Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

Ailenizin tüm üyelerinin severek tüketeceği, besleyici ve lezzetli bir sebze çorbası nasıl yapılır, tüm sırları ile sizlerle paylaşıyoruz. Öncelikle malzemelerin iyi pişmesine, baharat ve tuz oranının dengeli olmasına, çok yağ içermemesine özen göstermelisiniz. Ayrıca, yüksek ısı bazı besin değerlerine zarar verebileceğinden düdüklü tencere gibi çok yüksek ısıda pişirme yapan aletlerden uzak durmalısınız. Sebze çorbasının en lezzetli ve besleyici versiyonuna ulaşmak için sebze çeşitliliğini bol tutmaktan, tohumlar ve filizler ile çorbaları renklendirmekten kaçmamalısınız. 

Sebze çorbası nasıl yapılır öğreneceğiniz yazımızda yer alan diğer başlıklar: 

  • Sebze Çorbasının Faydaları Nelerdir?
  • Sebze Çorbası Kaç Kalori?
  • Sebze Çorbası Malzemeleri
  • Sebze Çorbası Tarifi
 

Sebze Çorbası Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Evinizde mis gibi taze sebze çorbaları yapmak için Defya yanınızda. İşte tarifleri hayata geçirirken tercih edebileceğiniz ürünlerimiz, 

  • Blenderlar, çorba denince akla ilk gelen yardımcılar. Özellikle sıcak çorba modu bulunan modellerimizi kullanarak siz de evlerinizde nefis yemekler hazırlayabilirsiniz. Kısa sürede çorbaları pürüzsüz hale getiren ürünler ile soslar, bebek mamaları ve çorbalar hazırlayabilirsiniz. 1560 Watt’tan başlayan güçlü Blendtec ürünleri, farklı modları, karıştırma hızları ile mutfak işlerine hız katıyor. 
  • Doğrayıcılar ile sebze dilimlemek çok daha hızlı. Mutfağa yardımcı, keskin bıçaklı Lurch ürünleri ile farklı şekillerde sebzeler keserek onlardan garnitürler, çorbalar, salata veya yemekler yapabilirsiniz. Alman tasarımı özel ürünlerin, paslanmaz çelik bıçaklarındaki Razor Tech teknolojisi sayesinde uzun ömürlü olduğunu bilmelisiniz. İster rendeleyin ister dilimleyin, çeşit çeşit sebzeyi hızla şekillendirerek mutfağınızı renklendirin!  
  • Bitkisel içecek ürünümüz ile badem, ceviz, yulaf veya soya içecekleri yapabilir, çorbalarınıza kıvam verebilirsiniz. Dahası cihazlar çorba hazırlamak için de kullanılabiliyor. Haznesine ekleyeceğiniz sebzelerle siz de kolaylıkla sebze çorbası faydalarını zahmetsizce mutfağınıza getirebilirsiniz. Hem çiğ hem de sıcak içecek hazırlayabilen ürünler sayesinde bitki bazlı beslenmek şimdi çok daha pratik!
 

Sebze Çorbası Faydaları Nelerdir?

Hızlı tüketilebilen, vücuda su ve besin desteği sunan sebze çorbaları, birçok sebzeyi bir arada alabilmeye yardımcı olması nedeniyle de oldukça faydalı. Gelin sebze çorbasının faydaları neler beraber inceleyelim: 

  • Sebze çorbası faydaları arasında fiziksel yarara yönelik birçok nokta var. Bunun yanında sürdürülebilirlik faydaları da mevcut. Örneğin dolabınızda kalan, diğer yemeklerden artan taze sebzeleri değerlendirmek için mükemmel bir fırsat sunuyor. Farklı sebzeleri bir arada kullanarak mutfakta sıfır atık için sebze çorbası tarifinden yararlanabilirsiniz. 
  • Sebzeler, birçok vitamin ile mineral içeriyor. A, C, K vitaminleri ile demir, potasyum gibi mineraller sebze çorbasının içeriğinde kolayca bulunuyor. Hangi sebzeleri seçerseniz seçin, birçok vitamin ve minerali tek tabakta buluşturduğunuzdan emin olabilirsiniz. (Kaynak)
  • Sebze çorbası faydaları arasında kilo kontrolü de var. Özellikle tarifiniz kremasız ve az yağlı olduğunda diyet yapanlar için ideal bir seçenek oluyor. Sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez parçası olan çorbalar sayesinde sıcacık bir öğün hazırlayabilirsiniz.(Kaynak)
  • Sebzelerde bulunan antioksidanlar, bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonunun devamına katkı sağlıyor. Bu da vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olmak demek.
  • Lif açısından zengin olan sebzeler, sindirim sistemini düzenlemeye ve sindirimi kolaylaştırmaya destek oluyor. Sebze çorbası faydalarını incelerken bol lifli gıdalar ve faydalarını hatırlayarak, lifli sebzeleri kullanabilirsiniz.

Bu bilgiler sizlere tüm sebze çorbalarının yararlı olduğunu düşündürmemeli. İçine bolca margarin, krema veya trans yağ eklenen, iyi temizlenmeyen ve raf ömrü tükenmiş sebzelerin kullanıldığı, bol tuzlu sebze çorbaları için “iyi” demek oldukça güç. Ancak içeriğine özen gösterdiğiniz bir sebze çorbası tarifi hafif ve iyi yaşama yardımcı bir öğün için vazgeçilmeziniz olabilir. 

 

Sebze Çorbası Kaç Kalori?

Sebze çorbasının kalori miktarı, kullanılan malzemelere ve tarife bağlı olarak değişebiliyor. Ancak genel olarak sebze çorbası, düşük kalorili bir seçenek olma özelliğini korumakta. Ortalama bir porsiyon sebze çorbası, yaklaşık olarak 100-150 kalori bulunduruyor. Bu da sebze çorbası kaç kalori sorusunun yanıtının “az” olduğunun göstergesi. Sağlıklı bir diyet programı içinde yer alacak şekilde hazırlanmış bir sebze çorbasının kilo kontrolüne katkı sağlayacağından emin olabilirsiniz. 

 

Sebze Çorbası Malzemeleri

Leziz ve besleyici sebze çorbası tarifi yapmak için arzu ettiğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz. Hatta mutfağınızda yaptığınız yemeklerden arta kalan sebzeleri saklayabilir, kısa süre içinde kullanmadığınız bu malzemeleri değerlendirmek için de sebze çorbası tarifine yönelebilirsiniz. Bahsettiğimiz üzere sebze çorbası tarifini şekillendirmek yaratıcılığınıza bağlı. Bizler size örnek olacak temel bir sebze çorbası reçetesi paylaşıyoruz. 

Sebze Çorbası tarifi için malzemeler: 

  • 2 su bardağı (500 ml) su
  • 1 su bardağı dilimlenmiş kereviz
  • 1 su bardağı dilimlenmiş havuç
  • Yarım su bardağı dilimlenmiş domates
  • Yarım su bardağı dilimlenmiş mantar
  • Yarım su bardağı dilimlenmiş soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı seçeceğiniz kuru baharat
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (arzunuza göre)

Karışımı lezzetlendirmek için nane, kekik gibi taze veya kuru baharatlardan yardım alabilirsiniz. Sebze içindeki C vitamini demirin emilimine yardımcı olabileceği için sebze çorbası içinde demir yönünden zengin sebze ve tohumları tercih edebilirsiniz. Örneğin kırmızı pancar, susam, lahana, kabak kullanarak sebze çorbanızı renklendirebilir, servis sırasında bir parça limon ile sunabilirsiniz. 

Eğer sebze çorbasını tencerede yapacaksanız soğanlardan başlayarak pişme sırasına göre malzemeleri hafifçe soteleyebilir ve en son su ekleyerek karışımı pişmeye bırakabilirsiniz. Pişme sonrası sebze çorbasını blend ederek içime hazır hale getirebilirsiniz. Daha besleyici tabaklar için servis sırasında kaselerinizi filizlendirici kullanarak hayat verdiğiniz maş fasulyesi veya mercimek filizleri ile süslemenizi öneriyoruz. Şimdiden afiyet olsun, Defya usulü sebze çorbanızı hazırlamanın en pratik yolu ise aşağıda yer alıyor.

 

Sebze Çorbası Tarifi

Mutfağınızın pratik yardımcısı bitki bazlı içecek yapma makinesi, sebze çorbası tarifi için görev başında. Sebze çorbasını tanesiz olarak hazırlamak için Soyabella’nın kalın fitresini kullanmalısınız. Tüm malzemeleri (doğranmış sebzeleri) filtre içine yerleştirdikten ve suyu hazneye koyduktan sonra filtreyi motorlu başlığa sabitlemelisiniz. Bu sırada filtrenin kilitlendiğinden emin olmanız gerekiyor. Eğer filtre, kullanım sırasında yerinden ayrılırsa, döner bıçak zarar görebileceğinden kilitlenmesi oldukça önemli. Sonrasında motorlu başlığı hazne üzerine yavaşça yerleştirmelisiniz. Güç kablosunu cihaza ve prize bağladıktan sonra sinyal sesi duymalısınız. Ardından “Hot” düğmesine basmanız yeterli. Bu sırada gösterge lambasında sabit kırmızı ışık görmelisiniz. İşte bu kadar, cihazınız ortalama 20 dakika boyunca malzemelerden harika bir sebze çorbası yapmak için hazır! Süre boyunca karışımı ısıtacak, karıştıracak ve pişirecek olan cihaz çalışırken hiçbir şey yapmanız gerekmiyor. Döngü tamamlandığında sinyal sesi duyarsınız. Bu sırada gösterge ışığı ise işleminin bittiğinin işaretini verecek şekilde yeşile döner. Yeşil ışığı gördüğünüzde kapağı açmalı ve çorbayı servis etmelisiniz. Sebze çorbası tarifinin en pratik halibi Soyabella ile deneyimleyebilirsiniz. 

Sebze çorbalarının daha yoğun kıvamlı olması için pişirdikten sonra karışımı birkaç kez “Raw” fonksiyonda karıştırabilirsiniz. Böylece içeriğin yoğunlaştığından emin olabilirsiniz. Sebze çorbası tarifini göz kararı yapıp su oranını fazla kaçırdıysanız, karışıma biraz haşlanmış tatlı patates ekleyerek yeniden blend etmeyi deneyebilirsiniz. Nişastalı sebzeler yoğunluğu artırıyor.


 
Etiketler: defya
Ocak 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR