Arpa Unu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Arpa Unu

Lifli yapısı, kolay işlenebilir özelliği ve lezzeti ile mutfakların vazgeçilmezlerinden biri de arpa. Elbette arpa unu da kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen unlar arasında. Arpa tohumlarının öğütülmesi ile elde edilen ve fındıksı bir tada sahip olan arpa unu nedir, faydaları nelerdir sizler için araştırdık.

Ilıman iklimlerde yetişen ve en eski tahıllardan biri olarak gösterilen arpanın tarihi, arkeolojik kanıtlara göre 10.000 yıl önceye dek uzanıyor. Asya ve Afrika’da yabani olarak yetişen, yem, alkol ve arpa unu üretimi için endüstriyel olarak hemen her yerde yetiştirilen arpaya daha yakından bakmaya ne dersiniz? Yazımızda, 

  • Öncelikle arpa unu yapmaya yardımcı Defya ürünlerini bir arada göreceksiniz. 
  • Arpa unu nedir sorusuna yanıt bulacaksınız. 
  • Ardından arpa unu faydalarını inceleyeceğiz. 
  • Arpa unu nerelerde kullanılır açıklayacak ve sizlere yol göstereceğiz. 
  • Sonrasında arpa unu kalori ve besin değerlerini paylaşacağız. Böylelikle beslenmenizde daha kolay porsiyon kontrolü yapabilirsiniz. 

 

 

Arpa Unu Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Filizlendirilmiş arpa unu yapmak için öncelikle arpa tanelerini bir gece boyunca suda bekletmek gerekiyor. Profesyonel filizlendirici ürünlerde 2-4 gece kadar bekleyen arpa tanelerini günde 2-3 kez sudan geçiriyoruz. Ardından kuruladığımız taneleri kurutuyor ve raw food kriterlerine göre tam olarak nemden arınana kadar kurutuyoruz. Taneleri çiğneyerek kuruduğunu anlayabilirsiniz. 48 derecede ortalama 20-28 saat kurutmak yeterli olabiliyor. Filizlendirilmiş arpa unu yapmanın son adımı ise profesyonel bir blender kullanmaktan geçiyor. Güçlü blenderda öğüterek arpa unları hazırlayabilirsiniz. Eğer filizlendirmeden arpa unu yapmak isterseniz ise taş değirmen modellerini kullanarak dilediğiniz kalınlıkta öğütme gerçekleştirebilirsiniz. Arpa unu yaparken kullanabileceğiniz favori Defya yardımcılarını sizler için seçtik: 

  • Kurutucular ile siz de filizlendirdiğiniz arpa tanelerini kurutabilir ve filizlendirilmiş arpa unu haline getirmeye hazırlayabilirsiniz. Tepsi örtüsü sererek üzerine yerleştireceğiniz tohumları ideal sıcaklıkta, enzimlerini koruyarak kuru hale getirebilirsiniz. Tek veya çift fanlı seçenekleri, tek veya iki fazda kurutma sağlayan fonksiyonları bulunan farklı modeller aracılığıyla sebzeleri, meyveleri, bakliyat ve tahılları nemden arındırmanız mümkün. Üstelik geniş hacimli dehidratörlerde aynı anda birden çok malzemeyi bir arada kuru hale getirebilirsiniz. 
  • Tribest Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici ile siz de sulama zahmetine dahi katlanmadan filizler elde edebilirsiniz. Otomatik filizlendirici, gün ışığı gerekmeden, sulamaya ihtiyaç duymadan filizler oluşturmanıza yardımcı oluyor. Üstelik toprak da kullanmanız gerekmiyor. Sizin yerinize 30 dakikada bir tohumları 5 dakika boyunca sulayan ürün, evde mikro filizler yapmanın en pratik yolunu vadediyor. 
  • Hawos Oktagon Taş Un Değirmeni: Çekirdekleri dıştan içe doğru çeviren ve hafifçe öğüten taş plakaları ile sert taneleri bile kolaylıkla parçalıyor. Güçlü motoru ile uzun yıllar kullanabileceğiz değirmen, masif ahşap gövdesi ve 9 farklı öğütme ayarıyla evinizde birçok malzemeden un yapmanıza yardımcı. Arpa unu yapmak için ise 2.5 seviye ayarını seçmeniz kafi. 

 

Arpa Unu Nedir?

Günümüzde dünyada en çok tüketilen dördüncü tahıl olan arpanın un olarak öğütülmüş hali arpa unu adını alıyor. İçerdiği besin öğeleri ile zengin bir kaynak olan arpa unu, beslenmemizde daha çok yer almayı hak ediyor. Lif, B1 vitamini, krom, manganez, selenyum içeren arpa, bakır açısından da verimli bir kaynak. Ayrıca fosfor, niasin ve magnezyum da bulunduruyor. Fındıksı ve nötr tadıyla hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanabileceğiniz un, çorbalara kıvam kazandırmak için de tercih edilebiliyor. Birçok tahıl ve bakliyat gibi içerisinde fitik asit bulunduran ve sindirime zarar verebilen arpanın en sağlıklı tüketiminin ise filizlendirme sonrası arpa unu hazırlamak olduğu malum. Filizlendirme yöntemi ile besin değeri artırılan ve sindirime zarar veren etkisi azaltılabilen tahıl, filizlendirilmiş arpa unu haliyle beslenmesine dikkat eden birçok kişinin öğünlerinde kendine yer buluyor. 

 

Arpa Unu Faydaları Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre, filizlendirdiğiniz arpa unu daha çok B1, B2 ve C vitamini ihtiva ediyor. Filizlerin başlangıçtaki beta glukan içeriğinin %87’sini koruduğu, protein içeriğinin arttığı kaydediliyor. Ayrıca filizlenen arpanın karbonhidrat içeriği düşük sıcaklıklarda ve kısa çimlenme sürelerinde azalıyor. Peki filizlendirilmiş ve filizlendirilmemiş arpa ununun faydaları neler? 

  • Yapılan çalışmalar, arpa ununun sindirime yardımcı olduğunu ve iştah kontrolünü destekleyen lifler bulundurduğunu ortaya koyuyor. Filizlendirme lif içeriğini azaltsa da filizlendirilmemiş tohumlardan yapılan unların lif bakımından daha tatmin edici olduğunu söylemek mümkün. 
  • Arpa unu içeriğindeki beta glukan ile kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı oluyor. Trigliserit seviyesinin düşmesine destek veren arpa, HDL kolesterolün ise yükselmesinin nedenlerinden biri. Bu etkiler arpa ununun faydaları arasında kalbe yararlarını ekleyebileceğimizin de delili. (kaynak)
  • İçeriğindeki magnezyum, insülin üzerindeki etkisi ile diyabet oluşumuna karşı etki vadediyor. (Kaynak)
  • Antioksidan içeriği ise kronik hastalıklara neden olabilen serbest radikallere karşı savaşıyor. 

 

Arpa Unu Nerelerde Kullanılır?

Arpa ununun kullanım alanı oldukça geniş. Nötr ve fındıksı tadı ile hem tatlı hem de tuzlu tariflerde yer verebileceğiniz arpayla, kekler, poğaçalar yapabilirsiniz. Ayrıca kıvam artırmak için yemeklerinize arpa unu ekleyebilir ve arpa ununun faydalarını günlük yaşamınızda deneyebilirsiniz. Beyaz unun kullanıldığı hemen her yerde tercih edebileceğiniz arpa unu nedir biliyorsunuz ancak eklememiz gereken önemli bir not daha var. Arpada da glüten yer alıyor. Bu nedenle glüten hassasiyetiniz varsa veya çölyak hastasıysanız arpa ununa mesafe almalısınız. Ürünü glütensiz tariflerde kullanmamanız gerektiğini de aklınızda tutmalısınız. Kısaca özetlemek gerekirse:

  • Arpa unundan makarna yapabilirsiniz. 
  • Poğaça ve börek gibi hamur işlerini hazırlayabilirsiniz. 
  • Arpa unu faydalarını yemeklerinize de katabilir, çorba ve sulu yemeklere kıvam kazandırabilirsiniz. 
  • Beşamel sos gibi kıvamlı soslarda beyaz un yerine tercih edebilirsiniz. 
  • Kurabiye, kek ve tatlılarda yer verebilirsiniz. 

 

Arpa Unu Kalori ve Besin Değerleri

Arpa unu, 100 gramında yaklaşık olarak şu besin değerlerine sahip:

  • Kalori: 364 kcal
  • Karbonhidrat: 73 gram
  • Protein: 11 gram
  • Yağ: 2 gram
  • Lif: 15 gram
  • Demir: 2,5 mg
  • Kalsiyum: 25 mg
  • Magnezyum: 42 mg
  • Potasyum: 260 mg
  • Fosfor: 270 mg
  • Çinko: 2,8 mg
  • B1 Vitamini (Tiyamin): 0,2 mg
  • B3 Vitamini (Niasin): 4 mg
  • B6 Vitamini (Piridoksin): 0,3 mg

Filizlendirilmiş arpa ununun besin değeri ise değişiklik gösteriyor: 

  • Kalori: 326 kcal
  • Karbonhidrat: 62 gram
  • Protein: 15 gram
  • Yağ: 2 gram
  • Lif: 17 gram
  • Demir: 5 mg
  • Kalsiyum: 54 mg
  • Magnezyum: 88 mg
  • Potasyum: 410 mg
  • Fosfor: 440 mg
  • Çinko: 3,5 mg
  • B1 Vitamini (Tiyamin): 0,6 mg
  • B3 Vitamini (Niasin): 5,5 mg
  • B6 Vitamini (Piridoksin): 0,4 mg

Bu değerler yaklaşık değerler olup, ürünler arasında değişiklik gösterebiliyor. Kullanılan tohumun cinsi, üretim şartları ve filizlendirme gibi işlemler olup olmaması unun besin değerlerine etki edebiliyor. Ayrıca kalori içeriğini göz önünde bulundurmalı ve porsiyon kontrolünü ihmal etmemelisiniz. Arpa ununun faydalarını deneyimlemek için kontrollü olarak öğünlerinizde bu nefis una yer verebilirsiniz. Dilerseniz hamurlarınızı besin değeri bakımından zengin tohumlarla zenginleştirebilir, taneler kullanarak lif içeriğine katkıda bulunabilirsiniz. 


Etiketler: Defya
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR