Kurutulmuş Meyvelerle Yapabileceğiniz 5 Tarif

meyve, meyve kurutma, kurutucu, tarif, leziz

 Vitamini, kokusu ve tadı üzerinde kalan, kurutulmuş meyve ile yapabileceğiniz lezzet dolu tarifler için harika bir liste hazırladık. Kayısı, erik, çilek, böğürtlen, portakal, karpuz ve daha aklınıza gelebilecek birçok meyve kurutularak mevsimi dışında da aynı lezzetle tüketilebiliyor. 

Kuru meyveler aynı zamanda sağlıklı beslenmek isteyenler için de vazgeçilmez bir besin. Marketlerde satılan ambalajlı kuru meyveli ürünlerin içerisinde yüksek oranda katkı maddesi bulunur. Bu nedenle doğal ve lezzetli bir beslenme için kendi meyvelerinizi kurutmanızı öneririz. Sıra kuru meyveler ile hazırlayacağınız özel lezzetlere gelince, birbirinden sağlıklı ve pratik 5 tarif listemizde sizi bekliyor. 

 

Kurutulmuş Meyve için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Evde kurutulmuş meyve ve sebzeler hazırlamak için sizlere yardımcı olacak çok sayıda Defya ürünü var. İşte mutfağınıza kolaylık getirecek ürünlerimiz: 

  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısına sahip. Kontrollü sıcaklıkta yapılan kurutma işlemi ile siz de enzimleri canlı muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede müthiş bir tat, renk ve koku elde etmeniz mümkün. Sebzeden meyveye, ete kadar her türlü yiyeceği ideal şekilde kurutarak saklamak için siz de mutfağınızda kurutma cihazlarımıza yer açmalısınız. Üstelik o dünyadaki ilk dijital, yüksek kapasiteli, yıkanabilir hava filtresi sahibi, ev tipi gıda kurutucusu… Hemen keşfedin!
  • Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi kolay kullanılan dijital kontrol mekanizmasına sahip. Üstelik çiğ yiyeceklerin aşırı ısınmasını engelleyen aşırı ısınma önleyici özelliği de var. Çift fan ile çalışıyor, tepsileri BPA içermiyor. Gıda ile temas eden parçalarında renklendirici kimyasallar bile mevcut değil. Sebze ve meyve kurutmayı patik hale getiren ürün ile siz de sağlıklı birçok tarifi hayata geçirebilirsiniz. 
  • Sedona Combo/Supreme/Classic Yapışmayan Ptfe Kurutma Tepsi Örtüsü (3'Lü Paket): İçerisinde üç adet yeniden kullanılabilir yapışmayan tepsi örtüsü içeriyor. Tam ölçülerde kesilen örtüler sayesinde kurutulan sebze ve meyveler yapışmadan neminden arınıyor. Üstelik örtüler, teflonun kaplandığı malzeme olan PTFE ile donatılmış durumda. FDA ve Tarım Bakanlığı tarafından gıda ile temasa uygunluğu onaylanan madde, kurutulan yiyeceklerin tepsilere yapışmasını önlüyor. Ayrıca ürünler BPA içermiyor ve sağlıklı kurutma vadediyor. Elde kolaylıkla yıkayabilir, hızla temizleyebilirsiniz. 


Kuru Meyveli Müsli

Kuru meyveler ile yapabileceğiniz en güzel lezzetlerin başında müsli geliyor. Doğal ve sağlıklı beslenmeye özen gösterenler için müsliler günün her öğünü tüketilebilen oldukça doyurucu tatlardan biri. Siz de kuru meyveleriniz ile dilediğiniz karışımı yaparak doyurucu ve besin değeri yüksek müsli hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Birer yemek kaşığı kurutuluşmuş kayısı, çilek, dut ve incir,
  • 1 su bardağı içecek
  • 2 yemek kaşığı müsli

Yapılışı:

Müsli içine katmak istediğiniz kuru meyvelerinizi önceden küp küp şekilde kesin. Derin bir kâse içerisine bir su bardağı içeceği ve iki yemek kaşığı sade müslinizi ekleyin. Ardından üzerine daha önce hazırladığınız kuru meyve parçalarını karıştırın. Doyurucu ve lezzetli müsliniz hazır. Dilerseniz aynı karışımı içecek yerine yoğurtla da yapabilirsiniz.

 

Biscotti

Selanik gevreği olarak da anılan biscottiler günün her anında yiyebileceğiniz atıştırmalıklardan. Çayın, kahvenin yanında da afiyetle tüketebileceğiniz biscottilere istediğiniz kuru meyveyi katarak daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz. Kuru yemişli, meyveli ve olarak yapılan biscottinizi dilerseniz her ikisiyle de yapabilirsiniz. 

Malzemeler: 

  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker 
  • 3 su bardağı un 
  • 150 gr. tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
  • 1 paket vanilya 
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi 
  • 1 su bardağı meyve kurusu (istediğiniz meyvelerden) 
  • 1 çay bardağı fındık, badem ya da ceviz 
  • Limon kabuğu rendesi

Yapılışı:

Şeker ve yumurtayı birlikte çırptıktan sonra içerisine erimiş tereyağı ve sirkeyi karıştırın. Daha sonra kabartma tozu, un ve vanilyayı da birleştirip aynı kabın içine aktarın. Limon kabuğunu rendeleyin ve dilediğiniz kuru meyveleri küçük parçalar halinde kestikten sonra karışımın içine atın. Elinizle yapışmayacak hale gelene kadar yoğurarak kurabiye hamuru kıvamına getirin. Somun ekmek şekline getirdikten sonra hamurunuzu 175 derecelik önceden ısıtılmış fırında ortalama 20-30 dakika pişirin. Pişen hamurunuzu fırından çıkarıp soğuduktan sonra dilim dilim kesin ve tekrardan fırına vererek 20 dakika daha pişirin. Fırından çıkan kuru meyveli biscottilerinizi afiyetle yiyebilirsiniz. 

 

Kuru Kayısılı Komposto

Çocukluğumuzda kurulan Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlarından komposto, yılın her mevsimi tüketilen harika bir lezzet. Yöresel içeceklerimizden biri olan komposto birçok meyve ile yapılabiliyor. İster tek bir meyve ister karışık şekilde farklı meyvelerden hazırlayabileceğiniz kompostonun en meşhuru kuru kayısı kompostosu. Ancak dilerseniz siz kuruttuğunuz çeşitli meyvelerden kendi damak zevkinize özel bir karışım oluşturarak kuru meyveli komposto hazırlayabilirsiniz. 
 

Malzemeler: 

  • 2 litre su 
  • 3 su bardağı şeker 
  • Yarım kilo kuru kayısı 
  • İsteğe göre çeşitli kuru meyveler 

Yapılışı:

Kuru kayısılarınızı dörde bölerek küçük parçalar haline getirin. Derin ve büyük bir tencereye 2 litre suyu koyduktan sonra kaynaması için altını yakın. Su kaynamaya başladığında içerisine önceden hazırlamış olduğunuz yarım kilo kesilmiş kuru kayısıyı ekleyin. Bu aşamada dilerseniz isteğinize göre başka kuru meyve de ekleyebilirsiniz. Meyveler yumuşayana kadar ortalama 35-40 dakika haşlayın. Kuru meyveler yumuşadıktan sonra 3 su bardağı şekeri ekleyin ve karıştırın. Komposto suyu şekerini çektikten sonra soğumaya bırakabilirsiniz. Dinlenme işlemi bittikten sonra kompostoyu kavanozlara aktarabilir, ağzını sıkıca kapadıktan sonra uzun süre saklayabilirsiniz. 

 

Kuru Meyveli Sos

Kraker ve bisküvilerin yanına harika bir sos hazırlamaya ne dersiniz? Siz de tuzlu sosları sevenlerdenseniz kuru meyve ve peynir ile hazırlayabileceğiniz bu sos ile damaklarınızı şenlendirebilirsiniz. 

Malzemeler: 

  • 1 çay kaşığı tuz 
  • Küp küp kesilmiş kuru meyve parçaları 
  • 1 çay kaşığı bal 
  • 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir ve keçi peyniri 

Yapılışı:

Bal, beyaz peynir ve keçi peyniri, tuz ve dilediğiniz kuru meyvelerin hepsini bir kapta karıştırın. Karıştırdıktan sonra sos kıvamına gelen kuru meyveli sosunuzu afiyetle yiyebilirsiniz. 

 

Kuru Meyve Topları

Enerji deposu, yüksek besin değerine sahip atıştırmalıklar hazırlamak için kuru meyve kullanmak harika bir tercih. Kayısı, incir, erik, üzüm ve daha birçok kuru meyve ile yapabileceğiniz kuru meyve toplarını kendi damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. 

Malzemeler:

  • 5 adet kuru kayısı
  • 5 adet kuru incir 
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 3 yemek kaşığı ceviz ya da fındık 
  • 1 çay tabağı Hindistan cevizi tozu 
  • Kıvam için birkaç adet sade bisküvi 

Yapılışı:

Kuru incir ve kayısının yumuşaması için sıcak suda 5 dakika bekletin. Bisküvi ve fındığı rondoda çektikten sonra kuru incir ve kayısıyı da rondodan geçirerek aynı işlemi uygulayın. Bal ve kuru meyveyi karıştırdıktan sonra kıvama gelecek kadar fındık ve bisküvi tozunu karışımın üzerine ekleyin. Kıvama gelen karışımı elinizde yuvarlayıp toz haline getirdikten sonra Hindistan cevizi ve fındık tozuna bulayarak servise hazır hale getirebilirsiniz.

 

 

Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.

Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.

Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları adlı yazımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

 

 

Etiketler: defya
Ekim 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR