5 Popüler Fasting Metodu

Fasting Metodu

Aralıklı oruç son zamanlarda bir sağlık trendi haline geldi. Kilo vermeye yardımcı olduğu, metabolik sağlığı iyileştirdiği ve hatta belki de ömrü uzattığı iddia ediliyor. Bu beslenme düzeninin birkaç yöntemi mevcut. Her yöntem etkili olabilir, ancak hangisinin en iyi sonuç verdiğini bulmak kişiye bağlıdır. İşte aralıklı orucun (fasting) 5 popüler yolu.

 

 

16/8 Fasting Metodu

16/8 yöntemi, her gün 14-16 saat oruç tutmayı ve günlük yeme pencerenizi 8-10 saatle sınırlamayı içerir. Yemek penceresine iki, üç veya daha fazla öğün sığdırabilirsiniz. Bu fasting yöntemini uygulamak, aslında akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yememek ve kahvaltıyı atlamak kadar basit olabilir. Örneğin, son yemeğinizi saat 20:00'de yer ve ertesi gün öğlene kadar yemek yemezseniz, teknik olarak 16 saat fasting yapmış oluyorsunuz.

Genelde kadınlara 14-15 saatlik fasting uygulamaları tavsiye edilir, çünkü biraz daha kısa oruçlarla daha iyi performans gösterirler. Oruç sırasında su, kahve ve diğer sıfır kalorili içecekler içilebilir, bu da açlık hissini azaltmaya yardımcı olur. Yeme pencerenizde öncelikle sağlıklı yiyecekler yemeniz çok önemlidir. Çok fazla abur cubur yerseniz veya çok fazla kalori alırsanız bu yöntem işe yaramaz.

 

5:2 Diyeti

5:2 diyeti, haftanın 2 günü kalori alımınızı 500-600 ile sınırlandırırken haftanın 5 günü normal yemeyi içerir. Oruç günlerinde kadınların 500, erkeklerin ise 600 kalori alması önerilir.

Örneğin, pazartesi ve perşembe günleri hariç haftanın her günü normal kalori alımına devam edebilirsiniz. Pazartesi ve perşembe günleri boyunca ise her biri kadınlar için 250, erkekler için 300 kalorilik 2 küçük öğün yersiniz.

 

Ye-Dur-Ye Fasting Metodu

Ye Dur Ye, haftada bir veya iki kez 24 saat fasting yapmayı içerir. Bir gün akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar yemek yememek gibi; bu tam 24 saatlik bir oruç anlamına gelir. Ayrıca kahvaltıdan kahvaltıya veya öğle yemeğinden öğle yemeğine oruç tutabilirsiniz- sonuç aynıdır.

Oruçta su, kahve ve diğer sıfır kalorili içeceklere izin verilir, ancak katı yiyeceklere izin verilmez. Bunu kilo vermek için yapıyorsanız, yemek saatinde normal şekilde yemek yemeniz çok önemlidir. Başka bir deyişle, hiç oruç tutmamışsınız gibi aynı miktarda yemek yemelisiniz.

Bu yöntemin potansiyel dezavantajı, 24 saatlik tam orucun birçok insan için oldukça zor olabilmesidir. Ancak hemen bu yöntemle başlamanıza gerek yok. 14-16 saat ile başlayıp süreyi yavaşça uzatabilirsiniz.

 

Savaşçı Diyeti

Gün içinde az miktarda çiğ meyve-sebze yemek ve geceleri büyük bir öğün yemek şeklinde uygulanır. Temel olarak, bütün gün oruç tutarsınız ve dört saatlik bir yemek penceresinde geceleri ziyafet çekersiniz. Savaşçı Diyeti, aralıklı oruç tutmanın bir türünü içeren ilk popüler diyetlerden biriydi. Bu diyetin yiyecek seçenekleri Paleo diyetine oldukça benzer- çoğunlukla bütün, işlenmemiş yiyeceklerden oluşur.

 

Spontane Öğün Atlama

Başka bir seçenek de örneğin aç hissetmediğinizde veya yemek pişirmek ve yemek yemek için çok meşgul olduğunuzda ara sıra öğün atlamaktır. İnsanların kıtlık moduna girmemek veya kaslarını kaybetmemek için birkaç saatte bir yemek yemeleri gerektiği bir efsanedir. Vücudunuz, zaman zaman bir veya iki öğün atlamak bir yana, uzun süreli kıtlıklarla başa çıkabilecek kadar donanımlıdır.

Bu nedenle, bir gün gerçekten aç değilseniz, kahvaltıyı atlayın ve sağlıklı bir öğle ve akşam yemeği yiyin. Veya bir yere seyahat ediyorsanız ve yemek istediğiniz hiçbir şeyi bulamıyorsanız, kısa bir oruç tutun. Bunu yapmaya meyilli hissettiğinizde bir veya iki öğün atlamak temelde kendiliğinden aralıklı bir oruçtur. Diğer öğünlerde sağlıklı yiyecekler yediğinizden emin olun.

Aralıklı oruç çoğu insan için işe yarayan bir kilo verme aracıdır. Bazı insanlar bunun kadınlar için erkekler kadar faydalı olmayabileceğine inanıyor. Ayrıca yeme bozukluğu olan kişilere de önerilmez. Aralıklı oruç tutmaya karar verirseniz, diyet kalitesinin çok önemli olduğunu unutmayın. Yeme dönemlerinde abur cubur tüketerek kilo verip sağlığınızı iyileştirmeyi beklemek pek realist olmayabilir.

 

 

 

Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.

Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.

Daha farklı yazılarımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

 

Etiketler: defya
Şubat 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR