Fermente Gıdalar Nelerdir? Faydaları Nelerdir?

fermente gıda

Dilimize mayalanma olarak çevirebileceğimiz fermantasyon süreci, gıdaların form değiştirmesi anlamına geliyor. Tarihi yüzlerce, hatta binlerce yıl öncesine dayanan fermantasyon işlemi, enzim, vitamin ve çeşitli minerallerin açığa çıktığı mikroorganizma aktivasyonunu içine alan uzun süreçlerin karşılığı… Kontrollü çürüme olarak görebileceğiniz fermantasyon özellikle mutfakların vazgeçilmezi. Öyle ki içtiğimiz çaydan bozaya, yediğimiz yoğurttan kombucha içeceğine, soframıza gelen ekmekten kefire ve turşuya kadar birçok mayalı yiyecek içecek tüketiyorsunuz. Siz de fermente gıdalar hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. Fermente gıdalar neler, fermente gıdaların faydaları nelerdir öğrenmek için yazımızda sizlerle paylaşacağımız detayları şöyle özetleyebiliriz: 

  • Yazımıza fermente gıdalar elde etmek için kullanabileceğiniz Defya ürünleri ile başlıyoruz. 
  • Ardından fermente gıdaları beraber tanıyoruz. 
  • Fermantasyon faydalarına değinerek sizlere mayalı gıdalar tüketmek için nedenler sunuyoruz. 
  • Son olarak fermente gıdalar nasıl tüketilir başlığında örnek tariflerimiz ile ilham veriyoruz. Siz de Defya mutfağında hazırlanan pratik ve iyi yaşama yardımcı tarifler ile sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz. 
 

Fermente Gıdalar için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Brod and Taylor Hamur, Yoğurt Mayalama Makinesi ve Yavaş Pişirici mutfakta ustalıkla ekmek yapmanıza ve yoğurt mayalamanıza yardımcı olacak bir çoklu işlevli cihazdır. Nemlendirme ve ısı kontrolü özelliği bulunan cihaz sayesinde mayalama için ideal koşulları kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Hamur mayalarken arzu ettiğiniz nem, yoğurt mayalarken aradığınız kontrollü ısı sizinle. Üstelik ürünün yavaş pişirme fonksiyonu da var. Yavaş pişirme için tek yapmanız gereken evinizdeki çelik tencere ile yemeği ürünün alüminyum tabakasının üzerine yerleştirmek. Sonrasında dilediğiniz ısıda pişirme işlemi cihaza kalıyor. Siz de ağır ağır, kendi suyunda pişen yemeğin doyulmaz lezzetini tatmaya hazır olun! Brod and Taylor’ın eşsiz mayalama ünitesi şimdi Defya koleksiyonunun bir parçası! Hemen sipariş verebilirsiniz. Mutfaklarınızın gözdesi olacak ekmekler, yoğurtlar, fermente gıdalar için sırrınız bizde saklı!

Slow Cooker Yavaş Pişirici Nedir? hemen öğrenin!

 

Fermente Gıdalar Nelerdir?  

Mikroorganizmal faaliyetler sonucu form değiştiren gıdalar olarak tanımlayabileceğimiz fermente gıdaların birçok örneği var. Mikroorganizmalar aracılığıyla parçalanan karbonhidrat, protein ve yağlar değişerek probiyotik maddeler oluşturuyor. Gıda sindirimine ve bağırsak sağlığına katkı sunan bu bileşenler, her gün soframızda olan birçok besinde mevcut. 

 

En sevilen fermente gıdaların başında yoğurt geliyor. Sütün bakteriler tarafından mayalanması sonucu elde edilen yoğurt, uygun ısıda sütün dönüşümüyle meydana geliyor. Ev yoğurdu pastörizasyon sürecinden geçmediği için probiyotik özellik gösterebiliyor. Benzer teknikle hazırlanan kefir de süt ürünlerinden hazırlanan bir diğer fermente gıda. Hatta peynir ürünleri de fermantasyon örnekleri arasında. Diğer taraftan sebzelerin suda fermentasyonuna dayanan turşular da fermente gıdalardan diğeri. Fermantasyon mutfaklarımızda öylesine yaygın ki, sirkeden ekmeğe birçok gıdanın mayalanarak elde edildiği çoğu zaman unutuluyor. Oysa mayalı hamurlar, şarap ve bira gibi mayalı içkiler, boza gibi geleneksel içecekler ve ekmekler benzer kimyasal süreçlerin ürünü. Her biri fermantasyon olarak adlandırılabilecek süreçlerden geçerek alışkın olduğumuz lezzetine ve içeriğine kavuşuyor. 

 

Fermente Gıdaların Faydaları Nelerdir?

Besinlerin insan sağlığındaki fonksiyonları keşfedildikçe fermente besinlerin kıymeti de daha iyi anlaşılıyor. Fermente gıdaların faydaları öylesine çok ki, bilimin bu denli gelişmediği yıllarda dahi sık tüketilmesi, el yordamıyla fermente gıdaların faydalarının hissedildiği izlenimi uyandırıyor. Nesiller boyu tüketilen, tarifleri kulaktan kulağa geleceğe aktarılan fermente besinlerin bilimle kanıtlanmış yararlarını sizler için derledik, 

  • Mayalanan gıdalar içerdikleri prebiyotik ve probiyotikler sayesinde mikrobiyatanın düzenlenmesine katkı sağlıyor. Yapılan araştırmalar düzenli fermante gıda tüketmenin sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bağırsak sağlığını iyileştirmede etkili olan besinler, ikinci beyin olan bağırsakların ideal fonksiyonunun devamı için olmazsa olmaz. (Kaynak)
  • Yüksek besin değeri ve besleyici prebiyotik, probiyotik içeriği ile mayalanan gıdalar dolaylı olarak bağışıklığın güçlenmesine katkı sunuyor. Güçlü bağışıklık, daha az hastalık ve daha güçlü onarım süreci anlamına geliyor. 
  • Fermente gıdalar, vücudun makro ve mikro besin maddelerini daha iyi emilmesine yardımcı olabiliyor. Bu da vücudun alınan gıdalardan daha iyi yararlanabilmesi demek. Düzenli mayalı besin tüketiminin özellikle demir, magnezyum ve çinko emilimini artırabileceği düşünülüyor. 
  • Araştırmalar bol lifli ve mayalı sebzelerden hazırlanan gıdalar tüketmenin kilo kontrolüne destek verebileceğini gösteriyor. Elbette ölçülü tüketim önemli. Bunun yanında ekmek gibi yüksek karbonhidrat değeri sunan yiyeceklerin mayalı dahi olsa kilo kontrolüne destek vereceğini düşünmek doğru değil. 

Diğer taraftan her fermente yiyecek ve içeceğin herkes için, her koşulda direkt sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Örneğin tansiyon sorunu yaşayan biri için tuzlu turşular sorun oluşturabiliyor. Keza mayalı olsa da alkol içeren içecekleri tüketmek de sağlık için olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle fermantasyonun genel olarak besin değeri açısından olumlu bir işlem olduğunu aklınızda tutmalı ancak hangi fermente gıdaları tüketebileceğiniz konusunda doktorunuzun onayını almalısınız. Elbette porsiyon kontrolüne de dikkat etmenizde fayda var. 

 

Fermente Gıdalar Nasıl Tüketilir?

Günün hemen her öğününde fermente ürünler tüketmeniz mümkün. Hatta farkında olmadan günlük diyetinize fermente gıdaları ekliyor olabilirsiniz bile. Siz de fermente gıdaların faydalarını deneyimlemek için örnek reçetelerimizi değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz öncesinde günlük rutininize daha çok mayalı yiyecek eklemeniz için birçok öneri paylaşalım, sonrasında tariflerimizden ilham alabilirsiniz. 

  • Fermente gıdaları yemeklerin yanında garnitür olarak kullanabilirsiniz. Turşu ve yoğurt ile yemeklerinizi tatlandırmanız mümkün. 
  • Günlük molalarınızı kombucha, boza, şalgam suyu gibi mayalı içeceklerle zenginleştirebilirsiniz. 
  • Her gün bir fermente yiyecek tüketmek için kendinize kural koyabilirsiniz. Peki ama hiç fermente çorba yok mu diye sorarsanız tabii ki var! Tarhana da mayalanan gıdalardan biri. 
  • Akşam yemeğinde fermente sebzelere yer verebilirsiniz. Kimchi veya miso çorbası ile denemelere başlayabilirsiniz. 
  • Açlığınızı yatıştıracak ara öğünler arıyorsanız kefir tüketmeyi deneyebilirsiniz. 
  • Evinize ekmek alıyorsanız dahi ekşi mayalı alternatiflere yönelebilirsiniz. 
 

Fermente Tariflere Örnekler

  • Pancar Kvass için pancarları küp küp doğradıktan sonra kavanozlara almalısınız. bir kavanozun 4’te 3’ünü doldurduktan sonra içine 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz koyabilirsiniz. Her kavanozun üzerinde 3 parmak kadar boşluk kalmalı Dilerseniz fermantasyonu desteklemek için karışıma 1 yemek kaşığı kadar turşu suyu ilave edebilirsiniz. Tatlandırmak için birer defne yaprağı koyduktan sonra 2 hafta kadar mayalanmaya bırakabilirsiniz. Köpürmeye başladığında kapağını sıkmalı ve her gün birkaç dakika havalandırarak yeniden kapatmalı ve sonrasında buzdolabında dinlendirmelisiniz. 
  • Ceyda Artun tarafından Lurch mandolin yardımıyla hazırlanan nefis bir salatalık turşusu tarifi sizlerle. Hızlı ve kolay bu tarif ile siz de nefis turşular yapabilirsiniz.
  •  Eğer daha önce rezene turşusu yapmadıysanız fermente gıdalar konusunda deneyiminiz eksik demektir. Elde edeceğiniz lezzet öylesine güzel ki, vazgeçilmeziniz olacak. Mandolin ve Blender ile kısa sürede yapacağınız tarifin lezzet sırrı ise portakal. 

Ekmek ve Hamur Mayalama İpuçları blog yazımızı şimdi okuyabilirsiniz. 


 
Etiketler: defya
Ekim 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR