Organik Beslenme Nedir, Faydaları Nelerdir?

Organik Beslenme

Organik beslenme, gıdaların yetiştirilme süreçlerini dikkate alarak beslenme programını düzenlemeyle ilişkili. Yapay kimyasalların, hormonların, tarım ilaçlarının, antibiyotik ve GDO’lu içeriklerin olmadığı organik beslenme tarzını daha yakından tanımak için öncelikle organik besin nedir yakından bakmalıyız. Yazımızda, 

  • Organik besin nedir ve organik beslenme hangi prensipleri kapsar inceleyeceğiz. 
  • Sonrasında bir ürünün organik olduğu nasıl anlaşılır ipuçlarını sizlere vereceğiz. 
  • Ardından bütünsel organik beslenme tüyolarını paylaşacak ve
  • Organik beslenmenin faydalarını tek tek açıklayacağız. 

Siz de organik besin nedir, nasıl organik beslenilir merak ediyorsanız, tüm detayları Defya Blog’ta bulabilirsiniz. Ayrıca benzer konularda daha çok bilgi edinmek için diğer yazılarımızı da ziyaret edebilirsiniz. Örneğin işlenmiş gıdalar gibi merak edebileceğiniz konu başlıkları ve çok daha fazlası sayfamızda. 

 

Organik Beslenmeye Yardımcı Defya Ürünleri 

Defya olarak organik beslenmeyi kolaylaştıracak ve gıdaları taze bir şekilde tüketmenize olacak aletler sunuyoruz. Evde kaynağını bildiğiniz organik nohutlardan taze nohut unu öğütmek mümkün. Kendi yetiştirdiğiniz gıdaları kurutarak besin değerini uzun süre saklamak elinizde. Elbette hazır meyve sularından çok daha besleyici taze meyve ve sebze suları yapmanızı sağlayacak juicer modelleri de Defya’da. Organik yiyeceklerin faydalarını deneyimlemek için kullanabileceğiniz profesyonel Defya ev aletleri: 

  • Hawos Oktagon: Neden kendi evinizde, kaliteli tahıl ve bakliyatlar kullanarak ununuzu öğütmeyesiniz? Taş değirmenler arasında yer alan ürün, mutfaklarınıza zarafet katacak şekilde tasarlanmış bir ev tipi bir cihazdır. Sekizgen gövdesi tamamen sağlam kayın ağacından yapılmıştır. Hawos Oktagon ile istediğiniz miktarda ürünü istediğiniz boyutta ve taze olarak öğütebilirsiniz. Bu sayede kullandığınız ürünün doğallığından emin olabilirsiniz.
  • Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Sebze Sıkacağı, rakipsiz bir sıkacak modeli. Çift dişli öğütme sistemiyle çalışıyor. Bu sistem, meyve ve sebzeleri yavaşça öğüterek, besinleri tam olarak açığa çıkarıyor. Eşzamanlı olarak oksidasyonu minimuma indiriyor. Sıkacağın güçlü motoru ve özel tasarlanmış dişlileri, sert meyveler, lifli sebzeler üzerinde bile etkili. Tribest Greenstar Elite, sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip ve uzun süreli kullanım için tasarlanıyor. Organik yiyeceklerin faydalarından en pratik şekilde yararlanmak için siz de cihaz ile tanışabilirsiniz. 
  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Sebze Kurutucu ile sağlıklı atıştırmalıklar, meyve sebze kuruları hazırlayabilirsiniz. 47 litre geniş hacimli meyve sebze kurutma makinesi, iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı özelliğine sahip. Bu sayede yüksek sıcaklıkta kurutulmaya başlanması gereken gıdalar için dahi kullanılabiliyor. Siz de organik besin nedir, nasıl saklanır öğrenirken evlerinizde bir kurutucu bulundurarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. 

 


Organik Beslenme Nedir?

Yapay tatlandırıcılardan, koruyucu, renklendirici, katkı maddelerinden uzak olan organik besin nedir? Organik beslenme hangi besinlerin tüketimine dayanıyor? Organik olarak yetiştirilen besinlerde, hiçbir antibiyotik veya kimyasal gübre kullanılmıyor. Doğal yöntemlerle yetiştirilen, özel organik tarıma uygun topraklarda üretilen ürünler, tam anlamıyla "temiz". 

Tüm yetiştirme aşamalarında katkısızlığa özen gösterilen bu ürünler organik besin nedir sorusunun yanıtını oluşturuyor. Üstelik organik gıdalar arasında yalnız sebze ve meyveler yok. Süt ürünleri, tahıllar, bakliyatlar ve etler de organik olabiliyor. Sebze meyve yetiştiriciliğinde olduğu gibi ürünlerin tüm üretim aşamalarında kimyasal katkılardan uzak duruluyor. 

Tarım Bakanlığı’nın “organik besin nedir, nasıl üretilir” konusundaki kriterlerine uygun olarak tüm süreçler hazırlanıyor. Kısaca, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2010’da hazırladığı ‘Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’ kapsamında belirlenen esaslara uygun olarak üretilen her gıda organik besin olarak anılabiliyor. 

 

Bir Ürünün Organik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Tüketiciler öncelikle ürünün organik olması için ambalajlı olmasına dikkat etmeli. Ambalajın üzerinde Tarım Bakanlığı’nın organik logosu bulunmalı. İkinci olarak ise o üretimde denetim şirketi kimse onun logosuna dikkat etmeniz gerekiyor. Kontrol ve sertifika kodu da yönetmeliğe uygun organik besinler konusunda yol gösteriyor. 

 

Bütünsel Organik Beslenme Nasıl Olur?

Bütünsel organik beslenme, holistik beslenme yaklaşımına organik ürünleri dahil eden kişilerin alışkanlığı. Bu bakış açısına göre, doğal besinler, bol su, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına yönelmek önem taşıyor. Beslenmenin yanı sıra kaliteli uykunun, kişisel bakımın da önemsendiği bütünsel yaklaşımda, bedene alınan her gıdanın organik olmasına dikkat etmek de bir tercih. Kimi bütünsel beslenme uygulayıcıları, katkısız ve doğal olarak yetiştirilen organik besinleri tercih ederek sağlıklı yaşama bir adım daha ekliyor. 

Bütünsel beslenme yaklaşımına göre, hücresel düzeydeki metabolizma hareketleri inceleniyor. Mikro ve makro besinlerin dengeli olarak alınması esas alınırken, her yiyeceğin bedene sağlayacağı etkilere odaklanılıyor. İyilik halinin devam ettirilmesi ve bedenin daha sağlıklı bir forma evrilebilmesi için tercih edilen bütünsel organik beslenme, her geçen gün daha çok kişi tarafından tercih ediliyor. 

Ancak hem yaşam alışkanlıklarının hem de beslenmenin detaylıca incelendiği bu sistem için mutlaka bir uzman desteği almalısınız. Hem dengeli beslenmenin sağlanması hem de kişiye özel çözümler üretilmesi ancak bu sayede mümkün. Organik yiyeceklerin faydalarının maksimumda deneyimlenmesi için siz de doktorunuza danışmalısınız. Bütünsel organik beslenme ile organik besin nedir, tüketimi nasıl fark yaratır bizzat öğrenebilirsiniz. 

 

Organik Beslenmenin Faydaları Nedir?

Yapılan araştırmalara göre, organik gıdalar, kimyasallarla yetiştirilen besinlere göre daha yüksek oranda antioksidan, c vitamini, çinko ve demir içeriyor. Mikro besinler açısından daha zengin olan organik besinlerin farkı, yer yer %69 oranına kadar artabiliyor. Öyle ki düzenli organik besin tüketen kişinin, diğer insanlardan günde 1-2 porsiyon daha çok meyve sebze yemiş oranda vitamin ve mineral alabileceği tahmin ediliyor. Çünkü organik besinler üretilirken herhangi bir ilaç kullanılmıyor. Bu nedenle bitkiler kendilerini böceklerden koruyan, doğal şartlara hazırlayan maddeleri daha çok üretmek zorunda kalıyor. Bu da daha çok antioksidan içeriği anlamına geliyor. 

Ayrıca yapılan araştırmalar organik yiyeceklerin faydalarının içerdikleri kadar içermedikleriyle de ilişkili olduğunu gösteriyor. Örneğin organik besinler %30 daha az nikrat içeriyor. Yüksek düzeyde maruz kalınması kanser üzerinde tetikleyici olabilen bu maddenin daha az bulunduğu organik besinler, doğal olarak daha faydalı görülüyor. 

Organik beslenmenin faydaları arasında daha sağlıklı bir metabolizmaya sahip olunacağı tahmin ediliyor. Zira organik süt ürünlerinde daha fazla omega 3 yağ asitleri bulunuyor. Bu da daha düşük kalp hastalığı riski ve daha iyi bir dolaşım sistemi demek.

Ancak günümüzde organik gıda nedir, faydaları nelerdir konularında çalışmalar henüz oldukça kısıtlı. Ayrıca 35 kadar çalışmada organik beslenmenin faydalarına yönelik kesin sonuçlara ulaşılamadığını da eklemeliyiz. Ancak organik yiyeceklerin faydalarına yönelik umut verici verilerin elde edildiğini söylemekte fayda var. Anlayacağınız bu konuda daha çok çalışma olmasına ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü tarımsal üretime etki eden o kadar çok faktör var ki… Toprak, hava, su, tohum gibi birçok değişkeni ele alarak organik yiyeceklerin faydalarını tek tek sayabilmek bilimsel olarak oldukça zor. Gıdaların yalnız üretim değil işlenme süreçleri de karşılaştırmayı zorlaştırıyor. Yine de organik besin nedir araştırarak daha çok tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Organik yiyeceklerin faydalarını deneyimlemek için güvendiğiniz, sertifikalı ürünleri tercih edebilirsiniz. 
 


 
Etiketler: Defya
Haziran 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR