Bitki Çaylarının Sağlığa Faydaları

Bitki Çaylarının Sağlığa Faydaları

Bir fincan çay ile yorgunluğu geride bıraktığınızı hissettiğiniz çok olmuştur. Peki bitki çayları ile gelen rahatlama etkisi sadece psikolojik mi? Bitki çaylarının sağlığa faydaları rivayetten mi ibaret, yoksa gerçekliği var mı? Dünyanın dört bir yanında tüketilen, binlerce yıldır beslenme rutinlerimizde yer edinen bitki çaylarına daha yakından bakıyoruz. Defya Blog’ta açtığımız bitki çayı dosyasını okuyarak sizler de şu bilgileri edinebilirsiniz: 

  • İlk olarak bitki çayları yaparken kullanabileceğiniz Defya ürünlerinden bahsetmek istiyoruz. 
  • Bitki çayları nelerdir sizler için detaylandırıyoruz. Siz de bitki çayları hakkında merak ettiğiniz birçok soruya yazımız aracılığıyla yanıt bulabilirsiniz. 
  • Bitki çaylarının faydalarına şaşıracağınıza eminiz. Bilim tarafından ispatlanan bitki çayı faydalarını akademik kaynaklara dayandırarak sizlere açıklıyoruz. 
  • Peki bitki çayları nasıl tüketilir? Bitki çayı kalori, besleyicilik, ideal porsiyon bakımından ne kadar içilmeli, nasıl tüketilmeli? Bu soruları sizler için cevaplandırıyoruz.  

 

Bitki Çayları için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Nefis bir bitki çayının sırrı temiz sudan, doğal bileşenlerden ve doğru işleme tekniklerinden geçiyor. Mutfakta yardımcınız olan Defya, birbirinden pratik ve kaliteli ürünleriyle bitki çayı hazırlarken de yanınızda. İşte Defya koleksiyonunda yer alan profesyonel mutfak yardımcıları, 

  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi her türlü kuru ürünü hazırlamanıza olanak sağlıyor. Üstelik İki Aşamalı Ardışık Sıcaklık Zamanlayıcısı (TST) ile donatılmış durumda. Yüksek sıcaklıkta (75 derece) kurutma özelliği sayesinde önce yüksek, sonra düşük sıcaklıkta kurutma yapabilirsiniz. Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi, 11 paslanmaz çelik rafa sahip ve merkezi güçlü fan teknolojisi ile gıdaları eşit şekilde kurutuyor. Kurutucu, LED aydınlatma ve cam pencere ile kurutma sürecini kolaylıkla takip etmenizi sağlıyor. Siz de kurutucu yardımıyla çeşit çeşit meyveler kurutabilir, kolaylıkla doğal bitki çayları hazırlayabilirsiniz. 
  • Taşınabilir Su Arıtıcılar ile siz de her yerde temiz içme suyuna ulaşabilirsiniz. Elektrik ve su bağlantısı gerektirmeyen British Berkefeld modelleri, yer çekimi bazlı sistem ile çalışıyor. Üst hazneye konulan su, seramik filtrelerden geçerek alt hazneye ulaşıyor. Parazit ve partikülleri %99.99 oranında filtreleyen aletler sayesinde siz de bitki çaylarınız için güvenle su elde edebilirsiniz. Temiz suyu ısıttıktan sonra çay ve kahve demlemek için kullanabilirsiniz.  
  • Soyabella bitkisel içecek hazırlayıcı olarak kategorize edebileceğiniz cihaz, çay ve tonikler hazırlamada da uzman. Dahili ısıtıcı aksam sayesinde güvenli ısıtma sağlayan cihazın filtrelerine demleyeceğiniz malzemeleri koyarak kolaylıkla bitki çayları hazırlayabilir, rahatlıkla süzerek dakikalar içinde çay keyfine başlayabilirsiniz. Hem sıcak hem de soğuk bitkisel içecekler hazırlamaya yardım eden ürünü yakında Defya Ailesi’nde görebilirsiniz. 

 

Bitki Çayları Nelerdir?

Bitki çayları bitkilerin yapraklarından, saplarından tohumlarından hazırlanabiliyor. Doğanın gücünü fincanlarınıza taşıyan bitki çayları arasında ülkemizde en popüler olan kuşkusuz siyah çay. Geleneksel mutfağımızda yeri olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde de popüler olan başka birçok bitki çayına rastlayabilirsiniz. Örneğin nane çayı, nane yapraklarından hazırlanan ferah aroması ile her an tazelenmek isteyenlerin tercihi oluyor. Uyku sorunları için tercih edilen lavanta çayını, rahatlatıcı etkisi ile bilinen melisa çayı takip ediyor. İdrar söktürücü olarak nam salan rezene tohumu çayı, soğuk kış günlerinde üşütenlere şifa verdiğine inanılan ıhlamur çayı da ünlü bitki çaylarından bazıları. Bunun yanında zencefil çayı, adaçayı, papatya ve limon otu çayları da tüketiciler arasında popüler. Diğer taraftan, polifenol deposu olan zeytin yaprağı çayı, inflamasyon karşısındaki etkisi ile tanınan ısırgan otu çayı ve C vitamini için tercih edilen hibiskus çayı mutfakların vazgeçilmezleri arasında. 

 

Bitki Çaylarının Faydaları Nelerdir?

Hemen her gün molalarımızda yer alan, sohbetlerimizi tatlandıran bitki çaylarının faydaları neler öğrenmek ister misiniz? İşte bitki çaylarının önemli faydaları, 

  • Yapılan çalışmalara göre, yeşil çay tüketimi bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. Bunun yanında bağırsak fonksiyonunun ideal şekilde devamını sağlamaya da yardımcı. 
  • Zencefil çayı ise gingerol, C vitamini, B3 ve B6 vitamini içerikleri sayesinde vücuttaki iltihaplanma ile mücadele etme konusunda destek sağlıyor. 
  • Papatya çayı kalp sağlığı için önerilirken, yaşa bağlı kemik kaybının da önlenmesine imkan tanıyor. 
  • Hibiskus çayı, antiviral ve kardiyovasküler faydaları ile tanınıyor. 
  • Ebegümeci kan basıncını düşürmek için görev alan bitkilerden biri. 

 

Bitki Çayları Nasıl Tüketilir?

Bitki çayları kalori açısından oldukça düşük olsa da onları da ölçülü tüketmek gerekiyor. Zira bir ürünün bitkisel olması onun zararsız olması anlamına gelmiyor. Özellikle hastalar, hamileler ve çocukların bitki çayları tüketmeden önce doktorlarından onay almaları önemli. Bunu yanında günde 2 fincandan fazla bitki çayı içmemek, birden çok doğal maddeyi karıştırarak karışımlar hazırlamamak önem arz ediyor. Çünkü doğal ve faydalı bitkiler, zaman zaman bir araya geldiğinde etkileşime girerek vücuda zarar verebiliyor. İşte tam da bu nedenle bitki çayları nasıl tüketilir bilmelisiniz. 

Bunun öncesinde sizlere bitki çaylarının genellikle nasıl hazırlandığından bahsetmeliyiz. Sıcak çay hazırlamanın temelde iki yöntemi var. İlki bardakta demleme… Genellikle süzgeçler veya poşet çaylarla yapılan bardakta demleme için tek yapmanız gereken uygun ısıdaki sıcak suyu kupaya almak ve üzerine çay malzemelerini eklemek. Kaynadıktan sonra 2-3 dakika beklettiğiniz suyu bu işlem için kullanabilirsiniz. Bardakta demlenen malzemelerin üstünü kapamak da oldukça önemli. Örneğin kupanın içine poşet çayı ekledikten sonra üstüne bir çay tabağı kapatabilirsiniz. Ortalama 5-6 dakikalık demleme sonrasında süzerek bitki çaylarını içebilirsiniz. 

İkinci yöntem ise demlikte demleme. Genellikle kaynayan suya atılan malzemeler, kaynar su içinde haşlanarak içilebilir bitki çayları hazırlamanızı sağlıyor. Bu yöntemde de demliğin kapağının kapalı olması, malzemelerin çok uzun süre kaynamaması bitki çayı faydalarının korunması için önem arz ediyor. 

İşte bitki çayları faydalarını deneyimlemek için dikkat etmeniz gereken diğer ipuçları; 

  • Poşet çaylar mikroplastik içerebildiğinden kullanımı önerilmiyor. Mümkünse evde kendi hazırladığınız bitki kurularını demleyerek bitki çayları yapmalısınız. 
  • Çayı tatlandırmak için bal gibi tatlandırcılar kullanacaksanız sıcak suyla karıştırmamalısınız. Mümkünse karışım ılıdıktan sonra bal eklemelisiniz. Şeker kullanmak ise çok daha zararlı. Dilerseniz şekerin zararları ve doğal şeker ikameleri hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Farklı bitkileri bir arada demlememelisiniz. Maksimum 3 içeriği karıştırabilirsiniz. Ancak mümkünse bunun öncesinde malzemelerin birlikte tüketilebildiğinden emin olmak için araştırma yapmalısınız. 
  • Bitki çayları hazırlarken kesinlikle temiz içme suyu kullanmalısınız. Arıtılmamış şebeke suları ile çay yapmamalısınız. 
  • İçeriği ne kadar iyi olursa olsun hiçbir bitki çayından bir günde 2 fincandan fazla tüketmemelisiniz. En basit etki ile su atımına destek olan bitki çaylarının bile çok tüketilmesi ciddi problemlere neden olabiliyor. Buna karşın ölçülü tüketim ile bitki çayı faydalarını bizzat deneyimleyeceğinizden emin olabilirsiniz.

Son olarak sizlere Defya mutfağında hazırlanan bitki çayı faydalarını yaşamınıza taşıyacak doğal bir tarifle veda etmek istiyoruz. Balkabaklı bitki çayı tarifimiz Well-Being danışmanı ve şefi Pelin Bozkurt Bilgiç’in imzasını taşıyor. Denge çayı adını verdiğimiz tarifte adaçayı, biberiye, zerdeçal, narenciye kabukları ve balkabağı bulunuyor. Tarif sürdürülebilirlik ve sıfır atık için de güzel bir örnek.

Etiketler: defya
Eylül 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR