Yoğurt Mayalama Püf Noktaları: Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Yoğurt Mayalama Püf Noktaları: Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Geleneksel yiyeceklerimizden biri olan yoğurdun faydaları her geçen gün yeniden keşfediliyor. Evde yoğurt mayalama, özellikle sağlıklı yaşam prensiplerini benimseyenler arasında yaygınlaşıyor. Peki yoğurt mayalama ipuçlarını öğrenmek ister misiniz? Defya koleksiyonunun en yeni üyesi mayalama makinesi ile yoğurt nasıl mayalanır, en iyi yoğurt nasıl yapılır ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızda bulacağınız başlıklar, 

  • Defya’dan Yoğurt Mayalama Makinesi ile tanışmaya hazır mısınız? Çok işlevli makine ile siz de yoğurdunuzu, ekmeğinizi kolaylıkla evde hazırlayabilirsiniz. 
  • Yoğurt Nasıl Mayalanır? sizlere tüm detaylarıyla anlatıyoruz. Kavanozda ve tek kapta yoğurt mayalama konusunda ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz. 
  • Evde Yoğurt Mayalama İpuçları sayesinde taş gibi yoğurt yapmak şimdi çok daha kolay.
  • Evde Yoğurt Mayalamanın Faydaları sıralayarak avantajları fark etmenize yardımcı oluyoruz. 

Siz de Brod and Taylor markalı popüler mayalama makinesini Defya’da bulabilir, hemen sipariş vererek mutfağınızın gözdesi olacak elektronik ürüne kavuşabilirsiniz. Mutfağın kullanışlı yardımcısı sağladığı avantajlar ve çeşitli fonksiyonlarla dünyada birçok kullanıcının kalbini çaldı bile! Sizin de onlardan biri olacağınızdan eminiz… 

 

Defya’dan Yoğurt Mayalama Makinesi 

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden profesörler WJ Lee ve JA Lucey'nin Formation and Physical Properties of Yogurt adlı makalesine göre, sütü mayalamadan önce 90°C’de 10 dakika kadar dinlendirmek ve yoğurdun düşük ısıda mayalanmasına izin vermek kıvamı mükemmelleştiriyor. Ancak oda sıcaklığında 90 santigrat derece ısıya ulaşmak, ısının kontrolünden emin olmak neredeyse imkansız. İşte bunun için tasarlanan özel bir cihaz var. Brod and Taylor Hamur, Yoğurt Mayalama Makinesi ve Yavaş Pişirici. Isı kontrolüne imkan tanıyan yoğurt mayalama aleti sayesinde, sütün doğru derecede mayalandığından emin olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ünitenin içinde su tepsisini çıkarmak. Izgara üzerine mayalama kaplarınızı kapağı kapalı bir şekilde yerleştirerek işleme başlayabilirsiniz. Ancak su tepsisini dolu olarak unutursanız, mayalama ısısını değiştireceğinden sonucun kalitesini olumsuz etkileyebileceğini unutmamalısınız. 

Kolaylıkla kullanılan, katlanarak rahatlıkla saklanabilen ürün taş gibi yoğurt mayalamayı zahmet olmaktan çıkarıyor. Üstelik onunla hamur mayalamak veya ürünü yavaş pişirici olarak kullanmak da mümkün. 

 

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Orta ekşilikte, taze bir yoğurt mayalamak istiyorsanız 1 litre süt için ortalama 30 ml yoğurt mayası kullanabilirsiniz. Yoğurt mayasını dilerseniz marketlerden alabilir veya daha önceden mayaladığınız yoğurttan birkaç kaşık ayırarak maya olarak değerlendirebilirsiniz. Sizler için hem kavanozda hem de büyük kapta yoğurt mayalamanın sırlarını vereceğiz. 

 

Kavanozda Yoğurt Mayalama

Kavanoz kullanarak yoğurt mayalama için sütü 74°C’ye kadar ısırtmalısınız. Bunun için ocak veya mikrodalga fırın kullanabilirsiniz. Ancak eğer ocakta ısıtıyorsanız, altının tutmaması için karıştırmanız önemli. Sonrasında sütü 46°C’ye kadar soğutmalısınız. Bunun için ısınan sütü oda sıcaklığında bekleyebilir veya içi su dolu bir kabın içine süt kabını oturtabilirsiniz. Süt ideal sıcaklığa gelirken mayalama makinenizi 49°C’ye ayarlamalısınız. 

Sıra geldi yoğurt mayalamaya… Sütten biraz alarak mayayı nazikçe sıvılaştırın ve sonrasında süt kabının içine karıştırarak dökün. İyice karışan süt mayayı kavanozlara bölebilirsiniz. Sonrası makinede… Kavanozların kapağını kapatıp, mayalama makinesinin ortası boş kalacak şekilde yerleştirmelisiniz. 

Bir saat boyunca 49 santigrat derecede mayaladıktan sonra ısıyı 30 santigrat dereceye düşürmelisiniz. Eğer bu süreyi dikkate almazsanız yoğurt topaklanabilir. 30°C’ye düşürdükten sonra iki saat kadar beklemeniz gerekiyor. İki saat sonunda yoğurt mayalamanın son aşamasına geçebilirsiniz. Yoğurdun katılaşıp katılaşmadığını kontrol etmek için hafifçe kavanozları eğerek bakmalısınız. Eğer mayanız asitliyse yoğurt mayalama biraz daha süreceğinden gerekli durumlarda mayalamaya devam edebilirsiniz. Yoğurdunuz hazırsa soğutma aşamasına geçebilirsiniz. 

 

Tek Kapta Yoğurt Mayalama

Geniş bir kapta yoğurt mayalamak için 4 litre süte ortalama 250 ml yoğurt mayası kullanabilirsiniz. İlk olarak sütü 96°C’ye kadar ısıtmalısınız. Kaynayan sütü ocaktan alıp 10 dakika boyunca kapağı kapalı sıcak kalmasını sağlayın. Devamında süt 43°C’ye gelene kadar beklemelisiniz. Daha hızlı soğuma için süt kabını su dolu bir kaba oturtarak hızlı soğumasına yardımcı olabilirsiniz. 

Sıra geldi yoğurt mayalama için cihaz kullanmaya. Süt 43°C’ye ulaştığında Brod and Taylor cihazı da 43°C’ye ayarlamalısınız. Bu sırada süt ile mayayı karıştırarak homojen hale getirmelisiniz. Mayalama kabını kapağını kapatarak dinlendirmek üzere makineye yerleştirdikten sonra 1 saat boyunca 43°C’de, sonra 2 saat kadar 26°C’de mayalayın. Yoğurdun mayalanmasını kontrol ettikten sonra yeterince mayalanana kadar işleme devam edin. Katılaşan yoğurdu buzdolabına alabilirsiniz. 

 

Evde Yoğurt Mayalama İpuçları 

Mükemmel ve taş gibi yoğurt mayalama için daha fazla ipucuna ihtiyacınız varsa Defya önerilerine kulak verebilirsiniz. İşte sizler için hazırladığımız taş gibi yoğurt tüyoları, 

  • Yoğurdun pütürlü olması çok sıcak ve uzun süre mayalamadan kaynaklanıyor. Eğer bu sorunla karşılaşırsanız, bir sonraki denemede yemek termometresi kullanmayı kesinlikle ihmal etmeyin ve mayalama süresini daha kısa tutmayı deneyin. 
  • Daha yağlı süt daha kremamsı ve pürüzsüz bir doku sağlıyor. Eğer daha sert ve pürüzsüz yoğurt istiyorsanız daha yağlı süt kullanabilirsiniz. 
  • Yoğurdunuz yapışkan olduysa, olması gerekenden daha soğuk mayalama yapmış olabilirsiniz. Bu sorunu yaşıyorsanız gıda termometresi kullanmayı ihmal etmemelisiniz. 
  • Sütü önce yüksek ısıya getirip sonra düşük ısıda mayalamanın nedeni içindeki kötü bakteri ve mikropları öldürmek. Bu nedenle yüksek ısıya çıkmadan kesinlikle mayalama yapmamalı, ılık çiğ süt ile yoğurt mayalamamalısınız. 
  • Size verdiğimiz 90°C’de 10 dakika tutma tüyosu tamamen isteğe bağlı. Yapılan akademik çalışmalar bu işlemin katılaşmaya katkı sağladığını gösteriyor. Ancak kesinlikle yapılması gereken bir kural olmadığından adım adım yoğurt mayalama notlarımız arasında yer vermedik. 
  • Eğer süzme yoğurt mayalamak istiyorsanız, mayaladığınız yoğurdu bir süzgeç ve tülbent vasıtasıyla suyundan arındırabilirsiniz.
  • Yoğurt mayalarken inek sütü de keçi sütü de kullanabilirsiniz. (İki sütün farkını öğrenmek için kazein nedir yazımızdan faydalanabilirsiniz.)
  • Yoğurt mayalama için cam kavanozlar kullanmanızı öneriyoruz. Böylece kullanacağınız kadar yoğurdu açarak diğerlerinin daha uzun süre hava almamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca cam sağlıklı bir muhafaza sağladığından plastik gibi malzemeler konusunda endişe duymanız da gerekmiyor. 
 

Evde Yoğurt Mayalamanın Faydaları

Evde yoğurt mayalayarak içeriğinden emin olduğunuz gıdalar üretebilir ve tüm ailenize sunabilirsiniz. Hazır yoğurtlar koruyucu ve katkı maddeleri içerebiliyor. Ayrıca pastörizasyon işlemi, kötü bakterilerle beraber iyi olan probiyotiklerin de ölmesine neden oluyor. Oysa yapılan çalışmalar, evde hazırlanan yoğurtların probiyotik içerebildiğini gösteriyor. Yoğurt mayalama sıcaklığı doğru ayarlandığında siz de taş gibi yoğurt mayalayabilirsiniz. Diğer taraftan tadı ve dokuyu damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Daha ekşi veya sert yoğurtlar yapmak için tüyolarımız yukarıda sizinle. 

Son olarak evde yoğurt yapmak hazır yoğurt almaktan genel olarak daha ekonomik görülüyor. Hem cebinizin hem de içinizin rahat etmesi için mayalama makinesine yatırım yaparak siz de kısa sürede yatırımınızın karşılığını alabilirsiniz. 

Aynı cihaz ile Ekmek ve Hamur Mayalama İpuçları yazımızdan faydalanarak puf puf ekmekler yapmanız mümkün. Bunun yanında ürünü nasıl slow cooker olarak kullanabileceğinizi yine yazımızdan öğrenebilirsiniz. 


 
Etiketler: defya
Ekim 31, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR