Besin Mayası Nedir? Nasıl Kullanılır?

besin mayası faydaları

İnsanlığın günlük enerji ihtiyacını ve besin gereksinimini karşılaması için kullanılan temel maddelerden biri de mayadır. Öyle ki, ekmekten biraya, peynirden yoğurda birçok yiyecek ve içecekte maya yer almış ve kültürlerde önemli bir yer edinmiştir. Ekşi maya, yaş maya, kuru maya, peynir mayası, bira mayası derken son yıllarda karşımıza bir de besin mayası çıkmaya başladı. Özellikle sağlıklı yaşam konusuna ilgili kişilerin mutfaklarında tek tek yer almaya başlayan bu yeni gıda ürünü, elbette birçok kişinin de merakını cezbetti. Besin mayası nedir, tüm detaylarıyla açıklıyoruz.

Makalemizde tam olarak hangi sorulara yanıt veriyoruz merak ediyorsanız: 

  • Besin mayası kullanırken yararlanabileceğiniz Defya ürünlerimizi sizlerle tanıştırıyoruz.
  • Besin mayasının ne olduğunu ilerleyen satırlarda okuyabilirsiniz. 
  • Mayanın içeriğinden nasıl kullanılacağına kadar detaylı bilgi yazımızda. 
  • Üstelik bugüne dek Defya tarif listesinde yer alan tüm besin mayası tarifleri en altta. Deneyerek siz de yeni tatlar keşfedebilirsiniz. 
  •  

    Besin Mayası Kullanırken Yararlanabileceğiniz Defya Ürünleri 

    Besin mayasına mutfağınızda daha çok yer açmanızı sağlayacak sağlıklı tarifler Defya ile hızla hazırlanıyor. Besin mayası kullanırken yararlanabileceğiniz Defya ürünleri sizlerle: 
  • Blendtec Designer 650 Blender: Dünyanın en popüler blender markası Blendtec, kullanışlı Designer 650 modeli ile sıcak çorbalardan besleyici smoothielere kadar birçok tarife eşlik ediyor. 1560 W gücündeki 3 beygirlik motoru ile endüstriyel gücü mutfağınıza getiriyor. Siz de besin mayası ekleyeceğiniz çorbaları, sosları, smoothieleri onunla hızla hazırlayabilirsiniz. 8 aşamalı hız ayarı ve 6 programı ile mutfak işlerinizi pratikleştiriyor. 
  • Tribest Glass Personal Blender: Besin mayası ile lezzetlendirdiğiniz besleyici smoothieleri her an yanınızda taşımak ister misiniz? Yanıtınız “evet” ise personal blender sahibi olmalısınız. Paslanmaz bıçakları, bulaşık makinesinde yıkanabilme özelliği ve farklı boyutlardaki taşınabilir cam kapları ile Tribest ürünü hayata pratiklik katıyor. Gıdanın plastik ile temasını sıfıra indiren özel blender hazneleri ile gıdanızı güvenle yanınızda taşıyabilirsiniz. Üstelik ürünün değişken hız ayarı ve tek dokunuşla çalışma fonksiyonu da var! 
  • Blendtec Classic 575 Blender: Restoranlarda, kafelerde severek içtiğiniz besleyici smoothieleri evinizde yapabilirsiniz. Besin mayası ile zenginleştirdiğiniz içecekler için 575 blender hizmetinizde. 3 beygirlik 1560W gücünde motorundan güç alan ürün, 2 program (Smoothie ve Temizlik) + 2 süreli program (60 ve 90 saniye) bulunduruyor. Darbe modu ve 5 aşamalı hız ayarı sayesinde mutfak işlerine hız kazandırıyor. Onunla besin mayası içeren smoothie, sos, sıcak çorba hazırlamak çok kolay.

  • Besin Mayası Nedir?
     

    Nutritional yeast olarak anılan ürün, Saccharomyces cerevisiae adlı maya türüdür. Aslında bira mayası ile aynı aileden olsa da bira mayasından farklıdır. Hayvansal gıda içermeyen, bitkisel kaynaklardan elde edilen bu ürün, günümüzde vejetaryen ve vegan beslenme modelini uygulayan birçok kişinin tercihidir. Hem faydaları hem de lezzetiyle dikkat çeken besin mayası, inaktif özelliktedir. Diğer bir deyişle ekmek mayası gibi aktif değildir, kurutularak, ısıl işlemle inaktif hale getirilmiştir. 

    Peki tadı nasıl? Henüz bu yeni gıda maddesini tatmayanların akıllarındaki ilk soru bu. Tadı, tuzlu ve peynire benzeyen aromada. Halihazırda popülerliğinin bir nedeni yararları olurken diğer bir sebebi de oldukça lezzetli tadı. Eğer hafif peynir aromasını sevenlerdenseniz, onun tadını da beğeneceğinizden emin olabilirsiniz. 

    Gıda mayasının avantajlarını sıralamak gerekirse: 

  • Gluten içermez. Bu sayede gluten hassasiyeti olan birçok kişi tarafından tüketilebilir. 
  • Besin değeri yüksektir. 
  • Bitkisel kaynaklı olduğu için hayvansal gıda tüketmeyenlerin menülerinde yer alır. 
  • Toz veya flake formdadır. Bu sayede, doğrayıcı modelleri ile herhangi bir parçalama işlemine gerek kalmadan kolaylıkla servis edebilirsiniz. 
  • Hem çiğ hem pişirerek tüketebilirsiniz. Bu özellik, besin mayasının birçok tarifin içinde yer almasını kolaylaştırır. 
  • Aroması çok yoğun değildir, günlük önerilen tüketim porsiyonu da yetişkinler için 0,5-1 yemek kaşığı civarındadır. Böylelikle, yemeklerin tatlarını bozmadan, geleneksel lezzete zarar vermeden sofrada yerini alır. 
  • Az miktarda tüketilmesi, ekonomik avantaj sağlar. Ortalama 100 gramlık bir paket, 20 porsiyon besin mayası için yeterli olur. 
  • Pekmez ve şeker pancarı gibi şeker oranı yüksek ortamlarda beslenir ve vitamince zenginleştirilir. Üretimi sırasında herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç olmaması ürünün bir diğer avantajıdır. (Elbette ürün içeriği markaya göre değişir, besin mayası için katkı temel ihtiyaç olmasa da, almadan önce farklı ürünlerin içeriklerini kontrol etmelisiniz.)
  •  

    Besin Mayasının Faydaları Nelerdir?

  • İçinde büyüme ve bağışıklık sisteminin ideal fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olan birçok vitamin ve mineral yer alır. Ancak markalara göre ürün içerikleri değiştiğinden, hangi üründe hangi mineral ve vitaminlerin yer aldığını kontrol etmelisiniz. Resmi kaynaklara göre, ortalama 100 gramda; 40 mg kalsiyum, 6.67 mg demir, 1760 mg potasyum, 167 mg sodyum, 39.333 mg vitamin B6, 117.33 mg vitamin B12 bulunur. Böylelikle günlük besin değeri ihtiyacının karşılanmasına destek verir.
  • Ayrıca, insan bedeninin protein sentezi için ihtiyaç duyduğu temel aminoasitlerin tümünü içerir. Böylelikle güçlü bir bitkisel protein kaynağı haline gelir ve uzun süre tokluk hissetmeye yardım eder. 
  • Ürünlerde beta glukan, alfa mannan, glutatyon, selenometiyonin gibi farklı içerikler yer alabilir. Bu içerikler sayesinde, antibakteriyel, antifungal faydalar hissedebilirsiniz. Serbest radikallerle savaşan antioksidan bileşenler sayesinde toksinlerden arınma desteklenir. Ayrıca, genel sağlığı destekleyerek iyilik halinin devamına yardım eder. 
  • Beta glukanın faydalarını ortaya koyan akademik kaynaklar, bileşenin kolesterol, kalp ve damar sağlığı üzerindeki desteğini ispatlar. Beta glukan içeren besin mayalarının kullanımı bu yararları elde etmeye imkan tanıyabilir. 
  • Yüksek miktarda lif içerir. Lifli besin tüketmenin faydalarını, besin mayası yiyerek de hissedebilirsiniz. 
  •  

    Besin Mayası Nasıl Kullanılır?

    Mutfağınızda kullandığınız hemen her ürünün faydalarını almak için sağlıklı saklama koşullarını yerine getirmelisiniz. Elbette bu kural besin mayası için de geçerlidir. Ürünün besin değerini korumak için ışık ve hava temasını engellemelisiniz. Sıkıca kapanan, koyu renkli bir kapta ve serin yerde muhafaza edebilirsiniz. Bu şekilde, doğru saklama koşullarını sağladığınızda, ürünleri son tüketim tarihine dek güvenle depolayabilirsiniz. 

    Besin mayasını hem çiğ olarak hem de pişirerek tüketebilirsiniz. Çiğ tüketim için ürünü salatalara, cips ve patlamış mısırlara ekleyebilir, pişmiş yemeklerin üstüne serpebilir, smoothielere koyabilirsiniz. Diğer yandan, pişirerek kullanmak isterseniz hemen her tencere yemeğine, ızgaralara, pizza, omlet, çorba ve soslara ilave edebilirsiniz. Üstelik porsiyonunu ölçmek de oldukça kolay. Bir yetişkin için günde 1 tatlı kaşığı veya 1 yemek kaşığı (5-10 gram) tüketim yeterlidir. 

     

    Besin Mayası Tarifleri ile Lezzet ve Besleyicilik Sofranızda

    Sofralarınızda besin mayasının lezzetine ve besleyici özelliğine yer açacak Defya’ya özel tariflerimiz var. 

  • Fesleğen Pesto Sos yaparken fesleğen, kaju, sarımsak tozu ile beraber besin mayası da kullanabilirsiniz. Ayrıca karabiber, pul biber, zeytinyağı, tuz ve limon suyu kullanmanız pesto hazırlamak için yeter. Üstelik tek yapmanız gereken ideal ölçülerdeki malzemeleri bir araya getirip blender seti ile karıştırmaktır. 
  • Sağlık koçu Elif Ezgi Uzmansel’in cheddarımsı tarifi de içinde maya bulunduran bir diğer reçetemiz sofranızın yıldızı olabilir. 
  •  


     

    Bu tariflerimizin yanı sıra, Ceyda Artun’un Defya mutfağında hazırladığı yulaf sütlü beşamel sos, tatlı kabak spagetti ve enginar dip sos tariflerinin de besinlik maya ile zenginleştirildiğini görebilirsiniz.


     

    Besin Mayasının Yan Etkileri Nelerdir? 

    Günlük önerilen gıda mayası miktarının, beslenme rutini içinde yer almasının bilinen bir sakıncası yok. Ancak besin ve maya alerjisi olanların, ürünü tüketmeden önce uzman onayı alması gerekir. Bunun yanında folik asiti metabolize etmekte zorlananlardansanız, kronik migren atakları yaşayan kişiler arasındaysanız, yine doktor kontrolü sonrasında ürünlere beslenmenizde yer vermelisiniz. (Yapılan çalışmalara göre, mayada da yer alan tiramin gibi bileşiklerin migren ataklarına neden olabileceği not düşülmüştür.) Ayrıca, herhangi bir hastalığınız, duyarlılığınız ve alerjiniz varsa yine bir beslenme uzmanına danışmalısınız. 

    Defya’nın birbirinden kullanışlı elektronik ev aletleri ile iyi yaşam mutfağınızda! Dilerseniz besleyicilik açısından zengin ürünlere mutfağınızda yer açarak, siz de bedeninizi destekleyebilirsiniz. Defya’nın sizler için hazırladığı tarifleri mutfağınızda deneyerek besin mayasının lezzetine tanık olabilir, deneyiminizi sosyal ağlarda tüm Defya Ailesi ile paylaşabilirsiniz.

    Dipnot: Besin mayası hakkındaki blog yazımız bilgi verme amaçlıdır, tedavi vadetmez veya tedavi önerisi sunmaz. Herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınızda mutlaka en yakın sağlık kuruluşundan destek almalısınız.

     

    Etiketler: Defya
    Temmuz 13, 2022
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR