Maş Fasulyesi Filizi Nasıl Yapılır?

maş-fasulyesi

Iyi yaşama özen gösterenlerdenseniz bakliyat filizlendirmenin faydalarına aşina olmalısınız. Filizlendirilen tahıl ve bakliyatlar daha yüksek besin değeri vadediyor. Öğünlere kolaylıkla eklenebilen maş fasulyesi filizi de yüksek besin değerine sahip gıdalardan biri. Siz de maş fasulyesi çimlendirmek istiyorsanız dosyamızdan yararlanabilirsiniz. Yazımızda; 

  • Defya koleksiyonunda yer alan filizlendiriciler ile nasıl marş fasulyesi filizi yapacağınızı sizlere adım adım anlatacağız.

  • Maş fasulyesi filizi nedir tanımladıktan sonra,

  • maş fasulyesini filizlendirmenin faydalarından konu açacağız.

  • Ardından filizleri nerelerde kullanabileceğinize dair örnekler paylaşacağız.

Eğer siz de dünyanın popüler iyi yaşam yardımcısı markalarını ülkemizdeki tüketicilerle buluşturan Defya ile daha çok sağlıklı yaşam bilgisine ulaşmak isterseniz Defya Ailesi sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. Vitamin ve mineral deposu, yüksek protein içeriği ve lezzetiyle fark yaratan maş fasulyesi filizleri dosyasını açıyoruz.

 

Defya Filizlendiriciler ile Maş Fasulyesi Filizlendirme

Mikro filizler özellikle son yıllarda mutfaklarımızda çok daha sık yer alıyor. Hazır olarak paketli gıdalar halinde alabileceğiniz filizleri evlerinizle kolaylıkla yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Uygun nemli ortamı ve düzenli sulama gereksinimini karşılayarak siz de evlerinizde maş fasulyesi çimlendirebilirsiniz. Peki maş fasulyesi filizlendirme için neler gerekli?

Eğer evinizde yüksek besleyici değerde, ideal şartlarda çimlenmiş maş fasulyesi filizleri istiyorsanız, mutlaka özel üretilmiş filizlendirici aletler kullanmalısınız. Bu aletler filizlerin gerekli nemi kolaylıkla almasını sağlarken, hava alan yapıları sayesinde nemli ortamda oluşabilen hijyen sorunlarının önüne geçiyor. Elbette kullanım önerilerine harfiyen uymanız çok önemli. Gelin önce sizi filizlendirici ürünlerinizle tanıştıralım. Sonrasında farklı ürünlerle adım adım maş fasulyesi filizi nasıl yapılır sizlere aktaracağız.


 

 

Freshlife ile Maş Fasulyesi Filizi Yapımı

Tribest Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici Defya koleksiyonunda yer alan filizlendirme ürünlerinin en gelişmiş modeli. Kapalı alanlarda, evinizin mutfağında bahçıvanlık yapmak isterseniz Freshlife yanınızda. Toprak gerektirmeyen, otomatik sulama ile çalışan cihaz için sadece haznesine su koymanız yeterli. Sizin yerinize 30 dakikada bir tepsisinde yer alan tohumları 5 dakika boyunca suluyor. Bu sayede tohumlar gerekli neme ulaşırken filizlendirme ideal koşullarda sağlanıyor. Üstelik toprak, kimyasal veya herhangi bir aydınlatma gerekmeden… Filizlerin yetişmesi ortalama 5 ile 8 gün arasında sürüyor. Oldukça zahmetsiz olan bu sürece başlatmak için tek yapmanız gereken Freshlife’ı su ile doldurmak, tohumları eklemek ve cihazı çalıştırmak. Sizin yerinize tüm gün filizleri sulayan Freshlife ile siz de mutfağınızla lezzetli maş fasulyesi filizleri hasat edebilirsiniz.

 

İşte adım adım Freshlife ile maş fasulyesi filizlendirme; 

  • Kurulumunu gerçekleştirdiğiniz filizlendiricinin tepsi alanına tohumları nazikçe yaymalısınız.
  • Tohumların üst üste gelmemesi ve çok sıkı bir şekilde doldurulması önemli.
  • Cihazın haznesine su koymanız gerekiyor.
  • Ardından tohum serdiğiniz tepsiyi, üzerine ikinci tepsiyi ve kapağı yerleştirdikten sonra ürünü fişe takmalısınız. Çalıştırmanız yeterli.
  • Filizlerin daha güçlü büyümesi için üste hazneyi koyabilirsiniz. Bu sayede kökler daha kalın çıkıyor. Bu ikinci kat, hem maş fasulyesi için ideal karanlığı hem de kökler için ağırlığı sağlıyor. 
  • Ürünün 30 dakikada bir 5 dakika boyunca suladığından emin olduktan sonra filizleri büyümeleri için bırakabilirsiniz. Doğru kurulum ve basınç ayarı yaptığınızda suyun hazne içerisinde kolaylıkla dağıldığını, dışarı sıçramadığını görebilirsiniz. 
  • Cihaz haznesindeki içme suyunu her gün değiştirmenizi öneriyoruz.
  • Filizler boy vermeye başladığı ortalama 4. günde ikinci filizlendirme tepsisini çıkartmalısınız. Böylece maş fasulyesi filizlerinin daha rahat büyüdüğünü görebilirsiniz. 
  • Hava sıcaklığına ve tohumların cinsine bağlı olarak 5 ile 8 gün arasında maş fasulyesi filizleriniz hazır. Tohumların hazır olduğunu yaprakların çatallaşmasından anlayabilirsiniz. 

GEO Filizlendirme Aparatı ve Çömlekte ile Fasulye Filizlendirme

Filizlendirme aletleri arasında manuel seçenekler de var. Daha uygun fiyatlı olan manuel filizlendirici ürünlerimiz ile siz de mutfağınızdan maş fasulyesi filizlendirebilirsiniz. İşte sizin için seçtiğimiz 2 ürünümüz;

  • GEO Filizlendirme Çömleği İtalya'da el yapımı olarak hazırlanıyor. Topraktan yapıldığı için geleneksel olarak filizlendirmeye en uygun ortamı hazırlaması ile ünlü.  Gözenekli yapısı sayesinde nem seviyesinin sabit kalmasına yardımcı. Altıgen tasarımı hem aydınlık hem de karanlık filizlendirmeye imkan tanıyor. Böylece farklı filiz türleri için ideal ışık derecesini elde edebilirsiniz. Hava sirkülasyonunu artırmak için aralıklı katlar kullanmanız, karanlık istediğinizde ise aralıksız şekilde altıgeni yerleştirmeniz yeterli. Maş fasulyesi karanlık ve nemli ortamları tercih eden tohumlardan biri.
  • GEO Filizlendirme Rafları İtalya’da tasarlanıyor. BPA içermeyen raflar, Dayanıklı özelliği ile evlerinizde uzun ömürlü filizlendirme yardımcıları oluyor. Her katında farklı tohum filizlendirebileceğiniz ürünler, özel su drenaj sistemi ile fazla nemin süzülmesine yardımcı. 3 adet 20 santim çapındaki hazne içeren aletin 2 aşamalı hava sirkülasyonu sağlayan tasarım sayesinde küflenme artık sorun değil. Ayrıca bölünmüş hazneler farklı tohum türlerine aynı rafta çimlendirmek için oldukça kullanışlı. 
 

 Manuel filizlendiriciler ile maş fasulyesi filesi nasıl hazırlanır?

  • Geceden suda beklettiğiniz tohumları süzmeli ve durulamalısınız.
  • Ardından filizlendiricilerin raflarına  tohumları nazikçe yaymanız gerekiyor.
  • Rafları üst üste yerleştirirken en alta akan suyu tutacak bölümün geldiğinden emin olmalısınız.
  • Oda sıcaklığındaki temiz içme suyunu, filizlendiricilerin rafları üzerinde yavaşça gezdirerek tohumları nemlendirmelisiniz.
  • Kurumasına fırsat vermeden filizlendiricide dinlenen nemli tohumlarınızı birkaç gün boyunca günde iki kez durulayıp süzmelisiniz.
  • Ortalama 5 günde filizlerin boy verdiğini göreceksiniz. 

Maş Fasulyesi Filizi Nedir?

Maş fasulyesi adı verilen küçük taneli bakliyatların çimlenmesi ile elde edilen filizlere maş fasulyesi filizi denir. Besin değeri yüksek olan bu filizler, protein, lif, C ve K vitaminlerinin yanı sıra; demir, potasyum ve magnezyum yönünden zengin. Düşük kalorili olan maş fasulyesi filizleri, antioksidan bakımından besleyici bir kaynak. Ayrıca kolay sindirilebilir özelliği ile sofralarınızda yer almayı hak eden filizler, yemekler için eğlenceli bir garnitür ve besleyici bir eşlikçi. 

 

Evlerinizde doğal lezzetinde ve endüstriyel kalitede maş fasulyesi filizleri yapmak için şu noktalara dikkat etmelisiniz;

  • Her zaman taze maş fasulyesi tohumları kullanmalısınız.
  • Mümkünse organik tohumlar tercih etmelisiniz.
  • Tohumları filizlendirmeden önce iyice yıkamanız gerekiyor.
  • Ardından manuel filizlendirici kullanacaksanız seçtiğiniz tohumları bir gece boyunca temiz içme suyunda bekletmelisiniz. Otomatik filizlendirici için suda bekletme işlemine gerek yok.

Maş Filizlendirmenin Faydaları

Tahıl ve bakliyat filizlendirmenin faydaları daha önce başka bir yazımızın konusu olmuştu. Eğer Defya Blog yazılarına hakimseniz, maş fasulyesinin filizlendirildiğinde besleyici değerinin nasıl artacağını tahmin ediyor olmalısınız. İşte maş fasulyesi filizlendirmenin faydaları; 

  • Kaynaklara göre, maş fasulyesi filizlendirme doymuş yağ ve şeker oranını artırmadan tohumların daha çok vitamin ve mineral içermesini sağlıyor. Bu da daha yüksek besin değeri karşılama ve dolayısıyla birçok hastalık riskini azaltmak demek. 
  • Maş fasulyesinin filizleri fenolik asit, flavonoidler sayesinde antioksidan etki vadediyor. Antioksidanlar serbest radikaller ile savaşta uzman. 
  • Filizlerin sindirimi tohumlardan daha kolay oluyor. Çimlendirme, vücudun mineralleri daha iyi emmesine yardımcı enzimlerin açığa çıkmasına neden oluyor. 
  • Düşük glisemik indeksli filizler, kan şekeri dengesine yardımcı oluyor. 
  • Oksidatif strese karşı koruma vadeden maş fasulyesi filizleri, yaşa bağlı katarakt gibi sorunların ilerlemesini önlemeye katkı sağlıyor. 

Maş Fasulyesi Filizi Nasıl Kullanılır?

 

Evde yetiştirdiğiniz taze maş fasulyesi filizlerini birçok farklı şekilde kullanabilirsiniz. Yaratıcılığınızı kullanarak sunumlarınızı renklendirebilir, ürünlerinizi çok daha besleyici kılabilirsiniz. İşte sizin için maş fasulyesi filizi kullanarak taçlandırabileceğiniz tabak örneklerimiz;

  • Maş fasulyesi filizlerini çiğ olarak salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Çıtır dokusu sayesinde yeme deneyimine farklı bir katman ve lezzet katabilirsiniz.
  • Sandviç veya wrap içlerine ekleyerek hem besin değerini artırabilir hem de ferahlık elde edebilirsiniz. Özellikle protein alımını desteklemek istediğinizde karbonhidrat ağırlıklı sandviçlerin içine maş fasulyesi filizi eklemek oldukça pratik bir çözüm.
  • Sebze çorbalarınıza sunum sırasında ekleyebilirsiniz. 
  • Uzak Doğu mutfağına ait sebzeli wok yemeklerine maş fasulyesi filizi ilave edebilirsiniz. Asya mutfağının vazgeçilmez lezzetini evinizin mutfağında yakalayabilirsiniz.
  • Omlet harcına biraz filiz ekleyerek daha doyurucu bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.
  • Blender haznesinde smoothie yaparken smoothie'lerinize bir avuç maş fasulyesi filizi katabilirsiniz.  

Evde maş fasulyesi filizi yetiştirmek hem ekonomik hem de iyi yaşama uygun bir seçim. Her zaman taze ve doğal filizlere ulaşmak için Defya’dan seçeceğiniz bir filizlendirici yeterli. Şimdiden afiyet olsun!

 

 

 

 
Etiketler: maş fasülyesi
Mayıs 02, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR