Brokoli Filizi ve Doğranmış Brokoli Mucizesi

Brokoli Filizi ve Doğranmış Brokoli Mucizesi

Sağlıklı yaşam için superfood'ların gücü keşfedildikçe yepyeni besinler popülerleşerek mucizeleri ile bizleri tanıştırıyor. Brokoli filizi de onlardan biri. Superfood yani süper besinler arasında yer alan brokoli filizinin bir kardeşi daha var, sülforafan içeriği ile kıymetini artıran doğranmış brokoliler. Siz de faydaları ile sofralarımızın vazgeçilmez kış sebzeleri arasında yer alan brokoliyi daha yakından tanımaya ne dersiniz? 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar; 

  • Brokoli Nasıl Filizlendirilir?
  • Brokoli Faydaları Nelerdir?
  • Brokoli Filizi Nasıl Kullanılır?
  • Brokoli Mucizesi Sülforafan Nedir?
  • Brokoli Mücver Tarifi 
 

Brokoli Filizi için Defya Ürünleri

Mutfaklarınızda brokoli filizlendirmek artık hayal değil. Herhangi bir saksı bitkisi yetiştirmekten bile kolay, topraksız bir şekilde yetiştirebileceğiniz filizler günler içinde yemeye hazır hale geliyor. Üstelik tezgahta yeriniz azsa dahi üzülmenize gerek yok. Çünkü brokoli filizlendirmek için bir kavanoz bile yetiyor. İşte Defya bünyesinde bulabileceğiniz iyi yaşama yardımcı filizlendirici ürünleri;

  • GEO Filizlendirme Çömleği filizlenme için mükemmel bir ortam sunuyor. Gözenekli yapısı, nem seviyesini sabit tutarak tohumların sağlıklı bir şekilde hızla filizlenmesine yardımcı oluyor. Altıgen tasarımıyla hem karanlık hem de aydınlık ortama imkanı veriyor. Birinci yöntemde aralıksız katlar kullanılarak karanlık ve nemli bir ortam elde edilirken, ikinci yöntemde ise katlar açık bir şekilde istiflenerek ışık ve hava sirkülasyonu elde ediliyor. Her iki yöntem de çeşitli tohum türlerine uygun olabiliyor. Örneğin maş fasulyesi gibi karanlık ve nemli ortamları tercih eden tohumlar için ve yonca gibi karanlıkta filizlenip daha sonra ışığa ihtiyaç duyanlar için de kullanılabiliyor. El yapımı olarak İtalya'nın Toskana bölgesinde üretilen özel tasarım, tohumları doğal olarak uzun süre nemli tutuyor. 
  • GEO Filizlendirme Rafları İtalyan tasarımı ve üretimi. BPA içermeyen sağlıklı ve dayanıklı malzemeden yapılan raflar, minik yonca, roka veya tere gibi her türlü tohumu filizlendirmek için ideal. Üstelik özel su drene sistemiyle fazla nemin süzülmesine yardımcı oluyor. 3 adet 20 cm çapında hazne içeren alet, 2 aşamalı hava sirkülasyonu ile küflenmeyi önlüyor. Her haznede 4 farklı tohum türü yetiştirmek mümkün. 
  • GEO Filizlendirme Kavanozu evde kolayca mikro filizler elde etmenizi sağlayan şık ve kullanışlı bir ürün. Onunla keten, roka, tere ve chia gibi jöleleşen tohumlar haricinde hemen tüm tohumları filizlendirebilirsiniz. Tezgah üstünde az yer kaplayan kavanoz, özel tasarımıyla akan suyu tutuyor ve hijyenik bir kullanım sunuyor. Porselen tabağıyla temizliği çok kolay.
 

Brokoli Nasıl Filizlendirilir?

Gıda dünyasındaki trendleri takip ediyor, sağlıklı yaşam konusunda araştırmalara kulak veriyorsanız brokoli filizlerinin mucizeleri ile tanışmışsınızdır. Eğer evde brokoli filizi yapmak gözünüzü korkutuyorsa, hiç korkmayın. 

İşte brokoli nasıl filizlendirilir sorusunun adım adım yanıtları, 

  • Güvenilir ve sertifikalı brokoli tohumları almalısınız. 
  • Seçtiğiniz tohumları bir gece temiz içme suyu içinde bekletmelisiniz. 
  • Sonra süzerek tohumları durulamanız gerekiyor. 
  • Filizlendirme aletinizin içine yerleştirdiğiniz nemli tohumları dilediğiniz filizlendirme aletinde dinlenmeye bırakın. 
  • Kurumasına fırsat vermeden iki - üç gün boyunca günde iki kez filizleri durulayıp süzmelisiniz. 
  • Dördüncü-beşinci gün boy veren filizleri göreceksiniz. İşte tam bu zamanda kavanozu bir süre güneş ışığına maruz bırakabilir, çömleğinizi ışık alması için ayarlayabilirsiniz. Çünkü şimdi yeşillenme zamanı! 
  • Yeterince büyüyen ve hafifçe yeşillenen brokoli filizlerini çıkardıktan sonra bir havlu ile temini almalısınız. 
  • Sonrasında derin dondurucuda saklayabilir veya birkaç güz buzdolabında saklayarak direkt tüketebilirsiniz. 

Brokoli filizlendirme için ihtiyacınız olan tek şey doğru bir yardımcı ve biraz cesaret. Siz de yapabilirsiniz. 

 

Brokoli Faydaları Nelerdir?

Brokoli faydaları ile kışın daha çok yenilmeyi hak eden bir sebze. Yeşil rengi ve cezbedici tomurcukları ile brokoliler günlük C, A, B6 vitaminlerini vücudumuza armağan ediyor. Bunun yanında lif zengini gıdalar arasında sayılan sebze, diğer faydalı bileşenlerin de ev sahibi. 

Brokoli faydaları da saymakla bitmiyor. Kanser hücreleri ile savaşması ile tanınan indol-3-karbinol bileşeni brokolide bulunuyor. Ayrıca lutein, zeaksantin ve beta karoten gibi karotenoidler brokolide bol miktarda yer alarak göz sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Kaempferol adı verilen antioksidanlar da sebzenin bileşenleri arasında. (Kaynak) Antienflamatuar özelliği ile bilinen bu maddeler kalp sağlığının korunmasına da destek sunuyor. Son olarak brokoli faydaları quersetin ile taçlanıyor. Kan basıncının düşmesine, bağışıklık fonksiyonlarının devamına katkı sağlayan madde, C vitamini ile beraber sağlıklı bir bedenin en güçlü destekçilerinden biri. Özellikle içerisindeki sülforafan, antioksidan bileşenler, brokoliyi çiğ tüketmemiz ve daha çok brokoli filizi yememiz için nedenler sunuyor. Zira Taze ve çiğ brokoli filizlerindeki sülforafan konsantrasyonu olgun bir brokoli sebzesinden daha yüksek. (Kaynak

Brokoli kalori ve besin değeri bakımından diyetlerde tüketilmek için de uygun. 85 gram brokoli filizi ortalama 35 kalori ihtiva ediyor. 5 gram karbonhidrat, 4 gram lif ve 2 gram protein bulunduran filizler, 0,5 gram yağ içeriyor. Ayrıca kalsiyum bakımından da oldukça cömert. Sadece 85 gram filiz tüketimi günlük kalsiyum ihtiyacının %6’sını karşılıyor. 

 

Brokoli Filizi Nasıl Kullanılır?

Brokoli filizlendirme ile besin değerini katlayan bir sebze, bu besleyicilik birçok tabakta yer almayı hak ediyor. Brokoli filizlerini salatalarınızda, sandviçlerinizde, dürüm ve ızgara tabaklarınızda kullanabilirsiniz. Çorbaların üstüne süs olarak yerleştirebileceğiniz filizleri, dilediğiniz tabağa ekleyebilirsiniz. Örneğin harika bir patates salatasına veya leziz bir ızgara mantar tabağına bu filizler çok yakışıyor. 

 

Brokoli Mucizesi Sülfürafan Nedir?

Son yıllarda çok daha fazla duyduğumuz sülfürafan, bir fitokimyasal. Brokoli filizi faydalarının birçoğunun kaynağı olduğu düşünülen bu madde, hayvan deneylerinde %82 biyoyararlılığa işaret ediyor. Oldukça yüksek olan bu oran, vücudun filizleri kolaylıkla emebildiğini ve besinden neredeyse tamamen yararlanabildiğini gösteriyor. Anti-kanser özelliği ile tanınan sülfürafan maddesi, kanserli hücrenin ölümünü teşvik ediyor ve yeni kan damarları büyütmesine engel oluyor. Vücuttaki iltihabı azaltmaya yardım eden bu bileşenin, kanserin engellenmesi için de kullanılabileceği düşünülüyor. (Kaynak

Brokoli filizlerinde çok daha fazla bulunan sülforafan, olgun brokolide de mevcut. Maddenin açığa çıkması için olgun sebzeleri doğrayarak pişirmeden önce 10-15 dakika kadar beklemeniz gerekiyor. Eğer sebzeyi çiğ olarak yiyecekseniz zaten çiğneyeceğiniz için bu esnada sülforafan yararlılığını da artıracağınızı aklınızda tutabilirsiniz. Kısaca, pişirecekseniz brokolileri mutlaka doğramalısınız. Eğer zamanınız olmadığından şikayet ediyorsanız, sizleri dünyaca ünlü Lurch markasının, keskin bıçaklı ve BPA içermeyen el rondosu ile tanıştırmalıyız. Onunla saniyeler içinde sebzeleri sulandırmadan elde doğranmış gibi yemeklik doğrayabilir, dilediğiniz kadar küçültebilirsiniz. 

 

Brokoli Mücver Tarifi 

Şerife Aksoy’un Defya için hazırladığı leziz brokoli mücverinin içinde kabak, bol yeşillik, yumurta, peynir, un, tuz ve karabiber var. Evlerinizde dakikalar için hazırlayabileceğiniz nefis mücverlerin içine biraz da limon kabuğu rendesi eklerseniz tadına doyamayacağınıza emin olabilirsiniz. 

 

Siz de brokoli filizlendirme deneyiminizi Defya Ailesi ile paylaşmak için sosyal medya hesaplarımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Brokoli filizleri ile yaptığınız tarifleri bizlerle paylaşabilir, lezzet sırlarınızı iyi yaşama meraklı takipçilerimize duyurabilirsiniz. 


 
Etiketler: defya
Şubat 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR