A Vitamini Nedir, A Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

A Vitamini

Vücut sistemlerinin sağlıklı işleyişi için vitaminler hayati önem taşıyor. Vücuda yeterli miktarda alınan mikro besin ögeleri sayesinde, bedensel fonksiyonlar ideal düzende işleyebiliyor. İşte bu besin parçalarından biri de A vitamini. Yağda çözünen bir vitamin olan ve bu nedenle vücutta depolanabilen A vitamininin eksikliği nadiren görülüyor. Ancak uzun süre A vitamini içeren yiyecekler tüketmeyen kişilerde maalesef bu sorun baş gösteriyor. Gelin sağlıklı yaşamı ilke edinenlerin adresi olan Defya olarak A vitamini nedir daha yakından inceleyelim. Yazımızda bulabileceğiniz diğer başlıklar şunlar: 

  • A Vitamini İçeren Besinleri Hazırlarken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 
  • A Vitamini Nedir?
  • A Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
  • A Vitaminin Faydaları Nelerdir?

 

A Vitamini İçeren Besinleri Hazırlarken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

A vitamini içeren yiyecekleri hızla hazırlamak, sağlıklı öğünler oluşturmak için çalışkan yardımcılarınız Defya’da. Profesyonel ev aletleri ile siz de vitaminlerden zengin öğünler oluşturabilirsiniz. Üstelik saatler harcamadan… Hızla evinizde yapacağınız smoothieler, sıkacağınız sebze/meyve suları ile siz de besleyici tabaklar servis edebilirsiniz. A vitamini içeren yiyecekler hazırlarken kullanabileceğiniz Defya ürünlerini sizlerle tanıştırabiliriz: 

  • Blendtec Professional 800 Blender endüstriyel düzeydeki gücü ve sessiz çalışma özelliği ile tam bir profesyonel. Güçlü ve yenilikçi harmanlama tekniği kullanan ürün, normal konuşma sesi düzeyinde ses ile çalışıyor. Böylelikle kimseyi rahatsız etmiyor. Hem hava akımı hem de ses izolasyonu için kullandığı inovatif teknolojiler, 800’ü Defya ailesinin en sevilen üyelerinden biri yapıyor. Üstelik 1800W ve 3 beygirlik motoru var.  Ayrıca 6 programı (Sulu hamur, Kokteyl, Smoothie, Dondurma, Meyve Suyu ve Sıcak Çorba) Darbe Modu ve 11 aşamalı hız ayarı bulunuyor. Bunun yanında kolay temizlenme özelliği, 8 yıl garanti avantajı ve tek tuşla çalışma kolaylığı da onda! Hemen keşfedin! 
  • Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı rakipsiz bir sıkacak. İçerisindeki manyetik çift dişli öğütücü mekanizması ile insan dişlerini taklit eden cihaz,  sebze ve meyvelerin tüm besin değerlerini ortaya çıkarıyor. Besleyiciliğini saatlerce koruyan sebze/meyve suları, özellikle içeceklerini hemen tüketemeyecek olanlar için her an sağlıklı öğünlere ulaşmayı mümkün kılıyor. Üstelik onunla ara vermeden, parça değiştirmeye ihtiyaç duymadan art arda sıkım yapabilirsiniz. A vitamini yönünden zengin turuncu meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ile nefis içecek tarifleri yaratabilirsiniz. Dilerseniz yabani deve dikeni ve çam iğnelerini dahi sıkabilirsiniz! Juicer cihazlarının lideri olan alet ile kendiniz ve aileniz için A vitamini içeren yiyecek ve içecekler hazırlamanız şimdi çok daha zahmetsiz!
  • Tribest Solostar Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı küçük gövdesine rağmen büyük işler başaran bir yardımcı. Güçlü bir çiğneme metoduyla çimen ve diğer meyve/sebzelerinizi sıkan cihaz, 47 RPM gibi düşük bir hızda çalışıyor. Bu sayede, sebze ve meyvelerin tüm besin öğeleri korunuyor. Oksidasyondan ve ısıdan korunan meyve/sebze suları, besleyici özelliği ile tüketime hazır hale geliyor. Siz de profesyonel juicer ürünleri sayesinde öğünlerinizi A vitamini içeren sağlıklı içeceklerle zenginleştirebilirsiniz. 

Bunun yanında Defya ailesinin fonksiyonel üyelerinden blenderlar da vitamin açısından zengin smoothieler yapmaya yardım ediyor. Hatta karışımlara yağ açısından zengin avokado da ekleyebilirsiniz. Böylelikle vitaminin emilimini artırarak beden tarafından daha kolay kullanılabilmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca öğünlerinizi diğer sağlıklı yağlarla zenginleştirerek emilimi desteklemeniz mümkün. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi alternatifleri sebzelerle beraber tüketmeye özen göstermelisiniz. 

 

 

A Vitamini Nedir?

A vitamini, yağda çözünen ve karaciğerde depolanan, beş çift bağ ile yapılanan doymamış bir alkol türevi olarak tanımlanıyor. Retinol olarak da adlandırılan A vitamini, farklı formlarla karşımıza çıkıyor. Öyle ki, tatlı su balıklarında A1, memeliler ve tuzlu su balıklarında A2 formu A vitamini bulunuyor. Ayrıca bitkilerde bulunan karotenoidler de vücutta A vitaminine dönüştürülüyor. Buradan da anlaşılabileceği üzere, A vitamini içeren yiyecekler oldukça fazla. Peki bu vitamin için günlük ihtiyacımız nedir? Yetişkin kadınlarda 490 mcg, erkeklerde 570 mcg A vitaminine ihtiyaç duyuyoruz. Günlük sağlıklı beslenme düzeniyle bu gereksinimi karşılamak mümkün. 

 

A Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

A vitamini nelerdir, hangi yiyeceklerde bulunur merak ediyorsanız karşınıza zengin bir tablo çıkacağını müjdeleyebiliriz. Özellikle turuncu ve sarı sebzelerde, içecek ürünlerinde, deniz mahsulleri ve etlerde bu bileşeni görebilirsiniz. A vitamini içeren yiyecekleri tek tek maddelemek gerekirse: 

  • Domates, havuç, farklı renklerde biberler a vitamini içeren besinler arasında yer alıyor. 
  • Yeşil yapraklı birçok sebze A vitamini açısından zengin. Örneğin ıspanak ve brokolide mevcut. 
  • Kavun ve mango gibi sarı/turuncu meyvelerde bulunuyor. 
  • Balıklarda, sakatatlarda karşımıza çıkıyor. 
  • İçecek ve peynir gibi ürünlerde yer alıyor. 
  • Yumurta da A vitamini içeren yiyeceklerden biri. 

Daha detaylı bir sınıflandırma yaparsak, 2 tip A vitamini olduğundan ve kaynakların buna göre kategorize edilebileceğinden bahsedebiliriz. Öyle ki, hayvansal gıdalarda önceden oluşturulmuş A vitamini bulabilirsiniz. Yani alabalık, peynir, somon, tavuk ciğeri, tereyağ, yumurta, içecek, krema, böbrek, balık yağı gibi içerikler, A vitamini içeren yiyecekler arasında bulunuyor. 

Provitamin A adı verilen, vücutta A vitaminine dönüşen bileşenlere ise bitkisel kaynaklarda rastlıyoruz. Yani brokoli, havuç, ıspanak, lahanalar, biber, maydanoz, pazı, tatlı patates, portakal ve mandalina gibi ürünler de bol miktarda A vitamini içeren yiyecekler arasında. Buna ek olarak mercimek, nohut gibi baklagiller ve tahıllar da zengin birer vitamin kaynağı. Ancak bu yiyeceklerin vücut tarafından yeterli oranda kullanılabilmesi, emilebilmesi için bir şart var. Onların yağ ile beraber yenmesi gerekiyor. Çünkü beta-karoten adı verilen ve sebzenin koyu rengine de sebep olan bu bileşenler ancak yağ ile beraber vücuda daha yararlı hale geliyor.   

 

A Vitaminin Faydaları Nelerdir?

A vitamini içeren yiyecekler bakımından zengin beslenmek birçok faydayı beraberinde getiriyor. Vücudun farklı birçok işlevinin iyileşmesine yardımcı olan besin ögesi ile bedensel fonksiyonların devam etmesi sağlanıyor. Peki A vitamini faydaları nelerdir?

  • Beta karoten, alfo karoten ve beta kriptoksantin gibi öncüller, antioksidan özelliği de bulunduruyor. Bu bileşenler, vücuttaki oksidatif stresin azalmasına yardım ediyor. Serbest radikaller ile savaşarak kronik birçok hastalığa neden olan bu ögelerden hücreleri koruyor. 
  • Çalışmalar A vitamini içeren yiyecekler tüketen kişilerde görme sorunlarının daha az görülebileceği konusunda umut veriyor.
  • İlgili laboratuvar çalışmaları, mesane, göğüs, yumurtalık kanseri hücrelerinin büyümesinin A vitamini ile engellenebileceğini gösteriyor. 
  • A vitamini faydaları nelerdir diye merak edenler, üreme ve fetal gelişim için oldukça önemli olduğunu not düşmeli. 
  • T hücrelerinin oluşmasında rol oynayarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. 

A vitamini faydaları nelerdir anlamak için eksikliğinin nelere neden olduğunu bilmekte fayda var. A vitamini içeren yiyecekler tüketmeyenlerde ciddi sağlık komplikasyonları görülebiliyor. Örneğin yapılan çalışmalar, yoksunluğun kızamık gibi enfeksiyonlar durumunda ölüm riskini artırdığını gösteriyor. Ayrıca hamile kadınlarda eksiklik görüldüğünde anemi, büyüme ve gelişim yavaşlığı daha sık görülüyor. Bunun yanında akne gibi cilt sorunlarının da altında a vitamini eksikliği yatabiliyor. 

 


 

Etiketler: Defya
Ocak 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR