Kuru Meyve Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

kuru meyve çeşitleri

Kuru meyve tüketmek sadece sağlıklı beslenmenize destek olmakla kalmaz, aynı zamanda bir çok meyvenin, mevsimi dışında, tüm yıl boyunca, tadını çıkarmanızı sağlar. Meyveleri kurutmak, uzun süreli depolama için mevsimlik ürünleri korumanın ve yağmurlu bir gün için atıştırmalıkları saklamanın ekonomik, kolay ve lezzetli bir yoludur. Kuru meyveleri ne zaman ve nasıl yemeniz gerektiğini bilmek, kuru meyvelerin beslenmenize faydalarını arttıracaktır.

 

 

Kuru Meyve Nedir?

Kuru meyveler, güneş veya kurutucu makine (Tribest Sedona Supreme Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi) kullanımıyla doğal su içeriği ayrıştırılmış meyvelerdir.

Kuru meyveler, taze hallerindeki besin değerlerinin çoğunu muhafaza ederler. Dolayısı ile ‘meyve kurutma’ geleneksel olarak bir meyveleri koruma yöntemi olmuştur.

Yaygın olarak bilinen kuru meyveler hurma ve kuru üzümdür, ancak günümüzde incir, ananas, kiraz, yaban mersini, kayısı, elma, şeftali, kuru erik ve armut dahil olmak üzere çoğu meyve kurutulabilir.

 

Kuru Meyveler Nasıl Tüketilir?

Kuru meyveler sadece atıştırma için değiller. Kuru meyveleri almanın bir başka bir çok harika yolları da vardır. Onları içeceğe, shakelere, smoothie'lere ekleyebilir, kuru meyve hoşafı yapabilir, kuru meyveli kurabiyeler veya püre haline getirdikten sonra pestil olarak kurutabilirsiniz.

Kuru meyveleri tüketirken dikkat edilmesi gereken bir husus, kuru meyvenin kalori içeriğidir. Healthline.com’a göre meyveler önemli miktarda doğal şeker içerir. Kurutulmuş meyveden suyu çıkarıldığı için tüm bu şeker ve kalorileri çok daha küçük bir hacimde toplar. Bu nedenle kurutulmuş meyve, hem glikoz hem de fruktoz dahil olmak üzere kalori ve şeker bakımından çok yüksektir.

 

Kuru Meyvelerin Faydaları Nelerdir?

healthiersteps.com sayfası kuru meyvelerin faydalarını böyle listeliyor:

1. Kuru meyveler bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklarla savaşırlar

Kuru meyve, vücut fonksiyonunu iyileştirmeye ve hastalıkları önlemeye yardımcı olan demir, potasyum, kalsiyum, folat ve magnezyum gibi temel minerallerin alımını artırır.

Kuru meyve ayrıca daha iyi bağırsak sağlığı, gelişmiş kan akışı ve azaltılmış oksidatif stres ile ilişkili bir antioksidan olan polifenol açısından da zengindir.

 

2. Sindirim sağlığını iyileştirir

Kuru meyve, iyi bağırsak bakterilerini beslemeye yardımcı olan prebiyotik lif açısından zengindir. Bu onların büyümesine ve çeşitliliğine olduğu kadar işlevine de yardımcı olur.

Kuru meyvedeki lif de müshil olarak kabul edilir ve kabızlığı giderebilir veya önleyebilir ve bağırsak tutarlılığını ve sıklığını artırabilir.

Kuru erik ve kuru erik, en iyi prebiyotik lif kaynaklarından ikisidir. Ayrıca A vitamini, K vitamini ve potasyum açısından da zengindirler.

 

3. Kaygı ve depresyonu azaltın

Goji berry gibi kuru meyveler, beyinde anksiyeteyi ve depresyonu hafiflettiği gösterilen bir kimyasal olan serotonini artıran doğal bileşikler olan polisakkaritler içerir.

 

4. Kilo kaybını artırın

Kuru üzüm, kayısı, hurma gibi kuru meyveleri tüketmek metabolizmanızı hızlandıracak, bu da enerji seviyenizi artıracak ve kilo vermenize yardımcı olacaktır.

 

5. Kalp sağlığını iyileştirir

Kuru üzüm gibi kuru meyveler, kolesterol seviyelerini kontrol eden ve vücuttaki kan akışını iyileştiren lif içerir. Ayrıca antioksidan ve potasyum bakımından da yüksektirler. Potasyum kan basıncını düzenler, kalp hastalıklarını ve felçleri önler.

 

6. Sağlıklı cildi koruyun

Günde birkaç kuru meyve cildinizi gençleştirmeye, genç ve parlak tutmaya yardımcı olabilir. Örneğin kuru üzüm, doğal bir yaşlanma karşıtı bileşik olarak işlev gören bir antioksidan olan resveratrol içerir. Bu, kırışıklıklar ve ince çizgiler de dahil olmak üzere yaşlanmanın gözle görülür belirtilerini önlemeye yardımcı olur.

 

7. Enerjiyi artırır

Kuru meyveler genellikle yoğun şeker içerir, ancak lif açısından da yüksek oldukları için şeker salınımını düzenlemeye yardımcı olarak enerji seviyenizi uzun süre sabit tutar.

 

8. Beyin sağlığını iyileştirir

Kuru erik, kuru üzüm, hurma ve kayısı gibi kuru meyveler potasyum, bakır ve lif bakımından yüksektir. Araştırmaya göre, bu besinler hasarlı beyin hücrelerini iyileştirmeye ve daha iyi işlevi teşvik etmeye yardımcı olabilir.
 

Kuru Meyve Çeşitleri Nelerdir?

Kurutularak tüketilebilecek meyveler çok çeşitlidir. Yaygın olarak bilinen kuru meyveler hurma, kayısı ve üzümdür, ancak günümüzde incir, çilek , ananas, kiraz, yaban mersini, elma, şeftali, muz, mandalina, portakal, erik, armut kiwi, kavun ve mango dahil olmak üzere çoğu meyve kurutularak tüketilebilir.

bushkaskitchen.com’a göre bir meyve kurutma makinesi yardımı ile evde kurutabileceğiniz en iyi 5 meyve kavun, çilek, şeftali/nectarin, ananas ve kiwi.

1. KANTALOP KAVUN

Listemde 1 numara kavun! Susuz kavun şeker gibidir, o kadar şekerli ve tatlıdır ki neredeyse ağzınızda erir. Bunun kalabalığı memnun edeceğini garanti ederim! Bakkallar genellikle hızlı kavun satışları yapar, bu nedenle iyi miktarda kurutulmuş meyve yapmak için 2 veya 3 tanesini satın alın.

Kurutma sıcaklığı: 125 F (51 C)

Süre: 14-18 saat (sulu ve olgunluğuna göre değişir)

Hazırlanışı: Kavun ortadan ikiye kesilerek çekirdekleri çıkartılır (atmayın! Tuzlu/kavrulmuş çekirdek haline getirin). Kavunu kesik tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve kabuğunu kesmek için bıçak kullanın. Kavunu yaklaşık 1/4 " (6 mm) kalınlığında dilimler halinde kesin ve ardından daha küçük kareler halinde kesin.

 

2. ÇİLEK

Gerçekten bir klasik! Kurutulmuş çilekler süper lezzetlidir, ancak meyvenin kalitesinin kurutulmuş ürünün kalitesini etkileyeceğini unutmayın. Biraz daha pahalı olsa da, organik çilekler veya tamamen kırmızı olan ve içi beyaz olmayan taze çiftlik çilekleri satın almanızı şiddetle tavsiye ederim. Kurutulmuş çilekler tek başına mükemmeldir veya tahıl, granola ve kuru meyveli kurabiyelere iyi bir katkı sağlar!

Kurutma sıcaklığı: 125 F (51 C)

Süre: 8 saat (dilimlenmiş) veya 16-18 saat (yarıya bölünmüş)

Hazırlanışı: Çilekleri yıkayıp saplarını çıkarın. Çilekleri ya ikiye bölün ya da çok ince dilimler halinde kesin (~1/8")(3 mm). Bölerek kurutuyorsanız, kurutucuya Tribest Sedona Supreme Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi çilekleri kesik tarafları yukarı gelecek şekilde yerleştirin, aksi takdirde yapışacaktır.

 

3. ŞEFTALİ/NEKTARİN

Nektarin ve şeftali yemeyi en sevdiğim meyvedir! En iyilerini bulmak için bir çiftçi pazarında, hiç utanmadan, standdan standa giderim. Şeftalinin tadına bakmama izin vermezsen, satın almam! Kurutulduğunda şeftali ve nektarin harika atıştırmalıklar yapar! Şeker iyi bir enerji kaynağı olduğu için uzun yürüyüşlerde yanımda bunlardan getirmeyi seviyorum.

Kurutma sıcaklığı: 125 F (51 C)

Süre: 12-16 saat (ne kadar sulu, olgun ve cildi açık bırakıp bırakmadığınıza bağlı olarak)

Hazırlanışı: Benim kişisel tercihim kabuklu bırakmak; ancak bu, kurutma süresini uzatır. Kabuğunu soymayı seçerseniz, meyveyi bir patates gibi soyabilir veya çok sert ise, cilt kabarana kadar yaklaşık 1 dakika kaynar suya bırakın. Kaynar sudan alır almaz, pişirme işlemini durdurmak için hemen soğuk suya bırakın. Kabuk kolayca soyulacaktır. Bu çok fazla emek gerektiriyor gibi görünüyorsa veya ekstra besinler için kabuklu kurutmak istiyorsanız, ürünü yıkayın ve ince (1/8" ila 1/4") (3-6 mm) dilimleyin.

 

4. ANANAS

Benden her zaman kuru ananas ve mango isteyen bir arkadaşım var. Kurutulmuş mangonun tadını pek sevmediğimden telafi etmek için fazladan kurutulmuş ananas yaparım! Kurutulmuş ananas, yulaf ezmesi gibi sıcak kahvaltılık gevreklerde harika bir uyuma sahiptir.

Kurutma sıcaklığı: 125 F (51 C)

Süre: 12-16 saat (sulu ve olgunluğuna göre değişir)

Hazırlanışı: Ananasın üstünü ve altını kesin. Ortadan ikiye kesin. Ananası kesik tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve kabuğunu soymak için bıçağınızı kullanın. Her iki yarının sert orta kısmını çıkartın. 1/4" (6 mm) halkalar, 1/4" (6 mm) kalınlığında uzun dilimler veya 1/4" (6 mm) kalınlığında uzun dilimler yapıp sonra onları daha küçük parçalara ayırabilirsiniz. (bu benim tercih ettiğim yöntemdir).

 

5. KİVİ

Kivi dilimleri, ağzınızda büyük küçük ekşilik patlamalarıdır ve diğer kurutulmuş meyvelerin ne kadar tatlı olabileceğine dair hoş bir değişikliktir. Kiviyi kurutmadan önce soymak en iyisidir ve bunu kivinizin ne kadar olgun olduğuna bağlı olarak normal bir sebze soyucu veya bıçakla yapabilirsiniz.

Çoğu insan yeşil kiviye aşinadır, ancak altın kivi adı verilen başka bir kivi türü olduğunu biliyor muydunuz? Citrus Chia Sabah Kasemizde altın kivi kullanıyoruz, çünkü dondurularak kurutulmuş ananasımızla eşleştirme kesinlikle LEZZETLİ. Altın kivi yemeye başladığımdan beri yeşil kiviyi çok daha ekşi buluyorum.

Kurutma sıcaklığı: 125 F

Süre: 10-12 saat

Hazırlanışı: Kivinin kabuğunu soymak için bir sebze soyucu veya keskin bir bıçak kullanın. Yan çevirin ve 1/8" daireler halinde dilimleyin.

 

Meyve Nasıl Kurutulur?

Sağlıklı beslenmenize katkı sağlaması için meyve kurutmanın yöntemi dontwastethecrumbs.com sitesinde şöyle anlatılıyor:

1.Meyveyi iyice yıkayın. Kurutma isteğe bağlıdır, ancak kuru meyvelerle çalışmak daha kolaydır.

2.Meyvenin çekirdeği varsa, meyveyi yarıya bölün veya dilimleyin ve tohumları çıkarın. Sapları çıkarın.

3.Temiz meyveleri kurutma makinesi Tribest Sedona Supreme Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi tepsilerine tek kat olarak yayın. Bazı meyveler birbirine dokunursa sorun değil.

4.Kurutma hızını görmek için meyveyi periyodik olarak kontrol edin (her 6-8 saatte bir).

5.Küçük meyveler, büyük meyvelerden daha hızlı kurur. Ayrıca kurudukça boyutları da küçülür, böylece tepsileri birleştirebilir ve isterseniz daha fazla meyve ekleyebilirsiniz.

6.Meyvenin hazır olup olmadığını test etmekte zorlanıyorsanız, kurutucuyu kapatın ve tatmadan önce meyvenin soğuması için 30 dakika bekletin.

7.Çoğu meyve, hafifçe sıktığınızda ezilmiyorsa olmuştur. Yaptıkça tadarak istediğiniz sonucu elde edene kadar test edebilirsiniz.

8.Dilim yerine parça istiyorsanız, daha kalın meyve dilimlerini kurutun ve kurutma işleminden sonra keskin bir bıçakla doğrayın.

Kuru Meyve İle Yapılabilecek Tarifler

Kuru meyveler ile yapabileceğiniz bir çok tarife Tarif Defya üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sizin için Tarif Defya’dan seçtiğimiz bazı tarifler:

ŞEFTALİ PESTİLİ tarifi 

KIRMIZI ELMA PESTILI tarifi 

ÇİYALI ÇİLEK PESTİLİ tarifi 

PORTAKALLI ZENCEFİLLİ GRANOLA tarifi 

KIŞ MEYVELERİ ÇAYI tarifi 

 

Kaynakça

https://www.bushkaskitchen.com/blogs/news/5-best-fruits-to-dehydrate-at-home

https://healthiersteps.com/when-and-how-should-you-eat-dry-fruits/

https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad#TOC_TITLE_HDR_8

 

Etiketler: defya
Haziran 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR