Evde Kahve Çekirdeği Öğütmenin Faydaları

Evde Kahve Çekirdeği Öğütmenin Faydaları

Taze demlenmiş kahve kokusu ile uyanmak gibisi var mı? Yoğun tadı, enfes kokusu ve doğal aroması ile taze kahve çekirdeklerinin insanlık için armağan olduğunu söylemek mümkün. Evde kahve çekirdeği öğütmek ise bu armağanın kıymetini bilmek demek. Çünkü kahve çekirdekleri öğütüldükleri an itibarıyla anbean tazeliklerini kaybetmeye başlıyor. Araştırmalar öğütülmüş kahve çekirdeklerinin ilk bir saat içinde yoğun aromasını %60’a varan oranda kaybedebildiğini gösteriyor. İşte bu sorunla baş etmek için yapabileceğimiz şey çok basit. Evde kahve çekirdeği öğüterek kahvenin eşsiz aromasını bardağınıza taşıyabilirsiniz. Evde kahve öğütmeniz için bilgiler ve kahve ile ilgili detaylar sunacağımız yazının akışını şu maddeler ile takip edebilirsiniz: 

  • Kahve öğütmeye yardımcı olan kullanışlı Defya ürünleri yazımızda. Siz de Defya koleksiyonunun yeni ürünleri ile tanışarak mutfağınızda kahve lezzetine doyasıya varabilirsiniz. 
  • Kahve çekirdeği nasıl elde edilir sorusundan yola çıkarak, kahvenin fincana uzanan yolculuğunun çıkış noktasından hareket ediyoruz. 
  • İyi kahve çekirdeğinin özelliklerini tanıtarak sizlere iyi kahve çekirdeğini anlamanın yollarını anlatıyoruz. 
  • Evde kahve çekirdeği nasıl öğütür ipuçları veriyor ve
  • Evde kahve çekirdeği öğütmenin faydalarından bahsederek sizleri “bir kahveye” davet ediyoruz. 

Eğer siz de yazımızın satırlarını takip ederken nefis bir kahve kokusunu hissetmeye başladıysanız, iştahınızı artıracak yazımız ile kahveyi daha yakından tanıyalım. Kahve öğütme dosyasını beraber açalım… 

 

Kahve Öğütmeye Yardımcı Wilfa Ürünleri

Dünyaca ünlü Normaç markası Wilfa’nın ev tipi kullanıma uygun, profesyonel kahve öğütücüleri şimdi Defya ile Türkiye’de. Siz de güvenilir öğütücüleriniz ile gerçek gurmelerden ve seçkin damaklardan tam not alacak kahveleri evinizde hazırlayabilirsiniz. Baştan çıkarıcı kahve aromasını deneyimleyebilir, öğütme boyutlarını kolaylıkla seçerek kontrolü elinize alabilirsiniz. Espressodan french presse kadar farklı yöntemlere uygun kahve çekirdeği öğütme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. 

  • Wilfa Uniform 58mm flat dişli kahve öğütücü - gümüş rengi ile mutfaklarda şıklık sunuyor. 41 farklı öğütme ayarı sunan model, yavaş motoru ile çekirdekleri ısıtmadan öğütüyor. Üstelik eşit ekstraksiyon  için 58 mm özel paslanmaz çelik flat dişliler de kahve öğütmede başrol oynuyor. 
  • Wilfa Uniform+ 58mm flat dişli tartılı kahve öğütücü– siyah rengi ile asalet sergilerden üst kısmında bulunan tartı ile hassas ölçüm yapabilmenize yardımcı oluyor. 41 farklı öğütme ayarı, 58 mm özel paslanmaz çelik flat dişli özelliği modelde de yer alıyor. 
  • Aroma/Svart konik dişli kahve öğütücü -CGWS – 130B - konik dişlileri ile öğütmede tutarlılık vadediyor. Gelişmiş motoru, farklı demleme yöntemlerine uygun öğütme ayarları, geniş kahve öğütme haznesi ile mükemmel aromaları hem evleriniz hem de iş yerleriniz için mümkün kılıyor. 
 

Kahve Çekirdeği Nasıl Elde Edilir?

Tohumdan fincana uzanan kahve macerasının ilk adımı ekim oluyor. Kurutulup kavrularak içtiğimiz kahveye dönüşen kahve çekirdekleri işlenmeden ekildiğinde yeni bir kahve fidanının boy vermesini sağlıyor. Sıcak iklimlerde yetişen kahve ağaçlarının meyve vermesi için ekim itibarıyla 3-4 yıl kadar zaman geçmesi gerekiyor. Kahvenin meyvesi ile kahve kirazı adıyla anılıyor. Yılda bir kez hasat edilen kahve kirazlarının çekirdeği ile bildiğimiz kahvenin işlenmemiş hali… 

Toplanan kahve kirazları kısa sürede bozulduğu için en kısa sürede işlenmeye başlıyor. Özellikle su kaynaklarının kısıtlı olduğu bölgelerde ilk adım kurutma oluyor. Güneşte kurutulan ve arada karıştırılan kirazların nem içeriği bu sürede %11’e kadar düşürülüyor. Su sorunu olmayan bölgelerde ise ıslak işleme gerçekleştiriliyor. Hasattan sonra posası çıkarılan kahve kirazının sonrasında, kahve çekirdeğinin üzerinde sadece kabuğu kalıyor. Ardından çekirdekler su kanallarından geçirilerek ağırlıklarına göre sınıflandırılıyor ve fermantasyon tanklarına ulaşıyor. 12 ile 48 saat arasında fermente edilen çekirdekler durulanarak kurumaya hazır hale geliyor. 

Kuru şekilde depolanan kahve öğütme adımından önce kabuk soyma makinelerinden geçiriliyor. Kabuğu soyulan çekirdeklerin üzerine üreticinin isteğine bağlı olarak cila işlemi yapılıyor. Bu işlem sayesinde çekirdekler daha parlak görünüyor ve boyutlarına göre ayrılarak ayıklanıyor. Yeşil kahve adı verilen hammadde böylelikle ihracata hazır hale geliyor.

Bildiğimiz kahverengi kahve çekirdeği görünümüne ulaşmak için kavrulma adımı da gerekli. Birçok kahve kavurma makinesi yüksek ısı vererek kahvenin alıştığımız tadına ulaşmasını sağlıyor. Kavruldukça kahveye tadını ve rengini veren kafeol maddesi açığa çıkıyor. Piroliz adı verilen bu süreç kahvenin aromasının zirveye taşınması anlamına geliyor. Kavurma sonrasında soğutulan çekirdekler, tazeliğini kaybetmeden tüketicilere ulaştırılıyor ve kahve öğütme aşamasına geliniyor.    

 

İyi Kahve Çekirdeği Nasıl Anlaşılır?

Dünyanın farklı noktalarında yetişen, farklı aromalar sunan onlarca kahve çekirdeği türü ve kahve çeşidi var. Markette veya butik bir üreticide iyi kahve çekirdeği seçmek günümüzde çok zor. Bunun için kahve çekirdekleri hakkında vereceğimiz temel bilgileri değerlendirebilir ve aldığınız çekirdeklere güvenerek rahatlıkla kahve öğütme adımına geçebilirsiniz. 

Günümüzde iki ticari kahve çekirdeği çeşidi öne çıkıyor. Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri… Arabica kahveler tatlı, narin ve şekerli çikolatayı anımsatan hafif tatlarıyla dikkat çekiyor. Robusta ise daha ağır bir gövde, acı bir tat ve daha topraksı ve cömert aroma vadediyor. Robusta kahveler daha düşük rakımda, daha yüksek sıcaklıkta yetiştiği için aroması Arabica’dan farklı oluyor. İyi kahve çekirdeği için tek bir formül yok, zira damak tadı kişiden kişiye göre değişiyor.

  • Eğer daha tatlı, düşük asiditeye sahip, baskın fındıksı ve çikolata aromalı kahvelerden hoşlanıyorsanız Brezilya çekirdeklerine yönelenebilirsiniz. 
  • Daha meyveli, tatlı ve olgun kahve tadı bekliyorsanız Guatemala ve Kosta Rika kahve çekirdekleri sizler için uygun olabilir. 
  • Hafif gövdeli, narenciye ve meyve notaları istiyorsanız Etiyopya kahvelerini tercih edebilirsiniz. 
  • Güçlü, meyveli, asidik ve tatlı aromalar için ise Kenya kahvelerini seçmelisiniz. 

Peki iyi kahve çekirdeği seçmenin tek kriteri damak tadına uygunluk mu? Elbette genel kurallardan bahsederek daha iyi kahve çekirdeklerinin nasıl seçilebileceği konusunda ipuçları da verebiliriz. Daha iyi kahve deneyimi için öğütülmüş değil çekirdek kahveler tercih etmelisiniz. Ne zaman öğütüldüğünü, nasıl saklandığını bilmediğiniz kahvelerdense taze taze öğüteceğiniz seçenekler çok daha lezzetli bir seçenek oluşturuyor. Diğer taraftan çekirdek kahvenin ne zaman kavrulduğuna dikkat etmelisiniz. Zamanla kahve çekirdeklerinin içindeki aromalar, doğal yağlar etkisini kaybedeceğinden ve “bayat” bir tat alınacağından taze kavrulmuş kahveleri seçmelisiniz.

 

Evde Kahve Çekirdeği Nasıl Öğütülür?

Sonunda kahve çekirdeği öğütme adımına geldik, peki evde kahve çekirdeği nasıl öğütülür? Kahve öğütmek için beş farklı seviyeden bahsetmek mümkün. 

Espresso öğütmek için bir dakikadan daha az süreye ihtiyacınız var. Tek fincanlık makineler, tam otomatik kahve makineleri ve Türk kahvesi için ise ince öğütmeye yani 1-4 dakika arasında kahve öğütme süreci gerekiyor. Aeropress ve manuel kahve demlemek için orta-ince öğütülmüş kahve elde etmek üzere 2-5, makinelerde demlenecek orta öğütülmüş filtre kahveler için 4-6 dakika gerekli oluyor. Farklı demleme yöntemleri için değişen makine ayarlarını ve öğütme sürelerini seçebilir, evde mükemmel kahve deneyimi için kahve çekirdeklerini öğütme işlemini yapabilirsiniz. Profesyonel kahve öğütücünüzün öğütme kalınlığını ayarladıktan sonra ilgili sürede çekirdekleri öğütebilirsiniz. 

Buna ek olarak taze kahve lezzetini her gün hissetmek için günlük tüketeceğiniz kadar kahve çekirdeği öğütmeniz gerekiyor. Öğütülmüş kahveyi uzun süre saklamak besin değerini ve lezzetini etkileyeceğinden evde öğütmüş dahi olsanız, öğütülmüş kahveleri uzun süre saklamamalısınız. 

 

Evde Kahve Çekirdeği Öğütmenin Faydaları Nelerdir?

Öğütme boyutu ve süresi, kahvenin lezzetini direkt etkiliyor. Bunu daha iyi anlamak için ekstraksiyon konsepti ile tanışmanız gerek. Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin tüm aromasını suya bırakmasına verilen bu isim, elde ettiğiniz sonucu tanımlıyor. Eğer kahveyi az çekerseniz daha az yoğun bir tat ve asitli bir kahve elde edebilirsiniz. Benzer şekilde fazla kahve öğütme sonucunda acı ve nahoş bir aroma ile karşılaşmanız olası. 

Öğütme boyutu ise öğütülmüş kahve taneciklerinin su ile temas ettiği yüzey alanını belirliyor. Doğru boyutta, demleme veya pişirme şekline uygun ve gerekli sürede öğütülmüş çekirdekler ise mükemmel ekstraksiyonun sırrı oluyor. Kahve acılaşmadan, dengeli ve yoğun lezzeti ancak bu şekilde sağlıyor. 

Evde kahve öğütmenin en önemli faydası hem boyut hem de demleme şekline uygun kahve öğütme süresi konusunda tam kontrolün sizde olması… Böylelikle siz de damak tadınıza ve kahve için uygulamayacağınız pişirme/demleme yöntemine en uygun taze kahveyi evinizde hazırlayabilirsiniz. 


 
Etiketler: defya
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR