Çorba, kurabiye, ekmek ve çörek gibi birçok tarifte kullanabileceğiniz yüksek proteinli bezelye unuyla tanışmaya hazır mısınız? Taze yeşil tohumlarından yemek yapılan, mevsimi çok kısa sürse de yaprakları salata ve yemeklerde kullanılan bezelye, şimdi un olarak bizlerle. Gitgide popülerleşen bezelye unu nasıl yapılır, incelikleri nelerdir sizin için araştırdık. Yazımızda,
- Adım adım bezelye unu yapımı hakkında bilgi edineceksiniz.
- Ardından Defya bünyesinde bulunan dünyaca ünlü markaların seçkin ürünlerini tanıtacağız. Bu ürünleri bezelye unu yapımında kullanabileceğinizi hatırlatacağız.
- Bezelye unu nedir açıkladıktan sonra,
- Faydalarından bahsedeceğiz.
- Saklama koşullarını not düşeceğiz.
- Son olarak mutfağınızda çeşit çeşit tarifte kullanabileceğiniz belirterek, sizlere bezelye ununun kullanım alanları hakkında bilgi sunacağız.
İyi yaşama yardımcı birçok bilgiyi sizlere ulaştıran Defya, mutfağı pratikleştiren ürünlerle dünyaca ünlü markaların çözümlerini evlerinize getiriyor. Siz de defya.com.tr üzerinden ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek ve çok daha fazla iyi yaşam bilgisine ulaşmak için Defya Ailesi sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
Adım Adım Bezelye Unu Yapımı
Bezelye unu hemen hemen hepimizi mutfaklarında bulunan bezelye bitkisinden yapılıyor. Taze bezelyelerin herhangi bir işlem görmeden yıkanıp kurulandıktan sonra kurutulması ile süreç devam ediyor. İşte adım adım bezelye unu yapımı;

Yeşil veya sarı bezelyeden un yapabilirsiniz. Elinizde hali hazırda kuru bezelye varsa direkt öğütme aşamasına geçebilirsiniz. Ancak yoksa, diğer adımları takip etmenizi öneriyoruz.
- İlk olarak taze bezelyeleri ayıklayarak çöple saplarından ayırmalısınız. Elinizde kalan taneleri yıkayıp kuruladıktan sonra kurutma aşamasına geçebilirsiniz.
- Bu aşama için öncelikle ev tipi gıda kurutma makinesine ihtiyacınız var. 48 santigrat dereceye ayarladığınız gıda kurutucunuzun tepsisine taneleri nazikçe yan yana dizmelisiniz. 4 ile 8 saat arasında kurutma işlemi yapmalısınız. Bu sırada tanelerin tepside üst üste gelmemesi oldukça önemli. Birbirine değen tanelerin tam olarak kurumayacağını aklınızda tutmalısınız. Bu nedenle bezelyeleri dizmeye ekstra Özen göstermelisiniz.
- Kontrollü kurutma sürecinin ardından elde ettiğiniz bezelye kurularını soğutmalısınız. Hemen arkasından öğütme aşamasına geçebilirsiniz.
- Kuru bezelyeleri değirmen veya blender yardımıyla öğüterek ince un kıvamına getirebilirsiniz.
Filizlendirilmiş Bezelye Unu Yapımı
Son yıllarda çok popüler olan filizlendirilmiş bezelye unu, bezelyeden alabileceğiniz besin değerini en üst düzeye çıkarıyor. Peki filizlendirilmiş bezelye unu yapımı evde mümkün mü? Elbette, siz de evinizin hijyenik ve konforlu mutfağında klasik bezelye unu yapımı adımlarına birkaç adım daha ekleyerek filizlendirilmiş unlar elde edebilirsiniz.
- İlk olarak bezelyelerinizi filizlendirmeniz gerekiyor. Bunun için ev tipi filizlendiricilerden destek alabilirsiniz. Otomatik olmayan bir filizlendirme aleti kullanıyorsanız tohumları düz bir şekilde filizlendirme tepsisine dizdikten sonra nemlendirerek filizlenmesini bekleyebilirsiniz.
- Her gün günde 2 kez düzenli olarak nemlendirerek, filizlerin 3-4 gün içinde çıktığını fark edebilirsiniz.
- Eğer otomatik bir filizlendirici kullanıyorsanız her gün su haznesindeki suyu değiştirmeniz yeterli. Cihaz 30 dakikada bir 5 dakika boyunca sulama gerçekleştirerek filizlerin nemlenmesine yardımcı oluyor.
- Filizler hazır olduğunda onları hasat ederek durulamanız ve ardından kurulamanız yeterli.
- Devamında bezelye unu yapımı işlemlerini birebir uygulayabilirsiniz. Yani filizlendirilmiş tohumları kurutucu yardımıyla 48 santigrat derecede 4 ile 8 saat boyunca kurutmalısınız.
- Ardından elde ettiğiniz filizlendirilmiş bezelye kurularını öğüterek un elde edebilirsiniz.
Bezelye Unu Yapmak için Defya Yanınızda!
Evinizde çeşit çeşit iyi yaşama yardımcı tarif yapmak için Defya sizinle. Dünyaca ünlü markaların filizlendirici, blender ve taş değirmen ürünlerini bünyesinde bulunduran Defya ile siz de evlerinizde kolaylıkla bezelye unu yapabilirsiniz. Size yardımcı olabilecek geniş ürün ailemizden seçtiğimiz ürünleri tanıtıyoruz;
Gıda Kurutucular Bezelye Unu Yapmak için Mutfağınızın Yardımcısı
Defya, Avrupa lideri Wartmann ve Amerika’nın popüler markası Tribest’in tek ve resmi Türkiye distribütörü. Her iki markanın gıda kurutucu cihazlarını Defya’nın geniş ürün yelpazesinde bulabilirsiniz.
Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH paslanmayan çelik dış yüzeyi ve tepsileriyle inoks mutfak dekorasyonu arzu edenlerin gözdesi. 6 tepsilik kapasitesi ile kurutma maharetlerini gösteren cihaz, küçük mutfaklara dahi sığabilecek kadar kompakt. Üstelik düşük gürültülü çalışma avantajı sayesinde ev tipi kullanıma son derece uygun. 25 ile 90 santigrat derece arasında ayarlanabilen gıda kurutucu, 30 dakika ile 72 saate kadar zamanlanabiliyor. Onunla etten balığa, sebzeden meyveye, bakliyata kadar çeşit çeşit ürünü kolaylıkla kuru hale getirebilirsiniz. Üstelik düşük ısıda kurutma yapabilme özelliği var. Böylece bezelyenin besin değerini koruyor. Hem kendiniz hem de tüm aileniz için besin değeri yüksek, lezzetli ve evde hazırlanmış gıda kuruları yapmanın sırlarını Wartmann’da bulabilirsiniz.
Blender ve Taş Değirmenler ile Bezelyeden Un Yapmak
Defya koleksiyonunda dünyanın en sevilen blender markalarından Blendtec sizlerle. Çorba, içecek, sos ve un gibi çeşit çeşit karışımı homojen bir şekilde hazırlamanıza yardımcı olan cihazları defya.com.tr'den inceleyebilirsiniz. Bezelye unu yapmaya yardımcı olan bir diğer öğütücü ürünümüz ise değirmenler. Şimdi sizlere Komo’nun seçkin ürünlerinden birini tanıtmak istiyoruz.
Komo - Fidibus XL Plus Un Değirmeni - 5004 600 watt endüstriyel gücü ile geleneksel taş değirmen sistemini evlerinize getiriyor. Soğutma ünitesi bulunan özel motoru ile 83 saate kadar durmadan çalışabilen cihaz, bu süre zarfında 1000 kilogram unu en ince ayarda aralıksız öğütebiliyor. Hem evlerde hem de küçük işletmelerde kullanabilirsiniz. Komo Fidibus XL Plus un değirmeni, tahıl, bakliyat, kahve, baharat gibi çeşitli gıdaların öğütülmesine yardımcı. Masif ayından yapılmış şık gövdesiyle mutfak dekorasyonuna uyumlu. Bileme gerektirmeyen korindon seramik taşları, uzun yıllar kullanıma uygun.
Filizlendirilmiş Bezelye Unu Yapımı için Filizlendiriciler
Evde besleyici mikro filizler elde etmek için Defya koleksiyonunda yer alan filizlendiriciler ile tanışmalısınız. Filizlendirilmiş bakliyat unları yapmanıza yardımcı olacak cihazlar sayesinde, evinizi topraksız bir bahçeye dönüştürebilirsiniz.

Tribest - Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici - FL-3000-C otomatik özelliği ile filizlendirme işlemini zahmetsiz hale getiriyor. Tepsisine nazikçe koyduğunuz tohumları 30 dakikada bir 5 dakika süreyle sulayarak filizlendiriyor. Tek yapmanız gereken her gün haznesindeki suyu değiştirmek. Siz de zirai ilaçlar, gübreleme, ışınlama işlemleri olmadan evinizde taze mikro filiz yetiştirmek için otomatik filizlendirici alabilirsiniz. Üstelik topraksız.
Bezelye Unu Nedir?
Ayıklanmış taze bezelyelerin önce kurutulması, ardından öğütülmesi ile elde edilen bezelye tozuna bezelye unu adı verilir. Hem hamur işlerinde hem de kıvam arttırıcı olarak yemeklerde kullanılabilen bezelye unu, yüksek protein değeri ile fark yaratır. Bu sayede özellikle bitkisel beslenenlerin favorileri arasındadır.
Bezelye Unu Faydaları
Bezelye ununu birçok bitkisel protein tozunun içinde görebilirsiniz. Keza evinizde kendi protein tozunuzu yapmak isterken de undan faydalanabilirsiniz. Peki bezelye unu faydaları neler?
- Bezelye unu 9 esansiyel amino asitin hepsini içerisinde bulunduruyor. Diğer bir deyişle protein açısından zengin bir besin.
- Demir ihtiva etmesi sebebiyle özellikle demir alımı desteklenmesi gereken kişilerdenseniz bezelye unu kullanabilirsiniz. Hatta emilimi desteklemesi için bezelye unu kullandığınız tariflerde C vitamininden zengin besinlere yer verebilirsiniz.
- 12 haftalık bir çalışma ağırlık çalışan erkeklerin günde 50 gram bezelye proteini tüketmesi halinde, aynı miktarda süt kaynaklı protein destekleri almış kişiler kadar kas kazanabildiğini gösteriyor.
- Bezelye unu gibi bitkisel protein bakımından zengin gıdaları, kolesterol zengini hayvansal proteinler yerine tüketmenin kalp sağlığı için daha faydalı olduğu görülüyor. (Kaynak)
- Lif açısından zengin olan bezelye unu sindirim sisteminin olağan fonksiyonlarına destek veriyor. Hem tokluk hissi sağlaması hem de kilo kontrolü avantajı ile özellikle diyet yapanların listesinde yer alıyor.
- Düşük glisemik indeksli bir besin olması sayesinde kan şekeri düzeylerinin ani olarak yükselmesini önlüyor. Kan şekeri kontrolüne destek veriyor.
- Glüten içermeyen bezelye unu ile hamur işleri yaptığınızda, glüten hassasiyetine bağlı şişkinlik gibi sorunlar yaşama ihtimaliniz mevcut değil.
- Özellikle folat ve tiamin yönünden zengin olan bezelye unu; A, C ve K vitaminleri bulunduruyor. Öte yandan potasyum, magnezyum, çinko ve kalsiyum içerikleriyle dengeli beslenmeye katkı sağlıyor.
- Antioksidan kaynağı olması sayesinde vücudun serbest radikal hasarından korunmasına destek oluyor. Bu da kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olması demek.
Bezelye Unu Nasıl Saklanır?
Evde yaptınız bezelye ununun tazeliğini uzun süre korumak için saklama yöntemlerine dikkat etmelisiniz. Peki bezelye unu nasıl saklanır? İşte doğru muhafaza koşulları;
- Öncelikle bezelye ununu saklamak için mutlaka hava temasını kesmelisiniz. Bunun yolu vakumlu ve hava almayan kaplardan geçiyor.
- Unları saklamak için serin, kuru ve karanlık ortamları tercih etmelisiniz. Bezelye ununu koyu renk camdan yapılmış bir kapta, karanlık ve serin bir dolapta saklamayı seçebilirsiniz.
- Bunları sakladığınız yerler direkt güneş ışığından uzak olmalı. Benzer şekilde bezelye ununu ısı kaynaklarından uzakta saklamalısınız.
- Kokusuz bir ortam sağlamalısınız.
- Eğer sıcaklık gibi faktörleri kontrol edebilme yönünde endişeniz varsa bezelye ununu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Mutfağınızdaki Çeşit Çeşit Tarifte Kullanın!
Kullanışlı ve fonksiyonel özellikleri ile mutfağınızda birçok tarife eşlik edecek bezelye ununu nerelerde kullanabilirsiniz?
- Hafif ve nötr lezzetiyle hem tatlı hem de tuzlu hamur işlerinde bezelye ununa yer verebilirsiniz. Ancak proteinden zengin olan bezelye unu gluten içermediği için bağlayıcı olması adına tarifte farklı içeriklere yer verebilirsiniz. Karnıyarık otu tozu, yumurta gibi bağlayıcılarla hamur işinin daha kıvamlı olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bezelye unu ile yapabileceğiniz hamur işleri arasında ekmek, çörek, poğaça, kek, kurabiye, makarna ve hatta pizza hamuru var.
- Çorbalarda ve tencere yemeklerinde kıvam oluşturmak için bezelye unundan faydalanabilirsiniz.
- Beşamel sos gibi kıvamlı sosları daha doygun hale getirmek için beyaz un yerine kullanabilirsiniz.
- Et içeren veya bitkisel köftelerde tercih edebilirsiniz.
- Omlet veya mücverlerinize ilave edebilirsiniz.
- Smoothie’lerinize ekleyerek evde hazırladığınız içecekleri protein yönünden çok daha zengin hale getirebilirsiniz.