşam İçin Superfood'ların Gücü

Yiyeceklerin tek başına süper güçleri var mıdır? Adeta bir takım oyunu olan beslenmede tek ürünle, tek tip rutinlerle mucizeler mümkün mü? Hayır! Peki süper gıda ne demek? Süper gıdalar, sağlıklı yaşam için fonksiyonel faydalar sunan besin değeri açısından zengin gıdalara deniyor. Superfood nedir diye soranlar antioksidan yönünden zengin, vitamin ve mineral içeriği yüksek besinler görüyor. Superfood faydaları göz ardı edilemez olsa da, bu bir pazarlama terimi. Diğer bir deyişle, sağlıklı beslenmenin ve fonksiyonel gıdalarla rutin oluşturmanın faydası mevcut ancak tek başına bir süper gıdadan medet ummak maalesef gerçekçi değil. Bilimsel gerçeklerle süperfoodları ele alacağımız yazımızda şu paylaşımları bulacaksınız; 

  • Superfood tüketimini pratikleştiren Defya ürünlerimizi sizlere sunacağız. 
  • Ardından superfood nedir açıklayacak ve sizleri süper gıda olarak dilimize çevrilen bu besin grubunu yakından tanımaya davet edeceğiz. 
  • Superfood çeşitleri nelerdir açıklayarak en popüler süper gıdaların listesini vereceğiz. Onları beslenme rutininize eklemenizde kesinlikle fayda var ancak porsiyon kontrolünü unutmayın. 
  • Superfoodların besin değerleri nedir, gerçekten bu gıdalar “süper” mi? Vitamin, mineral değerleri ile biraz süper güçlerden konuşacağız. 
  • Son olarak superfoodlar nasıl tüketilir örnekleyerek superfood faydalarını deneyimlemeniz için sizlere ilham vereceğiz. 

Haydi, hazırsanız mutfağın süper kahramanlarını sahneye alıyoruz. Süper besleyici gıdaları mutfağınıza ve sofranıza konuk ederek siz de sağlıklı yaşama bir adım daha yaklaşabilirsiniz. 

Superfood Faydalarını Hayatınıza Taşıyan Defya Ürünleri

Süper besinlere günlük yaşamda daha kolay yer açmak ister misiniz? Pratik mutfak yardımcıları ile sizler de hızla sağlıklı menüler hazırlayabilirsiniz. Bitki temelli öğünler, superfood dolu smoothieler yapmak için evinizde ihtiyaç duyacağınız elektronikler Defya.com.tr’de: 

  • Tribest personal blender süper smoothieleri her an yanınızda taşımaya imkan tanıyor. Farklı boyutlardaki cam hazneleri ile öğütme yapabilir, hazırladığınız yiyecekleri kolaylıkla kapaklı kaplarda taşıyabilirsiniz. 200, 400 ve 600 ml’lik kapaklı cam kapları take away için kullanmak, muhafazada tercih etmek çok pratik. Kullanışlı blender modelleri için Defya koleksiyonunu inceleyebilirsiniz. 
  • Tribest Sedona Express 25 Lt. kurutucu, en sevilen sebze ve meyve kurutma makinesi modelleri arasında. Ardışık sıcaklık zamanlayıcısı özelliği ile yüksek ısıda dahi kurutma yapabiliyor. Ardından düşük ısıda ve farklı zamanda kurutma fonksiyonuna geçen cihaz, çok pratik. Atıştırmalık superfood cipsleri yapmanızı sağlayacak makine ile meyveleri ve sebzeleri kurutarak uzun süre saklayabilirsiniz. 
  • İçerisinde superfood tohumların yer aldığı ekmekler, hamur işleri yapmak isterseniz ununuzu da taş değirmen yardımı ile evde öğütebilirsiniz. Kuru bakliyatlardan, tahıllardan (yulaf hariç) un yapmanıza yardımcı olacak değirmenler, evde temiz ve sağlıklı hamur işleri hazırlamak isteyenlerin ilk tercihi. Süper gıdaların renklendirdiği sofranızda sağlıklı hamur işlerine de yer açmak istiyorsanız öğütücülere mutlaka göz atmalısınız.  
  • Mikro yeşilliklerin mucizesi de süper besinler arasında yer almalarını sağlıyor. Siz de filizlendirici aletler sayesinde evlerinizde mikro yeşillikler üretebilirsiniz. Besleyici, sağlıklı ve lezzetli mikro filizler ile salata ve sandviçlerinizi süper besinlerin gücüyle buluşturmak çok kolay! 

Superfood Nedir?

Harvard Üniversitesi kaynaklarına göre, superfood nedir diye araştırdığımızda karşımıza, sağlıklı beslenme modelini geliştirmeye yardımcı önemli besin maddeleri sunan yiyecekler çıkıyor ve onlara süper gıda deniyor. Herhangi bir besinin tek başına yeterli olmadığını vurgulayan kaynaklar, yine de bazı gıdaların hastalık risklerini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda, superfood faydaları bakımından önem arz etse ve beslenme rutininde yer alması gerekse de, bu gıdaların Akdeniz diyeti gibi sağlık açısından faydalı beslenme şekilleri içinde bulunması gerektiğinin altını çiziyor. Kısaca superfood nedir derseniz, sağlıklı beslenme rutini içinde besin değerlerinden kaynaklanan faydayı sunabilen, zengin içerikli yiyeceklerdir. Meyvelerden balıklara, bakliyatlardan tahıllara kadar birçok superfood var. Diğer bir deyişle, farklı superfood çeşitlerinden söz edebiliyoruz, bu da beslenmemizi çeşitlendirmemize yardımcı oluyor. 

Peki superfood nedir artık biliyorsunuz, superfood faydalarından haberdar mısınız? İşte süper gıdalar ne işe yarar sorusunun yanıtları, 

  • Antioksidan yönünden zengin olan gıdalar, serbest radikallerin neden olduğu zararların azaltılmasına yardım ediyor. Superfoodlar, kanser, kalp hastalıkları, romatizmal sorunlar ve bağışıklık rahatsızlıkları gibi hücresel hasar kaynaklı risklerin hafiflemesine destek veriyor. (Kaynak)
  • Flavonoid içeren süper gıdalar, koroner kalp sorunlarının ve vücutta inflamasyonun azalmasını sağlıyor. (Kaynak)
  • Sağlıklı beslenme rutini edinmeye yardımcı olan bu besinler, kilo kontrolü, cilt ve saç sağlığı bakımından da yardımcı. 
  • Kötü kolesterol değerinin düşmesine destek veren süper gıdalar mevcut. 
  • Besleyici gıdalar, menopoz gibi doğal ancak zorlu olabilen süreçlerin daha kolay atlatılmasına imkan tanıyor. 
  • Doğru besinlerin seçimi stres kontrolüne yardım ediyor. 
  • Yeterli mineral ve vitamin desteği sunan öğünler, lifli besinler ve süper gıdalar tüketmek, vücut sistemlerinin olağan fonksiyonunun devamını sağlıyor. 

Superfood Çeşitleri Nelerdir?

Superfood çeşitleri arasında meyveler, balıklar, sebzeler, tohumlar, yeşil yapraklı bitkiler var. En popüler süper gıdalardan biri avokado. Sağlıklı sağlar açısından zengin olan meyve, muzdan bile daha fazla potasyum ihtiva ediyor. Üstelik içerisindeki tekli doymamış yağlar kalp sağlığı için oldukça faydalı. 

Özellikle antioksidan yönünden zengin olan kırmızı meyveler süper besinlerden bir diğeri. Acai meyvesi, yaban mersini, ahududu böğürtlen, çilek, goji meyvesi, dut ve vişne ile dört mevsim beslenmenizi zenginleştirmelisiniz. Özellikle smoothie tarifleri içine çok yakışan bu meyveleri dondurucuda veya kurutarak saklamanız mümkün. 

Kök sebzelerin besin değeri açısından bir hazine olduğunu biliyor musunuz? Özellikle pancar, kırmızı rengi nedeniyle sahip olduğu antioksidan bileşenlerle mücevher değerinde. Kronik inflamasyon, tip 2 diyabet, tansiyon, kalp ve astım gibi sorunlar yaşayanların beslenme rutininde olması önerilen bu superfood çiğ veya pişmiş olarak tüketilebiliyor. Üstelik yalnızca yumrusu değil, yaprakları da çok faydalı. 

Superfood çeşitlerinden bahsederken tohumları anmadan olmaz. Keten tohumu ve çiya tohumu değerli çekirdekler arasında başı çekiyor. Kahvaltılık ezmelerde, smoothielerde, salata ve tatlılarda yer verebileceğiniz ayıklanmış çekirdekler sayesinde mineral bakımından zengin öğünler hazırlayabilirsiniz. 

Koyu yeşil yaprakların da kırmızı renk kadar kıymetli olduğunu bilmelisiniz. A, C ve E vitamini yönünden zengin olan koyu yeşil bitkiler, K vitamini açısından da önemli birer kaynak. Roka, brokoli, karalahana, lahana, mikro yeşillikler, çin lahanası, kişniş, dereotu ve kale bitkisi en vazgeçilmez superfood nedir diye soranların önde gelen yanıtları arasında.

Sarımsak ve soğan gibi bitkiler içeriğinde yer alan mineraller ve antioksidanlarla beslenmenin olmazsa olmazı. Süper gıdalar arasında yer alan tüm yiyecekleri dengeli bir şekilde öğünlerinize eklemeyi ihmal etmemelisinz. 

Superfoodların Besin Değeri Nedir?

Bir besinin süper gıda sayılabilmesi için spesifik bir besin değeri mevcut değil. Superfoodların besin değeri mutlaka şu vitamin olmalı diyemiyoruz. Ancak birçoğunun Omega 3 yağ asidi, C vitamini, lif, antioksidan, mineral gibi gereksinimleri bir arada karşıladığını belirtebiliriz. 

Superfoodlar Nasıl Tüketilir?

Superfood faydaları için öğünlerinizi düzenlemek zor değil. Daha çok besleyici gıdayı bir arada kullanabileceğiniz tarifler var. Örneğin, sağlıklı sebze cipsleri yaparak atıştırmalık saatlerde bile süper gıdaları tüketebilirsiniz. Sebze çorbaları, smoothieler, şekersiz sağlıklı tatlılar ve salatalar süper gıdaların en kolay tüketilebileceği reçeteler. Buharda pişirme, kurutma gibi sağlığa dost tekniklerle hazırlayabileceğiniz gıdaların birçoğunu çiğ olarak da yiyebilirsiniz. 


 
Etiketler: defya
Eylül 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR