D Vitamini Kullanmak COVİD-19 Olma Riskinizi Azaltır Mı?

D vitamini

D vitamini, vücudunuzda bir dizi kritik rol oynayan ve yağda çözünen bir vitamin. Bu vitamin özellikle bağışıklık sistemi için oldukça önemli olduğundan COVİD-19’a karşı koruyucu etkisi olup olmadığı bir merak konusu.

Şu anda COVID-19 için belirgin bir tedavi olmasa da bazı araştırmalar sağlıklı D vitamini seviyelerine sahip olmanın bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabileceğini ve genel olarak solunum yolu hastalıklarına karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, yeterli D vitamini seviyesine sahip olan COVID-19 hastalarının ağır semptomlar ve ölüm risklerinin daha az olduğunu gösterdi.

 

D Vitaminini Kullanmak Bağışıklık Sağlığını Nasıl Etkiler?

Vücudunuzun enfeksiyon ve hastalıklara karşı ilk savunma hattı olan bağışıklık sisteminizin düzgün çalışması için gereklidir. Aslında bu vitamin bağışıklık fonksiyonu için o kadar önemlidir ki, düşük vitamin seviyeleri enfeksiyon, çeşitli hastalıklar ve bağışıklık ile ilgili bozukluklarla ilişkilendirilmiştir. Örneğin, düşük D vitamini seviyeleri, tüberküloz, astım, KOAH, viral ve bakteriyel solunum yolu enfeksiyonları gibi solunum yolu hastalıkları riskindeki artış ile ilişkilidir. Dahası, vitamin eksikliği, vücudunuzun solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşma yeteneğini etkileyebilecek olan azalmış akciğer fonksiyonuyla ilişkilendirilmiştir.

 

D Vitamini Almak COVID-19’a Karşı Koruma Sağlayabilir Mi?

Şu anda, COVID-19 için herhangi kesin bir tedavi yoktur. Ancak bazı çalışmalar D vitamini seviyeleriyle COVID-19’a yakalanma riski arasındaki ilişkileri araştırdı. Bir çalışma en az 30 ng / mL’lik bir vitamin seviyesinin, hastaneye yatan COVID-19’lu hastalarda olumsuz klinik sonuçların ve ölüm olasılığının azaldığını gösterdi. Bir başka çalışmada COVID-19’u olan 235 hastanın hastane verileri analiz edildi.

40 yaşın üzerindeki hastalarda, yeterli vitamin düzeyine sahip olanların, vitamin eksikliği olan hastalara kıyasla bilinç kaybı, hipoksi ve ölüm gibi olumsuz sonuçlara sahip olma riski %51,5 daha düşüktü. Ayrıca vitamin takviyelerinin, COVID-19 gibi solunum yolu hastalıkları geliştirme riski en yüksek olan yaşlı yetişkinlerde ölüm oranını azalttığı da gösterilmiştir.

Dahası, D vitamini eksikliğinin “sitokin fırtınası” olarak bilinen bir süreci geliştirdiği bilinmektedir. “Sitokin fırtınası”, enfeksiyona veya diğer faktörlere yanıt olarak gerçekleşen pro-inflamatuar sitokinlerin kontrolsüz salınımı anlamına gelir. Bu düzensiz ve aşırı sitokin salınımı, ciddi doku hasarına yol açar ve hastalığın ilerlemesini ve şiddetini artırır.

Aslında sitokin fırtınası, COVİD-19’da ortaya çıkan çoklu organ yetmezliğinin ve akut solunum sıkıntısı sendromunun ana nedenidir.

Bu nedenle araştırmacılar, D vitamini eksikliğinin ciddi COVID-19 komplikasyonları riskini artırabileceğini ve ayrıca vitamin takviyesinin COVID-19’lu kişilerde sitokin fırtınaları ve kontrolsüz iltihaplanma ile ilgili komplikasyonları azaltabileceğini varsayıyorlar.

Bu alandaki araştırmalar devam etse de tek başına D vitamini almanın sizi COVID-19’a yakalanmaktan koruyamayacağını anlamak önemlidir. Bununla birlikte vitamin eksikliği, bağışıklık fonksiyonuna zarar vererek genel enfeksiyona ve hastalığa yatkınlığınızı artırabilir.

Kan seviyenize bağlı olarak, günde 1.000–4.000 IU D vitamini takviyesi çoğu insan için tipik olarak yeterlidir. Bununla birlikte, düşük kan seviyesine sahip olanlar, seviyelerini optimum bir aralığa çıkarmak için genellikle çok daha yüksek dozlara ihtiyaç duyacaklardır.

Optimal vitamin düzeyinin kaç olduğuna dair öneriler değişiklik gösterse de çoğu uzman, optimum vitamin düzeylerinin 30–60 ng / mL (75–150 nmol / L) arasında olduğu konusunda hemfikirdir.

 

İhtiyacınız olan vitamini karşılamanız için nasıl daha çok sebze tüketebilirsiniz.

Sağlıklı tarifler için reçete sayfamızı inceleyin.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

Etiketler: defya
Ocak 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR