Evde Dondurma Nasıl Yapılır?

evde dondurma yapımı

Dondurma Nedir?

Britannica ansiklopedisi dondurmayı, krema veya içecek yağı, içecek, şeker ve tatlandırıcılardan yapılan donmuş bir içecek gıdası olarak tanımlıyor. 

Hazır dondurmalar, sıvı bileşenlerin (içecek, krema, şuruplar, vb.) sürekli karıştırılarak birleştirilmesiyle yapılır. Bu sıvılar ısıtılır ve kuru bileşenlerle (şeker, stabilizatörler, kuru yumurta veya içecek) bir araya getirilerek bir karışım oluşturulur ve ardından pastörize edilir ve homojenleştirilir. Karışım buzdolabında birkaç saat dinlendirilir, ardından ince doğranmış meyve, kuruyemiş veya diğer katı maddelerle birleştirilir. Bu karışım, havayı dahil etmek ve oluşan buz kristallerinin boyutunu kontrol etmek için dondurulurken çalkalanır. Kısmen donmuş dondurma paketlere çekilir ve dondurulur veya "sertleştirilir". 

Ev yapımı dondurma genellikle pişmiş bir muhallebi bazı ile yapılır. Arzuya göre tatlandırılan karışım, buz ve tuzla çevrili bir hazneye veya bir buzdolabı ünitesine dökülür. Dondurma yumuşak bir şekilde donuncaya kadar bir el krankı veya elektrikli bir karıştırıcı vasıtasıyla çalkalanır. Genellikle dondurmanın bir dondurucuda daha fazla sertleşmesine izin verilir.

 

 

Evde Dondurma Nasıl Yapılır?

Hazır aldığınız dondurmalarda kullanılabilen koruyucu madde, gıda boyası ve stabilizatör gibi içerikler evde dondurma yapmayı tercih etmeniz için güçlü bir motivasyon kaynağı olabilir. Evde yapılan dondurmaların neler içereceğini kendiniz belirlediğiniz için hem kendiniz tüketirken, hem de çocuklarınıza sunarken zararlı kimyasallar içermeyen bir dondurma yediğinizden emin olabilirsiniz. Ayrıca evde dondurma yapmanın bir faydası da içeriğindeki şeker ve yağ oranının da sizin kontrolünüzde olmasıdır.

Günümüzde şeker ve yağ tüketiminden kaçınmak isteyen bir çok sağlıklı beslenme yandaşları, içecek, krema ve şeker içeren dondurmalar yerine, hiç bir ilave gerektirmeyen yüzde yüz meyveden üretilebilen dondurmaları tüketmeyi seçmektedir. 

Sadece olgunlaştırılmış meyveler ile, içecek, içecek yağı, krema, şeker ve yumurta gibi başka hiç bir katkı maddesi, eklenmeden meyveli dondurmalar yaparak, hem çok lezzetli bir dondurma yemenin keyfini çıkartabilir hem de sağlıklı beslenme programınızı destekleyebilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız bir Yonanas Classic.

Yonanas Dondurma Makinesi, çocuklarına sağlıklı ve katkısız tatlılar vermek isteyen girişimci ruhlu bir annenin icadıdır; tek amacı çeşitli donmuş meyvelerden dondurma üretmektir. Bunu süper kremamsı, pütürsüz ve doygun bir tat oluşturarak çok verimli bir şekilde yapar. Donuk olgun muz ile elde edilen bu tatlı, frozen yoğurt kıvamında olduğu için ismi de yoğurt ile İngilizce muz anlamına gelen banana kelimelerinin kısaltmalarından türetilmiştir (Yo-nanas). Ancak bu tatlıları yaratmak için illaki muza ihtiyacınız yoktur, mevsiminde iyice olgunlaşmış tüm meyvelerden damak zevkinize göre kendi dondurma reçetelerinizi yaratabilirsiniz.

 

Evde Dondurma Yapmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Krema, içecek, şeker ve aroma dondurmanın temel bileşenleridir. Onlara tek tek bakalım.

Krema: Ağır kremanın zenginliği, dondurmaya yapısını ve dilinizde eriyen yağın "kremimsi hissini" verir. Krema ayrıca, donmadan önce sıvı halde bulunan minik su damlacıklarını tutan yapı iskelesini de oluşturur.

İçecek: Ağır kremadaki yağı seyreltmek için dondurma karışımınızdaki kremaya içecek eklenir: aksi takdirde dondurulduktan sonra fazla yağ tadı çok ağır olacaktır. İçecek eklemek daha fazla protein ekleyerek karışım donduğunda suyu hapsetmek için daha güçlü bir yapı iskelesi oluşturur.

Şeker: Şekerin dondurmada iki rolü vardır. Kesinlikle dondurmanızı tatlandırmak, ama aynı zamanda daha yumuşak olmasını da sağlamak. Kullanabileceğiniz birkaç şeker türü vardır. Beyaz şeker, esmer şeker ve bal en tanıdık olanlardır. Yaygın olarak mısır şurubu olarak bilinen (yüksek fruktozlu mısır şurubu ile aynı değildir) invert şeker, dondurmaya stabilite, kremlik ve vücut katacaktır ve bir partiye sadece 2 çay kaşığı eklemek bir fark yaratacaktır.

Lezzet: Tatlar, dondurmadaki pek çok malzemeden gelir: seçtiğiniz şeker, vanilya veya nane gibi özler, taze meyve ve şeker püreleri, fındık ve çikolata.

Yumurtalar: Yumurtalar, dondurmada önemli bir bileşen olmadığı için listemizde son sırada yer alır. En yaygın olarak, yukarıdaki bileşenler şeker eriyene kadar karıştırılır ve daha sonra çalkalanırken dondurulur. Ancak, muhallebi tabanına dayanan başka bir dondurma türü daha var. Bu tarz, önce muhallebi yapmanızı gerektirir. Yumurtalar ekstra kremalı lezzet katar.

 

Dondurma İçin Lezzetlendiriciler

Dondurma yolculuğunuza başladığınızda, birkaç tarif seçin ve kendi lezzet kombinasyonlarınızı yapmaya başlamadan önce, dondurma makinenizi tanımak ve genel olarak dondurmaya aşina olmak için, bunları tarife uyarak yapın. Sadece tatları denemek istiyorsanız, marketten bir kap çikolata veya vanilya alın ve oradan başlayın: bir günde birden fazla lezzet deneyerek zaman kazanacaksınız.

Vanilya: Vanilya özü veya çekirdeği kullanın.

Çikolata: Eritilmiş çikolata, kakao tozu veya her ikisini de kullanın.

Taze ve donmuş meyveler: Tamamen donmamaları için şekerle pişirilmeleri veya şekerle karıştırılmaları gerekir: şeker, meyveli dondurmanın kırılmadan yiyebilecek kadar yumuşak kalmasını sağlar.

Fındık: Lezzeti arttırmak için önceden fırınlayın.

Soslu malzemeler: Dondurma karıştırmayı bitirdikten sonra ve dondurmayı dondurucu için bir kapta paketlemeden önce şekerleme veya karamel gibi tatları karıştırın.

Alkol: Brendi veya likör gibi alkol kullanıyorsanız, dondurmanız alkolün etkisi ile yeterince sert donmayacaktır. Şeker miktarını azaltarak bu etkiyi telafi edebilirsiniz.

 

Evde Dondurma Tarifleri

Eğer bir dondurma makineniz varsa sadece beş malzeme gerektiren bu zengin ve kremsi ev yapımı vanilyalı dondurma tarifini uygulayabilirsiniz.

Malzemeler

1¾ su bardağı krema

1¼ bardak tam yağlı içecek

¾ su bardağı şeker

⅛ çay kaşığı ince deniz tuzu

1 yemek kaşığı vanilya özü veya 1 vanilya kabuğu (boyuna ikiye bölünmüş)

İsteğe bağlı: 2 fincan eklenti – ıslak brownie, kurabiyeler ve şekerlemeler çok yakışır

 

Talimatlar

1 su bardağı kremayı bir tencereye alıp şeker ve tuzu ekleyin. Vanilya kabuğunun içindeki çekirdeklerini tencereye alın ve ardından vanilya kabuğunu tencereye ekleyin. Karışımı, şeker eriyene kadar orta ateşte ısıtın. Ateşten alın ve kalan kremayı, içeceği ve vanilya özünü ekleyin (özü kullanıyorsanız). Birleştirmek için karıştırın ve buzdolabında soğumaya bırakın.

Çırpmaya hazır olduğunuzda vanilya çubuğunu çıkarın, karışımı çırpın ve dondurma makinesine dökün. Üreticinin talimatlarına göre makinada çalkalayın. Elde ettiğiniz yumuşak dondurmayı hava geçirmez bir kaba aktarın ve servis yapmaya hazır olana kadar dondurucuya koyun. Tadını çıkarın!

 

Blender İle Evde Dondurma Nasıl Yapılır?

Blendec Blender gibi yüksek performanslı bir blender ile evinizde ister vegan ister vejetaryen beslenmeye uygun dondurmalar da yapabilirsiniz. 

Vegan beslenmeye uygun Matcha Nice Cream Tarifi 

Vejetaryen beslenmeye uygun Naneli Damla Çikolatalı Dondurma 

 

Yonanas İle Evde Dondurma Nasıl Yapılır?

En temel Yonanas tarifini yapmak için ihtiyacınız olan tek şey olgunlaşmış muzdur. Olgunlaşmış muzları soyun ve bir gece buzlukta bekleterek dondurun. Yonanas yapacağınız zaman donmuş muzları buzluktan çıkartıp biraz çözülüp yumuşamaları için 10 dakika kadar bekleyin. Sonra Yonanas cihazının besleme bölümüne yerleştirin ve son derece lezzetli, kremimsi Yonanasınızın tadını çıkartın. Elde ettiğiniz %100 meyveden oluşan dondurmanızı tercihinize göre sade olarak veya taze meyveler ve soslar ile süsleyerek tüketebilirsiniz. 

Yonanas nasıl yapılır video’sunu izleyerek ne kadar kolay olduğunu siz de görebilirsiniz.

 

 

 

Yonanas ile yapabileceğiniz bir çok meyveli dondurma reçetesi için tıklayın. 

Etiketler: defya
Temmuz 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR