En Faydalı Kış Sebzeleri Nelerdir?

Kış Sebzeleri

 

Mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerle beslenmek, sağlıklı yaşamın bir parçası. Kış sebzeleri, havalar soğuyunca sağlıklı beslenme ve mutfakta çeşitlilik yaratmanın sırrı. Oysa soğuk havalarda yetişen ve lezzetli, besleyici öğünler yaratabilecek birçok kış sebzesi var. En faydalı kış sebzelerini ve onlardan nasıl yararlanabileceğinizi sizler için inceledik. Yazımızda, 

  • En faydalı kış sebzeleri ile beslenmeyi kolaylaştıracak Defya ürünlerini bulacaksınız. Daha çok bitkisel beslenme arzusu duymanızı sağlayacak pratik mutfak yardımcılarını tek tek açıklayacağız. 
  • En sevilen ve faydalı kış sebzelerinden biri olan mor lahana ile başlıyoruz. Mor lahananın faydaları nelerdir, kaç kaloridir ve mor lahana tarifleri nasıl yapılır detaylandırıyoruz. 
  • Ardından faydalı yeşil kış sebzelerinden pazıyı tanıyoruz. Pazının faydaları, tarifleri ve kalori değerini sizlere açıklıyoruz. 
  • Son olarak kış sebzelerinin yıldızı turp çeşitlerini inceliyoruz. Turp faydaları, tarifleri ve kalori değeri ile kışın en çok tüketilmesi gereken yiyeceklerinden biri oluyor. 

Hazırsanız, kış sebzeleri nelerdir anlatıyor ve onları daha çok sevmenizi sağlayacak özel Defya dosyamızı açıyoruz!

 

Kış Sebzeleri ile Beslenmeyi Kolaylaştıracak Defya Ürünleri 

Kışın sofranızda daha çok sebzeye yer vermek için artık daha çok sebebiniz var! Zamanınız az, takatiniz daha az olsa da Defya’nın pratik ve profesyonel ürünleri ile siz de sofralarınızı renklendirebilirsiniz. İşte en faydalı kış sebzelerini mutfağınıza getirecek o yardımcılar: 

  • Lurch Yaprak ve Sebze Doğrayıcısı Catto sebzelerden kusursuz yapraklar kesmenizi sağlıyor. Turp, pancar gibi en faydalı kış sebzeleri ile kullanabileceğiniz cihaz, ortalama 10.5 cm genişliğinde yaprak şeritler kesiyor. Bu şeritleri katlayarak, dolayarak estetik garnitürler hazırlayabilirsiniz. Üstelik doğrayıcı paslanmaz çelik içeriyor. Bunun yanında BPA içermeyen plastik yapısı ile son derece uzun ömür vadediyor. Bıçağının da maksimum düzeyde keskin olduğunu hatırlatmalıyız. Sert kış sebzelerini dahi hızla, estetik şekilde doğramak artık çok kolay!
  • Blendtec Classic 575 Blender ile kışın sıcacık çorbalar, besleyici smoothieler yapmak kolaylaşıyor. 1560W gücündeki 3 beygirlik motoru ile evlerinize endüstriyel güç getiren cihaz, 5 aşamalı hız alternatifi sahibi. Bu sayede tüm kontrol elinizde bulunuyor. Mutfak işlerine hız kazandıran 2 süreli programı ve zahmetsiz temizlik özelliği de cabası… “Dünyanın en gelişmiş blender ürünleri” ile tanınan Blendtec markasına sahip olmak ister misiniz? Üstelik kullanıcılardan gelen ürün yorumları arasında şu cümleler var: “Uçak gibi... Saniyeler içinde sonuç… Mükemmel ürün.”
  • Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı da kışın sebze tüketmeyi pratik hale getiren yardımcılardan biri. Manyetik çift dişli öğütücü mekanizma, sebzelerin besin değerlerini koruyor. Öyle ki sıkacak ile hazırladığınız su, saatlerce enzimlerini muhafaza ediyor. Üstelik art arda pazı, mor lahana veya turp sıkabilirsiniz. Farklı sebzeleri parça değişimine gerek kalmadan sıkmanız mümkün. En gelişmiş ev aletlerini edinerek siz de daha fazla sebze sevmeye başlayabilirsiniz. 

Tüm bu ürünler ve çok daha fazlası için Defya.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Peki şimdi kış sebzelerinin faydaları ile tanışmaya hazır mısınız? 

 

 

En Faydalı Kış Sebzeleri Nelerdir? Bir Numara Mor Lahana

Özellikle kışın hemen her mutfakta görebileceğiniz mor lahana, besleyici özelliğini canlı rengiyle vurguluyor. Öyle ki bir kase mor lahana tüketerek günlük C vitamini ihtiyacının %85 karşılanabiliyor. Üstelik mor lahananın faydaları bununla sınırlı değil. 


 

Pazının Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek oranda C, A ve K vitamini içeriyor ve bu sayede en faydalı kış sebzeleri arasında yerini alıyor. Ayrıca B vitamini, manganez ve potasyum açısından da oldukça zengin. 
  • Mor lahanayı asıl taçlandıran ise antioksidan bileşenleri oluyor. Antosiyanin adı verilen pigmentler, flavonoid ailesinin bir üyesi. Bu da birçok faydayı beraberinde getiriyor. 
  • Mor lahana tüketmek, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. (Kaynak)
  • Hatta bu faydalı kış sebzesini düzenli tüketmenin kansere karşı etkili olabileceği umut ediliyor. 

 

Mor Lahana Kaç Kaloridir?

Kış sebzelerinin en faydalılarından biri olan mor lahana kalori değeri ile yüz güldürüyor. Zira 100 gramda yalnızca  30-36 kalori var. Bu da 1 baş mor lahanada sadece 115 kalori bulunduğu anlamına geliyor. Siz de düşük kalorili beslenmeye özen gösterdiğiniz diyetlerde, gönül rahatlığı ile en faydalı kış sebzelerinden biri olan mor lahanayı tüketebilirsiniz. 

 

Mor Lahana İle Yapılabilecek Tarifler Nelerdir?

Defya Ailesi’nin mor lahana ile yapılabilecek tarifleri arasından sizin için bir sağlıklı reçete seçtik. Vegan ve Lahanalı Sphagetti Kimchi ile siz de besleyici ve leziz bir garnitür elde edebilirsiniz. Yalnızca baharat ve tuzla yoğrulan bu özel tarif için bir orta boy beyaz lahana, küçük boy mor lahana, bir adet turp ve havuca ihtiyacınız var. Mor lahana ile yapabileceğiniz en besleyici tariflerden biri olan kimchi için videomuzdan yararlanabilirsiniz. 

 

Faydalı Kış Sebzelerinden: Pazı 

Düşük kalorisi ve yüksek besin değeri ile kışın sağlıklı beslenmenin en leziz öğelerinden biri pazı oluyor. Ayrıca yüksek vitamin değeri pazıyı en faydalı kış sebzeleri arasına taşıyor. İşte pazının az bilinen çok faydaları: 

 

Pazının Faydaları Nelerdir?

  • Özellikle renkli saplı olan pazılar, betalain adlı faydalı pigmentlerle dolu. Bu madde vücuttaki inflamasyonla savaştığı gibi kalp hastalığı ve LDL kolesterol riskini de azaltıyor. (Kaynak)
  • C vitamini, manganez ve magnezyum yönünden bir hayli zengin olan kış sebzesi, bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonunu destekliyor. 
  • Diğer taraftan yüksek antioksidan içeriği, kalp krizi riskini aşağı çekiyor. 
  • Yeşil yapraklı bir sebze olan pazının tüketimi kalsiyum almaya yardımcı oluyor. 

 

Pazı Kaç Kaloridir?

36 gram pazı tükettiğinizde sadece 7 kalori alırsınız. Ancak günlük ihtiyaç duyduğunuz A ve K vitamininin hemen hemen hepsini karşılayabilirsiniz. Pazı kalorisi, vitamin değeri ve faydaları ile kış diyetlerinin ve detokslarının adeta demirbaşlarından biri. 100 gramlık bir porsiyondan ise ortalama 22 kalori almanız mümkün.

 

Pazı İle Yapılabilecek Tarifler Nelerdir?

En faydalı kış sebzeleri arasında bulunan pazı ile yapılabilecek tarifler çok... En lezizi sıcacık pazılı mercimek çorbası oluyor. 1.5 su bardağı pazı yaprağı, kapya biber, yeşil mercimek, sarımsak ve soğan tozu ile siz de mutfaklarınızda bu özel tarifi hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz videomuz da pazı ile yapabileceğiniz tarifler konusunda size yardımcı olmaya hazır: 

 

Kış Sebzeleri Mutfağınızda: Turp 

Görünümüyle iştah açan turplar, lezzeti ve faydalarıyla kış sofralarının yıldızı oluyor. Farklı çeşitleriyle ülkemizde daha çok salata olarak tüketilen sebze, çeşitli dünya mutfaklarında pişirilerek de yeniliyor. 

 

Turp Faydaları Nelerdir? 

  • Yapılan çalışmalar, turp kökü özlerinin, bazı kanser türlerine karşı etkili olabileceğini düşündürüyor. 
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini desteklemeye yardımcı oluyor.
  • Turp faydaları arasında mantara karşı etkinlik de var. Antifungal bir protein olan RsAFP2, turp içerisinde yer alıyor.
  • C vitamini, potasyum, folat, riboflavin, niasin, B6 vitamini, çinko, magnezyum, bakır içeren turplar, bağışıklık fonksiyonlarını destekliyor. 

 

Turp Kaç Kaloridir? 

Düşük kalori değeri ile tanınan turpların bir porsiyonu sadece 12 kalori içeriyor. Neredeyse hiç yağ içermeyen bu sebze, lifli özelliğiyle tok tutmaya da yardımcı. Çiğ veya pişmiş olarak tüketebileceğiniz turp ile kalori hesabı yapmadan tok hissetmenin rahatlığını yaşayabilirsiniz. 

 

Turp ile Yapılabilecek Tarifler Nelerdir? 

Çeşit çeşit turp kullanarak yapabileceğiniz rengarenk bir turp salatası tarifi ile sizlerleyiz. Siz de turunçgillerle lezzetlendirdiğimiz bu tarife mutfağınızda hayat verebilirsiniz. İhtiyacınız olan ise yarım vezir turpu, yarım pancar turpu, yarım siyah turp, bir portakal ve greyfurt. Bunun yanında zeytin, frenk soğanı, ceviz, kuş üzümü gibi tatlandırıcılar da kullanabilirsiniz. İşte turp ile yapabileceğiniz o leziz tarif: 
 

Etiketler: Defya
Aralık 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR