Alfredo Sosu Nasıl Yapılır?

alfredo sos

Kremamsı kıvamı ile özellikle makarnaların ve fırın yemeklerinin eşlikçisi olan alfredo sosu, beyaz rengi ile sofralara sade ve iz bırakan bir lezzet şöleni sunuyor. Basit malzemeler ile zengin bir tat yelpazesi sunan alfredo sos nasıl yapılır, lezzet sırrı nelerdir sizler için anlatıyoruz. Üstelik bitkisel beslenenlerin gözdesi olacak hayvansal süt içermeyen tariflerimiz de sizlerle. Yazımızda; 

  • Alfredo sosu nasıl yapılır öğrenirken size eşlik edecek Defya ürünleriyle de tanışacaksınız. 
  • Alfredo sos nedir, tarihi nasıldır sorusuna yanıt bulacaksınız. 
  • Alfredo sosu faydaları nelerdir öğrendikten sonra, 
  • Alfredo sosu nerelerde kullanılır görecek ve nefis alfredo sosu tarifi ve örnek yemek reçeteleri ile sofralarınızı ziyafete hazırlayacaksınız. 

Siz de yenilikçi lezzetlere açıksanız, mutfağınız için Defya’nın pratik yardımcılarını edinebilir, özel bitkisel reçetelerle yeni tatları sevdiklerinize sunabilirsiniz. Hazırsanız, önlüğümüzü giyiyor, mutfağa geçiyoruz!

 

Alfredo Sosu Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

  • Blender: Geleneksel veya modern alfredo sos yaparken karışımı mükemmel kıvama getirmenizi sağlayacak sırrınız Blendtec! Yüksek kapasiteli motoru, keskin bıçakları, sos programı ve hızla çalışan güçlü aksamı ile mutfaklara pratiklik getiren ürünler, hayatı kolaylaştırıyor. Kremamsı alfredo sosu tariflerinizi pürüzsüz hale getirmek onların işi!
  • Soyabella: Eğer vegan alfredo sosu tarifi yapacaksanız badem içeceği hazırlamanın pratik yolu Soyabella’dan geçiyor. Sadece dakikalar içinde çiğ bademleri kremamsı bir içecek haline getiren cihaz ile hızla çiğ badem sütü yapabilirsiniz. Üstelik kendinden süzgeçli başlığı sayesinde kolayca süzmeniz ve zaman kaybetmeden pürüzsüz doku elde etmeniz mümkün. 
 

Alfredo Sosu Nedir?

Geleneksel alfredo sosu, içerisinde tereyağ, krema, parmesan peyniri bulunan kremamsı bir İtalyan sosudur. İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan fesleğen ve domates gibi bileşenlerin yerine, beyaz rengi ve yoğun lezzeti ile fark yaratıyor. Sebzeler yerine süt ürünleri ile yapılan geleneksel alfredo sosu tarifi, tuz, karabiber, sarımsak ve İtalyan çeşnisi gibi baharatlarla özgünleştirilebiliyor. İçeriğindeki kolay bulunan ve az sayıdaki malzemeyle dikkat çeken bu sos, günümüzdeki sağlıklı beslenme trendlerine göre modernize edilebiliyor. Öyle ki, bugün bitki temelli alfredo sos yapmak mümkün. Gelin Defya’ya özel alfredo sos tarifine geçmeden önce bu özel sosun tarihine bir göz atalım! 

 

Aslen Roma’da icat edilse de Amerika’da daha ünlü olan alfredo sosun tarihi 20. yüzyıla dayanıyor. Alfredo di Lelio adlı bir İtalyan şef tarafından icat edildiği rivayet edilen sos, Roma’da Amerikalılar arasında popüler olan bir restoranın ürünü. Ailesi için hazırladığı bu özel sosu, gelen misafirlerine de ikram eden şef, ziyaretçilerin beğenmesi ile ün kazanmaya başlıyor. Ancak asıl kırılma noktası Amerikalı ünlü aktörler Mary Pickford ve Douglas Fairbanks'ın bu lezzeti tatması ile yaşanıyor. Makarnası ile kısa sürede ünlü olan restoranın adı Hollywood’da duyulurken sos da İtalyan mutfağının Amerika’daki en ünlü parçalarından biri haline geliyor. 

 

Alfredo Sosu Faydaları Nelerdir?

İçerisindeki süt ürünleri ve yağ yoğunluğu nedeniyle geleneksel alfredo sosun sağlık için faydalı olduğunu söylemek zor. Özellikle glütenli taze makarnalar ile sıcak sıcak yenildiği varsayıldığında kan şekeri üzerindeki etkisini düşünmek epey ürkütücü. Ancak alfredo sosun kalorisini düşürecek ufak tarif değişiklikleri ile bu ünlü sosu daha sağlıklı bir versiyona dönüştürmek mümkün. Örneğin geleneksel tarifteki tereyağ yerine sade yağ kullanarak laktoz oranını biraz olsun düşürebilirsiniz. Benzer şekilde ağır krema yerine daha az kalorili olan yoğurt kullanabilir ve biraz olsun kalori tasarrufu gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede protein oranını yükseltebilir ve gün içinde yapacağınız sporla, kas kazanımını destekleyebilirsiniz. (Kaynak)

 

Diğer taraftan alfredo sosun faydalarını artırmak için süt ürünü kullanmamayı da seçebilirsiniz. Geleneksel kıvama oldukça yakın olan vegan alfredo sos tarifimizde karnabahar kullanmaya ne dersiniz? Soğan, sarımsak, karnabahar, tuz ve karabiber ile hazırladığınız, pişirdiğiniz karışımı blend ettiğinizde elinizde nefis bir vegan alfredo sos oluyor. Üstelik bu tarifin faydaları da bir hayli fazla. Öyle ki, karnabahar bol lifli gıdalar arasında yer alıyor. Karnabahar gibi liften zengin gıdalarla dolu bir diyet kalp hastalığından kansere, diyabete kadar birçok hastalığın riskini azaltmaya yardımcı oluyor. (Kaynak) Aynı zamanda antioksidan bakımından cömert olan bu sebze, serbest radikal zararının azaltılmasında da rol oynuyor. (Kaynak)

 

Alfredo sosun vazgeçilmez partneri makarnayı da daha faydalı hale getirebilirsiniz. Buğday makarnası yerine mercimek veya nohut makarnası kullanarak kan şekerinin daha az yükselmesine yardımcı olabilir, glütenin olası zararlarının önüne geçebilirsiniz. 

 

Alfredo Sosu Nerelerde Kullanılır?

Alfredo sosu, yoğun kıvamı ve lezzetli aromasıyla birçok farklı yemekte kullanılabilir. İşte Alfredo sosunun nerelerde kullanılabileceğine dair bazı örnekler; 

 
  • Ünlü sosun ilk ve en ünlü kullanım şekli, taze fettuccine makarnasıyla birleştirilerek hazırlanan Fettuccine Alfredo yemeği. Günümüzde mantar, tavuk gibi öğelerin de eşlik ettiği tabağın orijinalinde ise sadece sos var. Tarifi daha sağlıklı ve bitki temelli hale getirmek için ise biraz sonra vereceğimiz vegan alfredo sosu tarifini kullanabilir, makarnanızı bakliyatlardan yapabilirsiniz. 
  • Eğer sebzelerden zengin bir sofra kurmak istiyorsanız ve alfredo sosu nasıl yapılır biliyorsanız buharda pişmiş sebzeleri onunla taçlandırabilirsiniz. Özellikle brokoli, havuç ve patates ile çok yakışıyor. Lezzeti katlamak için sebzeleri sosla beraber biraz fırınlamak da mükemmel bir fikir. 
  • Günümüzde kremalı soslar denince akla tavuk ve mantar geliyor. Eğer beyaz et yemeği yapacaksanız sos olarak alfredo sosu tercih edebilirsiniz. İster mantarlı ister mantarsız yapacağınız tarifin harika olacağına şimdiden eminiz. Alfredo sosu nasıl yapılır bilenler, onu sık sık ana yemekte ve tavukla beraber de kullanıyor…
  • Eğer İtalyan mutfağı denince ilk akla gelen pizzanın alfredo sosu ile tatlanabileceğini düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Pizza tabanını kremamsı sosla kaplayarak deneysel lezzetleri keşfe çıkabilirsiniz. Özellikle mantarlı pizzalarla damak çatlatacak… 
  • Kremalı çorbaların, sebze çorbalarının alfredo ile yeni bir boyut kazanacağını hiç düşündünüz mü? Düşünmelisiniz. Geleneksel veya modern tarifleri çorbalara ekleyerek hem kıvam hem de lezzet katkısı sağlayabilirsiniz. 
  • Sıcak sandviç ve tostlarınızı alfredo sosu tarifi ile spesiyaliniz haline getirebilirsiniz. Özellikle mantarlı, tavuk etli ve deniz mahsullü sandviçlerle alfredonun uyumu vazgeçilmeziniz olacak.  

Alfredo sosu, geniş kullanım alanıyla yaratıcı bir şekilde farklı yemeklere lezzet katmak için kullanılabiliyor. İstediğiniz tarifleri deneyerek bu lezzetli sosun keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Vegan Alfredo Sosu Tarifi 

Geleneksel alfredo sosu nasıl yapılır öğrenmek çok kolay, biz sizleri vegan alfredo sosu ile tanıştırmak istiyoruz. Bunun için Defya mutfağında hazırlanan iki özel tariften ilham alabilirsiniz.

  • Alfredo Soslu Glutensiz Fettuccine ile karnabaharı sevmeyenleri bile kendinize hayran bırakabilirsiniz. Her evde bulunabilecek malzemelerle hazırlanan bu tarifin pratiklik sırrı elbette Defya’nın maharetli ev aletleri; 
  • Badem Sütlü Alfredo Sos ile Tatlı Patates Tarifi de Defya mutfağında. Tatlı patatesin en leziz versiyonunu sunan reçetede alfredo sosu tarifi ise badem içeceği ile hazırlanıyor. 

 


 
Etiketler: defya
Eylül 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR