Karnabahar Püresi Nasıl Yapılır? Karnabahardan Püre ile Hafif Yaşam

blender

Karnabahar Püresi Nasıl Yapılır? Karnabahardan Püre ile Hafif Yaşam

Hayatın hızlı temposuna yetişmeye çalışırken iyi beslenmeyi çoğu zaman ihmal ediyoruz. Oysa pratik ve lezzetli tariflerle iyi yaşama adım atmak mümkün. İşte o reçetelerden biri karnabahar püresi. Pratik ve lezzetli bir reçete arayanlar için kurtarıcı olan karnabahar püresi nasıl yapılır sizlere açıklıyoruz. Şef notları ve Defya mutfağından ipuçları ile siz de evinizi kolaylıkla iyi yaşam mutfağına dönüştürebilirsiniz. Yazımızda bulacağınız başlıklar; 

  • Neden Karnabahar Püresi? Sağlık ve Lezzet Bir Arada
  • Karnabahar Püresini Pratikleştiren Greenstar 5
  • Karnabahar Püresi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Neler?
  • Adım Adım Karnabahar Püresi Tarifi: En Lezzetli Sonuç İçin Tüyolar
  • Püreyi Sofranızda Nasıl Çeşitlendirirsiniz?
  • Karnabahar Püresi Yaparken Sık Yapılan Hatalar ve Çözümleri
  • Saklama Koşulları 
  • Ev Yapımı Karnabahar Püresinin Faydaları


Neden Karnabahar Püresi? Sağlık ve Lezzet Bir Arada

Lezzeti ile birçok yemeği eşlikçisi olan patates püresine sağlıklı bir alternatif arıyoruz. İşte tam da bu arayışın sonucu olarak karşımıza karnabahar püresi çıkıyor. Son yılların popüler lezzeti karnabahar püresini bu kadar özel yapan nedir? Resmi kaynaklardan aldığımız verilerle açıklıyoruz;

Patates Püresine Sağlıklı Bir Alternatif

Patates püresi lezzeti ile damak çatlatıyor. Elbette bunda bir şüphe yok. Fakat nişasta oranı yüksek olduğu için kalorisi de bir hayli fazla. Üstelik glisemik indeksi de yüksek besinler arasında. Oysa karnabahar püresi, patates ile kıyaslandığında daha az kalorili. Karbonhidrat ve glisemik indeks değeri de daha düşük. Bu da karnabahar püresini diyet yapanlar, kilo kontrolü isteyenler için ideal hale getiriyor. 

Glütensiz ve Düşük Karbonhidratlı Beslenme

Glüten içermeyen ve düşük karbonhidratla beslenen birçok kişi için karnabahar püresi doğru bir seçim. Lifli özelliği sayesinde kolaylıkla kıvam alan püre, içerisinde buğday unu bulundurmuyor. Bu da glutensiz beslenenler için harika bir seçenek demek. Ayrıca lif içeriği tokluk hissine yardımcı.

Karnabaharın Besin Değerleri

Karnabahar özellikle C vitamini, K vitamini, folat ve lif açısından zengin. İçerisinde bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşı destekliyor. İnflamasyonun azalmasına yardımcı oluyor. Bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonlarına katkı sağlıyor. 100 gramında ortalama 27 kalori bulunan karnabahar, 2 gram lif ihtiva ediyor. Öte yandan içerisinde potasyum, manganez, magnezyum ve fosfor da yer alıyor.

Karnabahar Püresi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Neler? 

Greenstar 5 tarif kitapçığı içerisinde yer alan Defya’ya özel pratik karnabahar püresi için malzemelerimiz; 

  • 4 su bardağı buharda pişmiş karnabahar
  • 4 yemek kaşığı çiğ kaju yağı
  • 2 yemek kaşığı ezilmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tüm bu malzemeleri kullanarak 500 mililitrelik karnabahar püresi elde edebilirsiniz. Üstelik yapımı bir hayli kolay olan karnabahar püresi tarifi için tek ihtiyacınız olan GreenStar 5.

Karnabahar Püresi Yapımını Pratikleştiren Greenstar 5

Defya.com.tr'de bulabileceğiniz Tribest Greenstar 5 Soğuk Sıkım Meyve ve Sebze Sıkacağı mutfakta iyi yaşamı destekleyen yardımcınız. Yenilikçi teknolojisi ve kullanıcı dostu tasarımıyla, en zorlu meyve ve sebzelerden bile maksimum verimi alıyor. Sebze ve meyvelerden elde ettiğiniz suyun, besleyiciliğini saatlerce korumasını sağlıyor. Jumbo dişlilere sahip. Çiğneme teknolojisi gıdaları etkin bir şekilde işliyor.

 

Üstelik düşük devirli yavaş sıkım teknolojisinden ödün vermeden… Dakikada sadece 110 devir hızda çalışıyor. Bu da oksidasyonu engelleyen sıkım işlemi demek. Bu sayede meyve ve sebzelerin içindeki değerli enzim ve vitaminleri koruyor. Biyoseramik malzeme, manyetik alan oluşturuyor.  Vitamin, mineral ve diğer besinlerden maksimum düzeyde faydalanmanızı sağlıyor. 

 

Homojenleştirici aksesuarları ile ezmeler, pateler, püreler yapmak mümkün. Tüm parçalar BPA'sız plastikten üretiliyor. Paslanmaz çelik dişliler uzun ömürlü kullanımını garanti ediyor. Siz de Greenstar 5 ile gıdaların suyunu sıkabilirsiniz. Ayrıca püreler, sorbeler yapabilirsiniz. Bir sıkacaktan çok daha fazlası olan Greenstar karnabahar püresi yapımının en pratik yolunu sizlere göstermeye hazır. 

Püre Yapımına Yardımcı Blendtec Teknolojileri

Ev mutfaklarında profesyonel güç arayanlar için Blendtec Designer 650S Paslanmaz Çelik blender üstün performansıyla öne çıkıyor. Tek dokunuşla buz kırmadan sıcak çorba yapımına, smoothie'den soslara kadar her şeyi kolayca hazırlayabilirsiniz. Endüstriyel standartlarda üretilen blender, 1560W gücü, 6 ön programlı döngüsü ve 8 kademeli dokunmatik kontrolüyle mutfağınızda size zaman kazandırıyor. 8 yıllık uzun garanti süresi ile yatırımınızın güvence altında olduğunu bilirsiniz. Şık paslanmaz çelik tasarımıyla mutfağınıza modern bir dokunuş katmaya hazır. 

Doğru Karnabahar Seçimi

Haşlayarak kullanacağınız ve sonrasını karnabahar püresi haline getireceğiniz sebzeleri seçerken özen göstermelisiniz. Adeta bir çiçeği andıran pütürlü yapısıyla karnabahar kolay küflenen bir sebze. Bu nedenle doğru karnabaharı seçerken üzerinde küf olmamasına dikkat etmelisiniz. Tüm çiçekler bembeyaz olmalı. Bütünlüğünü koruması gereken çiçeklerin tazeliğini görünüşünden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Sararmış, küflenmiş, tomurcukları birbirinden ayrılmış karnabaharları püre yapımında kesinlikle kullanmamalısınız.

Adım Adım Karnabahar Püresi Tarifi: En Lezzetli Sonuç İçin Tüyolar

Sadece şeflerin ve iyi yaşama özen gösterenlerin bileceği ipuçlarını hazırladık. Siz de besin değerini koruyarak kusursuz bir karnabahar püresi yapmaya hazır mısınız? Şimdi Gelelim asıl soruya; karnabahar püresi nasıl yapılır? Bu adımları takip ederek mükemmel sonucu elde edebilirsiniz.

Karnabaharın Hazırlanışı

Özenle seçtiğiniz sebzeyi dallarını ayırarak bol su ile yıkamalısınız. Bu sırada kalın yeşil yapraklarını ve saplarını kesmeniz gerekiyor. Ardından geniş bir kap içerisinde 15 dakika kadar karbonatlı suda bekletmelisiniz. Hemen arkasından sebzeleri durulamalısınız. Hafifçe  kuruladıktan sonra karnabahar püresi yapımı için haşlama aşamasına geçebilirsiniz.

Karnabahar Haşlama

Karnabaharın besin değerini koruyarak haşlamak için en iyi yöntem buharda haşlama. Bunun için dallarından bıçakla keserek ayırdığımız karnabaharları paslanmaz çelik bir süzgeç içerisine almalısınız. Su kaynayan bir tencerenin üzerine yerleştireceğiniz süzgeç ile sebzeleri haşlayabilirsiniz. Buradaki püf nokta ise süzgecin üzerine mutlaka kapak kapatmanız gerekmesi. Ayrıca haşlama süresinin 7-8 dakikayı geçmemesi önemli. Elbette süzgecin ve dolayısıyla sebzelerin suya değmemesine dikkat etmelisiniz. Bu yöntemle hem kısa sürede hem de besin değerini koruyarak karnabahar haşlayabilirsiniz. 

 

Püre yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Haşladığınız karnabaharların fazla suyunu mutlaka bir kağıt havlu yardımıyla almalısınız. Hatta sebzeleri kağıt havlu üzerinde bekleterek suyunun süzülmesini sağlayabilirsiniz. Bu ipucu pürenizin fazla sulu olmasını engel oluyor.

Karnabahar Püresi Yapımı

4 su bardağı buharda pişmiş karnabahar, 4 yemek kaşığı çiğ kaju yağı, 2 yemek kaşığı ezilmiş sarımsak ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir kap içinde karıştırmalısınız. Tüm malzemeler homojen bir şekilde karıştıktan sonra sıra GreenStar 5'i kullanmakta. Cihazı kullanıma hazır hale getirmek için fişini takın ve her seferinde çeyrek bardak kadar malzemeyi sıkacağım besleme borusundan geçirin. Sıkma işlemine başladığınızda pürenin cihazın ön kısmından çıktığını fark edebilirsiniz. Ürünün yere dökülmemesi için çıkış alanına meyve sebze suyu sürahisi yerleşmeyi unutmayın. 

 

Blender ile karnabahar püresi yapmak isterseniz, haşlanmış karnabaharı ve diğer malzemeleri  blender haznesini almalısınız. Tüm malzemeleri ara ara dinlendirerek blender içinde karıştırmalısınız. Karışım homojen kıvam aldığında karnabahar püresi yapımını tamamlayabilirsiniz. Hazneden geniş bir kaba aldığınız pürenin içine henüz hala sıcakken krema veya tereyağı ilave edebilirsiniz. Eğer böyle bir ekleme yapıyorsanız karışımın iyice homojen olduğundan emin olmazsınız.

Baharatlandırma ve Tadım

Katı meyve sıkacağı yardımıyla kolaylıkla karnabahar püresi yaptıktan sonra dilerseniz damak tadınıza göre zenginleştirebilirsiniz. Pürenin üzerini maydanoz yaprakları ile süsleyebileceğiniz gibi çeşitli baharatlar serperek görüntüyü iştah kabartan bir hale getirebilirsiniz. Örneğin kimyon, karnabahar püresi ile çok yakışıyor. Özellikle tane kimyonları tavada hafifçe ısıttıktan sonra, servisten hemen önce pürenin üstüne serpiştirebilirsiniz. Maydanoz yaprakları ve biraz zeytinyağı ile karnabahar püresi sofrada yerini alabilir.


Karnabahar Püresini Sofranızda Nasıl Çeşitlendirirsiniz?

İşte bu kadar, sadece dakikalar içinde karnabahar püresi nasıl yapılır öğrendiniz bile. Eğer birazcık yaratıcılığınızı ekleyerek tarifi çeşitlendirmek isterseniz, önerilerimize kulak vermelisiniz.

Farklı Lezzet Kombinasyonları

Püreyi farklı lezzet kombinasyonlarıyla zenginleştirebilirsiniz. Tıpkı patates püresinde olduğu gibi karnabahar püresinin içine de süt ürünleri eklemeniz mümkün. Bunun için henüz sıcakken pürenin içine bir parça tereyağı ilave edebilirsiniz. Benzer şekilde kolay eriyen yağlı bir peyniri püreyi yoğunlaştırmak için kullanabilirsiniz. 

 

Öte yandan, servis sırasında tabağı renklendirmek için farklı sebzeleri ızgara yaparak pürenin yanına koyabilirsiniz. Özellikle uzun şekilde kestiğiniz havuçları kullanabilirsiniz. Benzer şekilde lavaşları kızartarak püreyi yemek için adeta birer cips gibi değerlendirebilirsiniz.

Yanında Ne Gider?

Çok yönlü bir garnitür olan karnabahar püresini birçok yemeğin yanında kullanabilirsiniz.  Özellikle şu notu unutmayın, patates püresi kullandığınız her yerde karnabahar püresi iyi bir alternatiftir. Peki neyin yanında iyi gider?

  • Rosto gibi et yemeklerinin veya et ızgaranın yanında kullanabilirsiniz.
  • Izgara tavuk ve köftenin yanında servis edebilirsiniz.
  • Somon ve levrek gibi büyük balıkların altına yatak olarak serebilirsiniz.
  • Vejetaryen menülerde mantar güveci yanında karnabahar püresi ile sunabilirsiniz.

Şık Sunum Önerileri

Karnabahar püresinin ideal kıvamda olmasına dikkat etmelisiniz. haşladığınız sebzeleri iyice kurulayarak işlemden geçirirseniz pürenizin daha yoğun olması mümkün. Yoğun karnabahar püresini bir kaşık yardımıyla kolaylıkla tabaklara koyabilirsiniz. Şık sunum için üzerine baharatlarla süsleyebilirsiniz. Ayrıca ızgara sebzeler ve yufka cipsleriyle beraber görsel bir şölen oluşturabilirsiniz. Öte yandan gıda kurutucu ile kuruttuğunuz sebzelerden yağsız cipsler yaparak sunumda kullanabilirsiniz.

Karnabahar Püresi Yaparken Sık Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Damak çatlatan bir karnabahar püresi nasıl yapılır merak edenler, sık yapılan hatalar ve çözümleri hakkında da bilgi almak istiyor. Püre yapımı sırasında en çok rastladığımız hataları ve çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşıyoruz;

Sulu Püre Sorunu

Karnabaharı buharda haşlamak yerine suda haşladıysanız karnabahar püresi daha sulu olabiliyor. Öte yandan haşlanan sebzelerin suyunu almadan ezdiğiniz durumda yine pürenin daha sıvı olduğunu görebilirsiniz. Bunu önlemek için sebzeleri buharda haşlamalısınız. Haşlama sonrasında kesinlikle yıkamamalısınız. Pamuklu bir bez veya kağıt havlu içinde 5 dakika beklettikten sonra ezme işlemine geçmelisiniz. 

Tatsız Püre

Karnabahar püresi yapımı sonrasında eğer sonucun tatsız olduğunu düşünüyorsanız ipuçlarımız sizin için;

  • Bir kış sebzesi olan karnabaharın püresini kış mevsiminde yapmalısınız. Her zaman mevsimin meyve sebzelerini kullanmalısınız. Böylelikle daha lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.
  • Zamanında toplanmış, olgunlaşmış sebzeleri kullanmalısınız.
  • Haşlamadan önce sebzenin daha tatsız olan lifli ve sert saplarını ayıklamalısınız. Çiçeklerini haşlayıp püre yapmalısınız. Böylelikle daha yoğun bir tat elde edebilirsiniz.
  • Tuz ve karabiberi damak zevkinize göre ayarlamalısınız.
  • Eğer sonuç size hala tatsız geliyorsa, karışımın içine biraz sarımsak tozu ve muskat rendesi ilave edebilirsiniz.

Karnabahar Püresi Saklama Koşulları

Hazırladığınız karnabahar püresini, hava almayan bir kap içinde 3-4 gün kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Eğer hemen tüketme imkanınız yoksa porsiyonları ayırarak, derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Karnabahar püresi dondurulmuş şekilde 2-3 aya kadar tazeliğini koruyabiliyor. Tekrar kullanmadan önce çözdürmeyi unutmamalısınız. çözülmüş püreyi kesinlikle yeniden dondurmamalısınız.

Ev Yapımı Karnabahar Püresinin Faydaları

Evde karnabahar püresi nasıl yapılır öğrendiniz ve ne kadar kolay olduğunu fark ettiniz. Daha sık bu tarifi uygulamak için faydalarını da dikkate almalısınız. İşte ev yapımı karnabahar püresinin faydaları;

  • Nişastalı sebzelere göre daha düşük kalorili ve diyet dostu bir tarif.
  • Karnabahar püresi faydaları arasında pratik ve ekonomik olması yer alıyor. 
  • Sıkacakları kullanarak sadece saniyeler içerisinde reçeteyi tamamlayabilirsiniz. Hızlı yapımı, son dakika misafirler için menüde yerini almasını sağlıyor.
  • Yüksek lif içeren ev yapımı karnabahar püresi, sindirim sistemi fonksiyonlarını destekliyor. Bağırsak bakterilerini besleyerek inflamasyonun azaltılmasına yardımcı oluyor. (Kaynak
  • Kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlattığı kanıtlanan glukozinolat ve izotiyosiyanat adlı antioksidanlara ev sahipliği yapıyor. (Kaynak 2)
  • Nörotransmitter üretimine yardımcı olarak sinir sistemi sağlığını destekleyen ve beyin gelişimine katkı sağlayan kolin maddesini içeriyor. öte yandan bu madde karaciğerde kolesterol birikimini önlemesi ile ünlü. (Kaynak 3)

Karnabaharın daha saymakla bitmeyen birçok faydası var. Siz de bu faydaları deneyimlemek için katkı maddesiz, besin değerini koruyan yöntemlerle hazırlanan ev yapımı karnabahar püresini tadabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorununda size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Metnimiz bilgilendirme amaçlıdır, tedavi önerisi içermez.

Karnabahardan yapılan bir diğer tarifimiz sizlerle; 


 

Tarife imza atan diyetisyen Buse Aktaş şefimiz ile hazırladığımız daha çok reçeteyi Defya Ailesi Youtube sayfasında bulabilirsiniz.

Etiketler: blender
Haziran 24, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR