Çilek Nasıl Kurutulur?

kuru çilek

 Olgun, zamanında toplanmış, kırmızı ve taze çileklerinizi kurutarak lezzetini saklayabilirsiniz. Mis kokusu, kendine has lezzeti, rengi ve besleyiciliği ile her yaştan tüketicinin gözdesi olan çilek nasıl kurutulur sizler için derledik. Önerilerimizi dikkate alarak siz de ideal ısıda, uzun ömürlü çilek kuruları hazırlayabilirsiniz. Elbette Defya ailesinde sizlere yardımcı olacak kurutucu cihazlar da var. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle: 

  • Çilek Kurutma için Defya Ürünleri 
  • Kuru Çileğin Faydaları Nelerdir?
  • Kuru Çilek ile Neler Yapılır?
  • Kuru Çileğin Besin Değerleri
  • Kuru Çilek Nasıl Tüketilir?

Peki çilek nasıl kurutulur? Öncelikle kurutulacak çilekleri işlem için hazırlamalısınız. İyice yıkadığınız meyveleri bir süre karbonatlı suda beklettikten sonra durulamalısınız. Ardından kısa bir süre de sirkeli suda bekletmeli ve yine duruladıktan sonra kurulayarak işleme hazır hale getirmelisiniz. Bu sırada ezilmiş, çürük, küflü ve ham meyveleri ayırmanız gerekiyor. Çileklerin saplarını ve yapraklarını da temizlemelisiniz. 


Ardından temizlediğiniz çilekleri ortalama 7-8 mm kalınlığında dilimlemelisiniz. Çilek nasıl kurutulur öğrenmek için önce ön hazırlığı doğru yapmanız oldukça önemli. Örneğin, eşit dilimleme olmadığında kurutma da eşzamanlı olmayacaktır. Bu nedenle, eşit dilimlemeye özen göstermelisiniz. Tüm çilekleri dikey kesmek de bu aşamada iyi bir tercih. Çileklerin diplerinin daha sert, uç kısmının daha yumuşak olması gibi kurutmayı etkileyecek durumları dikine dilimler keserek önleyebilirsiniz. Diğer taraftan, kesim sırasında keskin bıçaklar kullanmanız gerekir. Hassas ve kabuksuz bir meyve olan çilek keskin olmayan bıçaklarla kesilmeye çalışıldığında ezilebilir. Dilerseniz çilek nasıl kurutulur detaylandırmadan önce kısaca hazırlık adımlarını gözden geçirelim, 

  • Çilekleri yıkayın,
  • Eşit boyutlarda çilekler seçin,
  • Meyveleri dikine, eşit dilimler halinde kesin. Bu sırada keskin bıçaklar kullanmaya özen gösterin. 

İşte şimdi çilek nasıl kurutulur öğrenebilirsiniz. Öncelikle çilekler kuruduğunda küçüleceğinden eğer küçük dilimler kullanıyorsanız, mutlaka tepsi örtüsü sermelisiniz. Yoksa paslanmaz çelik rafların arasından meyveler kurutucunun içine düşebiliyor. Tepsi örtüsüne dizdiğiniz meyvelerin üst üste gelmemesine, çok dip dibe yerleştirilmemesine dikkat etmelisiniz. Hava sirkülasyonunun sağlanması için parçalar arasında yeterli boşluk olması gerektiğini unutmayın. Sonrasında kurutucunuzu 57 C derece (135 F) sıcaklığa ayarlayarak 6 ile 12 saate programlamalısınız. (Bu süre bulunduğunuz ortamın nem düzeyine, seçtiğiniz çileklerin cinsine göre değişebileceği için kontrollü olmanızda fayda var.) Kurutma sırasında her dilimin aynı oranda kuruması için tepsilerin yerini değiştirebilir, zaman zaman döndürebilirsiniz. Küçük dilimlerin daha önce kuruyacağını aklınızda tutarak kuruyan meyveleri alabilirsiniz. Kuruttuğunuz çilekleri hava almayan vakumlu bir kaba yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz. 

Çilek Kurutma için Defya Ürünleri 

Kurutucu ürünleri Defya ailesinin en sevilen üyelerinden. Tribest’in seçkin makineleri arasında Sedona Supreme, Express ve Classic yer alıyor. 

  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı ardışık zamanlayıcı özelliğine sahip. 9 adet paslanmaz çelik tepsi bulunduran cihaz, 68 dereceye kadar 120 saate varan kurutma süresi ile fark yaratıyor. Üstün gıda kurutma teknolojisi ile dikkat çeken Supreme’in enerji tüketimi ise sadece 570 W.
  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi mutfak tezgahında daha az yer kaplıyor. 11 adet paslanmaz çelik rafı bulunan Express, maksimum 75 derecede kurutma yapabiliyor. Enerji tüketimi ise 470 W hesaplanıyor. 
  • Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi kurutucuların en çok satan modeli. 9 adet BPA içermeyen plastik raf bulunduran ürün, ufak parçalı sebze/meyveler için ideal. Üstelik modelin tek fanla çalışma özelliği de var. Kurutulacak malzeme az olduğunda onu tek fanla çalıştırabilir ve %50 tasarruf yapabilirsiniz. Tek aşamalı olan Classic bu sayede ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ürünün enerji tüketimi ise 300 veya 600 W olarak hesaplanmakta. 

Ayrıca çilek tozu yapmak için profesyonel blender modellerini inceleyebilirsiniz. Blendtec’in 1560W gücündeki 575 ve 650 modellerini tercih ederek kuru meyveleri kolaylıkla toz haline getirebilirsiniz. 

Kuru Çileğin Faydaları Nelerdir?

Güvenilir akademik kaynaklara göre, kuru çileğin faydaları oldukça fazla. İşte sizleri şaşırtacak kuru çileğin faydaları, 

  • Kuru çilekler içerisinde serbest radikallerle savaşta önemli rol oynayan polifenol bileşenlerini fazlaca bulunduruyor. Flavonoidler dahil olmak üzere çilekte yer alan bileşenler, kardiyovasküler birçok hastalık karşısında etki gösteriyor. 
  • Çilek gibi kısa ömürlü meyveyi kurutmak, onun israfının önüne geçiyor. Besin değerini de büyük ölçüde koruduğu için besleyici atıştırmalıklar olarak karşımıza çıkıyor. 
  • Kuru çilekte C, B2, B6, E vitamini gibi birçok vitamin yer alıyor. 
  • Kuru çileğin içindeki bileşenler arasında lif de yer alıyor. Bu sayede sindirim sisteminin düzenlenmesine destek oluyor. Lifli besinler arasında sayılan çilekler, orantılı tüketilerek kilo kontrolüne yardımcı oluyor. 
  • Beta-karoten içeriği ile göz sağlığı üzerinde fayda gösteriyor. 

Kuru Çilek ile Neler Yapılır?

Kuru meyve çeşitleri müslilerde, pasta süslemelerinde, tatlı ve atıştırmalık tariflerde sıklıkla kullanılıyor. Dilerseniz çilek nasıl kurutulur öğrendikten sonra elde ettiğiniz uzun ömürlü ürünleri dilediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. Örneğin, 

  • Çileğin faydaları ile güne başlamayı dilerseniz kuru meyveleri yoğurt ve müsli ile karıştırabilirsiniz. 
  • Pastalarınızın, keklerinizin içinde ve süslemesinde kuru çilek kullanabilirsiniz. 
  • Evde hazırladığınız çikolatalı kurabiye, tart gibi tatlıları kuru çilek ile lezzetlendirebilirsiniz. Hatta kuru meyveleri direkt çikolata ile kaplayarak atıştırmalık olarak tüketmeniz de mümkün. 
  • Kuruyemiş tabaklarınızı çilekle renklendirebilirsiniz. 
  • Et yemeklerinin yanına yapacağınız tatlı ekşi soslarda kızılcık, çilek gibi kırmızı meyvelerden faydalanabilirsiniz. 
  • Kuru çilekleri sıcak suda haşlayarak aromatik çaylar yapabilirsiniz. 
  • Limonatalarda, soğuk içecek ve smoothielerde kuru çileklerin aromasından yararlanabilirsiniz. 
  • Özellikle roka içeren salatalarda kuru çilek kullanabilirsiniz. 
  • Kuru çileklerden toz yaparak dilediğiniz yemeğe, karışıma, hamur işine ekleyebilir, çileğin faydaları ile menülerinizi zenginleştirebilirsiniz. 

Kurutulmuş Meyvelerle Yapabileceğiniz 5 Tarif için tıklayınız.

Kuru Çileğin Besin Değerleri

Sağlık açısından çileğin faydaları oldukça fazla. Kuru çileğin besin değeri de bu yararı ispat ediyor. 100 gram kuru çilek ortalama 300 kcal kalori ihtiva ediyor. Karbonhidrat değeri ortalama 75 gram ölçülüyor. İçinde yaklaşık 7 gram lif bulunduran kuru çileklerin şeker oranı ise 59 gram kadar. Ayrıca 2 gram protein ve 0.5 gram yağ içeriğini de eklemeliyiz. Buna ek olarak demir, magnezyum ve potasyum ile çileğin faydaları artıyor. Antioksidanlar, lif ve doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan çilekler, mevsiminde tüketildiğinde veya doğru şekilde kurutulduğunda besleyicilik vadediyor. 

Kuru Çilek Nasıl Tüketilir?

Çileğin faydalarını günlük yaşamınızda hissetmek için yapmanız gerekenler çok kolay. Kuru çilek nasıl tüketilir merak ediyorsanız, birçok seçeneğiniz olduğunu bilmelisiniz. Örneğin kuru çileği direkt atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Dilerseniz toz haline getirerek yemeklere, hamur işlerine ekleyebilir veya demleyerek çay yapabilirsiniz. Bunun yanında et yemeklerine ve haşladığınız sebzelere yapacağınız soslarda çilek aromasından faydalanabilir, dondurma ve yoğurt ile karıştırarak çocuklarınız için keyifli ara öğünler oluşturabilirsiniz. Smoothieler, shakeler, sıcak tahıllı karışımlar, kekler, kurabiyeler ve salatalar da kuru çilek kullanılabilen tarifler arasında. Kısaca çilek nasıl kurutulur öğrendikten sonra sık sık ipuçlarını kullanacağınızı ve mutfağınızda birçok yerde kuru meyveleri değerlendireceğinizi bilmelisiniz. Afiyet olsun. Daha fazla ipucu için Defya Blog yazılarını okumaya devam edebilirsiniz. 


  
Etiketler: defya
Eylül 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR