Su Kefiri Nedir, Nasıl Yapılır?

Su Kefiri Nedir, Nasıl Yapılır?

Su kefiri, birçok insanın daha önce duymadığı veya denemediği doğal bir içecek. Oysa su kefirin faydalarından haberdar olanlar ondan vazgeçemiyor. Peki su kefirinin tadı nasıl? Onu tatlı ekşi, meyveli ve hafif sodalı olarak tarif edebiliriz. Fermantasyon yoluyla elde edilen su kefiri, tatlı su ve kefir taneleri karışımının fermantasyonu sonucu elde ediliyor. Canlı probiyotik mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemi sağlığı için faydalı görülüyor. Üstelik ortalama probiyotik içeriği bakımından yoğurt, kefir ve kombuchadan daha zengin olduğuna inanılıyor. Yapımı da bir hayli kolay. Siz de su kefiri hakkında daha detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz; 

  • Su kefiri yaparken sizlere yardımcı olacak Defya ürünlerini paylaşıyoruz. 
  • Ardından su kefiri nasıl yapılır detaylandırıyor, size reçete sunuyoruz. 
  • Su kefiri nasıl saklanır bilgileri de yazımızda. Böylece sağlıklı muhafaza alanları oluşturabilirsiniz. 
  • Su kefirinin faydaları ve 
  • Son olarak su kefiri ile süt kefirinin farklarını yazımızdan okuyabilirsiniz. 

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun diyoruz. Bu leziz ve farklı içecek ile fermente gıda tüketiminizi artırabilirsiniz. 

 

Su Kefiri Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Evde su kefiri mayalamak isteyenlere yardımcı olacak çeşit çeşit mutfak ürünü Defya koleksiyonunda, 

  • British Berkefeld su arıtıcılar, seramik filtre teknolojisi kullanıyor. Bu filtreler, suyun içindeki partiküllerin ve kirleticileri fiziksel olarak filtreliyor. Elektrik ve su tesisatı montajı gerektirmeden her an kullanıma hazır olan yardımcılar iki hazneli sistemle, yer çekimine bağlı olarak çalışıyor. Üst hazneye konulan su, filtrelerden geçerek alta iniyor ve her an temiz içme suyu elde etmeye imkan tanıyor. 6, 8.5 ve 12 litre seçenekleri bulunan ürünler, parazit ve partikülleri %99.9, kurşunu %99.5 temizliyor. Aktif karbon ile klor üzerinde etki gösteriyor.
  • Brod and Taylor Hamur, Yoğurt Mayalama Makinesi ve Yavaş Pişirici, ısı kontrolü sağlayan özelliği ile hamur ve yoğurt mayalamaya yardımcı oluyor. Yavaş pişirme özelliği de bulunan ürün, düşük ısıda uzun süre mayalama ve pişirme için mükemmel bir iş ortağı. (Cihaz ile yoğurt mayalama ipuçları blog yazımızda, hemen tıklayarak okuyabilirsiniz.)
 

Su Kefiri Nasıl Yapılır? 

Su kefirinin yapımı oldukça basit. Ancak dikkat etmek gereken noktalar da var. Örneğin dengeli bir tat ve sağlıklı bir sonuç için su kefirinin 21°C’nin üzerinde fermante olması şart. Daha serin ortamlarda mayalanma zorlaşıyor. Hatta mayanın doğal karbonasyon sürecini üretebilmesi için 24°C’nin üstü öneriliyor. Daha güçlü karbonasyon tercih edenler 28°C’ye kadar sıcaklıkları da seçebiliyor. İşte su kefiri yapımının temel adımları:

İlk adım, uygun su kefiri tanelerini yani mayayı temin etmek. Satın alabilir veya su kefiri mayalayan başka bir arkadaşınızdan rica edebilirsiniz. Su kefiri tarifi yaparken 250 ml suya, 100 gram kadar şekere, 11 gram su kefiri tanesine ve 1.6 litre daha ilave temiz suya ihtiyacınız var. Su kefiri yapımında rafine şeker yerine bal kullanmayı ise düşünmemelisiniz. Maalesef su kefiri bal ile mayalanmıyor. Mümkünse daha az rafine edilmiş şeker seçeneklerine yönelebilirsiniz. 

Su kefiri mayalamak için mayalama makinenizi 24°C’ye ayarlamalısınız. İlk olarak şekerin tamamını suda eritmeli ve 65°C sıcaklığa ulaşana kadar ocakta tutmalısınız. Sonra ateşten alıp 10 dakika dinlendirmeniz gerekiyor. Ilık şekerli suyu şimdi cam kavanozlara alın ve eşit olarak paylaştırın. Üzerine klorsuz su ekleyin. Mayalamadan önce şekerli suyun 29°C sıcaklığın altında olmasına dikkat etmelisiniz. Kavanozdaki her litre için 5.5 gram kefir mayası kullanabilirsiniz. İyice karıştırdıktan sonra kavanozların üzerini temiz kağıt filtreler veya hava alabilen bezlerle örtün ve bir bant/lastik yardımıyla kavanoza sabitleyin. 

Sıra mayalanmayı dengeli bir şekilde sürdürmekte. Mayalama cihazına yerleştirdiğiniz kavanozları 48 saat boyunca 24°C’de tutmalısınız. Eğer daha yoğun tat istiyorsanız sıcaklığı 26 veya 28°C’ye kadar çıkarabilirsiniz. 2 günün sonunda su kefirinizi süzerek saklayacağınız kapağı kapalı şişelere alabilirsiniz. Ancak süzme sırasında alüminyum olmayan süzgeç ve huniler kullanmaya özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. 

Su kefirinin şişede yaşayacağı ikinci fermantasyon ile ideal ekşi tatlı tada ulaşacağını aklınızda tutmalısınız. Mayalanma devam ettiği için gevşek kapaklı şişelere koymayı unutmamalısınız. 

 

Su Kefiri Nasıl Saklanır? 

Su kefiri, buzdolabında saklanması gereken bir içecektir. Buzdolabında saklandığında, probiyotik bakteriler canlı kalır ve içecek daha uzun süre tazeliğini korur. İçime hazır su keyiflerini buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. 

Daha önce kullandığınız su kefiri mayalarını da yeniden kullanmak üzere yıkadıktan ve kuruladıktan sonra temiz ve kapaklı bir cam kabın içinde şekerli suda 1 ay kadar tutabilirsiniz. Şeker ve su oranını yine tarifteki gibi yapabilirsiniz. 

 

Su Kefiri Faydaları Nelerdir? 

Su kefiri, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, sağlık açısından birçok fayda sunabiliyor. Bağırsak sağlığı için yararlı olan canlı probiyotik bakteriler içeriyor. Sindirimin düzenlenmesi için su kefirinden yararlanabilirsiniz. Diğer taraftan probiyotik bakteriler, bağışıklık fonksiyonlarının ideal düzeyde işleyebilmesi için önemli rol üstleniyor. Buna ek olarak yapılan çalışmalar, su kefirlerinin meme kanseri hücrelerinin üremesini engellediğini ortaya koyuyor. Benzer çalışmalar kolon ve kan kanseri hücreleri için de geçerli. Hatta antiinflamatuvar etkisi sayesinde su kefiri tüketmenin astım için yararlı olabileceği de düşünülüyor. (Kaynak

Anlayacağınız su kefiri faydaları saymakla bitmiyor. Üstelik süt kefiri ile kıyaslandığında su kefirinin birçok farklı avantajından söz etmek de mümkün. Dilerseniz içeceği farklı meyve özleriyle karıştırarak da aromalandırabilirsiniz. 

 

Süt Kefiri İle Su Kefiri Arasındaki Fark Nedir?

Su kefiri ve süt kefiri, benzer isimlere sahip olsalar da temelde farklı içecekler. Süt kefiri, sütün fermantasyonu sonucu elde edilirken, su kefiri tatlı su üzerinde fermantasyonla yapılıyor. Bu nedenle, ana bileşenleri ve lezzeti farklı. Süt kefiri daha yoğun bir tada sahipken, su kefiri daha hafif ve ferahlatıcı. Her ikisi de probiyotik bakteriler içeriyor ve sindirim sağlığını destekliyor. En önemli farkları ise şöyle, su kefiri kazein içermiyor ve vegan. Bu nedenle süt alerjisi olan, kazein intoleransı bulunan ve bitkisel beslenen kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebiliyor. Ancak su kefiri, genellikle şekerle fermente edilen bir içecek ve şeker genellikle su kefiri tanelerinin canlı bakterileri tarafından sindiriliyor. Bu da laktoz bulundurmasına neden olabiliyor. Bu nedenle, laktoza intoleransı veya laktoz hassasiyeti olan kişiler için su kefiri tüketimi potansiyel bir sorun yaratabiliyor. Laktoza hassasiyetiniz varsa su kefiri tüketmeden önce dikkatli olabilir ve bir sağlık profesyonelinden su kefiri tüketimi hakkında tavsiye alabilirsiniz. 

Bunun yanında hem süt kefiri hem de su kefiri yan etki gösterebiliyor. İçerisindeki probiyotik nedeniyle şişkinlik, mide bulantısı, kabızlık ve kramplara yol açabilen içeceklerin tüketiminde süreklilikle beraber yan etkilerin azaldığı belirtiliyor. Ancak her ihtimale karşı bağışıklığa bağlı bir hastalığınız varsa veya kronik bir rahatsızlık yaşıyorsanız su kefiri tüketmeden önce mutlaka doktorunuzdan onay almalısınız. 

Ekmek ve Hamur Mayalama İpuçları yazımızı okuyarak siz de mayalama cihazı ile nasıl ekmek mayalayacağınızı öğrenebilirsiniz. Mutfak işlerini profesyonelleştiren ürünleri Defya.com.tr’de bulabilir, iyi yaşamın buluşma noktası olan Defya sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
Etiketler: defya
Ekim 31, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR