Kayısı Nasıl Kurutulur? Kayısı Kurusu Hazırlama

kuru kayisi

Hem taze hem de kuru haliyle mutfaklarımızın vazgeçilmez gıdalarından biri olan kayısıyı,  en besleyici haliyle dört mevsim tüketmek ister misiniz? Eğer yanıtınız evet ise, evinizde kayısı kurusu hazırlayabilirsiniz. Peki kayısı kurusu nasıl yapılır, kayısı nasıl kurutulur?  Endüstriyel kalitede, besin değerini kaybetmeden ve lezzetini koruyan kayısılar kurutmak için tüm ipuçlarını yazımızda derledik. 

  • Evde lezzetli ve besleyici kayısı kurusu hazırlamanın sırlarını Defya ile keşfedeceksiniz.
  • Kayısı seçimi nasıl olmalı sorusuna cevap arayacağız.
  • Kayısı kurutma hazırlıklarını detaylandıracağız.
  • Kayısı kurutma süresi ve depolama ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.
  • Kayısı kurularının kullanım alanlarından bahsedeceğiz.Siz de Defya rehberliğinde kayısı kurutmayı öğrenebilirsiniz. İyi yaşam için sizlere rehber olacak yazılar sunan Defya ürünlerine, defya.com.tr üzerinden ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Defya Ailesi sosyal medya hesaplarını takibe alabilirsiniz. 

Kuru Kayısı Faydaları yazımız aracılığıyla meyve kurularının faydalarını öğrenebilirsiniz.
 

Evde Lezzetli ve Besleyici Kayısı Kurusu için Defya Yanınızda! 

Sağlıklı atıştırmalıklar arayanlar ve kış aylarında yaz meyvelerinin tadını çıkarmak isteyenler için evde kayısı kurusu yapmak harika bir seçenek. Kendi ellerinizle hazırladığınız kayısılar, katkı maddesi içermiyor. Uygun ısıda kurutulduğunda besin değerlerini koruyor. Defya, evde lezzetli ve besleyici kayısı kurutmanız için size en iyi yardımcıları sunuyor. İşte sizin için seçtiğimiz ürünler; 

Tribest Sedona Kurutucular ile Kayısı Kurutma 

Gıda kurutucular, evde profesyonel kalitede kuru meyve ve sebzeler elde etmek isteyenlerin ilk tercihi. Üstün performans sunan Sedona modelleri, farklı ihtiyaçlara uygun çözümler oluşturuyor.

Tribest Sedona Express, kompakt tasarımı ve güçlü özellikleriyle dikkat çekiyor. Merkezi tek fanlı sistemi sayesinde tüm tepsilere eşit hava akışı sağlayarak kayısıların her yerinin aynı anda ve mükemmel şekilde kurumasına yardımcı oluyor. 25 ile 75 santigrat derece arasındaki geniş ısı aralığı var. Böylece farklı gıdaları besin değerlerini koruyarak kurutma imkanı sunuyor. BPA içermeyen gövdesi ve paslanmayan çelik tepsileri ile Sedona Express, tam 11 adet rafı ile aynı anda bol miktarda kayısı kurutmanıza olanak tanıyor. 120 saate kadar kesintisiz çalışabilme özelliği ve iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) sayesinde kurutma sürecini tam olarak kontrol edebilirsiniz.

 

Daha geniş hacim arayanlar için ideal olan Tribest - Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi, iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) özelliğine sahip. 9 adet paslanmaz çelik rafı ile geniş bir kurutma alanı sunan model, LED iç aydınlatması sayesinde kurutma sürecini kolayca takip etmenizi sağlıyor. 30 ile 68 santigrat derece arasındaki ısı aralığı, kayısı kurularının lezzetini ve besin değerini korurken, BPA’sız gövdesi ve dokunmatik düğmeleri kullanım kolaylığı sunuyor.

Wartmann Kayısı Kuruturken Sizlere Yardımcı 

Wartmann, şık tasarımları ve yüksek performanslı ürünleriyle mutfaklarınıza değer katmaya geliyor. Meyve ve sebze kurutma makineleri, kayısı kurutma sürecinde güvenilir yardımcılarınız.

 

Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-1912-DH, paslanmaz çelik gövdesi ve tepsileri ile hem şık görünüm hem de uzun ömür vadediyor. Tam 12 adet tepsi ile geniş kurutma alanı sunan model, aynı anda çok miktarda kayısıyı kolayca kurutmanızı sağlıyor. 30 dakikadan 72 saate kadar ayarlanabilen kurutma süresi ve 25 ile 90 santigrat derece arasındaki geniş ısı ayarı var. Bu sayede kayısıları istediğiniz kıvamda kurutabilirsiniz. Çift duvarlı gövdesi ile mükemmel ısı yalıtımı sağlayan WM-1912-DH, evde gıda kurutma için üstün kalite arayanlar için.

Daha kompakt bir seçenek arayanlar için Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH sizlerle. Düşük ses özelliği ve küçük boyutu ile evde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dijital kontrol paneli sayesinde kolayca kontrol edilebilen cihaz, 6 adet paslanmayan çelik tepsiye sahip. Paslanmayan çelik gövdesi ile mutfaklarınıza modern bir dokunuş katıyor. WM-2206 DH cihazını 25 ile 90 santigrat derece arasında programlayabilirsiniz. 30 dakikadan 72 saate kadar zaman ayarı yapabilirsiniz. Bu özellikleriyle kayısıları ideal sıcaklıkta ve sürede kurutmanıza yardımcı oluyor.

Defya ile evde lezzetli ve besleyici kayısı kuruları yapmak artık çok kolay. İhtiyaçlarınıza en uygun Tribest Sedona veya Wartmann kurutma makinesini seçerek siz de sağlıklı atıştırmalıklar hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Kurutma için Kayısı Seçimi Nasıl Olmalı? 

Olgunluğu kırmızılaşan renginden ve yumuşayan dokusundan anlaşılan kayısı meyvesi seçerken dikkat etmeniz gerekenler var. Hangi kayısı kurutmaya daha uygun, kurutma için kayısı seçimi nasıl olmalı sizler için anlatıyoruz.

  • Kayısı seçerken çok sert veya çok yumuşak olmayan meyveleri tercih etmelisiniz. Çok sert olanlar lezzetsiz kayısı kuruları oluşturabiliyor. Çok yumuşak meyvelerden ideal kayısı kuruları elde etmek zor. Bu nedenle meyvenin tam sarı rengine kavuşmuş, hafifçe kızarmış ve ne çok sert ne de yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Çürük meyveleri mutlaka ayıklamalısınız.
  • Kurutma için kayısı seçerken eğer meyveleri dilimlemeyeceksiniz, dilimlerin aynı boyutlarda olmasına özen göstermelisiniz. Böylece meyvelerin aynı sürede kurumasını sağlayabilirsiniz.

Kayısı Kurutma Hazırlıkları 

İdeal olgunlukta olan, çürüklerini ayıkladığınız kayısıları kurutmak için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Kayısı kurusu yapmadan önce ilk işimiz onları yapraklarından ve saplarından ayırmak olacak. Ardından meyveleri karbonatlı su içinde 15 dakika kadar bekletmelisiniz. Bu sürenin ardından kayısıları temiz su ile yıkamalısınız. 

Ardından 1 su bardağı limon suyu ve dört su bardağı kadar temiz içme suyu ile hazırladığınız solüsyonla kayısıları yıkayabilirsiniz. Birkaç dakika limonlu suda bekleyen kayısıları çıkarıp, pamuklu bir bez yardımıyla iyice kurulamalısınız. Böylece meyvelerin kururken kararmasını önleyebilirsiniz. 

Hemen arkasından kayısıları ortadan ikiye ayırarak çekirdeklerini çıkarmanız gerekiyor. Sonrasında istediğiniz kayısı boyutuna göre meyveleri dilimleyebilirsiniz. Bu şekilde ikiye ayrılmış halde, meyveleri kurutma tepsisine dizebilirsiniz.

Kurutucunuzun tepsisinin üzerine bir kurutma örtüsü serebilirsiniz. Tepsi örtüsünün üzerine meyveleri üst üste gelmeyecek şekilde tek tek dizmeniz gerekiyor. Eğer meyveler üst üste gelirse, bu kısımların kuruması zorlaşıyor. Dolayısıyla eşit kurutma ile ilgili problem yaşayabilirsiniz. Meyveleri tepsiye dizerken kabuklu kısımlarını aşağıya bakacak şekilde yerleştirmelisiniz. Diğer bir deyişle, çekirdeğin altında kalan iç kısmı yukarı doğru olmalı. Dizmenin ardından kayısı kurutma aşamasına geçebilirsiniz. 

Kayısı Kurusu Yapma Süresi ve Depolama İpuçları 

Evde kayısı kurusu yapmak için gıda kurutma üzerine özel geliştirilmiş kurutuculara sahip olmalısınız. Cihazları 48 santigrat dereceye ayarladıktan sonra ortalama 20 ile 28 saat arasında kayısıları kurutabilirsiniz. Bu süre meyvelerin hamlığına, cinsine ve  ortam nemine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Kurular hazır olduğunda çıkarabilirsiniz. Dilerseniz daha uzun süre depolamak üzere vakumlu kaplara koyabilirsiniz. 

Kayısı kurusunu koyu renk camdan yapılan, vakumlu ve hava almayan kaplarda saklayabilirsiniz. Serin ve nemsiz ortamları tercih etmelisiniz. Eğer çok miktarda kayısı hazırlıyorsanız, kavanozu her açtığınızda meyveler nem alacağından kayısı kurularını küçük kavanozlara ayırmayı tercih edebilirsiniz.

Kayısı Kurusu Kullanım Alanları

Kurutulan kayısı dilimlerinin birçok farklı kullanım alanı var. Pasta süslemesinde, atıştırmalık olarak, yemeklerin içinde kayısıları dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. İşte sizin için derlediğimiz kayısı kurusu kullanım alanları;

  • Meyveleri kuru şekilde direkt atıştırabilirsiniz. Eğer daha yumuşak olmasın arzu ediyorsanız sıcak su içerisinde 15 dakika kadar beklettikten sonra tüketebilirsiniz.
  • Kayısıları yulaf ezmelerinde ve granola kaselerinde kullanabilirsiniz.
  • Özellikle Osmanlı mutfağına ait et yemeklerinde kuru meyvelerden sıklıkla yararlanılıyor. Siz de fırında et yemekleri yaparken yahnilerinizi kayısıyla lezzetlendirebilirsiniz. Dilerseniz yemeklerin içine kuru erik de koymanız mümkün.
  • Kayısıları haşladıktan sonra reçel veya marmelat yapabilirsiniz.
  • Smoothie tariflerinizi lezzetlendirmek için karışımlara ekleyebilirsiniz.
Etiketler: kuru-kayisi
Mayıs 02, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR