Sağlıklı Yiyecek Alışverişi İçin Akıllı Seçimler Nelerdir?

Sağlıklı Yiyecek Alışverişi İçin Akıllı Seçimler Nelerdir?

Sağlıklı beslenme, doğru alışveriş ile başlıyor. Yanı başınızda doğru yiyeceklerin, içeceklerin bulunması iyi yaşam için temel kolaylaştırıcı faktörlerden biri. Peki sağlıklı yiyecek alışverişi için akıllı seçimler yapmanın ipuçları var mı? Kesinlikle evet, dikkat edeceğiniz birkaç nokta sayesinde siz de çok daha iyi gıdalar alabilir, iyi beslenme yolculuğunu kendiniz ve aileniz için kolaylaştırabilirsiniz. Sağlıklı alışveriş konulu yazımızda yer alacak notları sizlerle paylaşıyoruz: 

  • Sağlıklı alışverişin bir ayağı satın alma ise kuşkusuz diğeri israf etmeme… İşte Defya, sunduğu çeşitli mutfak yardımcıları ile sağlıklı yiyecek alışverişinizin verimine destek oluyor, israfı önlemeye yardım ediyor. Defya koleksiyonunda yer alan çeşit çeşit mutfak yardımcısı ile yazımız aracılığıyla tanışabilirsiniz. 
  • Sağlıklı yiyecek alışverişi için ipuçları yazımızda. Siz de mutfağınızı tüm aileniz için sağlıklı yaşama açılan bir kapı haline getirecek ürünleri ipuçlarımız sayesinde kolaylıkla seçebilirsiniz.
  • Peki alışveriş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Alışveriş tüyolarımız ile kaliteli ürünleri çok daha kolay bulabileceksiniz.

Eğer siz de iyi yaşam yolculuğunu ilke edinen Defya  ailesi üyelerindenseniz önerilerimize kulak verebilir, kendi sağlıklı alışveriş tüyolarınızı sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

 

Sağlıklı Alışverişe Destek Olan Defya Ürünleri

Sağlıklı yiyecek alışverişi yaparak mutfağınıza getirdiğiniz gıdaları doğru bir şekilde işlemek ve besin değerini korumak Defya ürünlerinin görevi. Yiyeceklerin besin değerini en iyi şekilde muhafaza etmek için sizinle mutfağınızda olması gereken cihazları tanıştırmaktan gurur duyuyoruz;

  • Tribest vakumlu blender, dayanıklılık için temperli cam kaplarıyla gelir. Paslanmaz çelik bıçakları gıdaları kolayca parçalar. Ayrıca, cam haznesi gıdanın plastikle temasını tamamen ortadan kaldırır. Vakum sistemi, haznedeki gıdaların oksidasyonunu önler, böylece daha fazla besin değeri ve pürüzsüz bir kıvam sağlar; renk, tat ve aroma koruma konusunda yardımcı olur. Bu sayede smoothieleri kolayca hazırlayabilir ve lezzetini, besin değerini korumak için vakumlayabilirsiniz.
  • Paslanmaz çelik özelliğiyle dikkat çeken WM-1912-DH gıda kurutma makinesi, dijital panel üzerinden sıcaklık ve zaman kontrolü yapılabilmesi sayesinde kolayca yönetilebilir. Besin değerini ve lezzeti koruyan düşük ısıda kurutma özelliği, dört mevsim besleyici sebzeler ve meyvelere erişimi kolaylaştırır. 12 adet paslanmaz çelik tepsiye sahip olan ürün, 1,82 metrekarelik bir kurutma alanı sunar. Aynı anda farklı sebzeleri ve meyveleri aynı anda kurutabilir. Üstelik, kapakta bulunan cam bölme sayesinde kurutma sürecini anlık olarak izlemek de mümkündür.
  • Yonanas ile evdeki meyvelerden doğal dondurmalar yapabilirsiniz. Hazır dondurma alma gereksinimine son verecek kullanışlı ev aleti, katkısız tatlılar sunmak isteyen girişimci bir annenin icadıdır. Süper kremsi, pütürsüz ve doygun bir tat elde etmek onun görevi… Donmuş olgun muzdan elde edilen bu tatlı, frozen yoğurt kıvamındadır ve ismi, yoğurtla İngilizce'de muz anlamına gelen "banana" kelimesinden türetilmiştir (Yo-nanas). Siz de mevsiminde olgunlaşmış tüm meyvelerden, damak zevkinize göre kendi dondurma tariflerinizi oluşturabilirsiniz.
 

Sağlıklı Yiyecek Alışverişi Nasıl Yapılmalı?

Sağlıklı yiyecek alışverişi için çalışmalar henüz alışverişe gitmeden başlıyor. Öncelikle evinizde neler olup olmadığını, haftalık hangi yemekleri pişirmek istediğinizi, mevsimin sebze ve meyvelerin neler olduğunu iyice inceleyerek alışverişe hazırlanmalısınız. Bu bilgiler ışığında kendinize bir alışveriş listesi yapabilir ve nereden başlayacağınızı çok daha kolay bir şekilde kestirebilirsiniz.

Peki sağlıklı yiyecek alışverişi için alışveriş listenizde neler yer almalı? İlk olarak meyveler… mevsimin taze meyvelerinden mutlaka satın almalısın. Eğer çok fazla meyve tüketme alışkanlığınız yoksa, en azından farklı meyvelerden azar azar almayı tercih edebilirsiniz. özellikle farklı renklerdeki meyveler sayesinde farklı antioksidan besinler alabilir beslenmenizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz. Bunun yanında nişastasız sebzeler yoğunlukta olmak üzere, nişastalı sebzeler, fasulye ve tahıllar da alışveriş listenizde yer almalı. Nişastasız sebzeler neler mi? Brokoli, kabak, lahana, ıspanak,  soğan, biber ve karnabahar nişastası sebzelerden bazıları. Nişastalı sebzeler arasında ise  patates türevleri ve balkabağı bulunuyor.

Sağlıklı yiyecek alışverişinde protein olmaz mı? Elbette olur…  Listenizde bitkisel ve hayvansal protein kaynaklarına yer vermelisiniz. Bunun için bakliyatları, yumurta et ve süt ürünlerine sağlıklı yiyecek alışverişi listenize eklemelisiniz.

Ayrıca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu mineraller sağlıklı yağlar için kuru yemiş ve tohumlar da almanız gerekiyor. Haşhaş tohumu, badem, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam gibi çeşitli kuruyemiş ve tohumlara beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz.  Bunun yanında sağlıklı yiyecek alışverişin olmazsa olmazları baharatlar, yeşillikler, otlar, sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado gibi) olarak sıralanıyor. elbette iyi yaşama yardımcı olan kapsamlı bir Alışveriş listesinde yeterli miktarda su, maden suyu, şekersiz içecekler bulundurmaya da özen göstermelisiniz. Bu öneriler genel bilgilere dayanmaktadır. Tanı ve tedavi amacı taşımayan bu bilgilerin size uygun olup olmadığını merak edebilirsiniz. Kişisel sağlık durumunuzun değerlendirilmesi ve sağlığınıza uygun beslenme ihtiyaçlarınızın belirlenmesi için hekiminize danışabilir; diyetisyeninizden destek alabilirsiniz.

 

Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kaliteli ürünler tercih edeceğiniz sağlıklı alışveriş rutininizi alışkanlık haline getirmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Şimdi sayıları çok gibi görünse de, alışkanlık haline geldikçe sağlıklı yiyecek alışverişi yapmak çok daha kolay olacak. Bu nedenle madde sayısı kesinlikle gözünüzü korkutmamalı;

  • İlk olarak mümkün olduğunca işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Örneğin soyulmuş ve haşlanmış bir pancar almak yerine taze ve mümkünse üzerinde yaprakları olan pancarları tercih etmelisiniz. keza yıkanmış ve temizlenmiş sebze meyveler yerine herhangi bir işlem görmemiş ve mümkünse organik olan taze sebze meyveleri satın almayı deneyebilirsiniz.
  • Alacağınız ürünlerin taze olduğunu anlamak için bazı ip uçlarımız var. Örneğin, avokadonun sap kısmının siyahlaşmamış olmasına, gıdalarda kesinlikle küf bulunmamasına, yaprakların yeşil rengini korumasına, turunçgillerin ve meyvelerin ezik olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Sağlıklı yiyecek alışverişi yaparken gıdaların doğru muhafaza koşullarında saklandığından emin olmanız gerekiyor. Süt ürünlerinin soğutucu buzdolaplarında bulunmasına; dondurulmuş halde satılan gıdaların soğuk zinciri bozulmadan korunmasına dikkat etmelisiniz. Baharatların kesinlikle açık ve sıcak ortamlarda tutulmadığından, et ürünlerinin el değmeden paketlendiğinden emin olmalısınız. 
  • İlk bakışta indirimli olan ürünü satın almak akıllı alışveriş gibi geliyor olabilir. Ancak birçok market, ultra işlenmiş gıdaları ve tüketim tarihi yaklaşanları indirimli olarak sunuyor. Bu da zamanında tüketemeyeceğiniz gıdaları alabileceğiniz veya yeterince sağlıklı seçimler yapamayabileceğiniz anlamına gelebiliyor. Bu nedenle kampanyalara ihtiyatla yaklaşmalı ve alışveriş yaparken önceliğinizin fiyat kalite performansı olmasına özen göstermelisiniz. Peki bu ne demek? Sağlıklı yiyecek alışverişi yaparken mutlaka aldığınız ürünün markasına dikkat etmeli, etiketini dikkatli okumalı, bilmediğiniz içerikler varsa mutlaka araştırmalı ve içerisine katkı maddesi, boya, koruyucu bulunan yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmemelisiniz.
  • Gıdaların içeriği kadar bulundukları ambalaj da önemli. Örneğin eğer salamura gıdalar alacaksanız, teneke kaplardan ziyade cam kavanozlarda bulunan konservelere yönelmelisiniz. Benzer şekilde içerisinde limon tuzu bulunan konservelerden mümkün olduğunca uzak durmalı ve üzerinde katkısız, koruyucusuz, BPA içermeyen şeklinde ibareler bulunan ambalajlara yönelmelisiniz. Ancak maalesef bu ibareleri görmeniz de gıdaların yeterince sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. Tüm etiketleri dikkatle okumalı ve yalnızca içeriğinden emin olduğunuz ürünleri mutfağınıza sokmalısınız.
  • Alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta tavsiye edilen tüketim tarihi. Özellikle paketli gıda alırken üzerinde son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi şeklinde bilgiler olduğunu göreceksiniz. Elbette marketler tüketim tarihi geçmiş ürünleri satmamakla yükümlü. Ancak bazen gözden kaçabilen bu durum nedeniyle zehirlenmeler dahi meydana gelebilir. Bu nedenle sağlıklı alışverişin en önemli ayağı tüketim tarihini kontrol etmekten geçiyor.
Etiketler: defya
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR