Darı Unu ve Ezmesi Nedir? Darı Unu ve Ezmesi Nasıl Yapılır?
Şehir hayatının zararlarından korunmak için iyi beslenmek birçok kişinin amacı. Ancak hayatın temposu içerisinde iyi yaşam tarihlerini hazırlamak her zaman kolay değil. Özellikle glütensiz beslenme uygulayanların tercih ettiği darı unu ve ezmesi nedir? Nasıl yapılır, pratik bir yolu var mıdır? sizler için açıklıyoruz. Evet, Defya bünyesinde bulabileceğiniz modeller ile siz de evinizde kolaylıkla darı unu ve ezmesi yapabilirsiniz. Darı hakkında kapsamlı bir dosya vadeden yazımız şu başlıkları içeriyor;
- Un ve Ezme Yapımı için Kullanabileceğiniz Cihazlar
- Darı Nedir ve Neden Önemlidir?
- Un Evde Nasıl Yapılır?
- Darı Ezmesi Nedir ve Nasıl Tüketilir?
Siz de mutfağınıza glütensiz lezzetler eklemek için darı unundan ve ezmesinden faydalanabilirsiniz.

Darı Unu ve Ezme Yapımı için Kullanabileceğiniz Cihazlar
Defya, dünyaca ünlü Komo taş değirmen ve ezme makinelerinin Türkiye'deki tek ve yetkili distribütörüdür. İşte darı unu yapmanıza yardımcı olacak, sizin için seçtiğimiz cihazlar;
- Komo Fidibus XL Plus Un Değirmeni evde taze un öğütmek isteyenlerin güçlü seçimi. 600 Watt endüstriyel motora sahip. Evlerin yanı sıra, küçük ve orta ölçekli işletmeler için de uygun. Dilediğiniz miktarda tahılı saatlerce öğütebilirsiniz. Hatta 1000 kg'a kadar unu 83 saat durmadan çekebiliyor. Dilerseniz onca saat en ince ayarda öğütme için çalıştırabilirsiniz. Süper dayanıklı motoru, güçlü soğutma ünitesi ile donatılıyor. Bu sayede aralıksız öğütme sağlıyor. Fidibus XL Plus, aşınmayan ve bileme gerektirmeyen korindon seramik taşlarla sizinle. Uzun ömürlü cihaz, masif kayın ağacından yapılıyor. Sade ve şık tasarımı, pratik kullanımı ve temizliği diğer avantajları arasında.
- Komo Flocman Elektrikli Ezme Cihazı kahvaltıda taptaze ezmelerinizi hazırlamak için yanınızda. Tohumlarınızı ve tahıllarınızı ezerek sofralara maksimum besin ve lezzet taşıyor. Ezmelerin kalınlığını 0,3 mm ila 0,65 mm arasında ayarlayabilirsiniz. Patentli konik merdaneleri nikel içermiyor. Paslanmaz çelikten üretiliyor. Eğimli ezme mekanizması ile uzun ömürlü, sorunsuz kullanım vadediyor. Masif kayın gövdesi ile şıklık mutfağınızda.
- Blendtec Designer 650 Blender 3 beygir gücündeki motoru ve 1560 W ile çalışıyor. Undan buzlu içeceklere, sıcak çorbalara kadar her şeyi tek dokunuşla hazırlıyor. Sezgisel dokunmatik kontrol paneli, 8 kademeli hız ayarı var. 6 ön programlanmış döngü (kokteyl, smoothie, dondurma, meyve suyu, sıcak çorba vb.) ile mutfak işlerini zahmetsizce tamamlıyor. Otomatik temizleme özelliği pratiklik sunuyor. Endüstriyel standartlarda üretilen tüm parçaları 8 yıl garantili.

Darı Nedir ve Neden Önemlidir?
Darı, küçük taneli tahıllardan biridir. Glüten içermeyen darı, özellikle glütensiz beslenenler tarafından tercih ediliyor. Daha çok Asya, Afrika ve Doğu Avrupa mutfaklarında kullanılan darı, ülkemizde yetiştirilen tahıllardan biri. Son yıllarda gelişen sağlıklı beslenme trendleriyle beraber darıya olan ilgi de bir hayli arttı. Bu ilginin altında, darının glütensiz olmasının yanı sıra besin değeri ve faydaları var.
Darı Faydaları ve Besin Değeri
Kan şekerini dengeleme ve kolesterol düzeyini düzenleme gibi birçok etkisi olan darının faydaları saymakla bitmiyor. Antik çağlardan bu yana insan beslenmesinde yer alan bu özel tahılı gelin daha yakından inceleyelim. İşte darı faydaları ve besin değeri bilgileri;
- Protein yapımında görev alan esansiyel amino asitleri bünyesinde bulunduruyor. Bu sayede darı faydaları arasında günlük protein ihtiyacını karşılamak da yer alıyor. (Kaynak)
- Yüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra, lif, fosfor, folat ve demir ile ihtiyacın karşılanmasına yardım ediyor.
- Vücudun oksidatif stres ve serbest radikallerle savaşına destek oluyor. İçeriğindeki yüksek aminoasit oranı, vücudun inflamasyona karşı mücadelesine katkı sağlıyor.
- Lif içeriği ve nişastalı olmayan polisakkarit açısından zenginliği, darıyı kan şekeri kontrolüne yardımcı hale getiriyor. Darının glisemik indeks değeri de düşük.
- Yapılan çalışmalar darının trigliserit seviyelerini kontrol altında tutmaya yardım edebileceğini gösteriyor. (Kaynak 2)
Darı Unu Nedir ve Evde Nasıl Yapılır?
Kurutulmuş darı tohumlarının öğütülmesi ile elde edilen una, darı unu denir. Nötr ve fındıksı bir tadı sahip olan darı unu glutensiz un çeşitleri arasında yer alıyor. Bu sayede darı unuyla glutensiz hamur işleri, ekmek, kek ve kurabiyeler yapabilirsiniz. Yemeklere kıvam kazandırmak için de kullanabilirsiniz.
Glütensiz hamur İşlerinde uzman şeflerin darı ile ilgili bir notu var. Bağlayıcı olarak glüten içermediği için darı unuyla beraber yumurta veya karnıyarık otu tozu gibi bağlayıcılar kullanmak gerekiyor.
Akdarı da denen sorgum nedir, sorgum unu nasıl yapılır öğrenmek için yazımız sizinle!
Evde Darı Unu Nasıl Yapılır? Adım Adım Rehber
Hazır olarak kolay kolay bulunamayan darı ununu evde kolaylıkla yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Evde darı unu nasıl yapılır adım adım rehberimizi takip ederek öğrenebilirsiniz.
- Öncelikle kaliteli ve mutlaka kabuğu alınmış darı tanelerine sahip olmalısınız.
- Aldığınız darıları gözden geçirmeli ve içerisinde küçük taşlar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İşlenmemiş kabuksuz darı taneleri aldığınız için içerisinden yabancı madde çıkma olasılığı yüksek. Bu nedenle darıları önce ayıklamalısınız. Ardından elekten geçirerek diğer adıma geçebilirsiniz.
- Ayıkladığınız ve ellediğiniz darı tanelerini akan su altında iyice yıkamalısınız.
- Sonrasında durgun suda bir gece boyunca bekletmelisiniz. Bu işlem darı tanelerinin temizlenmesine yardımcı oluyor.
- Yıkadığınız temiz darı tanelerini şimdi kurutma zamanı. Bunun için kuruturken besin değerinden ödün vermeyen gıda kurutucular tercih etmelisiniz. Nemli darıları 48 santigrat derecede ortalama 8 saat kurutabilirsiniz. Oda sıcaklığında kurutmaya çalıştığınızda, nem nedeniyle tanelerin çimlendiğini fark edebilirsiniz. Öte yandan fırın gibi pişirme yöntemleri tahılların besin değerinin ölmesine neden oluyor. Bu nedenle kurutma için en etkili yöntem ev tipi profesyonel dehidratörler. Defya bünyesinde Türkiye'deki kullanıcılarla buluşan Tribest Sedona ve Wartmann kurutucuları inceleyebilirsiniz.
- Kuru darı taneleriniz hazırsa sıra darı unu yapmaya geldi! Ev tipi taş değirmen modellerini istediğiniz kalınlığa göre öğütme ayarına getirerek çalıştırabilirsiniz. Eğer değirmen yoksa, blender kullanarak da un yapabilirsiniz.
Darı Ezmesi Nedir ve Nasıl Tüketilir?
Darı tanelerinin yassılaşması ile elde edilen ezmelere darı ezmesi denir. Özellikle kahvaltılık olarak tüketilen darı ezmesi, tıpkı yulaf ezmesi gibi son derece besleyici ve lezzetlidir. Meyvelerle, yemişlerle karıştırarak kahvaltı öğünleri hazırlayabilirsiniz. Üstelik darı ezmesini evde kolaylıkla yapabilirsiniz.
Darı Ezmesi Nasıl Yapılır?
Komo ezme cihazları ile evinizde kolaylıkla darı ezmesi hazırlayabilirsiniz. Üstelik yalnızca birkaç adımda. İşte adım adım darı ezmesi nasıl yapılır, ipuçları;
- İlk olarak ezme cihazınızın huni alanına temiz ve kabuksuz darı tanelerini koymalısınız. Tanelerin kabuksuz olması çok önemli. Kabuğu çok sert olan darılar ayıklanmadan kesinlikle ezilemiyor.
- Kullanacağınız cihazın manuel veya otomatik özelliklerine göre çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Manuel ürünlerde kolu çevirmelisiniz. Otomatik seçenekte ise sadece çalıştırmaya başlamanız yeterli.
- Saniyeler içinde ezdiğiniz darı tanelerinin çıkış kısmından size ulaştığını görebilirsiniz.
- İşlem tamamlandığında ezme makinenizi bir bez ve fırçayla temizlemelisiniz. Böylece yeniden kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Darı Ezmesi Nasıl Tüketilir?
Darı ezmelerini dakikalar içerisinde harika lapalara dönüştürebilirsiniz. Bunun için yaklaşık yarım su bardağı kadar darı ezmesini bir tencereye almalısınız. Üzerine 2 su bardağı herhangi bir hayvansal süt veya bitkisel içecek eklemelisiniz. Bu şekilde orta ateşte kaynayana kadar pişirmelisiniz. Kaynamaya başladıktan sonra, darı ezmesi yumuşayana ve sıvıyı çekene kadar 5 dakika daha pişirmeniz yeterli. Sonrasında derin bir kase içine doğradığınız çiçek ve muzları eklemelisiniz. Üzerini dilediğiniz yemişlerle ve tohumlarla süsleyerek tüketebilirsiniz. İsterseniz tatlandırıcı olarak bal veya akçaağaç şurubu kullanabilirsiniz. Afiyet olsun…
Darı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Darı nasıl yenilir?
Darıyı un veya ezme haline getirerek tüketebilirsiniz. Hamur işleri yapımında veya lapa hazırlamada kullanabilirsiniz.
Darı ile mısır farkı nedir?
Ülkemizin birçok bölgesinde süt mısıra darı da deniyor. Ancak aslında darı tamamen başka bir tahılın adı. Yazımızda bahsettiğimiz, buğdaygiller familyasından olan darı bitkisidir.
Darı bulgur mudur?
Hayır darı ile bulgur farklıdır. Ancak ülkemizde mısırın değirmende öğütülmesi sonucu elde edilen ezmeye de darı bulguru denmektedir.
Kinoa ile darı aynı mı?
Darı sarı renkli ve küçük taneli bir tür tahıldır. Kinoa, beyaz, kırmızı ve siyah çeşitleri olan bir başka küçük tahıl türüdür. İkisi farklı bitkilerdir. Şekilleri birbirinden farklıdır. Darının daha kabuklu ve yuvarlak olduğunu fark edebilirsiniz.
Darı glutensiz mi?
Evet, darı glüten içermez. Glütensiz tahıllar arasında yer alır.