Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri Nelerdir?

Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri Nelerdir?

Milattan önce 6000 yılından bu yana yiyecekler kap içinde pişirilerek hazırlanıyor. Beslenmede ateşin ve yemek hazırlık süreçlerinin önemi, o günden bu yana korunuyor. Hatta yapılan çalışmalar, yemeklerde sağlıklı pişirme yöntemlerinin kullanılmasının sindirimden lezzete birçok noktada etkili olduğunu ortaya koyuyor. Siz de hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler hazırlamak, pişirdiğiniz yiyeceklerin besin değerlerinin maksimum düzeyde korunduğundan emin olmak için teknikleri öğrenebilirsiniz. Yazımızda bulacağınız notlar: 

  • Sizlere ilk olarak sağlıklı pişirme için mutfakta kullanabileceğiniz Defya ürünlerinden bahsedeceğiz. 
  • Ardından sağlıklı yemek için önerileri sıralayacak ve 
  • Buharda pişirme, buğulama ve haşlama yöntemlerini detaylandıracağız. 

Sağlıklı yemek pişirme tekniklerine geçmeden, sizlere neden pişirmenin gerekli olduğundan bahsetmeliyiz. Pişirme işlemi yiyeceklerin lezzetlerini ortaya çıkarıyor. Özellikle kullanılan çeşniler, baharat ve soslar ile yemekler çok daha zengin tabaklar haline geliyor. Elbette öğünlerin karın doyurmaktan çok daha fazlasına eşdeğer olduğu da kesin. Her yemek saati, doğru ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile adeta bir ziyafete ve beden için besleyici besinlere ulaşma etkinliğine dönüşüyor. Diğer taraftan, pişirme mide öz suyunu harekete geçirerek sindirimi kolaylaştırıyor. Üstelik ısı ile temas, gıdalardaki zararlı mikroorganizmaların yol olması demek. Ayrıca yiyecekler yapısal değişiklikler geçirerek, pişirme sayesinde birçok madde bakımından biyoyararlılığını artırıyor. Özellikle bir arada alınması gereken makro ve mikro bileşenler, aynı yemek tarifinde buluşturulduğunda ortaya beden tarafından çok daha iyi değerlendirilebilen besleyici tabaklar çıkıyor. (Kaynak)

 

Sağlıklı Pişirme için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

İyi yaşama yardımcı dünyaca ünlü markaları ülkemizdeki kullanıcılarla buluşturan Defya sayesinde siz de sağlıklı pişirmeyi deneyimleyebilirsiniz: 

  • Mayalama Makinesi: Brod and Taylor markasının yavaş pişirme özellikli mayalama cihazı sayesinde, ağır ağır pişirmenin lezzetine evlerinizde ulaşabilirsiniz. Cihaza uygun tencereyi doğrudan ısıtma tabanının üstüne yerleştirmeniz yeterli. Makinenin içindeki rafı ve su tepsisini slow cooking fonksiyonunda kullanmanız gerekmiyor. Tencereyi direkt plaka üzerine koyduktan sonra dijital panelden ısı ayarını yaparak 90 dereceye kadar cihazı ayarlayabilirsiniz. Sonrasında kapağını kapattığınız ünitenin harikalar yaratmasını bekleyebilirsiniz. Nefis tencere yemekleri, haşlama tarifleri hazırlayabileceğiniz makine, kullanılmadığında katlanabilen özelliği ile küçük mutfaklar için dahi tercih edilebiliyor.
  • Lurch markalı pratik doğrayıcılar ile siz de farklı sağlıklı pişirme teknikleri ile hazırlayabileceğiniz gıdaların mizanplasını kolaylıkla yapabilirsiniz. Mandolin ile eşit dilimler, catto ile yaprak şeritler, spiral doğrayıcı ile ince sebze spagettiler hazırlayarak pişirmenin tüm tencerede aynı anda tamamlanmasını, sebzelerin eşit boyutları sayesinde aynı anda pişmelerini sağlayabilirsiniz. Elde doğradığınız sebzelerin büyüklü küçüklü olma ve biri pişerken diğerinin çiğ kalma sorununa pratik ve keskin doğrama yardımcıları ile son veriyoruz. Alman tasarımı ürünler, BPA içermeyen plastikten yapılıyor ve razor tech teknolojisi sayesinde son derece keskin bıçakları ile mutfak işlerini çok daha zahmetsiz hale getiriyor. 
  • Bitki bazlı içecek makinesi ile sadece badem veya yulaf içeceği değil, haşlama metodu ile pişen çorbalar, tam kıvamında demlenen çaylar yapabilirsiniz. İnce ve kalın filtre bulunduran özel tasarımı sayesinde pürüzsüz, süzülmüş içecekler veya taneli çorbalar yapabileceğiniz cihaz, sağlıklı pişirme tekniklerinin kolaylıkla uygulanmasını sağlıyor. Geniş haznesinde soğuk ve sıcak içecekler hazırlayabileceğiniz Soyabella ile bitkisel tariflerin lezzetine doyasıya varabilirsiniz. 
 

Sağlıklı Yemek Pişirme İçin Öneriler

Pişirmenin olumlu etkilerini yemeğinizde görebilmeniz için küçük püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Buharda pişirme, buğulama ve haşlama yöntemlerine özel sağlıklı yemek pişirme önerilerini alt başlıklar içinde paylaşacağız. Peki sağlıklı yemek pişirme için tüyolar neler?

  • Pişirme sırasında doğru su oranını, ısıyı ayarlamalısınız. İlk olarak sebzelerin kendi suyunu da salacağını hesap ederek su koymalı ve daha lezzetli tabaklar için mümkün olduğunca az suda yemek pişirmelisiniz. 
  • Sağlıklı yemek pişirmek ve besin değerini muhafaza etmek için kuru baklagilleri pişirmeden 24 saat önce suda bekletmeli ve bu suyu yemeklerde kullanmadan dökmelisiniz. 
  • Yeşil sebzelerin canlı rengini koruması için haşlama süresini uzun tutmamalı ve sebzeleri buzlu suda şokladıktan sonra servis etmelisiniz. 
  • Besin değerini kaybetmemesi ve oksidasyona uğramaması için salataları yemeden hemen önce sosla buluşturmalısınız. 
  • Vitaminleri korumak için yemekleri maden suyu ile pişirmemeli, su kullanmalısınız. 
  • Et yemeklerini yaparken oda sıcaklığındaki hazırlık sürecini mümkün olduğunca kısa tutmalısınız. 

Yemek pişirme yöntemleri genel olarak dört kategoride inceleniyor. Suda, buharda, kuru ısıda ve yağda pişirme yöntemleri. Bu dört tekniğin en sağlıklı ve sık başvurulan yöntemlerini, buharda pişirme ile başlayarak sizlere tanıtacağız. Ancak öncesinde hatırlatmamız gereken birkaç püf nokta daha var. Pişirme sırasında ağartılmış kağıtlar ve alüminyum kaplar kullanmamaya özen göstermelisiniz. 

 

Buharda pişirme

Buharda pişirme en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Besinler, buharın nemi içinde, basınçlı tencere veya buhar aparatları yardımıyla kısa sürede yemeye hazır hale geliyor. Besin değerini ve sebzelerin rengini korumaya yardımcı olan bu yöntemin uygulanması için buhar ısısının 100 derecenin üstünde olması gerekiyor. 

Buğulama

Çoğunlukla poaching olarak anılan buğulama tekniği hafif ısıda, gıdaların kendi suyunda haşlanması anlamına geliyor. Ekstra su eklenmese dahi suda pişirme yöntemlerinden biri olan buğulama, çoğunlukla balık veya sebzelerde kullanılıyor. Fırında veya tencerede sağlıklı pişirme için tercih edebileceğiniz yöntemde mutlaka pişirme kabının üstünü örtmeli ve gıdanın nemle beraber pişmesini sağlamalısınız. Yağın son derece az kullanıldığı bu yöntemde, yemekler kendi suyunda piştiği için çok lezzetli oluyor. Her türlü balık, buğulama ile pişirilebilse de özellikle kefal, levrek, hamsi ve lagos mutfaklarda sıklıkla tercih ediliyor. 

Haşlama

Boiling de denilen haşlama yöntemi, suda pişirme tekniklerinden biri. Gıdaların su veya sos içinde pişirilmesine haşlama adı veriliyor. Pişme suyunun pişirme sonrasında dökülmemesi gerekiyor. Zira bu suda C, B vitaminleri ve folik asit bolca bulunuyor. Bu nedenle haşlama yapılırken kullanılan sos ya yemekle beraber servis ediliyor ya da su ayrılarak başka yemekleri pişirirken kullanılıyor. Sebzelerin iri iri doğrandığı ve et, tavuk ile beraber pişirildiği yöntem tencerede rahatlıkla uygulanıyor. Özellikle diyet yapanların tercih ettiği sağlıklı pişirme yönteminde ağır ateş, sebze ve baharatlar lezzetin sırrı oluyor. Sebzeleri vitaminini kaybetmeden haşlamak için mutlaka sıcak su içine atmak önem taşıyor. Önden ısıtılan suyun içine sebzeleri yerleştirmeli, et yemeği yapacaksanız eklemeli ve su ile ağır ağır pişmesini sağlamalısınız. 


Buharda, haşlama veya buğulama yöntemleri ile hazırladığınız sağlıkla pişirdiğiniz yemeğinizi sıcakken kesinlikle plastik kaplara koymamalı, soğuduktan sonra mümkünse cam kaplar veya porselenler içinde servis etmelisiniz. Rafine yağlar yerine soğuk sıkım yağlar kullanmayı seçebilir, yemeğinizi tuz yerine baharatlarla lezzetlendirerek öğünlerinizi çok daha “iyi” hale getirebilirsiniz. Öğünlerin yeterince doyurucu olması için dengeli beslenme ilkelerini uygulamanız da önem taşıyor. Tabaklarınızda rengarenk sebzeler bulunmasına, sağlıklı yağlar kullanmaya, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızın karşılanmasına özen göstererek siz de iyi yaşama bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Defya’nın hayata kolaylık katan fonksiyonel cihazları ile mutfak işlerini kolaylaştırabilir, buharda veya haşlama pişirme yöntemlerini kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Üstelik Defya mutfağında çeşit çeşit reçete de sizi bekliyor, bitki temelli tarif ve reçetelerimize hemen ulaşabilirsiniz.
Etiketler: defya
Nisan 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR