Kuru Kayısı Faydaları Arasında Neler Bulunur?

Kuru Kayısı

 

Kuru kayısı son derece besleyici bir meyvedir ve gelişmiş sindirim sisteminden göz sağlığına kadar birçok yarara sahiptir. İşte sağlık ve beslenme açısından kuru kayısı faydaları:

 

Kayısı Kurutma ile Elde Edilen Atıştırmalıklar Antioksidandır

Kayısı, beta karoten ve A, C ve E vitaminleri dahil olmak üzere birçok antioksidan açısından harika bir kaynaktır. Dahası, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara karşı koruma etkisi olan flavonoidler (antioksidan grubu) bakımından zengindir.

Bu bileşikler, hücrelerinize zarar veren ve oksidatif strese neden olan serbest radikaller adlı zararlı bileşikleri nötralize etmek için çalışır. Diğer taraftan oksidatif stres, obezite ve kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalıkla direkt bağlantılıdır.

 

Kuru Kayısı Faydaları ile Göz Sağlığını Geliştirir

Kayısı, A ve E vitaminleri dahil göz sağlığı için gerekli olan birçok bileşiğe sahiptir. A vitamini, gözlerinizdeki hafif pigmentlerin eksikliğinden kaynaklanan gece körlüğünü önlemede rol oynar. E vitamini ise gözlerinizi serbest radikal hasarından korumak için yağda çözünen bir antioksidandır.

Bu arada, kayısıya sarı-turuncu rengini veren beta karoten, A vitamini için bir öncü görevi görür. Bu da vücudunuzun onu bu vitamine dönüştürebileceği anlamına gelir. Kayısı karotenoidleri arasında lutein ve zeaksantin bulunur. Gözlerinizin lenslerinde ve retinalarında bulunur. Ayrıca oksidatif strese karşı koruma sağlar.

 

Kuru Kayısı Cilt Sağlığına İyi Gelir

Kayısı yemek cildinize fayda sağlar. Kırışıklıkların ve cilt hasarının ana nedenleri güneş, kirlilik ve sigara dumanı gibi çevresel faktörlerdir. Dahası, araştırmalar ultraviyole (UV) ışığa maruz kalma ve güneş yanıkları ile ölümcül bir cilt kanseri türü olan melanoma riskiniz arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Kayısının sağladığı antioksidanlarla dolu sağlıklı bir beslenme sayesinde bu cilt hasarının bir kısmıyla savaşabilirsiniz. Her ikisi de bu meyvedeki C ve E vitaminleri cildinize yardımcı olabilir. Kuru kayısı faydaları bu vitaminlerle yakından ilişkilidir. Özellikle C vitamini, serbest radikalleri nötralize ederek UV hasarına ve çevresel kirleticilere karşı koruma sağlar. Ayrıca bu vitamin, cildinize güç ve elastikiyet kazandıran kolajen oluşumuna yardımcı olur. C vitamini açısından zengin bir diyet, cildinizin UV hasarından iyileşmesine ve kırışıklıkları önlemesine yardımcı olabilir.

 

Kuru Kayısı Faydaları Arasında Bağırsak Sağlığı Etkileri Var

Özellikle de kuru kayısı bağırsak sağlığını geliştirir. Örneğin bir fincan (165 gram) kayısı, 3,3 gram lif sağlar. Bu, erkekler ve kadınlar için sırasıyla günlük ihtiyacın %8,6 ve %13,2’sidir. Kuru kayısı, özellikle sağlıklı kan şekeri ve kolesterol seviyelerini korumak için önemli olan çözünür lif bakımından yüksektir. Ayrıca lif, yiyeceklerin sindirim sisteminizdeki hareketini geciktirir ve faydalı bağırsak bakterilerinizi besler. Daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu, daha düşük obezite riski ile bağlantılıdır.

 

Kayısı Kurutma ile Potasyumdan Yüksek Beslenin

Kayısı, elektrolit görevi gören bir mineral olan potasyum bakımından yüksektir. Vücudunuzda sinir sinyalleri göndermekten ve kas kasılmalarını ve sıvı dengesini düzenlemekten sorumludur. Potasyum sıvı dengesini korumak için sodyum ile yakın çalışır. Bu sayede yeterli alımı şişkinliği önlemeye ve sağlıklı kan basıncını korumaya yardımcı olur.

33 kişilik bir çalışma, potasyum açısından zengin bir diyetin kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü buldu. Ayrıca bu %24 daha düşük inme riski demek.

 

Kuru Kayısı Kalori Değeri

Kuru kayısı faydalarını besin değerinden alır. Besin değeri yüksek bir meyvedir. Kuru kayısı kalori ve enerji açısından zengindir. 100 gram kuru kayısı yaklaşık 241 kalori içerir. Ancak, kayısı kurutma sonucu nemini kaybedip küçülür. Bu nedenle genellikle küçük boyutlarda olur. Küçük porsiyonlar halinde tüketilir. Bu da diyetlerde avantaj sağlar.

Ayrıca, kuru kayısılar lif, potasyum, C vitamini ve demir gibi diğer besin maddeleri açısından da zengindir.

 

Kayısı Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

 

Dilerseniz siz de Kurutucularımız sayesinde evinizde istediğiniz meyve ve sebzenin kurutulmuşunu elde edebilirsiniz. Kuru besinleri kolayca diyetinize ekleyebilirsiniz. Tribest Sedona markalı dehidratörlerimiz meyve ve sebzelerin ideal ısıda kurumasını sağlar. Çok katlı özelliği sayesinde çok sayıda meyve aynı anda kurutabilir.

Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.


 

Etiketler: defya
Ocak 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR