Domates Nasıl Kurutulur? Kuru Domates Nerelerde Kullanılır?

kuru domates kurutma

Kırmızı rengi, likopen deposu besleyici içeriği, sofralara tat katan lezzeti ve hemen hemen her yemeğe yakışan mükemmel aroması ile kuru domates hepimizin sevgilisi. Peki domatesleri evinizde hijyenle kurutabileceğinizi biliyor musunuz? Domates kurutmanın inceliklerine değineceğimiz yazımızda; 

  • Domates hangi aylarda yetişir sorusunu cevaplayarak en güzel domatesleri bulabileceğiniz zamanları belirteceğiz. Takviminize işaretlemeyi unutmayın. 
  • Domatesin faydaları nelerdir konusundan bahsederek daha çok domates tüketmeniz için birçok sebep bulacağız. 
  • Domates nasıl kurutulur anlattıktan sonra, 
  • Kuru domates nerelerde kullanılır sorusunu yanıtlayarak sizlere biraz ilham vereceğiz. 

 

 

Domates Hangi Aylarda Yetişir?    

Doğal yetiştirme şartlarında yaz aylarında en lezzetli haliyle tezgahlarda yerini alan domatesler, günümüzde dört mevsim bulunabiliyor. Ancak en sağlıklı ve lezzetli domatesler hangi aylarda yetişir diye merak ediyorsanız kesinlikle yaz aylarını beklemelisiniz. Hatta çocukluğumuzdaki o dolgun, aromatik ve kıpkırmızı domatesleri bulabilmek için temmuz ayını tercih etmenizde fayda var. 

Doğal koşullarında yetişmiş mis gibi tarla domateslerinden kuru domates yapabilir, kışlık domates sosu hazırlayabilir, uzun süre kullanabileceğiniz besleyici ürünler hazırlayabilirsiniz. 

 

Domatesin Faydaları Nelerdir?    

C vitamini, potasyum, K1 vitamini, folat, likopen, beta karoten, naringenin ve klorojenik asit içeren domatesin faydaları da en az vitamin-mineral tablosu kadar zengin: 

  • Yapılan çalışmalar, likopenin kalp krizi ve felç riskini azalttığını ortaya koyuyor. Dahası likopen alımıyla beraber kötü kolesterolün düştüğü, vücutta iltihap oranının azaldığı ve kanın pıhtılaşma olasılığında azalma görüldüğü kayıtlara geçiyor. 
  • Henüz etkisi kanıtlanmasa ve daha fazla geniş çaplı araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, domatesin meme kanserine karşı koruma sağlayabileceği düşünülüyor. (Detaylı bilgi için kaynağa başvurabilirsiniz.)
  • Cilt sağlığı için faydalı olduğu düşünülen domatesler, özellikle güneş yanığına karşı koruma sağlama potansiyeli sunuyor. Hatta zeytinyağı ile beraber domates salçası tüketen kişilerde daha az güneş yanığına rastlandığı belirleniyor
  • Güçlü bir antioksidan olan likopen, serbest radikallere karşı savaşta vücudun elini güçlendiriyor. 
  • İçeriğindeki C vitamini bağışıklığın olağan fonksiyonunu sürdürmesine yardımcı oluyor. Domates sebzesinin faydaları arasında bağışıklık desteği önemli yer tutuyor. 
  • Domates kurusu, lif açısından zengin olduğu için sindirimin düzenlenmesine de destek veriyor. 

 

Domates Nasıl Kurutulur? 

Geleneksel yöntemlerle domates kurutma işlemi bir hayli zahmetli oluyor. Geniş alanlara serilen, güneş altında saatlerce kurutulan domatesler her ne kadar lezzetli olsa da, günümüzde ütopik bir hedef haline geliyor. Zira, şehir yaşamında ne domates kurutabilecek çatılarımız var, ne de değişen iklim koşulları nedeniyle domateslerin kuruyabileceği kadar çok yağışsız ve nemsiz günümüz kaldı. Dahası domates kurutma için gerekli olan tozsuz ve temiz hava da birçok yerde ulaşılabilir olmaktan epey uzak. Ancak domates kurutma imkansız değil. Modern teknikler ve teknolojik yardımcılar sayesinde, geleneksel lezzetinde domates kuruları hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? 

Domates nasıl kurutulur sorusuna yanıt olarak hazırladığımız yönergeyi adım adım takip edebilirsiniz: 

  • Öncelikle domates kurutma için doğru cins ürün seçmeniz gerekiyor. Çanakkale domatesi olarak bildiğimiz etli domatesler sulu oldukları için kurutmaya uygun değiller. Onun yerine daha az çekirdekli, ince ve uzun yapıdaki, salçalık domatesleri kullanabilirsiniz. Cherry adı verilen küçük domatesleri de domates kurutma için seçebilirsiniz ancak bu ürünler çok küçük kalacağından ancak süsleme için tercih edebilirsiniz. 
  • Domatesleri iyice yıkayıp temizledikten sonra, uzunlamasına ortadan ikiye ayırmalısınız. 
  • Ardından sebze kurutucu tepsinize, kabukları alta gelecek şekilde, üst üste gelmemelerine dikkat ederek yerleştirmelisiniz. 
  • Eğer domates tozu hazırlamak için kurutma gerçekleştirecekseniz, bu durumda dilim dilim keserek daha hızlı kuruma sağlayabilirsiniz. Hatta dilerseniz pratik doğrayıcı ürünlerden yardım alarak kısa sürede doğrama aşamasını geçmeniz mümkün. 
  • Domates kurutma uzun zaman alıyor ve iki aşamada işlem yapmak gerekiyor. Bu nedenle iki aşamalı kurutmaya imkan tanıyan makineleri kullanmalısınız. Tepsileri makine içine yerleştirdikten sonra salçalık domates için 65 derecede 3 saat ve 48 derecede 30 saat kurutma yapabilirsiniz. Cherry domates için makineyi 65 derecede 2 saat ve 48 derecede 20 saate ayarlamanız gerekiyor. (Daha yüksek derecede domateslerin karardığını, düşük ısıda domateslerin fermente olmaya başladığını fark edebilirsiniz. Bu da domates kurusunun kalitesini düşüreceğinden mutlaka doğru ısıda çalıştırmaya dikkat etmelisiniz.) 
  • Domates kurutma sırasında kontrollü olmakta fayda var. Domateslerin hemen hepsi farklı büyüklüklerde olduğu için 5-10 saatte bir makineyi açarak domateslerin yeterince nemden arınanlarını alabilirsiniz. 
  • Kuruyan domatesleri hava, ışık ve nemden uzak bir şekilde kavanozlayarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz. 

 

Kuru Domates Nerelerde Kullanılır?

5 kilogram taze domates kurutma ile ortalama 450 gram ürün elde ediliyor. Peki bu kadar az miktarda ürün veren işlemin bu denli çok tercih edilmesinin nedeni ne? Çünkü kuru haldeki domates, girdiği her tarife yoğun bir aroma, lezzet ve besleyicilik katıyor. Kullanıldığı her tarifin vazgeçilmezi olan domates kurularını nerelerde kullanabileceğinizi beraber inceleyebiliriz: 

  • Blender ile incecik hale getirerek domates tozu yapabilirsiniz. Bu toz ile domates çorbası yapabilir, yemeklerinize renklendirici ve baharat olarak katabilirsiniz. 
  • Kurumuş cherry domatesleri sirkeden geçirdikten sonra süzmelisiniz. Hafifçe sirke aroması kazanan domatesleri bir kavanoza almalı ve lezzetlendirmek için üzerine damak tadınıza göre biraz kapari, kekik, sarımsak ve tepeleme zeytinyağı eklemelisiniz. Birkaç ay sakladıktan sonra tüm lezzetini cömertçe sunan karışımı, kışlık domates sosu olarak keyifle tüketebilirsiniz. 
  • Domates kurutma işlemi sonrası nefis bir balıklı meze yapmaya ne dersiniz? Eğer yanıtınız evet ise şimdiden ziyafete hazırlanmalısınız. Yapımı çok kolay olan, lezzeti damak çatlatan levrek dolma için 1 adet 150 gramlık levrek fileto tercih edebilirsiniz. Ortalama 50 gram kadar domates kurusu, dilediğiniz taze otlar (kişniş, taze soğan, maydanoz, reyhan), bir çay kaşığı nar ekşisi ve bir tutam tuz, karabiber hazırlamalısınız. Öncelikle küçük küçük doğradığınız balıkları tavada zeytinyağı ile birkaç dakika pişirmelisiniz. Ocaktan aldığınız balığın üzerine iyice yıkayıp kuruttuktan sonra ince ince dilimlediğiniz yeşillikleri, baharat ve nar ekşisini ekleyebilirsiniz. 15 dakika kadar sıcak su içinde beklettiğiniz kuru domateslerin içini balıklı karışımla doldurduktan sonra üzerine zeytinyağı dökerek servis edebilirsiniz. 
  • Kahvaltılık olarak tüketmek isterseniz, 10 dakika kadar kaynar su içinde beklettiğiniz 200 gram kadar kurumuş domatesi süzerek bir mutfak robotunun haznesine almalısınız. Hazneye birkaç diş sarımsak, bir avuç ceviz içi, kekik, tuz, çemen baharatı, maydanoz ve pul biber ekledikten sonra çekmeye başlamalısınız. Karışım macun kıvamı aldıkça zeytinyağı ekleyerek homojen bir şekilde karışmasını sağlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz ezmeyi hemen servis edebilir ve kahvaltılarda keyifle tüketebilirsiniz. Özellikle kırmızı mercimekten lavaş ile beraber sofranızın yıldızı olacağından emin olabilirsiniz.  

Domates nasıl kurutulur ve kurularla neler yapılır merak ediyorsanız, videomuz size yol gösteriyor: 


Bu tariflerin yanı sıra Defya Ailesi’nin en sevilen reçetelerinden olan Zeytin Ezmeli Kaparili Kuru Domatesli Alabaş Dürüm veya Acılı Biftek Domates tariflerini deneyebilirsiniz. Her biri sofranın yıldızı olacak tarifleri denedikten sonra sosyal medyada “Defya Ailesi”ni etiketleyerek paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Etiketler: defya
Eylül 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR