Evde Kedi Köpek Maması Yapımı Mümkün mü?

Evde Kedi Köpek Maması

Evcil dostlarımız için evde yapabileceğiniz kuru atıştırmalıklar, mamalar var!  Hem evde köpek maması yapımı hem de kedi maması hazırlığı için vereceğimiz tüyolardan yararlanabilirsiniz. Üstelik mutfakta size eşlik edecek, profesyonel Defya ürünleri de var. Dilerseniz tarif ve bilgilere geçmeden önce, evcil hayvan maması yapımı için hazırladığımız yazıda rastlayacağınız başlıklar ile akıştan kısaca bahsedebiliriz: 

Evde köpek maması yapımı hakkında ipuçları sizi bekliyor. Peki Defya ayrıcalıkları ile evde kedi maması yapmaya hazır mısınız? Hem kedi hem de köpek maması yaparken dikkat etmeniz gerekenleri adım adım listeliyoruz. 

Sizde evde mama hazırlarken yardımcı olacak ürünleri açıklıyoruz. 

Kolay kedi maması tarifi ile mutfağa giriyoruz. 

Köpek maması tarifi için de hazırız. Onların severek tüketeceği sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıkları evde hazırlamanızı sağlayacak tarifleri sizlerle buluşturuyoruz. 

Siz de evde kedi/köpek maması yapımı için daha çok bilgi arzu ediyorsanız, paylaştığımız bilgilerden faydalanabilirsiniz. 

 

 

Evde Kedi, Köpek Maması Yapımı İpuçları 

Amerika’da yapılan haberler, organik evcil hayvan mamalarına olan talebin 2002 yılından 2011 yılına dek 10 kat arttığını gösteriyor. Ayrıca kedi ve köpek mamalarında çıkan istenmeyen içerikler, istisnai olsa da zehirlenme haberleri, kaliteli markalar tarafından yapılan geri çağırmalar, evcil hayvan ebeveynlerini evde köpek maması yapımına yönlendiriyor. 

Bunun yanında kendi beslenmesine özen gösteren insanlar, hayvanlarının da hazır gıda yerine ev yapımı mamalar ve atıştırmalıklar tüketmesini yeğliyor. Ancak uzmanlar beslenme planının bir veteriner hekim tarafından yapılmasını, herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak adına bilinçsizce tamamen evde beslenmeye yönelmenin riskli olduğunu vurguluyor. Zira hazır kedi ve köpek mamalarında antioksidan, mikro ve makro besinler, yağ türleri yeterli oranlarda hazırlanıyor. 

Ancak bu bilgiler ara sıra evde kedi köpek maması yapımının zararlı olduğu anlamına gelmiyor. Düzenli beslenme rutini içinde siz de zaman zaman kedi veya köpeğiniz için evde mamalar ve atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz. Elbette bazı püf noktalarına dikkat etmek şartıyla. 

 

İşte Evde Kedi Köpek Maması Yapımı Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler: 

  • Evde kedi maması yaparken özellikle balık veya domuz eti kullanacaksınız, etlerin iyice piştiğinden emin olmalısınız. Bu etler parazit bulaştırabileceğinden etlerin iyi pişmesine dikkat etmelisiniz. 
  • Et kurutma ile evde köpek maması yapımı deneyecekseniz, salmonella riskine karşı, yüksek ısıda başlayıp sonra düşük ısıda çalışan meyve sebze kurutma makineleri kullanmalısınız. Bu süreçte ellerinizi sık sık yıkamaya özen göstermeli ve uluslararası kaynaklardaki güvenlik önlemlerine dikkat etmelisiniz. 
  • Evcil hayvanlar pişmiş etlerle beslenebiliyor ancak onlara kesinlikle bol soslu etler vermemelisiniz. Özellikle baharatlı ve barbekü soslu etlerle hayvanlarınızı beslememelisiniz. 
  • Kediler, sebze yemeyi sevseler de vücutları sebzeleri sindirmekte zorlanabiliyor. Bu nedenle onları karbonhidrat oranı düşük sebzelerle beslemelisiniz. Çiğ sebzeler yerine pişmiş ve soğumuş sebzeler vermeyi deneyebilirsiniz. Fakat kesinlikle uzak durmanız gereken sebze ve meyveler de var. Örneğin evcil dostlarınıza kesinlikle üzüm ve kuru üzüm vermemelisiniz. Hayvanlar için toksik özellik gösteren üzümler böbrek yetmezliğine ve ölüme yol açabiliyor. Bunun gibi badem, soğan, sarımsak, çikolata, domates, çay, kahve, unlu mamüller, alkol, muskat cevizi, bal, limon, kiraz gibi yiyecekleri, kedi ve köpek maması tarifine eklemeden önce mutlaka veterinerinden onay almalısınız. 
  • Hayvanların diyetlerinde tuzu oldukça sınırlı kullanmalısınız. Hatta mümkünse hiç tuz eklememelisiniz. Diğer taraftan, yemeklerin önce ve sonrasında hayvanların su içtiğinden emin olmalısınız. 
  • Evde köpek maması yapımı için emek harcıyorsanız aynı kedi mamalarında olduğu için içinde kesinlikle kemik/kılçık parçaları kalmadığına dikkat kesilmelisiniz. Bu parçalar küçük dostlarımız için hayati tehlike oluşturuyor. 
  • Çok yüksek oranda yeşillik ve yağ özellikle evde kedi maması yapımı sırasında kullanılmamalı. Bu nedenle bol yağ veya yeşillik olmayan tariflere yönelmelisiniz. 

 

Evde Köpek ve Kedi Maması Yapımı için Sahip Olmanız Gerekenler 

Evde kedi veya köpek maması yapacaksanız sahip olmanız gereken birkaç pratik yardımcıdan bahsedebiliriz. İşte işinizi kolaylaştıracak pratik ürünler: 

  • Sedona kurutucu: Özellikle et ürünleri kurutma özelliği olan, yani yüksek ısılarda kurutma  yapabilen modelleri tercih etmelisiniz. Böylelikle evde kedi maması yapımı için her türlü kurutulmuş yiyeceği kolaylıkla mutfağınızda hazırlayabilirsiniz. 
  • Blender: Evde köpek maması yapımını deneyen kişiler kuru sebzeleri öğüterek, etleri tatlandırmakta kullanabiliyor. Özellikle marinasyonlarda avantaj vadeden bu yöntemi denemek için elinizin altında profesyonel bir parçalayıcı olmasında fayda var. Evde kedi maması yapımı ile uğraşanlar da etleri parçalamak ve karıştırmak için parçalayıcılardan faydalanıyor. Bunun yanında doğrama, rendeleme gibi işlemler için de pratik yardımcılara başvurabilirsiniz. 

 

Kolay Kedi Maması Tarifi 

Eğer evinizde 500 gram kadar dana eti kıyması, 250 gram brokoli ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı varsa, evde kolay kedi maması tarifi yapabilirsiniz. İlk etapta, evde kedi maması yapımı için bir doğrayıcı ürününden yardım alabilirsiniz. Brokolileri iyice yıkayıp küçük küçük parçalara ayırmalısınız. Ardından kıyma ve brokolileri 1.5 litre kadar suyun içinde ağır ağır haşlayabilirsiniz. Eğer parçalar çok küçükse su miktarını 1 litreye düşürebilirsiniz. Küçük dostunuzun damak zevkine göre, su miktarını kontrollü olarak ayarlayabilirsiniz. Tüm etler ve brokoliler piştikten sonra karışımı iyice ezerek, yağ ile karıştırarak püre haline getirmeniz gerekiyor. Soğuduğunda kolay kedi maması tarifinizi 1-2 kaşık halinde porsiyonlara ayırarak kedinize sunabilirsiniz. Bir nevi yaş mama vazifesi görecek olan bu mamayı bir anda büyük porsiyonlarla servis etmemelisiniz. Artanı derin dondurucuda 1-2 ay, buzdolabında 3 gün kadar saklayabilirsiniz. Ancak eğer kıymayı zaten derin dondurucudan çıkardıysanız, kesinlikle yeniden dondurmamaya dikkat etmelisiniz. 


 
Etiketler: Defya
Ekim 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR