Zeytin Ezmesi Nasıl Yapılır?

zeytin ezmesi

Evinizde tam kıvamında ev yapımı zeytin ezmesi hazırlamak çok kolay! Kahvaltılarınıza lezzet katacak, salatalarda, sandviçlerde kullanabileceğiniz ezme ile sofralarınızda ev yapımı tatlara yer açabilirsiniz. Zeytin ezmesi nasıl yapılır sizler için tüm detayları ile paylaşıyoruz. İşte yazımızda bulacaklarınız; 

  • Ezme yapımını kolaylaştıran Defya Ürünleri ile tanışın!
  • Ev yapımı zeytin ezmesi için hazırlık ipuçları yazımızda. 
  • Evde zeytin ezmesi yapımı için malzemeler. 
  • Zeytin ezmesi nasıl yapılır adım adım anlatacağız. 
  • Servis ve saklama için püf noktaları yazımızda bulabilirsiniz. 

Ezme Yapımını Kolaylaştıran Defya Ürünleri ile Tanışın!

İyi yaşamı rehber edinenlerin seçimi Defya ürünleri mutfak işleri için görev başında! Tek ve yetkili Türkiye distribütörü Defya olan cihazlar arasında manuel ve otomatik juicerlar sizlerle. Tribest markasının dünyaca ünlü Greenstar ürünleri ise ezme yapımının çalışkan uzmanları. Sizleri önce Greenstar, ardından Greenstar 5 ürünlerimiz ile tanıştırmak istiyoruz. 

Tribest - Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı insan dişlerini taklit eden benzersiz tasarımıyla meyve ve sebzelerden maksimum suyu  ve besin değerini koruyarak sıkıyor. Yabani devedikeninden çam iğnelerine kadar birçok sıkımı zor ürünün suyunu çıkarıyor. Rakiplerinden ayrılan üç aşamalı tam çiğneme sistemi ve çift dişli teknolojisi sayesinde daha fazla su elde edersiniz. Üstelik cep girintileri ve kesme noktaları sert sebzeleri kolayca işlemeye yardımcı. Lifli sebzeler, kök sebzeler veya meyveler sıkmak artık çok daha zahmetsiz… Öte yandan basınç kontrolü sayesinde farklı ürünlere uyum sağlıyor. Ayrıca bebek maması, sorbe, ezme gibi farklı lezzetler de hazırlayabilirsiniz. Greenstar Elite, en üst düzey sıkma deneyimini, saatlerce korunan besleyici değer avantajı ile evlerinize getiriyor. Soğuk ve yavaş sıkım avantajlarını değerlendirmek için hemen sipariş verebilirsiniz. 

Greenstar 5 ile Mutfak İşlerinde Pratiklik Kazanın

Tribest - Greenstar® 5 Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı, gelişmiş çarklı pres sistemiyle 110 devir/dakikada çalışarak minimum ısı üretiyor. Soğuk ve yavaş sıkma mekanizması besin değerini koruyor. Jumbo Çift Dişlilerdeki manyetik ve biyoseramik teknoloji sayesinde suyu 72 saate kadar taze tutmaya yardımcı. Kızılötesi yaymak için dişlilerin kinetik enerjisini kullanan cihaz, oksidasyonu geciktirerek enzim ve vitaminleri koruyor. Havuçtan kerevize her türlü ürünü kolayca sıkabilir, hatta fındık ezmesi ve sorbe gibi lezzetler yaratabilirsiniz. Üç aşamalı sıkma sistemi daha yüksek verim sağlarken, yeni tasarımı temizliği kolaylaştırıyor. Entegre damlama tepsisi tezgahı temiz tutmak için birebir. Greenstar 5, sağlıklı ve lezzetli yaşam için yanınızda… 

 

Ev Yapımı Zeytin Ezmesi için İpuçları 

Kaliteli malzemeler ve uzman yardımcılar seçerek siz de evinizde tam kıvamında zeytin ezmeleri hazırlayabilirsiniz. Ev yapımı, tam kıvamında zeytin ezmesi için ipuçlarımızı takip etmeniz yeterli; 

  • Organik zeytinler kullanmalısınız. Aldığınız zeytinin kalitesinden emin olmalısınız. Mümkünse kendi kurduğunuz, içerisindeki yağ ve tuz oranını bildiğiniz zeytinlerden ezme yapmalısınız. Böylece içerik ve lezzet konusunda en ufak bir şüpheye yer bırakmayabilirsiniz. 
  • Tarifini vereceğiniz ev yapımı zeytin ezmesi için etki kalamata zeytin kullanmanızı öneriyoruz. Bu sayede çekirdekleri daha kolay ayıklayabilirsiniz. Zeytinden ideal doku ve lezzeti kolaylıkla alabilirsiniz. 
  • Tarifin başarılı olması için katı meyve sıkacağı ürününü kapalı homojenleştirme süzgeç filtresi ve sıkma başlığı çıkarılmış şekilde ayarlamalısınız. 
  • “Zeytin zaten yağlı yağ koymasam olur mu” diye düşünüyorsanız, kıvamlı bir ezme ve zeytinin yağını çıkartabilmeniz için mutlaka sızma zeytinyağı eklemelisiniz. Çok yağlı bir zeytin kullansanız dahi yağ eklemeyi unutmamalısınız. 
  • Herhangi bir ezmeyi hazırlarken mutfak robotunda ortalama 10, blender ürünlerinde 3-5 dakika kadar blend etme işlemi yapmak gerekiyor. Oysa Greenstar ürünlerinde çift dişli sıkma mekanizması sayesinde tek seferde ezme elde edebilirsiniz. 

 

Evde Zeytin Ezmesi için Malzemeler

Zeytin ezmesi nasıl yapılır bilmiyor ve hazır alternatiflere yöneliyorsanız, size bir müjdemiz var. Her ev bulabileceğiniz malzemeler ile Akdeniz mutfağının klasik zeytin ezmesini tapenade formunda hazırlayabilirsiniz. İşte evde zeytin ezmesi için malzeme listeniz; 

  • 1 su bardağı yaprak ve çekirdeği ayıklanmış kalamata zeytin
  • Yarım su bardağı doğranmış kırmızı dolmalık biber 
  • Çeyrek bardak kadar taze yaprak fesleğen 
  • 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 

Evde zeytin ezmesi yapmak için gerekli malzemeleri damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Fakat tarife tuz eklememelisiniz. Salamura zeytinler oldukça tuzlu bulunduğundan ekstra tuz koymamalısınız. Dilerseniz fesleğen yerine nane veya damak tadınıza göre taze kekik ekleyebilirsiniz. Kırmızı dolmalık biber yerine kapya biber kullanabilirsiniz. Hatta sarımsak, biberiye gibi aromatik lezzetlerle karışımı tatlandırabilirsiniz. Kıvamın ekmeğe sürülebilecek yoğunlukta olması önemli. Öte yandan her zaman yaprak, yemeklik fesleğen kullanmalısınız. Süs fesleğenleri yemek için uygun olmadığından, canlı yeşil renk ve geniş yapraklı salatalık fesleğen almayı unutmamalısınız. Malzemelerde kıvama ve damak zevkinize göre küçük değişiklikler yaparak kendi spesiyalinizi oluşturabilirsiniz. 

Adım Adım Zeytin Ezmesi Yapımı 

Evde zeytin ezmesi yapımı için sizlere yardımcı olacak cihazımız Greenstar 5. Meyve ve sebze suları hazırlamak için bir numaralı yardımcınız olan ürün, öyle marifetli ki sorbeler, ezmeler, pateler için de kullanabilirsiniz. İşte Greenstar 5 ile adım adım zeytin tapenade yapımı; 

  • İlk olarak ezmede kullanacağınız zeytinlerin yıkamalı ve kurulamalısınız. Eğer zeytininiz çok tuzluysa, ezmenin daha az tuzlu olması için zeytin tanelerini birkaç saat içme suyunda bekletebilirsiniz. Bu sayede fazla tuzu atabilirsiniz. 
  • Kuruladığınız zeytinlerin çekirdeklerini bir bıçak yardımıyla kolaylıkla çıkarabilirsiniz. 
  • Tarifimizde yer alan biberi yıkamalı ve kurulamalısınız. 
  • Bir bıçak yardımıyla biberin sapını ve çekirdeklerini ayıklamalısınız. 
  • Fesleğen (kullanacağınız başka bir yeşillik de olabilir.) için temizlik sırası geldi. Bir kapta karbonatlı suda 10 dakika kadar beklettiğiniz fesleğenleri yıkayıp kurulamalısınız. 
  • Fesleğenlerin taze yapraklarını sert ve kalın dallardan, rengi sararmış yapraklardan ayırmalısınız. 
  • Kullanacağınız sızma zeytinyağını bir kaseye koymalısınız. 
  • Tüm malzemeleri genişçe bir kasede karıştırabilirsiniz.
  • Kapalı homojenleştirme süzgeç filtresini ve sıkma ucunu taktığınız Greenstar 5 cihazınızı hazırlamalısınız. 
  • Ezme yaparken sıkma ucunun önüne sürahi yerleştirmelisiniz. Çıkış buradan olacağından ezmeyi sürahide kolaylıkla toplayabilirsiniz. 
  • Her seferinde çeyrek bardaklık kadar malzeme karışımını besleme kanalına koyarak ezmeye başlayabilirsiniz. 
  • Besleme kanalına malzemeleri koyduktan sonra itici çubuk yardımıyla malzemeleri itmelisiniz. 
  • Ezme işlemi sırasında tek seferde zeytinli karışımın ezme haline geldiğini ve sıkma başlığından tam kıvamında çıktığını görebilirsiniz. 
  • Verdiğimiz ölçülerle 4 porsiyon zeytin ezmesi elde edebilirsiniz. 

Servis, Sunum ve Saklama Tüyoları

Ev yapımı zeytin ezmesi yapımı tamamlandı! Sıra servis, sunum ve saklamada. Her aşamada soğuk sıkım olarak hazırladığınız ezmenin kalitesini, lezzetini ve besin değerini korumak için önerilerimiz var. 

  • Sunum için ahşap bir kase kullanabilirsiniz. Ev yapımı doğallığını göz önüne serecek tabak seçimi estetiği sırrı. 
  • Ezmeyi bir kaşık yardımı ile kaseye koyarken kaşığın arkası ile kaseye yayabilirsiniz. 
  • Ezmenin üzerine birkaç tane zeytin, fesleğen yaprağı ilave edebilirsiniz. 
  • Ekmek ile servis ediyorsanız ve zeytin ezmesini bir iştah açıcı olarak kullanacaksanız servis sırasında karışıma biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Hatta acılı yağ veya yeşil yağ kullanarak tarifte fark yaratabilirsiniz. 
  • Karışımın servis etmediğiniz kısmını, içini önceden az miktarda zeytinyağı ile yağladığınız bir kavanoza koyabilirsiniz. Koyu renk cam kavanoz kullanmalısınız. Bu şekilde buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. 
 

Greenstar ile Pratik Tarifler Kitapçığımız aracılığı ile çok daha fazla seçkin tarife ulaşabilirsiniz: 


 
Etiketler: zeytin ezmesi
Mayıs 02, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR