Kışlık Domates Yapmanın En Kolay Yolları

Kışlık Domates

Yazın tazecik sebzelerini lezzeti ve besleyiciliği ile kışa saklamak mümkün mü? Kışlık domates yapmanın en pratik ve sağlıklı yollarını sizler için derliyoruz. Defya mutfağından çıkan özel tariflerle siz de kışın domateslerin tadını çıkarabilirsiniz. İster konserve veya donmuş isterseniz ise kuru domatesler hazırlayarak kiler dolabınızda lezzet saklayabilirsiniz. Uzun süre dayanacak, lezzetiyle şaşırtacak kışlık domates yazımızda bulacağınız başlıklar: 

  • Kışlık domates nasıl saklanır sizler için araştırdık. Küflenmeden, bozulmadan domatesleri uzun süre saklamanın yollarını paylaşacağız. 
  • Kışlık domates sosu nasıl yapılır anlatacağız. 
  • Kışlık domates kurusu tarifi ve püf noktalarını da yazımızda sizlere aktaracağız. 

Dilerseniz öncelikle kışlık domates hazırlamanın en kolay yolunu sizlere sunan Defya yardımcılarına bir göz atalım. 

  • Kurutucular domateslerden nefis kurular hazırlamak için hizmetinizde. Tribest’in uzmanlığında tasarlanan Sedona modelleri, dilediğiniz ısıda kurutma yapmanıza yardımcı. Üstelik çift fazda kurutma seçeneği sunan modeller de var. En leziz ve verimli sonuç için farklı ısıda iki kez kurutma yapmayı denemelisiniz. Tüm lezzetini saklayan ve kışlık domateslerin de yazlık taze domatesler kadar aromatik olmasına imkan tanıyan özel kurutucu modellerinin geniş hacimleri sizi mest edecek. Böylece aynı anda çok daha fazla domatesi kuru hale getirebilirsiniz. Siz de Express, Classic ve Supreme dehidratör modellerini inceleyip hemen seçiminizi yapın! 
  • Blender sadece karıştırmamalı, aynı zamanda sos da hazırlamalı diyorsanız Blendtec modelleri ile tanışmalısınız. Homojen karışımlar ve ılık soslar elde etmenize yardımcı olan blenderlar yüksek güç sunarak beklentilerinize yanıt veriyor. Buzu dahi kırabilen güçlü bıçakların domateste harikalar yaratacağından emin olabilirsiniz. Hatta tamamen nemi alınmış sert kuru domatesleri bile haznede dakikalar içinde toz yapabilirsiniz. 
  • Dondurma Makinesi olarak aldığınız Yonanas ile domates sosları yapmak mümkün! Besleme haznesine atacağınız taze domateslerin keskin bıçaklardan geçerek yoğun ve taneli bir püre olarak dışarı çıkacağından emin olabilirsiniz. Nefis chunky soslar hazırlamak için doğrama sonrasında pişirme aşamasına geçebilirsiniz. 
  • Sıkacaklar ile domatesin suyunu ve posasını kolaylıkla ayırabilir, kıvamlı soslar yapmak için çıkan su ile posayı karıştırabilirsiniz. Üstelik yavaş ve soğuk sıkım özelliği ile enzimleri koruyan ürünler, leziz karışık soslar yapmaya da yardımcı. Taze domateslerin ardından karışıma biber de eklemek isterseniz, kışlık soslar için katı meyve sıkacaklarının gücünden faydalanabilirsiniz. 

 

 

Kışlık Domates Nasıl Saklanır?

Kışlık sebze hazırlıkları denince akla genellikle iki yol geliyor. Ya konserve ya da derin dondurucu için sebze püreleri hazırlamak… Oysa kurutma da yaz sebzelerinin kışa sağlıkla saklanmasının en etkili yollarından biri. Kış için domates alışverişini yaptıysanız ve bir kurutma makineniz varsa, bu lezzetten mahrum kalmamalısınız. Peki daha uzun süre muhafaza için kışlık domatesleri nasıl saklamalısınız?

  • Eğer konserve yapacaksanız kapakların yeni olmasına ve kavanozların kaynatılmasına özen göstermelisiniz. Sosların havayla temas etmemesi için kavanozların kapaklarını üç kere çevirip sıkıca kapatmalısınız. 
  • Salça veya soslarınızı henüz sıcakken kavanozlamalısınız. Üzerlerine biraz zeytinyağı ekleyerek havayla temaslarını kesebilirsiniz. 
  • Konserveleri kesinlikle ters çevirmemelisiniz. İçerideki gıdanın kapakla temas etmesine izin vermemelisiniz. Bırakın kendi sıcağı ile vakumlansın. Kavanozu ters çevirdiğinizde gıdanın direkt kapaktaki metal ile temas ettiğini kendinize hatırlatmayı unutmayın. 
  • Soslar soğuduğunda serin, kuru ve güneş almayan bir dolapta saklayabilirsiniz. Kavanozları açtıktan sonra ise mutlaka buzdolabında saklamalısınız. 
  • Eğer kışlık domates kuruları yaptıysanız onları cam bir kavanozda, karanlık ve nemsiz bir yerde, kapağı sıkıca kapalı bir halde saklayabilirsiniz. 
  • Dilerseniz kuru domatesleri zeytinyağ içine atarak kavanozlayabilir, hava ile temaslarını tamamen kesebilirsiniz. 
  • Kuru sebzeleri kesinlikle açık havaya asarak saklamamalısınız. Hem havadaki kirin gıdaya bulaşacağını unutmamalı hem de nem ile oluşabilecek küf riskini kesinlikle almamalısınız. 

 

Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır?

Bolca aldığınız, tam tadında, kıpkırmızı domateslerden kışlık sos yapmaya ne dersiniz? Yanıtınız evet ise doğru mutfağa… Kavanoz ve kapakları sterilize etmenizi yeniden hatırlattıktan sonra domatesleri hazırlamaya geçebiliriz. Cinsi ne olursa olsun domatesleri iyice yıkamalı ve dilerseniz kabuklarını soymalısınız. Eğer kabukları da sos içinde kullanacaksanız domatesleri mutlaka önce karbonatlı, ardından sirkeli su içinde bekleterek işleme almalısınız. 

Sonra sıra elektronik yardımcıların maharetinde. Dörde böldüğünüz domatesleri blender haznesine atıp güzelce püre haline getirmeniz yeterli. Bu aşamada sapları, çürük ve ezik kısımları mutlaka ayırmalısınız. Eğer sos özellikli bir blendera sahipseniz sos ayarında, domatesleri işleyebilir, tam kıvamında soslar yapabilirsiniz. 

Daha yüksek ısıda, geleneksel soslar yapmak için ise karışım pişerken 1 kilo domates için 1 tatlı kaşığı kadar kaya tuzu eklemeyi unutmayın. Damak tadınıza göre karışıma dağ kekiği, sarımsak, sirke de ekleyebilirsiniz. Eğer kabukları da kullanıyorsanız asitlenmeyi önlemek ve hafif tatlı lezzetler için, tatlandırıcı olarak agave tercih edebilirsiniz. Sosunuz hazır olduğunda sıcakken kavanozlamanız kafi, işte bu kadar kışlık domates sosunuz hazır!

Eğer bir Yonanas dondurma makineniz varsa, onunla da kışlık domates yapabilirsiniz. Temizlediğiniz ve ayıkladığınız domatesleri dondurmadan, tazeyken dilimler halinde makinenin besleme haznesine atmanız yeterli. Çıkan kıvamlı, taneli püreyi konserve haline getirmek için pişirebilir veya derin dondurucuya kaldırarak kışın yemeklerde kullanabilirsiniz. Yalnız kabuklu domatesleri cihazdan geçirirken ara ara bıçak kısmını temizlemek gerekiyor. Bu adımı ihmal etmemelisiniz. Küçük püf noktalarına dikkat ederek siz de Yonanas sayesinde kısa sürede nefis soslar hazırlayabilirsiniz.

Kışlık domatesleri salsa sos yapımında kullanmak istiyorsanız, diğer blog yazımızdan ipuçlarını öğrenmeniz mümkün. 

 

Kışlık Domates Kurusu Tarifi ve Püf Noktaları

Domates nasıl kurutulur başlamadan önce az çekirdekli, ince ve uzun formdaki salçalık domateslerden seçmelisiniz. Onları yıkayıp ayıkladıktan sonra tek yapmanız gereken ikiye bölmek. Ortadan ikiye ayırdığınız domatesleri, kurutucu tepsisine dizerek raflara yerleştirebilirsiniz. Önce 65 derecede 3 saat, sonra 48 derecede 30 saat kurutma yapabilirsiniz. İşte bu kadar, kontrollü kurutma yapmanız gereken sürecin ardından mis gibi kışlık kuru domatesleriniz hazır!  

Kışlık domates için daha farklı tarifler arayanlara da müjdemiz var. Defya kuru domates tarifleriyle misafirlerinizi şaşırtmanıza yardımcı: 

  • Acılı Biftek Domates için Melis Aran’ın hazırladığı özel tarifi kullanabilirsiniz. Srirachayı, tuzu, ince rendelenmiş limon kabuğunu ve ince rendelenmiş sarımsağı buluşturan tarifimiz ziyafet sofralarının vazgeçilmezi olmak için hazırlandı: 


 
  • Domates Tozu ile yemeklerinize yaz domateslerinin lezzetini katmaya ne dersiniz? Önce kurutup sonra blenderdan geçirdiğimiz mis gibi domatesler tüm kış bizimle. İşte detaylı tarif: 

 

 

  • Provensal Kiraz Domates tarifimiz cherry domates sevenlerin yüzünü güldürüyor. Sarımsak, tuz ve bal ile aroma kazanan domatesler, kişniş ve biberiye ile taçlanıyor. İsterseniz vanilya ve kuru baharatlarla bu özel tarifi daha zengin bir tat şölenine dönüştürebilirsiniz. (Vegansanız tarifte bal yerine agave kullanabileceğinizi not düşmek isteriz.)


 

Etiketler: Defya
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR