Adını yemek programları ile duyuran, mutfaklarımızı Arjantin'den ithal edilen chimichurri sosu mercek altına alıyoruz. Ülkemizde çimi çuri adıyla da anılan bu leziz lezzet eşlikçisi, canlı yeşil rengi ile iştah kabartıyor. Et yemeklerine çok yakışan Latin lezzeti, Uruguay ve Paraguay gibi ülkelerin mutfaklarında birçok tarifin bağlayıcısı olarak da kullanılıyor. Hem marinasyonda hem de serviste kullanabilirsiniz. Kullanışlı çimi çuri sos tarifi yazımızda.
- Öncelikle evlerinizde kolaylıkla chimichurri sos yapmanıza yardımcı olacak Greenstar 5’i sizlerle tanıştırmak istiyoruz.
- Hemen ardından sos yapımı için malzemeleri listeleyeceğiz.
- Adım adım çimi çuri sos yapımını anlattıktan sonra,
- tarifin içinde neler olduğundan bahsedeceğiz.
- Lezzet ipuçlarını verecek,
- Sosa hangi yemeklerin eşlik edebileceğini anlatacağız.
- Son olarak servis tüyolarını sizlere sunacağız.
Siz de dünyanın dört bir yanından seçkin lezzetleri evinizin mutfağında hazırlamak için Defya önerilerine kulak verebilirsiniz. Youtube sayfamızdan çeşit çeşit iyi yaşam tarifine ulaşabilir, Defya’nın resmi Türkiye distribütörü olduğu ürünleri incelemek için Defya.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Pratik Chimichurri Sos Yapımı için Greenstar 5 İş Başında
En taze sebze ve meyvelerin lezzetli sularını kısa sürede sıkan, yeni nesil soğuk sıkım sıkacak modelleri Defya.com.tr’de. Vitamin ve mineralleri sadece bir bardağa sığdırmaya yardımcı olan cihazların amirali ise Greenstar 5… Üstün özellikleri ile rakiplerini geride bırakan cihaz, dünyanın en gözde ve fonksiyonel sıkacakları arasına adını yazdırıyor.
Tribest Greenstar 5 iyi yaşama yatırım yapmak isteyenler için tasarlanmış, üst düzey bir soğuk sıkım (cold press) meyve ve sebze sıkacağı. Sıradan sıkacakların ötesinde bir teknoloji sunan cihaz, kalbinde paslanmaz çelikten yapılmış devrim niteliğinde jumbo ikiz dişliler bulunduruyor. Bu dişliler, sadece ezmekle kalmıyor, aynı zamanda insan dişlerini taklit eden bir çiğneme ve öğütme işlemiyle yiyeceklerin hücre duvarlarını nazikçe açıyor. Dakikada yalnızca 110 devir gibi ultra düşük bir hızda çalışıyor. Böylece sürtünme ısısını ve oksidasyonu minimuma indiriyor. Meyve ve sebzelerdeki değerli vitaminler, enzimler ve mineraller ısıya maruz kalmadan, en saf ve besleyici haliyle korunuyor. Sert kök sebzelerden lifli yeşilliklere (ıspanak, lahana, buğday çimi gibi) kadar her türlü ürünü etkili bir şekilde işliyor.
Sonuç, canlı renkte, besin değeri yüksek ve maksimum miktarda elde edilmiş meyve/sebze suyu… Cihazla meyve sebze suyunun yanı sıra fındık ezmesi, bebek maması, sorbe ve püre gibi yiyecekler de hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken uygun başlığı takmak… Dayanıklı yapısı ve BPA içermeyen kaliteli malzemeleriyle uzun ömürlü kullanım vadediyor. Greenstar 5, her mutfağı bir iyi yaşam merkezine dönüştürüyor.
Öte yandan dilerseniz çimi çuri sos yapımı için blender modelleri de kullanabilirsiniz. Vakumlu ve personal blender seçenekleri ile dünyanın teknoloji öncüsü cihazlarını ülkemize getiren Defya’nın koleksiyonunda güçlü ve popüler onlarca model mevcut. Hem Tribest hem de Blendtec cihazlar ile siz de mutfaklarda karıştırma, öğütme işlerini çok daha hızlı ve kolay bir hale getirebilirsiniz.
Chimichurri Sos İçin Malzemeler
Orijinal çimi çuri sos tarifinde çeşit çeşit yeşillik, taze ot ve aromatik yer alıyor. Ülkemiz mutfağından alışkın olduğumuz bu lezzetler bir araya geldiğinde damak tadınıza uygun iştah kabartan bir tat ortaya çıkıyor. Misafirlerinizi şaşırtmak için kullanabileceğiniz chimichurri sos için malzemeleri sizlerle paylaşıyoruz. Listemizdeki malzemelerle tam 4 porsiyonluk sos hazırlayabilirsiniz.
- 2 su bardağı maydanoz (yarım demet kadar)
- 4 diş sarımsak
- 1 su bardağı küp kesilmiş domates
- 1 adet çekirdeklerini çıkardığınız ve doğradığınız acı biber
- Çeyrek bardak taze sıkım limon suyu
- 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Damak tadınıza göre deniz tuzu
Temel tarifimiz damak çatlatan lezzet sunmaya hazır. Ancak dilerseniz chimichurri sos için malzemeleri arzunuza göre çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin limon yerine üzüm sirkesi ekleyebilirsiniz. Benzer şekilde serrano, jalapeno gibi farklı acı biber türlerinden yararlanabilirsiniz. Yaratıcılığınıza güvenerek tarife birkaç dal kekik ve kişniş eklemek de size kalmış.

Chimichurri Sos Yapımı
Greenstar ile evde çimi çuri sos yapımı çok kolay. İşte adım adım chimichurri sos yapımı;
- Hazırlık için doğranması gereken malzemeleri uygun forma getirmelisiniz. Bunun için sarımsakları soymalı, domatesleri küp doğramalısınız. Biberlerin sap ve çekirdeklerini çıkarıp dilimlemelisiniz.
- Çeyrek limonun suyunu sıkmalısınız.
- Şimdi sıra yağ ve limon hariç tüm malzemeleri bir araya getirmekte… Maydanoz, domates, biber, limon suyu, sarımsak ve zeytinyağını bir kaseye alın ve karıştırın.
- Bu sırada Greenstar’ın kapalı homojenizasyon süzgeç filtresinin yerinde olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca sıkma başlığını çıkarmalısınız.
- Hazırladığınız karışımı, katı meyve/sebze sıkacağınızın haznesine her seferinde yaklaşık çeyrek su bardağı olacak şekilde azar azar eklemelisiniz. Makinenizi çalıştırın ve gerisini Greenstar’a bırakın.
- Sosunuz, katı meyve/sebze sıkacağının meyve suyu akıttığı ön kısmından çıkacak. Makinenin çıkışının altına meyve/sebze suyu sürahinizi veya uygun bir kap yerleştirerek çıkan sosu biriktirebilirsiniz.
- Tüm karışım makineden geçtikten sonra sosunuz homojen kıvamı ve eşsiz lezzeti ile servise hazır! Üzerine zeytinyağı ve limon suyu ekleyerek sunabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Çimi Çuri Sos Tarifi İçinde Ne Var?
Adı kadar lezzeti de iddialı ve havalı olan çimi çuri sosun içindeki temel malzemeler hepimizin aşina olduğu gıdalar. Öncelikle yeşil bitkiler chimichurri sos malzemeleri arasında başrolde. Maydanoz, kişniş, kekik gibi taze otları kullanarak çimi çuri sos yapabilirsiniz.

Bunun yanında sosa ferahlık ve lezzet katması için biber ve domatesten faydalanabilirsiniz. Ekşi lezzet için limon veya sirke kullanabilir, aromatik tat için sarımsak ve deniz tuzundan yararlanabilirsiniz. İşte bu kadar… Çimi çuri sos içindeki malzemeler Anadolu mutfağındaki salatalara, ezmelere çok benziyor. Bu da sosun ülkemizde neden bu kadar popüler olduğunu kolaylıkla açıklamaya yetiyor.
Lezzetli Chimichurri Tarifi için İpuçları
Mükemmel chimichurri sos tarifi için Defya mutfağından size özel ipuçları hazırladık. İşte en iyi sonucu almanıza yardımcı olacak çimi çuri sos tüyoları;
- Çimi çuri sos hazırlarken kullandığınız yeşilliklerin taze olması çok önemli. Bu sayede arzu ettiğiniz ferah tadı ve taze dokuyu elde edebilirsiniz.
- Elde doğramak sebzelerin doğrarken sulanmasına, form kaybetmesine ve sosun ideal kıvamdan çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle mutfağınızda çimi çuri sos yaparken ezme yapma özellikli soğuk sıkım yapan yatay sıkacaklardan yararlanmalısınız. Yavaş ve soğuk sıkım özelliği sebzelerin sos haline gelirken oksidasyonunu en aza indiriyor ve besin değerini korumaya yardımcı oluyor. Üstelik sebzeler sosta olması gereken ideal dokuya kolaylıkla kavuşuyor.
- Sos tarifi için kullanacağınız yeşillikleri yıkadıktan sonra mutlaka kurutmalısınız. Eğer nemli iken tarifi hazırlarsanız sosunuzun fazla sulu olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca yeşilliklerin daha çabuk canlılığını yitirdiğini fark etmeniz mümkün.
- Ezmeyi hazırlamadan önce biberlerin tohumlarını çıkarttığınızdan emin olmalısınız. aksi takdirde istediğiniz hafif acılık yerine, çok acı bir sosla karşılaşabilirsiniz.
- Sarımsağın içindeki allisin maddesinin açığa çıkması ancak ezme ile mümkün. Bu nedenle sarımsağı doğrayarak değil, mutlaka ezerek sosa eklemelisiniz. Böylelikle sarımsağın eşsiz faydalarından yararlanabilirsiniz.
- Eğer tatlı ile tuzlu tatların karışmasından hoşlanıyorsanız sosa derinlik katmak için içine çok az miktarda şeker ekleyebilirsiniz. Rafine şeker kullanmak istemiyorsanız çimi çuri sos içine bir çay kaşığı kadar akçaağaç şurubu veya bal ilave edebilirsiniz.
- Bu sosun lezzet sırrı oda sıcaklığında servis edilmesi. Eğer uzun süre saklamanız gerekiyorsa mutlaka buzdolabında tutmalısınız ancak servisten önce sosu oda sıcaklığını getirmeyi unutmayın.
- Sosun lezzetini biraz daha arttırmanın püf noktası ise yeşil yağ yapımı. Lezzeti katlayacak fesleğenli yağ tarifimizi şuraya bırakıyoruz;
Çimi Çuri Sos Yanında Ne Yenir?
İlk bakışta pesto sosu andırsa da lezzeti ile daha ferah ve kıvamıyla biraz daha akışkan olan çimi çuri sos özellikle kırmızı et ile beraber harikalar yaratıyor. Izgara et ile beraber chimichurri sos yapımını tercih edebilirsiniz. Bu sos kuzu eti gibi yağlı ve lezzetli etlerin vazgeçilmezi. Siz de sosu et marine etmek için kullanabilir veya yemeğin üzerine sos olarak dökerek servis edebilirsiniz. Öte yandan gıda kurutucu cihazlar ile kuruttuğunuz kuru etleri sos ile beraber servis ederek etkileyici bir soğuk şarküteri tabağı hazırlayabilirsiniz.
Çimi çuri sos yalnızca ızgara etlerle değil sebzelerle de çok yakışıyor. Fırında balkabağı, patates, kabak ve patlıcan ızgara yaptığınızda yanına mutlaka bu sosu koymalısınız. Yiyenin bir tabak daha isteyeceği bu lezzeti başka hangi yemeklerle sunacağınız sizin yaratıcılığınıza kalıyor. İsterseniz sandviçlerinizin içine sürerek atıştırmalıklar hazırlayın, dilerseniz kahvaltılık sos olarak kullanın!
Çimi Çuri Sos Nasıl Servis Edilir?
Chimichurri sos yapımı tamam, peki nasıl servis edeceksiniz? Öncelikle porsiyonladığınız et veya sebze ızgaraların üstüne, her tabağa birer yemek kaşığı kadar dökmelisiniz. Ayrıca sofraya, servis kaseleri içinde sos koymalı ve içerisinde bir tatlı kaşığı ile beraber servis etmelisiniz. Böylece daha fazla sos tatmak isteyenler, sofradan kolaylıkla chimichurri sos alabiliyor.