Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır?

Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır?

Bir internet fenomeni haline gelen siyah sarımsak, ünlü mutfak şeflerinin, fermente gıda meraklılarının ve gurmelerin favorisi. Peki siyah sarımsağın farkı ne? Neden siyah sarımsak bu kadar popüler oldu ve elbette, siyah sarımsağın lezzet sırları neler? Defya mutfağında sizler için hazırladığımız ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz. Siyah sarımsakla ilgili pratik tüyolar bulacağınız yazımızın başlıkları ise şöyle, 

  • Evde Siyah Sarımsak Yapmak için Defya Ürünleri
  • Siyah Sarımsak Tarifi
  • Siyah Sarımsak Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir? 
  • Siyah Sarımsak Nasıl Kullanılır?
  • Siyah Sarımsak Faydaları Nelerdir?

Siz de mutfağınızda siyah sarımsak yapmak istiyorsanız önerilerimize göz gezdirebilirsiniz. Gelin en temel sorudan başlayalım, siyah sarımsak nedir? Lezzeti ve kullanım alanları ile övgülere nail olan siyah sarımsak, karamelimsi tadı ve balzamik sirkeyi anımsatan aroması ile mutfağınızın yıldızı olmaya aday. 

Sarımsağın siyah rengi, maillard süreci adı verilen bir kimyasal süreçten kaynaklanıyor. Sotelenmiş soğan, kızartılmış biftek, kızarmış ekmek, simit ve hatta kavrulmuş kahve çekirdekleri gibi birçok gıdada gördüğümüz renk koyulaşması süreci, sarımsağı da eşsiz bir renk ve aromaya kavuşturuyor. Her ne kadar mayalama olarak anılsa da aslında kimyasal yapı bakımından maillard sürecinin mayalanma ile bir ilgisi bulunmuyor. Süreç, uygun ısıda, belli sürede kremsileşecek kadar sarımsağı reaksiyona maruz bırakmak olarak tanımlanabiliyor. 

 

Evde Siyah Sarımsak Yapmak için Defya Ürünleri

Bildiğimiz beyaz sarımsak ile yapılabilen siyah sarımsak, aslında bir dizi kimyasal reaksiyondan geçen sarımsaktan ibaret. Ancak bu süreç oldukça uzun ve meşakkatli. Tabii, evinizde bir Brod&Taylor - Hamur, Yoğurt Mayalama Makinası ve Yavaş Pişirici varsa hazırlanması çok daha pratik. Endüstriyel mutfaklardaki kontrolü evinize taşıyan bu ürün, katlanabilir özelliği sayesinde son derece pratik. Az yer kaplayan tasarımı, kullanılmadığı zamanlarda kolayca katlanarak saklanabilir. Sadece birkaç adımda kurulup, hemen tekrar kullanıma hazır hale gelir. Yavaş pişirme fonksiyonu bulunan cihaz hamur ve yoğurt mayalama konusunda uzmanlığıyla öne çıkar. Üstelik siyah sarımsak yapımında da kullanılabilir. Isı kontrolü sağlayan özelliği ile tam kıvamında ve yoğun lezzetli siyah sarımsak yapmaya yardımcı olur. 

 

Siyah Sarımsak Tarifi 

Siz de evinizde kolaylıkla siyah sarımsak yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken uzun süre boyunca kontrollü bir alan yaratmak ve sarımsağı reaksiyona hazırlamak. Siyah sarımsak ne kadar havalı ve popüler bir malzeme olsa da aslında yapımında gizli bir sır mevcut değil. Orta derecede ısı kullanarak, doğru zamanlama ile sarımsağı kremsi siyah bir karışıma dönüştürebilirsiniz. Sarımsakları yaklaşık 4 hafta boyunca 140 °F / 60 °C sıcaklıkta tutmak, sarımsakların kurumadan mükemmel bir şekilde olgunlaşmasını sağlıyor.

Mayalama cihazı ile siyah sarımsak yapmanın adım adım yol haritası sizlerle,

  • Cihazın içine sığacak bir çelik tencere kullanabilirsiniz. Kapaklı bir çelik tencereyi çıkardıktan sonra, bir kenarda tencere içine sığacak kadar baş sarımsağı uzun sapından ayırarak toprak kalmayacak şekilde temizlemeniz gerekiyor. Dişlere ayırmadan, baş halinde sarımsakları bırakabilirsiniz. 
  • Serdiğiniz tek yaprak alüminyum folyo üzerine her başı tek tek koyarak güzelce sarmalısınız. Sarımsakların soyulmamış olması ve alüminyum folyo ile sarımsak dişlerinin temas etmemesi önem taşıyor. İyice sardığınız başlar, alüminyum folyodan birer top gibi görünmeli. Sonrasında sarılmış sarımsakları tek tek tencerenin içine almanız yeterli. Hepsini tabana yan yana koymalısınız, üst üste gelmemesine özen göstermelisiniz. 
  • Mayalama cihazını, yavaş pişirici şeklinde kullanıyor gibi hazırlamalısınız. Bunun için içindeki ızgarayı, su tepsisini çıkarmanız gerekiyor. Tencereyi direkt, ısı yayan alüminyum tabaka üzerine yerleştirebilirsiniz.  
  • Kapağını kapattığınız tencereyi cihaz içine koyduktan sonra makinenin kapağını kapatmalı ve ısı ayarını yapmalısınız. Cihazı 140 °F / 60 °C'ye ayarlayın ve 3-4 hafta açık bırakın.
  • Süre tamamlandığında makineyi kapatıp tencereyi çıkarmalısınız. Biraz soğuduktan sonra bir alüminyum folyoyu alın ve açın. Sarımsak başını bıçakla hafifçe açıp içini kontrol edebilirsiniz. İstediğiniz siyahlığa ulaşmamışsa biraz daha işleme devam edebilirsiniz. Eğer olmuşsa sarımsak dişleri koyu siyah renge bürünüyor ve aroması kokusundan net olarak hissediliyor. Sonrasında dişleri nazikçe çıkararak tariflerinizde kullanabilirsiniz. 
 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/vEV8qU9u9Rk?si=AKE_NAfJvjcAKMMC" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

 

Siyah Sarımsak Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir? 

Siyah sarımsak nasıl yapılır, nedir artık biliyorsunuz. Peki siyah sarımsak yaparken dikkat etmeniz gerekenlere hakim misiniz? Eğer önerilerimizi dikkatle uygularsanız, sorun yaşamadan evinizde pratik bir şekilde sarımsaklarınızı siyahlaştırabilirsiniz. İşte dikkat etmeniz gerekenler, 

  • Uzun işlem sürecinde folyoları açmamalısınız. Sabırla beklemeli ve makineyi yerinden kıpırdatmamalısınız. 
  • En iyi sonuçları elde etmek için taze ve sağlam dişli sarımsakları seçmelisiniz. Ayrıca tüm sürecin sarımsak başları için eşit zamanda tamamlanmasını sağlamak amacıyla birbirine yakın büyüklükte sarımsak başlarını ve dişleri tercih etmeniz gerekiyor. 
  • Sarımsakları alüminyum folyo ile sararken kesinlikle hava alacak bir boşluk bırakmamalısınız. Eğer folyo işlem sırasında yırtılırsa yeni bir yaprak kullanmaktan çekinmemelisiniz. Sarımsakların doğal nemini ancak tamamen sararak koruyabilirsiniz. 
  • Cihazı haftalar boyunca hareket ettirmemeniz gerektiği için uygun bir yere yerleştirdiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca ısı yayan makinenin altındaki tezgahın düz, ısıya dayanıklı olması gerekiyor. Mermer, granit, seramik karo veya beton tezgahlarda güvenle kullanabilirsiniz. 
  • Siyah sarımsakları hemen kullanmayacaksanız başları tek tek dişlere ayrılarak kabukları ile bırakabilir ve buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Hava almadan ve çözülmeden 1 yıl kadar ilk günkü formda muhafaza edebilirsiniz. 
  • Eğer siyah sarımsakları oda sıcaklığında muhafaza edecekseniz, yüksek nemden korumalı ve en fazla 3 hafta içinde tüketmelisiniz. Ayrıca buzdolabında hava almayan bir kap içinde 6 aya kadar saklayabilirsiniz. 
 

Siyah Sarımsak Nasıl Kullanılır? 

Evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz siyah sarımsakları umami lezzeti vermek istediğiniz fırın yemeklerine, mezelere, sandviç ve salatalara ekleyebilirsiniz. Yumuşak ve hafif lezzeti ile fark yaratan bu gıda ürününü özellikle etlerle, deniz ürünleri, makarna, pizza ve fırın sebzelerle beraber kullanabilirsiniz. Hatta blender ile karıştırarak aromalı tereyağı ve soslar yapmak için de siyah sarımsağın yoğun lezzetinden yararlanabilirsiniz. 

 

Siyah Sarımsak Faydaları Nelerdir? 

Yapılan çalışmalar, siyah sarımsağın birçok faydası olabileceğini gösteriyor. Örneğin popüler gıda ürünü, beyaz sarımsak ile kıyaslandığında daha çok antioksidan içeriyor. Alkaloidler ve flavonoidler bakımından zengin olan siyah sarımsaklar, hücrelerin oksidatif stresten ve dolayısıyla hasardan korunmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, fareler üzerinde yapılan çalışmalar siyah sarımsak faydaları arasında kolesterol düşürme, inflamasyon azaltma etkileri olabileceğini düşündürüyor. Siyah sarımsak tüketen hayvanların yüksek yağ içeren diyet ile beslendiklerinde daha düşük kan şekerine sahip oldukları veriler arasında. Henüz eldeki data sınırlı ve insan üzerinde deneylere muhtaç olsa da, siyah sarımsağın faydaları olabileceğine dair umut veriyor. Buna ek olarak, yine hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar siyah sarımsak tüketiminin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini gösteriyor. (Kaynak)



 

Siyah sarımsak fırında yapılır mı?

Hemen herkesin evinde fırın olduğu için fırında siyah sarımsak yapmak isteniyor. Ancak maalesef fırınlar genellikle yüksek ısıda çalıştığı ve fırın içinde gıdanın tam ısı kontrolü mümkün olmadığı için siyah sarımsak ideal kıvama ulaşamadan pişiyor. 

 

 

Siyah sarımsak mayalı mıdır? 

Hayır, kimyasal reaksiyon sonucu siyah rengini alan gıda ürününün süreci mayalanmadan tamamen farklıdır. Maillard süreci adı verilen bu ardışık reaksiyon süreci sarımsağın siyahlaşmasına neden oluyor. 



 

Siyah sarımsağın tadı nasıl? 

Hemen her damak zevkine uygun olan siyah sarımsağın tadı beyaz sarımsaktan farklıdır. Hafif tatlı ve tuzlu bir tada sahip olan sarımsaklardan özellikle balzamik sirke benzeri bir tat alınıyor.


 
Etiketler: defya
Aralık 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR