Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları

Sebze ve meyveler doğanın bizlere armağanı ve sağlıklı yaşamın gıda boyutundaki başlıca unsurlarındandır. Yeri geldiğinde şifa kaynağı, yeri geldiğinde basit ve hızlı birer atıştırmalık olan kurutulmuş meyve ve sebzelerin faydalarını dikkatle incelediğinizde aslında hayatımızda sandığınızdan daha fazla yer kapladığını ve birçok faydası olduğunu görüyoruz.

Özellikle kuru meyveler, sebzelere göre daha yaygındır. Akdeniz ve Ortadoğu bölgesinde binlerce yıldır tüketilirler. Kurutulmuş meyve hikayesinin ise muhtemelen hurma ile başladığı düşünülüyor.

Kurutulmuş Meyve ve Sebze Hazırlarken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Kuru sebze ve meyvelerle atıştırmalık saatlerini besleyici kılmak mümkün. Üstelik tabaklamada dekor olarak da kuru ürünlerden faydalanabilirsiniz. Peki kurutulmuş meyve ve sebze hazırlarken size yardımcı olacak Defya ürünlerini daha yakından tanımak ister misiniz?

  • Sedona Classic, sınıfının en çok satan kurutucusu. 9 adet BPA içermeyen plastik tepsi bulunduran ürün, bu sayede küçük sebze/meyveler ve dilimlenmiş ürünler kurutmak için ideal. Özel tepsiler besinlerin yapışmasını, kururken düşmesini önlüyor. Üstelik kurutulacak gıda miktarı az ise, tek fanla çalışma özelliği bulunuyor. Böylelikle %50 oranında daha az enerji harcayarak kurutma yapmak mümkün oluyor. Ayrıca tek aşamalı kurutma sağlaması ürünün ekonomik bir seçenek sağlaması anlamına geliyor. 
  • Sedona Supreme 9 adet paslanmaz çelik tepsi ile donatılıyor. 68 dereceye çıkabilen ısıda kurutma yaparak maksimum verim sağlıyor. Ayrıca 120 saate kadar çalışma özelliği de Supreme’de. 
  • Sedona Express 11 adet paslanmaz çelik tepsiyle pratikleştiriyor. Maksimum 75 dereceye kadar ısı veren cihazla, iki aşamalı kurutma işlemi yapmanız mümkün. Bu sayede etleri dahi ön pişirme yapmadan kurutabilirsiniz. Domates ve turunçgilleri de nemden arındırmanız mümkün. 


Şeker İlavesiz!

Bildiğimiz sebze ve meyvelerden kurutmaya oldukça elverişli olanlar ve beraberinde daha az elverişli olanlar vardır. Daha az şekerli olan meyveler şeker ile birlikte kavrularak kurutulabilir. Bu yöntem sağlık açısından değersizdir. Ancak bizim dikkate alacağımız kurutulma yöntemine uygun olan meyvelerde rafine şeker ilavesi bulunmaz. Dolayısıyla kurutulmuş meyveleri veya sebzeleri her an her yerde şeker ilavesiz ancak tatlı yeme isteğinizi kolaylıkla bastırabildiğiniz sağlıklı atıştırmalıklar olarak değerlendirebilirsiniz.

Paketli kurutulmuş atıştırmalıklarda dikkat edeceğiniz yer paketin arkasındaki içindekiler listesidir. Farklı yan maddeler eklenmemiş doğal olanları da mevcttur. Ancak hiçbiri taze meyve sebzelerle kendi evinizde hazırlayacağınız kurutulmuş ürünler kadar sağlıklı değildir.
 

Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları Arasında Yüksek Vitamin Değerini Koruması Da Vardır

Kurutma yani dehidrasyon işlemi doğal meyvenin taze halindeki besin değerlerini genellikle korur. Buharlaşan su ile zengin vitamin ve mineraller kaybolmaz. Bir taze elma ağırlığındaki kurutulmuş elmadan, taze elmanın kendisinden daha fazla vitamin ve mineral alırsınız. Ancak kalori bakımından kurutulmuş meyve ve sebzeler hemen hemen aynı miktarda kalori değerlerine sahiptir. Kilonuzu korumak için ne kadar tükettiğinize yine de dikkat etmelisiniz.
 

Kurutulmuş Meyve ve Sebzeler Yüksek Antioksidan, Demir ve Lif Kaynağıdır

Kurutulmuş meyve ve sebzeler güçlü demir ve lif kaynaklarıdır. Özellikle kurutulmuş dutlar, incirler ve erikler demir bakımından oldukça zengindir. Her birinin bir avuç kadar miktarı günlük kalori ihtiyacınızın %5-10 aralığını karşılayabilir.

Meyve ve sebzeleri kurutma işlemlerinde ürünler lifli yapısını koruduğu için lif alımı için son derece uygun bir seçim olacaktır. Lifli gıdaları tüketmek; kilo kontrolü, sindirim sağlığı, kolesterol yönetimi ve kan şekeri kontrolüne yardımcıdır.
 

Evimde Kurutulmuş Meyve ve Sebzeler Hazırlamak İstiyorum. Ne Yapmalıyım?

Kurutulmuş meyve ve sebzeler güneşte bırakılarak veya dehidratör adı verilen özel kurutma cihazlarında suyun meyveden ayrıştırılmasıyla elde edilir.

Gelişen teknoloji ile evlerimizde birçok gıda ürününü rahatlıkla istediğimiz gibi hazırlayabiliyoruz. Buna meyve ve sebzeleri kurutmak da mümkün. Bir fırının aksine meyve ve sebzelerin, hatta etlerin kuruması için gerekli ortamı oluşturabilen kurutucu makineler ile herkes kendi evinde bu ürünleri hazırlayabilir.

Kontrollü sıcaklıkta yapılan kurutma işlemi gıdalardaki enzimleri canlı muhafaza eder. Bu sayede müthiş bir tat, renk ve koku elde edilir. Sedona kurutucu makinelerini diğer fırınlardan ayıran en önemli özelliklerden birisidir.
 

Fırında ve Sedona Express’te Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Farkı

Kurutma makinelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik ise kurutma derecesini kontrol edebilmektir. Tribest Sedona Supreme gibi meyve ve sebze kurutma makineleri domates ve et gibi kurutma işlemine yüksek sıcaklıkta başlanması gereken yiyeceklerde, sürecin iki aşamalı olarak düzenlenmesine olanak sağlar. Bu süreçte besinlerdeki enzimlerde canlı kalır.

Sedona Supreme ve Sedona Express kurutma makinelerindeki merkezi güçlü fan teknolojisi sayesinde haznenin iç ısısı sabit bir şekilde kalır ve haznenin içerisindeki yiyeceklere ısıyı eşit şekilde dağıtır.

 

 

Defya Tarif sayfamızı ziyaret ederek Sedona Kurutucular ile hazılayabileceğiniz lezzetli ve sağlıklı tarifler hazırlayabilirsiniz.

Daha farklı yazılarımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

Etiketler: defya
Ocak 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR