Tarhana Nedir, Tarhana Çeşitleri Nelerdir?

Tarhana

Geleneksel çorbalarımızdan biri olan tarhana, onlarca farklı çeşidi ile hala mutfaklarımızın yıldızı. Hem geleneksel reçetelerde hem de modern yorumlarda kendine yer bulan bu kadim gıdayı yeniden yorumlamaya ne dersiniz? Defya Ailesi’nin pratik ev aletleri ile tarhana nedir, tarhana nasıl yapılır detaylarıyla anlatacak ve sizlere özgün bir tarif vereceğiz. Orta Asya’dan günümüze kadar ulaşmış lezzetli yemeğin izinde, sağlıklı alternatiflerin peşine düşüyoruz. Bize eşlik eder misiniz? 

Yazımızda, 

  • Tarhana yaparken kullanabileceğiniz birbirinden pratik Defya ürünlerini bulacaksınız. 
  • Tarhana nedir, içeriğinde hangi malzemeler vardır sizlerle paylaşacağız. 
  • Tarhana çeşitlerinden biraz bahsederek sizleri Defya’ya özgü vegan tarhana ile tanıştıracağız. 
  • Tarhana nasıl yapılır detaylarıyla paylaştıktan sonra, 
  • Tarhananın faydalarına değineceğiz. 
     

Tarhana Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Tarhana nasıl yapılır merak ediyor ancak zahmetli olduğu düşüncesiyle sürekli hazırlamaktan vazgeçiyorsanız bu ürünler tam size göre. Defya’nın mutfak işlerini kolaylaştıran pratik yardımcıları arasındaki cihazları mutlaka incelemelisiniz. İşte tarhana nasıl yapılır deneyimlemenizi sağlayacak kullanışlı o ürünler: 

  • Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi 9 adet BPA içermeyen plastik rafa sahip. Kolay dijital ekran ve kontrol paneliyle zahmetsizce ideal ısının yakalanmasına yardımcı oluyor. Üstelik kurutacağınız ürün azsa cihazı tek fanla çalıştırarak enerji tasarrufu yapmanız da mümkün. Tek aşamalı, bir sıcaklık seçimiyle çalışan cihaz, rakiplerinin yanında fonksiyonel ve ekonomik bir seçenek oluşturuyor..
  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) sayesinde et dahil her gıdayı kurutabiliyor. Hatta yüksek sıcaklıkta kurumaya başlaması gereken gıdalar için ideal olarak gösteriliyor. 9 adet paslanmaz çelik rafa ve 47lt geniş hacme sahip olan cihaz ile tarhana hazırlayabilir veya et kurutma yapabilirsiniz. 
  • Blendtec Designer 650s Paslanmaz Çelik Blender tek bir düğmeye dokunarak dondurma, sıcak çorba, smoothie, sos, ezme yapıyor. 8 yıllık tüm parçaları kapsayan garantiye sahip olan cihaz, uzun ömürlü aksamıyla fark yaratıyor. Yeni nesil harmanlama özelliği, 1560 W gücü ve 6 programlı sistemiyle mutfak işlerine hız katıyor.
     

Tarhana Nedir?

Orta Asya’dan günümüze kadar ulaştığı rivayet edilen tarhana, muhafazası zor olan içecek ürünlerinin saklanması için kullanılan bir yöntemden farklı değil. Sebzeler, içecek ürünleri ve tahıllar kullanılarak hazırlanan hamurun fermente edilmesine dayanan yemek, yaş veya kuru olarak saklanabiliyor. Pişirileceği zaman yeniden işlemden geçirilen ürünleri, çorba, cips veya kraker olarak da tüketmeniz mümkün. Günümüzde yeniden popülerleşen ve sağlıklı alternatifleri de bulunabilen tarhana, omletlere bile ekleniyor. 

Kendine has aroması ve faydalarıyla dikkatleri üzerine çeken gıda, tarhana nedir bilmeyenlere bile bu lezzeti sevdirecek kadar özgün ve güzel bir tada sahip. Öyle ki yabancı kaynaklarda da yer almaya ve tarhana nasıl yapılır anlatılmaya başlandı bile… Gelin, yakın zamanda daha da popülerleşeceği aşikar olan değerimizi daha yakından tanıyalım. 

Peki tarhana nedir? Geleneksel tarifinde buğday unu, yoğurt, biber, tuz, domates, soğan ve baharatlar bulunan hamura tarhana deniyor. Fermente edilen bu hamur, genellikle kuru olarak saklanıyor. Kurutulan, öğütülen ve elenen gıda yalnız Türkiye’de değil, Balkanlar, Orta Doğu ve Asya’da da hala tüketiliyor. Hatta tarhananın ünü Finlandiya’ya kadar yayılmış durumda. Bölgede talkuna olarak bilinen hamur, Irak’ta kışk, Türkistan’da göce olarak isimlendiriliyor. 
 

Tarhana Çeşitleri Nelerdir?

Geniş coğrafyada tüketilen ve farklı formlarıyla sofralarda yer alan tarhana nasıl yapılır diye sorduğunuzda onlarca farklı yanıt alabilirsiniz. Tarhana çeşitleri öyle çok ki, her yörede tattığınız lezzetin farklı olacağından da emin olabilirsiniz. Peki tarhana çeşitleri nelerdir? İçerisinde üzüm bulunan, kıymayla pişirilen, şalgam ve pancarlı tarhanalar bulabilirsiniz. En bilinenler ise Ege, Göce tarhanaları ve top tarhana oluyor. 

  • Ege tarhanası domates, biber, soğan ve otların kaynatılması ile yapılıyor. Elde edilen sebze karışımı yoğurt ve unla harç haline getirilerek mayalanıyor. Sonrasında ufak parçalar halinde kurutularak eleniyor.
  • Bir diğer ünlü çeşit olan Göce tarhanası ise çiğ buğday yarması, su, tuz, yoğurt ile hazırlanıyor. Ayrıca Göce tarhanasının mercimeklisi, kavurmalı ve ıspanaklı çeşitleri de bulunuyor. 
  • Son olarak top tarhana mevcut. Isparta’da tüketilen, dövülmüş buğday, dereotu, tuz ile hazırlanan harçta; yoğurt, nane ve maydanoz da yer alıyor.

Ülkemizde git gide popülerleşen tarhana çeşitleri arasında vegan tarhana da öne çıkıyor. Vegan beslenme ilkelerine uygun olarak hazırlanan tarifi sizlerle buluşturuyoruz.
 

Tarhana Nasıl Yapılır?

Vegan kahvaltı ve akşam yemeklerinde tercih edebileceğiniz sağlıklı/vegan tarhana tarifi ezber bozuyor. İçerisinde glüten bulunmayan bu özel reçete için her evde bulunan malzemelerden yararlanmanız mümkün. Tarhana nasıl yapılır başlamadan önce malzeme listesini hazır etmenizi rica ediyoruz. 2 adet domates, 1 tane soğan, 1 kırmızı biber, 2 su bardağı kadar haşlanmış nohut, birkaç dal nane ve dereotu, 1 çay kaşığı tuz yeterli. Dilerseniz, damak tadınıza göre tarife 1 diş sarımsak da ekleyebilirsiniz. 

Hazırlıklar için bir gece öncesinden nohutları suda bekletmelisiniz. Sabah ıslattığınız suyu değiştirip nohutları haşlamanız gerekiyor. Sonra kenara alabilirsiniz. Doğrayıcılar yardımıyla dilimlediğiniz domates, biber, soğanları ve nohutu bir tencerede pişirdikten sonra dinlenmeye almalısınız. Sadece 5 dakika pişirmeniz yeterli. Ardından blender haznesine nane ve maydanozu ilave etmelisiniz. Üzerine pişirdiğiniz ve ılık hale gelen sebze karışımını ekledikten sonra homojen olana kadar çekmeniz gerekiyor. Karışımınız hazırsa bir tepsi örtüsüne yayarak kurutmaya geçebilirsiniz. 1 cm kalınlığında yaydığınız karışımı dehidratörde 46 derece ısıda, 8 saat kurutmaya bırakın. Süre sonunda kıtır kıtır tarhana nedir, nasıl olur görecek, hazırladığınız lezzete inanamayacaksınız. Son işlem olarak karışımı yeniden öğütmeli ve toz olarak saklamalısınız. 

Tarhana çorbası yaparken ise bu tozdan 250 ml için 1.5 yemek kaşığı kullanmanız yeterli. Damak tadınıza göre domates rendesini/ salçayı pişirdikten sonra suda açtığınız toz tarhanayı tencereye almalısınız. Üzerine su ekleyerek karıştırmak suretiyle pişirebilirsiniz. Bir taşım kaynadıktan sonra 10 dakika kadar kısık ateşte, kapağını kapatmadan pişmeye bırakmalı ve sıcak sıcak servis etmelisiniz. Afiyet olsun. 

Yaş Tarhana Krakeri tarifimiz için hemen tarif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 
 

Tarhananın Sağlık Açısından Önemi Nedir?

Tarhana nasıl yapılır öğrendiniz, üstelik mayalanma süreci olmadan, glüten ve hayvansal ürün içermeden çorbanızı hazırladınız. Peki tarhananın sağlık açısından önemine hakim misiniz? Geleneksel tarifin dahi birçok farklı yararından söz etmemiz mümkün: 

  • İçerisindeki taze yaz sebzeleri  sayesinde tarhana son derece besleyici özellik taşıyor. Ayrıca maydanoz, dereotu gibi yeşillikler yönünden zengin olması gıdaya kalsiyum içeriği ekliyor.
  • A, B vitaminlerinin yanı sıra demir, çinko mineralleri de tarhana hamurunda yer alıyor. 
  • Aminoasit içeriği ile besleyicilik vadeden ürün, lif ve protein açısından da zengin. (Kaynak)
  • Çorba halinde tüketim vücudun sıvı alımına yardımcı oluyor. Hidrasyona katkı sağlıyor. 

Etiketler: Defya
Şubat 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR