Hollandez Sosu Nedir, Nasıl Yapılır?

Hollandez Sosu

Fransız mutfağı denince akla hemen soslar geliyor. En sevilen Fransız Mutfağı soslarından birisi Hollandez sosu. Adı sıkça duyulsa da Hollandez sosu nedir, nasıl yapılır doğru tarifi bulmak biraz güç. Zira birçok versiyonu var. Avrupa mutfağında sıklıkla kullanılan ve yemekleri lezzet katan bu gizli kahraman, sizin de mutfağınızın baş tacı olmaya aday. Sarı rengi ile kolaylıkla ayırt edilen, haliyle biraz mayoneze benzeyen Hollandez sosunun başrolünde ise tereyağ var. Gelin beraber öğrenelim hollandez sos nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? İşte yazımızda bize rehberlik edecek noktalar,

  • Hollanda sosu nedir neden bu kadar ünlüdür sizlere anlatıyoruz. Ufak bir tanıştırma faslının ardından püf noktalarına geçerek sizi mutfağa alıyoruz.
  • İşte geldik, malzemelerimiz hazırsa Hollandez sosu nasıl yapılır öğreneceksiniz.
  • Hollandez sos yaparken işinizi kolaylaştıracak yardımcılar da Defya’da. Hollandez sos nasıl yapılır anlatırken size yardımcı olacak profesyonel mutfak adetlerinin de parantezini açacağız.
  • Sonrasında Hollandez sos tarifinin püf noktalarını tek tek sizlerle paylaşacağız.
  • Hollandez sos nerelerde kullanılır anlatarak hangi yemekleri bu lezzetle taçlandırabileceğinizi açıklayacağız. 

 

Hollandez Sosu Nedir?

Kökleri dünyanın en iyi mutfaklarından biri olan Fransız mutfağına dayanan Hollandez sos nedir? Ana malzemeleri arasında tereyağı, limon suyu, yumurta sarısı ve biraz tuz olan Hollandez sos, bu malzemelerin karıştırılarak elde edilmesinden ibaret. Oldukça koyu kıvamlı olan sosun yapımı ise biraz meşakkatli. Zaten bu yüzden sosun yalnızca profesyonel şeflerin ürünü olabileceğine dair bir önyargı var. Oysa doğru ipuçlarını takip ederek siz de evde kolaylıkla hollandes sosu nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. 

Sıcaklık dengesini doğru ayarlamak ve karıştırma işlemini ara vermemek sos yapımının en hassas noktaları. Tereyağının ön planda olduğu ve oldukça zengin bir tat kartelasına sahip olan Hollandez sos ile siz de mutfakta sos repertuvarınızı genişletebilirsiniz. 

Ancak hollandez sos nasıl yapılır bölümüne geçmeden önce bilmeniz gereken birkaç nokta var. İlk olarak bu sos depolanmaya uygun değil. Yaptıktan hemen sonra tüketmelisiniz. Ayrıca onu farklı kılan en önemli nokta ılık bir sos olması. Ortalama 35-40 derece sıcaklıkta muhafaza edilmeli. Bunun için de el çabukluğuyla servis gerekiyor. Eğer sizin için de doğru zaman şimdi ise yemeğimizi servisin hemen öncesinde mutfağa geçebilir ve Hollandez sos nasıl yapılır bizlerle deneyimleyebilirsiniz.

Hollandez Sosu Nasıl Yapılır?

İlk önce tereyağını benmari usulünde eritmeniz gerekiyor. Bunun için bir benmari tencerenizin olması önemli. Alttaki kapta ısıtınız suyun üzerine benmari tenceresinde tereyağını eritmelisiniz.  Bu sırada sıcaklığın çok fazla olmamasına dikkat etmeli, tereyağının kesinlikle çok ısınmamasına özen göstermelisiniz. Tereyağının sütlü kısmı alta çökerken daha sarı olan bölümü üstte kolaylıkla ayrılıyor. Tamamen erimiş tereyağını süzerek tortusundan arındırmalı ve elde ettiğiniz sade yağı bir kaba aktararak ılımaya bırakmalısınız.

İhtiyacınız olanlar ise 3 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı limon suyu, yarım tatlı kaşığı iri taneli tuz, yarım çay kaşığı acı toz kırmızı biber ve 9 yemek kaşığı eritilmiş, tuzsuz ve süzülmüş tereyağı (sade yağ). Şimdi blender kullanarak kısa sürede Hollandez sos nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Blendtec cihazınızla her türlü sosu homojen hale getirebilirsiniz. Yumurta sarılarını, tuz ve kırmızı biberi, limon suyunu hazneye aldıktan sonra sulu hamur döngüsünde hızla harmanlamalısınız. Sonrasında plastik kapağı açıp, cihaz çalışırken içine yavaşça erimiş ılık tereyağını eklemelisiniz. Kısa süre daha karıştırdıktan sonra homojen kıvamındaki Hollandez sosunuz hazır. Afiyet olsun. 

Videomuz ile Hollandez sos nasıl yapılır hemen öğrenin: 

 

Hollandez Sos Yapımı için Defya Ürünleri 

Defya koleksiyonunda Hollandez sos nasıl yapılır öğrenirken ve sofralarınızda bu lezzeti ağırlarken kullanabileceğiniz çok sayıda ürün var. İşte mükemmel kıvamda Hollandez sos için tercih edebileceğiniz sağlıklı yaşama yardımcı ev aletleri: 

  • Blendtec Designer 650 Blender: Sulu hamur fonksiyonu ile mükemmel soslar hazırlamanın sırrı olan ürün, mutfak işlerine hız kazandırıyor. 1560 watt gücündeki 3 beygirlik motoru rakip tanımıyor. Üstelik onunla sıcak çorba, ezme, dondurma ve smoothie yapmak da çok kolay. 
  • Blendtec Classic 575 Blender: 5 aşamalı hız ayarı ve 2 süreli programı ile hizmetinizde. 60 ve 90 saniyelik süreli programla mutfakta beklentilerinize yanıt veren cihaz, 3 beygirlik 1560 watt gücünde motora sahip. Üstelik temizlik fonksiyonu sayesinde arındırmak da oldukça pratik. 
  • Blendtec Designer 650s Paslanmaz Çelik Blender yüksek endüstriyel standartları evinize getiriyor. Tek bir dokunuşla ezme, çorba, smoothie, sos ve daha fazlasını yapan cihaz, 8 yıllık garanti ile kullanıcılarına maksimum memnuniyet vadediyor. Şık sofistike ve çok güçlü model, 1560 watt gücü ile rakiplerini kıskandırıyor. 

Hollandez Sos Tarifinin Püf Noktası

Hollandez sos, zor gibi görünen ama aslında oldukça kolay bir sos türü. 

  • Hollandez sosunun ana malzemesi tereyağı. Tereyağı kullanmak, sosa lezzet ve kıvam kazandırıyor. Ancak tereyağını eritirken yakmamaya özen göstermelisiniz. 
  • Sosun yumuşak, kremsi kıvamı yumurta sarısı sayesinde elde ediliyor. Yumurta sarısını sosun içine eklerken sürekli çırpmaya özen göstermelisiniz. 
  • Sosun lezzetini artırmak için limon suyu kullanmalısınız. Limon suyunu tuzla birlikte sosun içine eklerken karıştırmaya devam etmeniz gerekiyor. 
  • Hollandez sos nasıl yapılır bilenler işin sırrının benmari olduğundan emin. Tereyağını benmari usulü eritmelisiniz. Böylece ısı kontrol altında kalıyor ve yanmıyor.
  • Hollandez sosunun en önemli püf noktalarından biri de sıcaklık. Sosu çok sıcak yaparsanız kesilebiliyor. Soğuk olduğunda ise kıvamını kaybediyor. Bu nedenle ılıklığı kaybetmeden tüketmeli ve yiyeceğiniz zaman yapmalısınız. 
  • Haznenin içine tereyağını yavaş yavaş eklerken, sürekli çırpmak mühim. Yoksa homojen bir kıvam elde etmek oldukça zor. 
  • Sosu hemen servis etmelisiniz. Eğer sosunuz soğursa, kıvamını kaybedebiliyor. 

İşte Hollandez sos yapmanın püf noktaları bunlar. Siz de bir şef gibi mutfağınızda sos hazırlamak, yemeklerinizi tatlandırmak için tüyolarımızdan faydalanabilirsiniz. Eğer sizin de sos yaparken kullandığınız ipuçları varsa Defya Ailesi’nin sosyal medya hesabı ile paylaşmayı unutmayın. 

Hollandez Sos Nelerde Kullanılır?

Kremamsı kıvamı, yumuşacık dokusu ve akışkan yapısı ile hemen her yemeğe mükemmel bir dokunuş sağlayan Hollandez sos nasıl yapılır artık biliyorsunuz. Peki yemeklere ayrıcalıklı bir form kazandıran hollandez sos nerelerde kullanılır haberdar mısınız? Öncelikle müjdemizi isteriz, onu hem sebzelerle hem etle hem de kahvaltıda tüketebilirsiniz. 

Sebzelerin ferah lezzetine yoğunluk katmak için bu sos birebir. Özellikle ıspanak, brokoli, kuşkonmaz ve enginar ile hollandez sos kullanabilirsiniz. Izgara, haşlanmış veya buharda pişmiş sebzeleri sosla ana yemek haline getirebilirsiniz. Bunun yanında Hollandez sos nerelerde kullanılır sorusunun bir yanıtı daha var. Sos sayesinde deniz ürünleri ile kombinasyon yapabilirsiniz. Özellikle ızgara somon ve karidesi sosla bir arada tüketmeyi mutlaka denemelisiniz. Elbette kırmızı ve beyaz etle de tadabilirsiniz. Son olarak kahvaltıda benedict yumurta yaptığınızda Hollandez sos sofraya davet ediliyor. Hollandez sos nerelerde kullanılır merak edenlere sandviç ve soslar da alternatif oluşturuyor. Yemeklere farklı bir lezzet katmak için siz de yeni denemeler yapabilirsiniz. 

 


 
Etiketler: Defya
Mayıs 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR