Evde Mayonez Nasıl Yapılır?

Mayonez

Mayonez, dünya mutfağındaki en popüler soslardan biri. Ev yapımı mayonezin ise tadına doyum olmuyor. Bu makalede, evde kolayca yapabileceğiniz enfes mayonez tarifi paylaşacağız. Yazımızda bulacağınız diğer noktalar neler mi? 

  • Mayonez yaparken kullanabileceğiniz Defya ürünleri mutfağınızın gözdesi olmaya aday. 
  • Mayonez tarifinin püf noktası bizde… Geleneksel tarifin yanı sıra vegan mayonez ile mutfağınızı bitkisel temelli tariflerle renklendirmenin sırlarını veriyoruz. 
  • Ev yapımı mayonezin faydaları nelerdir, gelin beraber öğrenelim. Taze yapılmış leziz mayonezin faydalarından beraber yararlanalım. 
  • Ev yapımı mayonez kaç dakikaya hazırlanır diye endişeleniyorsanız en hızlı tarifi Defya mutfağında bulacağınıza emin olabilirsiniz. Çünkü bizim profesyonel yardımcılarımız var. Haydi mutfağa… 

Üstelik sizleri içinde çiğ yumurta bulundurmayan vegan mayonez tarifimizle de tanıştırmaya hazırız. Sandviçler, salatalar, patates kızartması gibi birçok yemekte kullanılan bu popüler sosa biraz yorum katmaya ne dersiniz? Dahası, mayonez yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basit ve büyük olasılıkla evde zaten bulunuyor. 

 

Evde Mayonez Yapımı Sırasında Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Evde mayonez yapımı için size yardımcı olacak elektronik ürünler Defya ailesi bünyesinde. Üstelik mayonezin çok yakıştığı çıtır sebze cipslerini de kolaylıkla hazırlayabileceğiniz aletlerimiz var. İşte profesyonel ürünlerimizden bazıları: 

  • Tribest Glass Personal Blender, Defya koleksiyonundaki onlarca profesyonelden sadece biri. Paslanmaz çelik bıçakları, kırılmaya dayanıklı cam kapları ile gıdaların plastik temasını engelliyor. Siz de değişken hız ayarı sayesinde evde mayonez yapımı sırasında tüm kontrolü elinizde hissedebilirsiniz. Tek dokunuşla anlık çalıştırma fonksiyonunu kullanarak ideal kıvama kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Üstelik özel kaplar, gıdaların hazırlanmasının yanı sıra muhafazasında da kullanılıyor. 
  • Blendtec Classic 575 Blender: Smoothieden soslara kadar çeşit çeşit karışımı kısa sürede hazırlamada uzman. 1560 W gücündeki motorla çalışan ürün, 5 aşamalı hız ayarı sayesinde evde mayonez yapımı için ilk tercihlerden biri. Üstelik temizliği zahmetsiz. 2 programı, 3 beygirlik motoru ve kontrol sunan gelişmiş ayarları ile evlerinizin en kullanışlı aletlerinden biri olmaya aday… 
  • Lurch Vario Mandolin Doğrayıcı ile evde mayonez yapımına daha sık girişeceksiniz… Zira bu ürün dilediğiniz sebzelerden cips yapmanızı kolaylaştıran incecik doğrama özelliğine sahip. Pancar, yer elması, patates veya tatlı patatesi dilediğiniz kalınlıkta dilimleyerek kolaylıkla sağlıklı cipsler yapabilirsiniz. Üç değiştirilebilir bıçakla ister düz ister kafes veya dalgalı kesim sizi bekliyor. Ayrıca işlem sırasında parmakları korumakla görevli bir de gıda kavrama aparatı var. 

 


Mayonez Tarifinin Püf Noktası

Zeynep Tekin’in Defya için hazırladığı özel tariflerden biri de nefis katkı maddesiz mayonez. Bu reçete, ev yapımı mayonez tarifi arayanların gözdesi olacak. Pratik ve son derece lezzetli bu tarif için sadece 1 adet yumurta, 1 su bardağı zeytinyağı, tuz, limon ve sarımsak tozuna ihtiyacınız var. Yumurtaları ve zeytinyağının 1/3’ünü profesyonel blender haznesine ekleyip çalıştırmalısınız. Daha sonra zeytinyağının 1/3 ünü ekleyip yine kısa süre çalıştırmanız kafi. En son kalan yağ ile aynı adımı tekrarlamalısınız. Son olarak tuz, limon ve sarımsak tozunu ekleyip servis edebilirsiniz. İşte evde mayonez yapımı bu kadar kolay… Pürüzsüz kıvamı ve doyumsuz lezzeti ile ev yapımı mayonez mutfağınızda!

Sanki Atölye'nin şef ortağı ve yemek tasarımcısı Ceyda Artun’un Defya mutfağında hazırladığı bitki temelli mayonez tarifi ise ezber bozuyor. İşte vegan mayonez için gerekli malzemeler: 

  • 150 gr soya içeceği 
  • 15 gr hardal
  • 15 gr elmadan şeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu / 5 gr
  • 5 gr tuz
  • 200 gr ayçiçek yağı

Yağ dışındaki tüm malzemelerinizi Blendtec Twister Hazne ile karıştırın. Sonrasında ayçiçek yağını çok yavaş bir şekilde yukarıdan ilave edin. Yağı yavaşça eklerken işlemin sonlarına gelmeye başladığınızda mayonezinizin de kıvam almaya başladığını göreceksiniz. İşte ev yapımı vegan mayonez hazırlamak bu kadar kolay. Evde mayonez yapımı sonrası tercih edebileceğiniz tariflerden biri: 

Evde mayonez yapımı sırasında hakim olmanız gereken püf noktalar: 

  • Yağı yukarıdan dökmelisiniz. 
  • Karışıma yağı yavaş yavaş eklemeli ve karıştırmayı ihmal etmemelisiniz. 
  • Elle sos yapmak ve dilediğiniz kıvamı tutturmak oldukça zor. Bu nedenle elektronik yardımcılarda yardım almalısınız. 
  • Tuz ve çeşnileri en son eklemelisiniz. 
  • Ekleyeceğiniz sarımsak, ot veya baharatları iyice öğütmeli ve mayonezi pürüzlü hale getirmelerine izin vermemelisiniz. 
  • Eğer arzu ettiğiniz kıvama ulaşamadıysanız kısa süre daha karıştırmayı denemelisiniz. 
  • Yağlı bir karışım olduğu için uzun süre beklediğinde yağın üste çıktığını görebilirsiniz. Yeniden kullanmadan önce mutlaka karıştırmalısınız. 

Bu birkaç maddeye dikkat ederek siz de evde mayonez yapımını mükemmelleştirebilirsiniz. Hazır sos almaya son verecek geleneksel ve bitkisel tariflerimizden dilediğiniz seçin ve hemen hazırlayın!

 

Ev Yapımı Mayonezin Faydaları Nelerdir?

Her ev yapımı mayonezin sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak mümkün olduğunca organik ve rafine işleminden uzak malzemeler seçerek yapacağınız mayonezin hazır alternatiflerden çok daha iyi olacağını söyleyebiliriz. Ev yapımı mayonezin faydalarını artırmak için rafine yağ kullanımından kaçınabilirsiniz. Dilerseniz avokado yağı veya zeytinyağı gibi bitkisel yağlar tercih etmeniz mümkün. (Yemek Pişirirken Hangi Yağlar Kullanılmalı? yazımızda sıvı yağlarla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.) Ayrıca ev yapımı mayonezin faydalarını pekiştirmek için içine maydanoz, dereotu, fesleğen gibi taze otlar eklemeniz mümkün. 

Peki mayonezin faydaları neler? 

  • Kalorisi yoğun bir malzeme olan mayonezin faydaları arasında enerji vermesi ilk sırada yer alıyor. Elbette porsiyonların ölçülü tüketimi ve sağlıklı bitkisel yağların kullanımı oldukça önemli. 
  • Resmi kaynaklara göre, E ve K vitamini gibi bileşenlere sahip. Kalp sağlığını iyileştiren ve kanın pıhtılaşmasında rol oynayan bu vitaminler mayonezin besleyiciliğini ispatlıyor.
  • Ayrıca zeytinyağı kullandığınızda omega 3 yağ asitlerini de alabilirsiniz. Mayonezin faydaları arasında antioksidan özelliği yüksek sağlıklı yağ asitlerinin olmasını arzu ediyorsanız rafine edilmiş yağlardan uzak durmalısınız. Örneğin ayçiçek yağı yerine sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. 

Ev yapımı mayonez yapacakların çiğ yumurta tüketimi hakkında bilgi alması gerek. Zira hamilelerin, küçük çocukların ve bağışıklık sorunu yaşayan kişilerin çiğ yumurta tüketmesi riskli görülüyor. Salmonella tehlikesi içeren çiğ hayvansal üründe risk düşük olsa da mevcut. Bu nedenle evde mayonez yapımı için hevesliyseniz dahi bitkisel tariflere yönelmelisiniz. İçinde yumurta barındırmayan alternatiflerle de leziz tada ulaşabilir, sandviç ve salatalarınızı taçlandırabilirsiniz. 

 

Ev Yapımı Mayonez Kaç Dakikaya Hazırlanır?

Eğer Blendtec Designer 650 Blender gibi profesyonel bir yardımcınız varsa evde mayonez yapımı sadece birkaç dakika alıyor. FourSide, WildSide+ veya Twister hazne yardımıyla siz de düşük hızda çalıştırdığınız cihazla 50 saniyede ev yapımı mayonez elde edebilirsiniz. İlk karıştırmanın ardından 20-30 saniye kadar daha karıştırmalı ve sosun yoğunlaşmasına şahit olmalısınız. Karışım hazır olduğunda kapağı kapalı bir kap içinde buzdolabında saklayabilir ve yumurtaların bozulmayacağı süre içinde tüketebilirsiniz. (Evde mayonez yapımı sırasında koruyucu kullanmadığınız için sosun hızlı bozulacağını aklınızda tutmalısınız. Bu nedenle az miktarda sos yapmayı tercih edebilirsiniz.)

Eğer elde karıştırarak ev yapımı mayonez hazırlamak isterseniz biraz daha zamana ihtiyacınız var. Hızla karıştırarak ortalama 10-15 dakika içinde sosun kıvam aldığına şahit olabilirsiniz. Ancak bu sürecin kollarınız için biraz sancılı olacağını hatırlatmalıyız. Zahmetsiz yemek yapmayı sağlayacak yardımcılar için siz de şimdi Defya.com.tr’yi ziyaret edin.


 
Etiketler: Defya
Mart 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR